tisdag 30 juni 2009

Sommarquizz på Gamlestadens bibliotek

Kom till Gamlestadens bibliotek och lämna in svaren på vår sommarquizz. Alla som lämnar in quizzsvaren får ett glas kall saft. Första pris för vuxenquizzen är en litterär makeover (en halvtimmes konsultation före öppettider). Vi tar reda på vilka böcker du gillar och guidar dig till något nytt och oförutsett. Priset för barntävlingen är en biocheck. Lämna in svaren senast 13 augusti.

Skriv ner svaren på en lapp och lämna in på biblioteket. Glöm inte att skriva i namn, telefonnummer och mejladress.

Vuxen Quizz, från 18 år

1.Vilken artist gav 1971 ut albumet Pearl?

2. Vem gav ut albumet ”Like a prayer”?

3. Vilken grupp sjunger:
"Jag har talat ut
jag har pratat sönder
om jag tänker
har jag inte sagt ett ord
jag rear ut min skäl
jag har gett mig iväg mot min längtan
men alla vägar leder längre in
jag rear ut min själ"

4. I vilken svensk bok från 2007 läser huvudpersonen Erica Jongs ”Rädd att flyga?”

5.Vad heter böckerna som tv-serien True Blood baseras på?

6. Vilken amerikansk författare skriver även under pseudonymerna Rosamond Smith och Lauren Kelly?

7.Vad hade göteborgaren som rundade Kap Horn för skodon mellan 1963-1965?

8.Vilken känd amerikansk författare skrev The Pearl som utkom 1947?

9.Vad heter det murmeldjur som Bill Murrays meteorolog träffar på när han fastnar i tiden i en film från 1993?

10.Vem var förebild för romanfiguren Madame Bovary, enligt författaren?

11.Vad har Vera Backman i sin frukosttermos när hon går till jobbet i en roman av Elsie Johansson?
12. Vilken är den genom tiderna mest tråkiga romanhjälten?

BarnQuizz

1.Vad heter Malin på Saltkråkans pappa?
1 Melker
X Sven
2Kung Karl

2.I vilken bok om Harry Potter får Harry sin första kyss?
1 Harry Potter och de vises sten
X Harry Potter och halvblodsprinsen
2 Harry Potter och Fenixorden

3.Vem är Mållgan?
1 Drake i Bröderna Lejonhjärta
X Alfons Åbergs låtsaskompis
2 En tysk författare

4.Vem har skrivit sången ”Sudda bort din sura min?”
1 Timbuktu
X Alice Tegner
2 Martin Alm

5.Vem har skrivit bilderboken om den lille pojken Oscar som går vilse i öknen och blir vän med ett moln?
1 Theo
X Hoo
2 Leo

6.Vad heter den lilla rävdemonen som hjälper Kagome och Inu Yasha att jaga Naraku och Shikon-juvelen i en populär manga-serie?
1 Hippo
X Nippo
2 Shippo.

Utforskande av kommungränserna

Ta i trä av Linn Hansén




En fin debut av Linn Hansén, bland annat aktiv i litteraturkollektiven SHARKS och G=T=B=R=G, som skrivit en samling dikter som rör sig kring begreppet gränser: såväl synliga som osynliga, i såväl det enskilda livet som i samhällsstrukturen. Kommuner och städer är återkommande begrepp. Och Hansén väver skickligt samman ytterligheter när det schematiska, byråkratiskt fyrkantiga möter det oförutsägbara, känslolivet, sådant som inte kan fångas. Dikterna är genomgående (näst intill) subjektslösa, iakttagande och tonen observerande, neutral. För mig är den här texten ångestskapande. Och jag tycker det är briljant, både skarpt och sårbart.

