torsdag 29 januari 2009

Regnmakarens barn


Regnmakarens barn av Aniceti Kitereza är en sällsynt vacker kärlekshistoria från början av 1900-talet i Tanganyika(nuvarande Tanzania). I centrum står ett gift par vars stora tragedi är att de är barnlösa. Då barnafödandet uppfattas som själva meningen med livet förväntas mannen enligt traditionen förskjuta hustrun och ta sig en ny fruktsam fru. Men kärleken är starkare än konventionens makt.
Boken är den enda som är skriven på kikerewe, ett kanske på utdöende minoritetsfolks språk. Syftet med romanen är också att skildra tiden före europeérna, och att bevara kerewefolkets kultur för eftervärlden. 1945 var den färdig, men den översattes till Swahili och utgavs först på åttiotalet. Decenniet därefter översattes den till tyska, och därifrån har den nu översatts till svenska.
Det är en lågmäld, humoristisk berättelse i makligt tempo som ingående skildrar vardagslivet, fester och folktro i Afrika för hundra år sedan.
En av höjdpunkterna i romanen är myten om hur kvinnorna tvingades underkasta sig männen. Enligt kerewefolket levde män och kvinnor i tidernas begynnelse i skilda riken. Männen var vegetarianer och kvinnorna åt bara kött. Men männen schabblade bort kvinnornas jakthundar, de råkade då i hungersnöd och tvingades flytta in hos, och underordna sig, männen.
/Leif

För att se om boken finns inne på biblioteket gå till Gotlib

Framtidens skola

I Kortedala stadsdelsnämnd har man beslutat om en ny skolorganisation som bland annat innebär en ny pedagogisk inriktning. Förskolepedagogiken skall bygga på en Reggio Emilia-inspirerad filosofi. För grundskolan skall Bifrostskolans pedagogik vara vägledande. Se Sammanträde SDN Kortedala 2008-11-04

Grundtanken med såväl Reggio Emilia som Bifrostpedagogiken är att man har ett öppet och flexibelt synsätt på lärande. Man lägger även stor vikt vid lust, lek och inspiration och att man varvar teoretisk undervisning med praktisk. Bifrostpedagogiken bygger på tematiskt arbete, vilket betyder att hela skolan samtidigt arbetar med samma ämne. Nyckelbegrepp i Bifrostpedagogiken är bland annat Upplevelse, Dialog och Det goda arbetet. Tanken är att eleverna skall lära med alla sinnen och man vill förena förnuft med känsla och kunskap med fantasi. Upplevelsen är utgångspunkten i undervisningen och kan bygga på exempelvis en kultur- eller naturupplevelse. Utifrån denna upplevelse och huvudtemat arbetar man sedan vidare för en läroprocess på många plan – såväl i praktik som teori.

För orientering i ämnet, se exempelvis följande titlar i bibliotekets katalog:

Abildtrup Johansen, Bodil (1997) Möjligheternas barn i möjligheternas skola : en pedagogisk profil - från idé tillverklighet.
Bifrostskolan och mötet med Leonardo da Vinci (2003)
Erfarenheter från förskolan i Reggio Emilia (2005)
Wallin, Karin (1996) Reggio Emilia och de hundra språken

Göteborgskonst

Välkommen till årets första kulturkväll på Kortedala bibliotek!

50 år av Göteborgskonst under förra seklet 1950-2000
med Becke Hinnerson


Torsdag 5 februari kl.19.00
Kortedala bibliotek

Arr. Kortedala SDF Konstförening och Kortedala bibliotek

tisdag 27 januari 2009

mera Woolf

För den som är intresserad av Virginia Woolf kan jag även rekommendera radioföljetongen som bygger på Woolfs dagboksanteckningar Ögonblick av frihet : dagboksblad 1915-1941, som går på P1 nu. Här får man bland annat följa skrivprocessen bakom To the lighthouse (1927).


/malin

Läxhjälp

Läxhjälpen i IM:s regi startar igen på följande tider:

Hisingens bibliotek
Måndagar 17.30-19.00

Gamlestadens bibliotek
Tisdagar 17.00-18.30 OBS! Ny tid!

Kortedala bibliotek
Onsdagar 17.00-18.30

Alla, såväl barn som vuxna, som behöver läxhjälp eller stöd i svenska språket är välkomna.