Några smakprov:

När man kommer till en främmande kommun är det vissa saker
man behöver göra. Bekanta sig exempelvis. Det gör man bäst
genom att besöka invandrarverket eller turistbyrån. Där hittar
man allt man behöver i kartväg. Sedan är det bara att börja
gå. Det tar olika lång tid att bekanta sig i olika kommuner.
Under marken ligger kommungränserna. Man har grävt
ungefär en meter djupt så att de ska ligga tillrätta (...)
(s.15)
-----

Köksfönstren immar igen
Ingen tror att vi gör just vad vi gör precis nu
alla tror att vi älskar.
(s.52)

Se Ta i trä i Gotlib.

/malin

måndag 29 juni 2009

Vardagsrealism

En bok som underhåller mig och som jag kan läsa om och om är Jan Stenmarks U-sväng inslagen i folie från 2005. I klassisk Stenmarksstil har han i ett avsnitt satt text till foton som han tagit med polaroidkameran, när han cyklat runt i Stockholm. En av mina favoriter är bilden på ett dass med texten:
”Utan hjärna hade vi inte haft en aning om vad hjärtat står för.”
Så enkelt, så tydligt.

Låna Stenmark i GOTLIB.


/Anna

fredag 26 juni 2009

Drakar och vänskap


Vill tipsa om en riktig liten pärla, Jo Salmsons (som är en pseudonym) nya serie om Tam. I första delen som heter Tam tiggarpojken får man möta den föräldralöse Tam som lever på gatan. Längst upp i staden bakom många murar ligger kungaborgen – och där finns också drakarna som Tam längtar efter att få komma nära. En dag när Tam måste in och stjäla mat för dagen hör han plötsligt en röst i sitt huvud som kallar på honom. Håller han på att bli galen…?

Boken är illustrerad med många manga-lika teckningar och texten är luftig och lättläst för sin målgrupp (7-9) men funkar egentligen på alla åldrar skulle jag säga, bara man är intresserad av fantasy och en god berättelse – om drakar och vänskap. Även den följande delen Tams svåra prov är mycket spännande. Det enda jag kan störa mig på är cliff-hanger-dramaturgin. Ibland kan jag tycka det är lite ojuste mot läsaren att låta upplösningen komma i nästa del. Men visst, det har sin tjusning att gå och vänta också. Själv väntar jag på del tre, Jakten på Tam, som kommer i höst. De fina illustrationerna till serien är gjorda av Åsa Ekström, vars serie Sayonara September utkommer i höst. Den ska handla om ett gäng ungdomar som är serietecknare på en serieskola. För övrigt är det mycket spännande ungdomsböcker som kommer i höst. Det gäller att ladda läshuvudet! Om du vill ta en titt i katalogen Höstens böcker 2009, samt få en massa tips på sommarläsning och sommarlovsaktiviteter – välkommen in till oss! Vi har för övrigt sommarlån nu, t o m 1 september.


Se Tam tiggarpojken i Gotlib


Se Tams svåra prov i Gotlib


/malin

torsdag 25 juni 2009

Vi färgsätter tillvaron!

Det har kommit ett nytt nummer av Västra Regionbibliotekets magasin Framsidan med tema Sätt färg på tillvaron - möjligheter i krisen. Vad kan biblioteket har för roll i lågkonjunktur och vad görs för arbetslösa, studerande och andra att kommer vidare i livet...?? Ett litet lästips!


/Anna

Religionen förstör allt

Den engelske författaren Christopher Hitchens kom förra året med sin bok Du store Gud? som känns skrämmande aktuell nu i dagarna. Boken handlar om att religionerna är intoleranta, rasistiska, våldsamma och trångsynta. Han kombinerar historiska berättelser med kritisk granskning av texter i religionernas heliga skrifter.
Hitchens bok mynnar ut i en hyllning till vetenskapen och det sekulära samhället. Han menar att de samhällen som styrs av religion förfaller, deras ekonomier försvagas och deras intellektuella flyr utomlands.
Han avslutar också med att säga att vi behöver en ny upplysning, som ska utgå från studier av prosa och poesi. Grunden för detta ska vara att man får till en skilsmässa mellan rädsla och sexualitet, och det enda sättet att åstakomma detta är att stänga ute alla religioner ur samtalet.

Låna boken i Gotlib.


/leif

onsdag 24 juni 2009

Hyllning till boken

Jag kan inte låta bli att dela med mig av dessa underhållande bilder som jag fann i SVTs arkiv. "Boken för själen är som mat för magen" Klippet visar först boktryckarkonstens historia och i slutet bibliotekens roll och betydelse. Vissa likheter med idag går att skönja men visst har det skett en viss utvecklingen...?

/Anna

tisdag 23 juni 2009

Stamtavlor

Jag vill puffa för en självbiografi som kom 2005, det är Dilsa Demirbag-Stens Stamtavlor. Hon har främst blivit känd som debattör i TV och frispråkig skribent i olika dagstidningar i integrationsfrågor och i frågor om kvinnors rättigheter.
Hon kom till Sverige från Turkiet som sexåring i mitten av sjuttiotalet. Hennes kurdiska klan bodde i tält i bergen och männen styrde med järnhand. Kvinnorna skulle lyda och tjäna männen, gifta sig med någon som familjen hade valt ut, och befläckade de stammens heder så riskerade de att mördas.

Boken är en skildring av tre kvinnogenerationers liv, mormoderns, mammans och Dilsas eget. Trots flytten till Sverige levde de gamla kraven och patriarkala traditionerna kvar. Klanen stod fortfarande i centrum och dess överlevnad ansågs bygga på att alla offrade sin individualitet och i gengäld fick man dess beskydd.
Som fjortonåring var hon ytterst nära att bli bortgift med en man mot sin vilja, men delvis med hjälp av sin mormor lyckades hon frigöra sig från sitt öde och forma sin egen framtid.
Låna boken i
Gotlib.

/leif

söndag 21 juni 2009

Vinna eller försvinna

Etnologen Annette Rosengren har utkommit med boken Vinna eller försvinna – om flykt, asyl och hjälpare. Den inleds med en genomgång av den svenska flyktingpolitiken de senaste decennierna. Varifrån de har kommit, varför de har sökt sig hit, vilka har fått stanna och av vilka skäl?
Under flera år har hon följt flera hundra asylsökande på en förläggning i Mellansverige och boken övergår här i en beskrivning av olika människoöden samt en skildring av den stress, hopplöshet, isolering och sysslolöshet som tillvaron på en flyktingförläggning innebär.
Hon ville också se vad som hände med dem som avvisades så hon reste till Serbien, Kosovo och Bosnien för att se hur det hade gått för några av dem.

Låna boken i Gotlib.
/leif

torsdag 18 juni 2009

Midsommarstängt!


Sista anmälningsdagen för drakologikursen

Innan ni sätter på er folkdräkterna, kollar sillen och putsar snapsglasen, så se till att anmäl närmaste barn till drakologikursen som går på Gamlestadens bibliotek nästa vecka. Sista anmälningsdagen är i dag! Kursen passar bäst för barn mellan 9-12 år. Det är en hemlig kurs där man får lära sig allt om drakmagi, olika draksorter, om den omtalade Gamlestadsdraken samt bli första gradens drakolog. Kursen hålls måndag- fredag klockan 10-11. Ett fåtal platser kvar. Kursen har och kommer att hållas på flera ställen i landet under året, men den upplaga som kommer att finnas på Gamlestaden är mer exklusv än övriga kurser, dock gratis.
Ring och anmäl tel 365 30 80

onsdag 17 juni 2009

Är det här The Matrix?