För mer info, kontakta Janne Kontio 0703-690671
eller www.manniskohjalp.se/goteborg

måndag 26 januari 2009

Deckarstafetten fortsätter!



Här kommer den olidligt spännande fortsättningen på deckarstafetten. Den här gången författad av 4A och klass 5A från Ramsdalskolan.







Bibliotekets inledning
Det var en natt i början av oktober. Det hade regnat, asfalten och gatstenarna blänkte i månskenet. Inte en enda människa syntes till och det var alldeles tyst. Plötsligt hördes ett blodisande skrik. Vem var det? Vad hade hänt? En ensam svartklädd person gick med snabba steg över Kortedala torg mot spårvagnshållplatsen. En huva täckte ansiktet så man inte kunde se vem det var. På hållplatsen stod Eva, Achmed, Pelle och Zoran och väntade på spårvagnen till SKF.

Klass 5A Ramsdalsskolan
- Vem var det sa Pelle?
- Jag vet inte sa Eva! De lämnade hållplatsen och gick mot skriket. När de kom upp till Kortedala torg såg dom en stor container som stod där. När de gick fram till containern såg de blodspår. De såg också en blodig kniv och ett rep som låg där. Det var ett ringlande släpspår av blod i gruset.
- Ska vi kolla i containern, sa Achmed?
- Jag vet inte, sa Zoran.
- Jo, det gör vi, sa Eva!
- Okej! Vi gör väl det, sa Pelle.
Eva gick sakta fram till containern och kikade försiktigt med ena ögat. Hon drog en lättnadens suck och sa:
- Puh, det var inget där i!De gick iväg lite längre bort och då hörde de en gren som knäcktes!
- Vad var det sa Zoran?
- Det lät som en gren som knäcktes, sa Achmed med darrande röst.
- Äsch, kom så går vi sa Pelle.De gick lite längre bort och inte så långt därifrån så tittade Eva ner i marken och utbrast:
- Den kunde säkert innehålla mycket, tänkte hon.
De plockade upp den och öppnade den, Zoran stack ner handen i den och han fick upp en plånbok. Han öppnade plånboken försiktigt så att inget skulle gå sönder. Zoran fick upp någonting ur den, det var en lapp. Han vek försiktigt upp lappen. Achmed, Pelle och Eva kollade nyfiket på lappen när han vek upp den. På lappen så var det ett nummer, 83970 stod det. Zoran letade vidare i väskan, där hittade han en lista. En lista med namn, och bilder på människor, och då såg han att ett namn var struket! Han öppnade det minsta facket på väskan och stoppade ner handen, han hittade en liten lapp till. Zoran vek upp den och läste upp den för sina kompisar, på lappen stod det: Möt mig klockan 10 på Kortedala Torg.

- Det här börjar bli riktigt läskigt, sa Eva!
- Ja, jag håller med, sa Pelle!
- Jag med, sa Achmed!
- Men på något sätt så måste vi lösa det, sa Zoran!15-åringarna visste inte hur dom skulle lösa det, men på något sätt skulle det gå.De satt och funderade länge, men de hade ju inte se någonting av den mystiska personen eftersom ansiktet varit täckt med en huva. Men då kom Ahmed på någonting:
- Just det, sa Ahmed det var ju ett tjejskrik!
- Då vet vi det, sa Pelle nöjt.
- Men kom igen, nu så drar vi, sa Eva!
- Vilket tjat det ska vara på tjejer nuförtiden, sa Zoran.
Killarna skrattar, men Eva blir riktigt arg. Mina föräldrar blir så sura om jag inte kommer hem i tid, kom igen nu!

- Men nej! Jag vill inte, sa Pelle lite darr i rösten.
- Men kom igen nu, vi måste kolla däruppe igen, sa Eva till Pelle och gav honom världens blick!
- Jaja, men det var inte min idé ifall något händer, sa Pelle och lät fortfarande lite darrig på rösten.
- Jaja! Kom igen nu! Vi har inte mycket tid innan det blir ännu senare, sa Eva.
De gick tillbaka upp till Kortedala Torg och där tog Achmed försiktigt upp kniven med hjälp av kanten på sin tröja för att inte lämna några fingeravtryck. Eva tog upp repet och de stoppade kniven i plastkassen som Pelle hade i fickan och la repet i väskan. Senare sover Pelle Zoran och Achmed över hos Eva. Hon bodde längre ner vid Kviberg i ett radhus så det fanns plats för alla att sova över på madrasser i vardagsrummet. På natten vaknade Zoran av att han hör ett ljud i trappan till övervåningen.
- Vakna Achmed! Vakna.
- Vad jag är trött! Försök att sova!
- Hör du inte.?Killarna sitter tysta en stund och till slut hör båda en djup suck.
- Väck dom andra! Kom igen skynda!
- Vakna nu! Eva!
- Vad? Vad är det? Vadå?
- Kom igen! Vakna nu Pelle!
- Vad?
- Jag hör någon i trappan!
- Eva du får gå och kolla.
- Ok! Hon går fram till dörren och kikar lite försiktigt.
- Puh! Det är ingen där!
De gick och la sig igen, somnade om och vaknade sedan sent på förmiddagen morgonen efter.
- Vakna nu då Zoran! Vi får söka lite på Internet, sa Eva.En liten stund senare när de uthungrade ätit lite frukost:
- Kolla på detta, sa Pelle som satt vid datorn och sökte runt!”En svartklädd person greps för mord på Linda Karlsson 1999, men släpptes nu år 2008 p.g.a. gott uppförande i fängelset. Det berättades att mannen enbart hade letat efter tjejer som offer och att han innan han mördade Linda Karlsson hade förföljt och jagat tjejer i flera år. Lite senare bestämde de sig för att undersöka ledtrådarna de hittat igen.
- Kolla lite närmare på kniven, där är ett blodigt fingeravtryck på handtaget! Undrar var vi kan få kolla upp det, sa Zoran?
De går ut ett par timmar senare och bestämmer sig för att åka tillbaka till Kortedala Torg och söka efter fler ledtrådar.
- Men kolla, det sitter någon där!En tjej sitter bredvid containern, eller rättade sagt det som är kvar av containern eftersom den är helt utbrunnen, uppeldad och enbart ett plåtskelett står kvar på gatan. Tjejen darrar och har ryckningar i armarna.
- Du, hallå hör du mig vad är det som har hänt, frågar de i mun på varandra. Tjejen greppar tag i Evas tröja och säger.
- Jag får inte säga något, viskar hon till Eva fortfarande darrande.

Klass 4A, Ramsdalsskolan
Eva rycker sig loss.
-Vem har sagt det? frågar hon.
-Det får jag inte heller säga, viskar flickan.
Hon verkar vara i 11-årsåldern. Man kan se att hon är väldigt rädd.
-Bara en sak kan jag berätta, viskar hon.
Man kan nästan inte höra vad hon säger. Hon gråter och skakar hela tiden. Ahmed blir ivrig och börjar fråga.
-Vad? Vad kan du berätta?
Nu sitter alla runt flickan och hon börjar viska ganska otydligt och fort.
-Igår när jag var på våg hem blev jag stoppad av en man på gatan. Han tittade så konstigt på mig och gav mig en lapp. Jag blev rädd, men jag hann att läsa lappen.”MÖT MIG KLOCKAN 10 PÅ KORTEDALA TORG,” stod det. Jag stoppade lappen i det minsta facket i väskan. Sedan sprang jag baklänges och tappade väskan, men jag vågade inte stanna och jag brydde mig inte om den. Jag var rädd att mannen skulle göra mig illa. Det sista jag hörde var att han ropade något om hemska saker som skulle hända ifall jag inte gjorde som det stod på lappen. Jag skulle komma ensam , skrek han och jag fick inte berätta för någon. Inte för någon! Så nu är jag här…
-Ja, men precis så stod det ju på lappen som vi hittade i väskan! nästan skriker Zoran.
Vad konstigt! Och varför har containern brunnit upp?
-Då har ni ju hittat MIN väska! säger flickan
Eva har börjat fundera. Hon föreslår att alla ska gå till polisen nästa dag. Alla vet de ju att de har värdefulla bevis hemma hos henne. Det börjar kännas kusligt. En blodig kniv och ett rep hemma hos henne. Plötsligt reser sig flickan upp.
- Spring och göm er! Han kommer nu! Alla gömmer sig bakom containern. Mannens steg hörs närmare. Nu stannar han. Allt blir tyst. Ingen rör sig.
- Du är här i tid, säger mannen lågt. Det är bra.
Flickan svarar inte. Det blir tyst en lång stund och ingen vågar andas.
- När du ändå är här, kan du lika gärna följa med mig nu, säger mannen.
Han tar henne i armen och väser i hennes öra att hon ska hålla honom i handen så att ingen blir misstänksam. Det ska se ut som om han är hennes pappa. De börjar gå och han går med flickan mot skogen bakom Isdala. Mannen har nu bara en halsduk över hakan och munnen. Ungdomarna smyger tyst efter. När det är en bit inne i skogen råkar Ahmed trampa på en gren. Det knakar till och mannen vänder sig om. Som tur är har ungdomarna redan hunnit gömma sig bakom en stor buske. Flickan misstänker att ung-domarna har följt efter för att hjälpa henne. Hon ber en stilla bön och blir och blir lite hoppfull.
- Det var säkert bara ett djur, säger hon försiktigt. Och vad gör vi här egentligen? Vad ska vi göra?
- Det får du snart veta, svarar mannen kort.
Plötsligt möter de en farbror som är ute och rastar sin hund.
- God afton! säger farbrorn glatt. Det är visst fler som gillar kvällspromenader!
- Vacker stjärnhimmel, mumlar mannen bakom halsduken och vill fort komma därifrån.
Mannen med hunden drar i kopplet.
- Kom nu Dino så går vi hem!
Men hunden har stannat vid en stor buske och nosar ivrigt i bladen under grenarna.
Han viftar på svansen. Han gnyr och gnäller.
- Vad har du nu hittat Dino? säger farbrorn. Lilla Dinoälsklingen, varför ska du alltid vara så nyfiken?