Loretta Napoleoni har gett ut boken Skurkkapitalismen: hur bedragare, hallickar och maffiakungar påverkar världsekonomin . Hon säger att precis som i kultfilmen The Matrix lever vi i en fantasivärld. Vi inbillar oss att vi lever i den bästa av alla världar, vi kan konsumera som aldrig tidigare, tack vare mediciner lever vi längre än någonsin tidigare etc. Men utanför såpbubblan vi lever i är världen riktigt makaber och frånstötande.
Kapitalismens seger och dess globalisering, ledde till en blomstringstid för den globala skurkkapitalismen . Miljontals arbetslösa, utblottade kvinnor i forna sovjetstaterna blev lätta offer för maffians hallickverksamhet och tvingades in i sexslaveri.
Fler människor är slavar nu än någonsin tidigare i världshistorien. Nu är ca 27 miljoner människor trälar. Bisarrt nog är en slavs penningvärde bara en tiondel nu jämfört med Romartiden, för då sågs dom som tillgångar medan de nu bara ses som utbytbara förbrukningsartiklar.
Införandet av Euro har både gjort det lättare att tvätta svarta pengar och att flytta pengar mellan olika länder vilket har underlättat för brottsorganisationerna att vidga sina verksamhetsområden och att samarbeta med varandra.
Utanför Afrikas kuster plundras vattnen på fisk av maffiastyrda skepp och förstör lokalbefolkningens möjligheter att försörja sig.
Världens marknader översvämmas av piratkopierade produkter varav hälften är tillverkade i Kina och sedan distribueras de över kontinenterna i ett oheligt samarbete med Triaderna (den kinesiska maffian).
Den kriminella ekonomin står nu för 15 – 20 % av den totala omsättningen i världsekonomin. Var vi än bor i världen, vare sig vi är fattiga eller rika, så påverkar den våra liv. Som konsumenter medverkar de flesta av oss omedvetet till att berika skurkarna genom att hela tiden jaga de billigaste varorna och tjänsterna.
Enligt författaren gjorde Östblockets fall att vi felaktigt antog att kapitalismen är ett perfekt system. Hon menar att den eviga kampen om världen ska styras av marknaden eller politiska beslut går vidare.
Tidigare har Loretta Napoleoni gett ut Oheligt krig och Uppror i Irak.
Låna hennes böcker i GOTLIB.
/leif

tisdag 16 juni 2009

En fotokonstnär

En heldag för någon vecka sedan var hela personalstyrkan iväg och bokpratade för varandra. Finns det något svårare? Jag grubblade länge innan jag kom på temat för min session. En fotokonstnär som inspirerar mig blev det givna resultatet och Anders Petersen är hans namn. När han var 18 år åkte han till Hamburg för språkstudier och det blev en tid med avgörande betydelse. Han blev förälskad i finska Vanja som jobbade på Reeperbahn, han övergav studierna och började umgås med människorna i det så kallade nöjeskvarteret i St. Pauli. Efter några månader återvände han till Sverige, tog examen för att sen återvända till Hamburg 1967. Det var när Petersen gick på Christer Strömholms fotoskola som han åkte tillbaka för att genom fotokonsten skildra den värld han tidigare var en del av. Resultatet blev Café Lehmitz, en dokumentation av livet på en bar med samma namn. Det var även där som hans kanske mest kända och världsspridda bild blev tagen; porträttet på Lilly och Rosen som är omslag på Tom Waits album Rain Dogs från 1985 och som ni ser på omslaget ovan.

Petersens svart-vita foton känns igen för hans suggestiva och vardagsnära skildring, ofta porträtterande av människor i gränslandet. Det av Petersens arbeten som inspirerat och fascinerat mig mest är hans institutionsteologi som gavs ut på 80- och 90-talet. Under tre längre perioder befann han sig på tre olika institutioner och dokumenterade människorna där. Fängelse, en dokumentation över de intagna på Österåker med text av Leif G W Persson. Rågång till kärleken, från ett ålderdomshem med text av Göran Odbratt. Ingen har sett allt, också med text av Göran Odbratt, från ett öppet behandlingshem utanför Stockholm. Det som Petersens lyckas så bra med i sina bilder är att förmedla känslan av närhet av människorna och av livet. Känslan av att det känns att leva, på gott och ont.