Fortsättning följer...

Leka med modernismen

I boken Leka med modernismen berättar Ingela Lind om Bloomsburygruppens medlemmar och idéer. Gruppen bestod av radikala engelska författare, ekonomer, kritiker, konstnärer och historiker, med bland annat för eftervärlden kanske mest kända medlemmar som Virginia Woolf och Oscar Wilde. Gruppen bildades ca 1905 och fick sitt namn efter Londonstadsdelen Bloomsbury där de oftast höll till.

I Linds skildring får läsaren en inblick av medlemmarnas förhållanden med varandra, många av dem förespråkade och hade ett fritt kärleksliv. Lind skriver även om gruppens tankar och idéer om att livets mening är vänskapen och diskussionen. De flesta i gruppen var pacifister och hade en antiauktoritär och antiheroisk syn på livet. De ville diskutera hur livet skulle levas och de gillade inte tvärsäkerhet. Det som inspirerar och får mig att se ett samband mellan Bloomsburygruppens livssyn och dagens postmoderna samhälle, är deras uppfattning om att den antiauktoritära berättaren inte alltid nödvändigtvis behöver ha alla svar. Ibland kan det vara diskussionen och vägen någonstans som skapar mening. Inte för den delen sagt att det är så dagens samhälle ser ut, men diskussionen är lika aktuell idag som för hundra år sedan och det får mig att vilja vara en del av en Bloomsburygrupp.

Boken innehåller även fina och spännande fotografier på medlemmarna och deras konstverk, vilket bara det gör den värd att låna. Se om den finns inne på
Gotlib.


Idag kl. 14.03 porträtteras Virginia Woolf i
Biblioteket i P1.

/Anna

söndag 25 januari 2009

Två av en


Journalisten Katarina Wennstam har skrivit två spänningsromaner där hon, som det står skrivet i efterordet till Dödergök, har använt dramaturgin för att berätta hela historien om något verkligt som händer dagligen, men som många gånger bara blir en notis i dagsmedia. Hon vill med Dödergök få läsaren att fundera över och förstå vad som
döljer sig bakom löpsedelsrubriken Ett familjedrama.

Dödergök
är en spännande och skrämmande berättelse. Spännande för att den får en att vilja vända blad och inte veta vad som väntar en där, skämmande för att handlingen är vardag för många kvinnor i vår omgivning. Och för att handlingen tar upp brott som i regel går strafflösa och Wennstam avslöjar några av det svenska samhällets allra djupaste fördomar. Uttrycket Verkligheten slår alltid dikten gör sig påmind och får en att rysa. Kan livet vara mer djävligt?

Några av karaktärerna i Dödergök kan vi möta redan i Wennstams tidigare roman Smuts som är ett spännande familjedrama som landar mitt i debatten om sexköp och trafficking. Det är en skarp skildring av en värld där mäns rätt till kvinnors kroppar står över allt annat och där domstolarna väljer att titta åt ett annat håll. Känns detta igen?

Kolla även in på Katarina Wennstams hemsida

För att se om böckerna finns inne på ditt närmaste bibliotek, gå in här Dödergök respektive Smuts.

/Anna

onsdag 21 januari 2009

Människosaker


- Dikter och noveller på liv och död från Afrika, Asien och Latinamerika

Människosaker är en antologi med texter om frågor som berör, om vardagens stora och små bestyr. Allt från lycka till bekymmer, vägen in i vuxenlivet, att hitta sin väg, förälskelse och sorg. Samlingen riktar sig till unga läsare, men passar alla som efterlyser spännande läsning bortom den anglosaxiska västvärlden. Många av texterna har tidigare varit publicerade i tidskriften Karavan, likaså de fantastiskt fina och starka fotona som finns med.


Jag citerar ingressen till Rattawut Lapcharoensaps berättelse Inskrivningen.

Han har aldrig ljugit för sin kompis förut. Det här är första gången. De har hållig ihop sedan de var små.
Nu står de där, Wichu och han, och lottningen ska börja. Två år som soldat i kungariket Thailand eller frisedel?


Karavan - litterär tidskrift på resa mellan kulturer
Karavan är en tidskrift som presenterar författare och litteratur från Afrika, Asien och Latinamerika med skönlitterära texter och bakgrundsartiklar.
Karavan

Kolla om boken finns inne på biblioteket i Gotlib.

/Anna

måndag 19 januari 2009

Gloria




Sara Shamloo debuterar med romanen Gloria, som handlar om en tonårstjejs förälskelse i en popidol, som övergår i en sjuklig mani.
Hon väntar i dagar utanför hans hotell när hans band ska ha konsert. I en kort stund händer det ofattbara, hon blir tilltalad av honom, han ser henne för ett ögonblick.
Efteråt glider hon in i besatthet, självförakt och apati, en smärtsam insikt att livet inte blir som i drömmarna. Skildringen av hennes instängdhet kan vara en psykos, anorexi eller något annat.
Boken är bara på 76 rätt så tunna sidor, så det är tveksamt om formatet är en roman. Den är nog ett experimentellt försök att sudda ut gränserna mellan prosa och poesi. Det pubertala innehållet om förälskelsen som riktas mot det ouppnåeliga balanseras fint av den mogna gestaltningen.
/leif


fredag 16 januari 2009

Boxning för män

Hälsotekets program har kommit och jag bläddrar igenom det med spänning. Jag kommer fram till sidan fem och hajar till. Box, för män! Varför? Vad har jag missat, vad är syftet med att ha mansseparatistisk boxningsträning?

Jag vill i motsats till hälsoteket lyfta fram kvinnor som boxas. Först en rykande färsk biografi och därefter en intervjubok om några tjejer som tränar och lever med boxning i Boston. Lika aktuell.



Bakom garden: ett boxarliv i tio ronder av Åsa Sandell (2009)
I biografin berättar Sandell om vägen från framgångsrik amatörboxare till att bli internationell proffsboxare. Som kvinna i en mansdominerad värld får hon arbeta lika hårt med att överhuvudtaget gå matcher som att vinna dem. Hon skriver om träning och match men också om livet utanför ringen.




Sandell var med i Tv4 morgon den 10 januari 2009 och pratade om sin biografi:
Tv4 morgon




Knockout: tjejer som boxas av Leah Hager Cohen (2006)
Journalisten och författaren Leah Hager Cohen följer under ett år systrarna Candi, Sefina, Jacinta och deras kompis Nikki. Hon är med på deras träning och träffar deras familjer.
Knockout är en bok om boxning, men framförallt en utmaning av föreställningar om kvinnor och aggression. Det är en bok som vänder på den cementerade bilden av hur tjejer och kvinnor förväntas vara.


/Anna
Hälsoteket i Kortedala och Bergsjön är igång igen. Man erbjuder vägledning om hälsa och friskvård samt många olika aktiviteter som exempelvis gympa, yoga, föreläsningar, hjälp med att sluta röka, personligt hälsotest, självhjälpsgrupper mm. Allt är kostnadsfritt!

Varje tisdag, med start den 27/1, mellan kl 13-15 har Hälsoteket drop-in på Kortedala bibliotek, vilket betyder att vem som helst kan komma in och prata hälsa och friskvård med en hälsosamordnare.