/Anna

måndag 15 juni 2009

Brudar


I boken Brudar undersöker Annica Carlsson Bergdahl hur det är att vara ung tjej idag. Egentligen är det en ny reviderad utgåva av 100 procent tjej som hon gav ut 2004 och som är baserad på åttio intervjuer med tonårstjejer. De talar om allt möjligt som skolan, vänskap, kärlek, sex, kroppen, porr, onani, anorexi, bulimi, makt, förebilder och vad de vill bli.
Författaren fick stor uppmärksamhet för sin bok Killar som hon gjorde för ett par år sedan tillsammans med fotografen Jerker Andersson. Han har även gjort fotona i det här verket.
Det är inga ansiktsbilder, och det är inte samma flickor på bilderna som i texten. Bilderna är i huvudsak på tidsenliga symboliska accessoarer. Tillsammans med den strama grafiska formgivningen i svartvitt och lila lyfter de boken och ger den en extra dimension.
Låna Annica Carlsson Bergdahls böcker
i
GOTLIB.
/leif

söndag 14 juni 2009

Alltför vackert?


Jag har svårt för texter med alltför överbelamrat språk, eller där det är så övervackert och behängt med adjektiv att bildspråket inte lämnar något alls till övers för den egna fantasin. Just så uppfattade jag Sonya Harnetts författarskap och fixade inte alls hennes böcker. Förra årets ALMA-pristagare har fått mycket uppmärksamhet det senaste året. Hennes senaste ungdomsroman på svenska - Pojken i soffan - lovprisades av så många att jag var tvungen att läsa den. Det är en berättelse om en gammal kvinna, Maddy, som en dag har en okänd pojke i sin vardagsrumssoffa. Hon börjar berätta sitt livs historia för honom. Här tecknas sedan bilden av en ung kvinna som inte känner sig hemma i sitt liv, i sin barndoms strikta överklassmiljö. Hon ger sig ut i världen i sökandet efter meningen med livet och finner den på hemmaplan i form av kärleken till en man som kallas Fjäder och som lever nära naturen i halvvilt tillstånd. Jag fick kapitulera för denna bok. Den är övervacker men också en mycket komplex berättelse om kärlek och svåra förluster och sorg. Harnetts magiska realism och miljöbeskrivningar blir helt rätt här. Och jag inser att jag kanske bör ge hela hennes produktion en ny chans... För övrigt är denna bok klassad som en ungdomsroman, men innehållet talar nog främst till den vuxne läsaren.