Hälsoteket kommer även att ha drop-in på Gamlestadens bibliotek vid tre tillfällen i vår:
2 februari 16.30-18.00
23 mars 16.30-18.00
27 april 16.30-18.00


För mer info gå till
www.goteborg.se och klicka dig fram via Miljö & Hälsa/Leva hälsosamt/Hälsorådgivning/Sök hälsorådgivning i din stadsdel/Kortedala eller Bergsjön


eller kontakta Agneta Almqvist: agneta.almqvist@bergsjon.goteborg.se
031-3654470

torsdag 15 januari 2009

Babyöppet

  • Föräldrar och småbarn är välkomna till Gamlestadens bibliotek, där vi har Babyöppet med drop-in varannan onsdag från klockan 10.00. Babyöppet är en träffpunkt för småbarnsföräldrar, och idén är att man träffas, fikar och deltar i ett diskussionstema som rör föräldraskapets olika aspekter.

    Temat tas upp 10.30 och här är vårens datum och olika teman:

    7/1 Barndomsskildringar i skönlitteraturen.
    21/1 Föräldratidningar.
    4/2 Föräldraskildringar i skönlitteraturen.
    18/2 Tema Tove Jansson.
    4/3 Barnsyn ur ett historiskt perspektiv.
    18/3 Mat för små barn med dietist Louise Mårtensson.
    1/4 Sömn.
    15/4 Tema högläsning.
    29/4 Barnförbjuden litteratur.
    13/5 Nordens bilderboksillustratörer.
    27/5 Tema Astrid Lindgren.

Deckarstafetten

Nu har första kapitlet i deckarstafetten kommit in. För att fräscha upp minnet så finns inledningen till deckarhistorien med, skrivet av Stefan Littorin på Kortedala bibliotek.

Det var en natt i början av oktober. Det hade regnat, asfalten och gatstenarna blänkte i månskenet. Inte en enda människa syntes till och det var alldeles tyst. Plötsligt hördes ett blodisande skrik. Vem var det? Vad hade hänt? En ensam svartklädd person gick med snabba steg över Kortedala torg mot spårvagnshållplatsen. En huva täckte ansiktet så man inte kunde se vem det var. På hållplatsen stod Eva, Achmed, Pelle och Zoran och väntade på spårvagnen till SKF.

Första kapitlet är skrivet av klass 5A på Ramsdalsskolan.

- Vem var det sa Pelle?
- Jag vet inte sa Eva! De lämnade hållplatsen och gick mot skriket. När de kom upp till Kortedala torg såg dom en stor container som stod där. När de gick fram till containern såg de blodspår. De såg också en blodig kniv och ett rep som låg där. Det var ett ringlande släpspår av blod i gruset.
- Ska vi kolla i containern, sa Achmed?
- Jag vet inte, sa Zoran.
- Jo, det gör vi, sa Eva!
- Okej! Vi gör väl det, sa Pelle.
Eva gick sakta fram till containern och kikade försiktigt med ena ögat. Hon drog en lättnadens suck och sa:

- Puh, det var inget där i!De gick iväg lite längre bort och då hörde de en gren som knäcktes!- Vad var det sa Zoran?- Det lät som en gren som knäcktes, sa Achmed med darrande röst.
- Äsch, kom så går vi sa Pelle.De gick lite längre bort och inte så långt därifrån så tittade Eva ner i marken och utbrast:
- Titta!
Hon hade hittat en väska.
- Den kunde säkert innehålla mycket, tänkte hon.

De plockade upp den och öppnade den, Zoran stack ner handen i den och han fick upp en plånbok. Han öppnade plånboken försiktigt så att inget skulle gå sönder. Zoran fick upp någonting ur den, det var en lapp. Han vek försiktigt upp lappen. Achmed, Pelle och Eva kollade nyfiket på lappen när han vek upp den. På lappen så var det ett nummer, 83970 stod det. Zoran letade vidare i väskan, där hittade han en lista. En lista med namn, och bilder på människor, och då såg han att ett namn var struket! Han öppnade det minsta facket på väskan och stoppade ner handen, han hittade en liten lapp till. Zoran vek upp den och läste upp den för sina kompisar, på lappen stod det: Möt mig klockan 10 på Kortedala Torg.

- Det här börjar bli riktigt läskigt, sa Eva!
- Ja, jag håller med, sa Pelle!- Jag med, sa Achmed!
- Men på något sätt så måste vi lösa det, sa Zoran!15-åringarna visste inte hur dom skulle lösa det, men på något sätt skulle det gå.De satt och funderade länge, men de hade ju inte se någonting av den mystiska personen eftersom ansiktet varit täckt med en huva. Men då kom Ahmed på någonting:
- Just det, sa Ahmed det var ju ett tjejskrik!- Då vet vi det, sa Pelle nöjt.- Men kom igen, nu så drar vi, sa Eva!
- Vilket tjat det ska vara på tjejer nuförtiden, sa Zoran.
Killarna skrattar, men Eva blir riktigt arg. Mina föräldrar blir så sura om jag inte kommer hem i tid, kom igen nu!- Men nej! Jag vill inte, sa Pelle lite darr i rösten.

- Men kom igen nu, vi måste kolla däruppe igen, sa Eva till Pelle och gav honom världens blick!
- Jaja, men det var inte min idé ifall något händer, sa Pelle och lät fortfarande lite darrig på rösten.
- Jaja! Kom igen nu! Vi har inte mycket tid innan det blir ännu senare, sa Eva.
De gick tillbaka upp till Kortedala Torg och där tog Achmed försiktigt upp kniven med hjälp av kanten på sin tröja för att inte lämna några fingeravtryck. Eva tog upp repet och de stoppade kniven i plastkassen som Pelle hade i fickan och la repet i väskan.

Senare sover Pelle Zoran och Achmed över hos Eva. Hon bodde längre ner vid Kviberg i ett radhus så det fanns plats för alla att sova över på madrasser i vardagsrummet. På natten vaknade Zoran av att han hör ett ljud i trappan till övervåningen.- Vakna Achmed! Vakna.

- Vad jag är trött! Försök att sova!- Hör du inte.?
Killarna sitter tysta en stund och till slut hör båda en djup suck.

- Väck dom andra! Kom igen skynda!
- Vakna nu! Eva!
- Vad? Vad är det? Vadå?
- Kom igen! Vakna nu Pelle!- Vad? - Jag hör någon i trappan!
- Eva du får gå och kolla.- Ok!Hon går fram till dörren och kikar lite försiktigt.

- Puh! Det är ingen där!
De gick och la sig igen, somnade om och vaknade sedan sent på förmiddagen morgonen efter.

- Vakna nu då Zoran! Vi får söka lite på Internet, sa Eva.En liten stund senare när de uthungrade ätit lite frukost:- Kolla på detta, sa Pelle som satt vid datorn och sökte runt!”En svartklädd person greps för mord på Linda Karlsson 1999, men släpptes nu år 2008 p.g.a. gott uppförande i fängelset. Det berättades att mannen enbart hade letat efter tjejer som offer och att han innan han mördade Linda Karlsson hade förföljt och jagat tjejer i flera år. Lite senare bestämde de sig för att undersöka ledtrådarna de hittat igen.
- Kolla lite närmare på kniven, där är ett blodigt fingeravtryck på handtaget! Undrar var vi kan få kolla upp det, sa Zoran?
De går ut ett par timmar senare och bestämmer sig för att åka tillbaka till Kortedala Torg och söka efter fler ledtrådar.

- Men kolla, det sitter någon där!En tjej sitter bredvid containern, eller rättade sagt det som är kvar av containern eftersom den är helt utbrunnen, uppeldad och enbart ett plåtskelett står kvar på gatan. Tjejen darrar och har ryckningar i armarna.
- Du, hallå hör du mig vad är det som har hänt, frågar de i mun på varandra. Tjejen greppar tag i Evas tröja och säger.
- Jag får inte säga något, viskar hon till Eva fortfarande darrande.


Vi väntar nu med spänning på fortsättningen som skrivs av klass 4 på Ramsdalsskolan.



onsdag 14 januari 2009

Vårens program är här!

Äntligen kan vi presentera vårens spännande program.

För vuxna i KORTEDALA
5 februari kl.19.00 Becke Hinnerson talar om konst i Göteborg.
19 februari kl 19.00 Marie Hermanson författare.
26 februari kl.19.00 Föreläsning om egenvård.
5 mars kl 19.00 Jennie Dielemans journalist och författare.
26 mars kl 19.00 Elsie Johansson författare.



Även barnens program är här!
Saga för barn mellan 3-5 år. Kl. 9.30
28 januari, 11 februari, 25 februari, 11 mars, 25 mars och 8 april.
Saga för 6-åringar.
2 februari och 16 februari kl. 9.30.
Anmäl till Kortedala biblioteket på tfn: 365 30 89


För vuxna i GAMLESTADEN
22 januari 19.00 Poesigrupp.
12 februari 19.00 Poesigrupp.
26 februari kl. 19.00 Visa & Poesi.
10 mars 18.00 Farsan jobbar på SKF.
12 mars 19.00 Poesigrupp.
2 april 19.00 Poesigrupp.
23 april kl. 19.00 Visa & Poesi.
12 maj kl. 18.00 Gamlestaden i förändring, Ann Catrin Kärnä från Stadsbyggnadskontoret, föreläsning med efterföljande promenad för de som vill.

Vecka 17-20 Ung Kultur utställning med workshop.

Skrivarkurs
Måndagar kl. 19.00 Gamlestadens bibliotek. Föranmälan.
27 april, 4 maj, 11 maj, 18 maj och 25 maj.

För barn i GAMLESTADEN
Muminlördag, 17 januari kl 12.00 ”Vem ska trösta Knyttet” med Teater Sphinx.
7 mars kl 13.00
Valdemar och Posten med Tomas K-teater.


Välkomna!

tisdag 13 januari 2009

Anna är online


Anna är online, av finländaren Stefan Nyman är en modern thriller. Den börjar som en vanlig berättelse, Samuel och Anna träffas och blir förälskade i varandra. När de är åtskilda håller de kontakt genom att chatta.
Det är en berättelse om längtan efter kärlek och gemenskap, men den handlar också om något mörkt och hotfullt. Annas chattmeddelanden som är obegripliga oroar Samuel. Vem är hon?
Vartefter den mardrömslika handlingen fortskrider tappar romanfigurerna allt mer greppet om verkligheten, och det blir allt svårare att begripa vad det är som händer. Är det Samuel som håller på att bli tokig, eller är det någon som spökar? Kajorna i staden spelar en central roll, de är himlens pirayor enligt Anna.
Det är en välskriven thriller som är mycket spännande, för att inte säga otäck, och den ger läsaren kalla kårar.
Stefan Nyman är debutant men det märks inte, och det är lätt att förstå att den blev belönad med första pris i det finska förlaget Söderströms romantävling 2008.

/Leif

fredag 9 januari 2009

Börja det nya året med poesi

Som start på 2009 vill jag tipsa om lite god poesi. Inger Christensen, som ofta nämnts i Nobelprissammanhang och som räknas som en av Skandinaviens största moderna diktare har i dagarna gått bort. Hennes poesi är både koncentrerat enkel och samtidigt intrikat och systematiserad. Alfabet (1981) bygger exempelvis på både en alfabetisk ordning och på Fibonaccis talserie. Naturen, livet ställs mot död och (människans) destruktiva krafter. Den fantastiska samlingen Fjärilsdalen (Sommerfugledalen 1991) består av sonetter där varje avslutande rad är början på nästa dikt. Klockrent och vackert. För den som inte läst något av Inger Christensen kan jag varmt rekommendera hennes poesi.


Ett annat stort lyriskt författarskap är Ann Jäderlunds. Liksom hos Christensen är formen central hos Jäderlund. I hennes tidigare samlingar, som exempelvis Rundkyrka och sjukhuslängor (...) (1992) och Mörker mörka mörkt kristaller (1994), är formen upprepad och sammanhållen. I de senare, och framförallt de senaste, samlingarna är formen mer upplöst. Form och innehåll är tätt sammanknutet hos Jäderlund. Tematiskt rör sig ofta dikterna kring svåra etiska frågeställningar. Liksom hos Christensen är även naturen ständigt närvarande i Jäderlunds poesi. Jäderlund utkommer i vår med en ny diktsamling Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar.

En ny stjärna på den svenska poesihimlen är Kristofer Flensmarck som skriver säregen poesi med stark anknytning till naturen. Han har givit ut Stilla en björn (2005) och Den sista expeditionen(2007) och är i vår aktuell med Almanacka, som han beskriver som dokumentärlyrik. Utgångspunkten har varit hans farmors anteckningar. Jag ser fram emot att få läsa den. Leif Holmstrands Myror (2008) var en av de lyriska höjdpunkterna 2008. En annan var Lina Ekdahls Sprid glädje på Sjömansgården Anette. Kom in och botanisera, vi har skyltat upp med många goda samlingar!
/malin