/malin
se Hartnetts verk i Gotlib

lördag 13 juni 2009

Ingen tar skit i de lättkränktas land

Jag tyckte att I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard var rätt bra men hans uppföljare Ingen tar skit i de lättkränktas land är en bok som jag inte alls gillar. Han verkar ha blivit helt fartblind och sluggar vilt mot allt och alla. Författaren torgför många mossiga åsikter som ofta är illa underbyggda och ibland blir han tom patetisk .
Tesen i boken är att vi lever alldeles för skyddat och att det är statens fel då den överbeskyddar och kontrollerar oss från vaggan till graven. För att göra det ännu värre så genomsyras hela samhället av psykoanalysen, och just den verkar vara det mest förhatliga av allt i David Eberhards värld.
Författaren hävdar också att svenskarna ständigt blir kränkta utan anledning. Det är också alldeles för lätt att klaga här och en massa människor får därigenom skadestånd fast de egentligen inte borde få det.
I slutet av boken säger han rentav att ju färre trygghetssystem det finns desto tryggare känner sig människorna, och ju mindre skäl de har att känna sig kränkta desto mer kränkta känner de sig.
Argumentationsnivån är ofta skrämmande låg och riktigt pinsamt blir det när Eberhard går till våldsamt angrepp mot Maja Lundgren och hennes Myggor och tigrar. Han säger faktiskt på fullt allvar att han efter att bara ha läst en bråkdel av boken visste att hon lider av flera allvarliga psykiatriska tillstånd, och att det var oetiskt att ge ut boken och blottlägga en psykiskt sjuk persons paranoida vanföreställningar.
Boven i dramat är ”fantasin om könsmaktsordningen” som gör att vilken kvinna som helst kan hitta på att de har blivit utsatta för vilka orättvisor som helst och kräva och få upprättelse, menar författaren.
Till hans stora förtret finns det kvinnor i Sverige som känner sig kränkta för att de får lägre lön än männen (Jag tror att de snarare känner sig diskriminerade), men det borde de inte göra för männen söker farligare jobb och dessutom föder kvinnorna barn (!). Han gör dock inget som helst försök att förklara på vilket sätt barnafödandet gör att de skulle förtjäna sämre betalning.
Därefter spär han på med att eftersom kvinnor är genetiskt betingade att ta hand om andra så självklart ska kvinnorna vara hemma och ta hand om barnen när de växer upp.
Ett exempel på författarens argumentationsstil är att han i det sammanhanget säger att det faktum att män inte kan producera bröstmjölk bevisar att han har rätt, och han spär på med påståendet att enligt genusteoretikerna beror denna manliga oförmåga förmodligen på könsmaktsordningen och inte på en fysisk skillnad.
Genus- och queerteori avfärdar han som rent nonsens. Om de senare säger han att om de hade rätt i sina teorier skulle alla vara heterosexuella eftersom normen genom tiderna har varit hetero. På ett annat ställe slänger han ur sig att de som hittat på ”fantasierna med genus och könsmaktsordning ”kommer att tvinga alla att bli bisexuella." Han talar dock inte om hur eller varför.
Solidaritet ser han som något förkastligt då den enligt honom bygger på att man känner sig bättre än den man känner sig solidarisk med.
På kulturens område härskar enligt David Eberhard en ”Kejsarens nya kläder mentalitet”, t ex var många av Ingmar Bermans filmer rent skräp, men kritikerkåren begrep ingenting för att filmerna var för svåra, så de låtsades förstå dem. Det är också därför så många obegripliga romaner rosade, enligt författaren, ingen vågar erkänna att de inte begriper dem, särskilt om de är provocerande.
Jag tycker inte att ni ska kasta bort er tid på att läsa den här boken – låna något annat istället!

/leif

fredag 12 juni 2009

Thick as a brick





Han är 50 år och har både jobbat och varit gift i 30. Två barn och frun som också har arbetat. Men deras bakgrund är olika och både äktenskap och jobb har gått i stå. Det är förutsättningarna i Micke Evhammars debutroman Thick as a brick.

"Var det så här det skulle bli? Var det allt?" säger huvudpersonen Leo. Han har slitit som byggnadssmed i alla år och nu är han på väg att skilja sig. Vi får läsa om Leos och Helens gemensamma politiska intresse som på 70-talet förde dem samman. Hon från en borgerlig bakgrund medan han hade en arbetarklassbakgrund. Efter alla år tillsammans är det som om de inte längre känner varandra. Hon vill leva i nuet medan hans ungdomsår fortfarande har djupa spår.

Efter att ha monterat balkar och slitit med ett jobb som blivit alltför enformigt får Leo en dag ett uppdrag att göra en grind. Han får äntligen utlopp för både sin yrkesskicklighet och kreativitet. Grinden blir hans lyft, men det kan inte hindra att hans äktenskap går i kras. Så vävs delarna samman, jobb och skilsmässa varvas med återblickar från ungdomsåren. Det är en tät historia med flera bottnar och ofta bra personskildringar.

Också musiken har sin plats vilket inte minst bokens titel vittnar om. Thick as a brick är namnet på ett musikalbum av Jethro Tull. Det är även någon som tjurskalligt håller fast vid det han tror på. Så får Leo och hans arbetskamrater också till slut sin revansch och det är kanske där hoppet finns i denna bok. Det är dock svårt att sia om en eventuell uppföljare.

CalleL

torsdag 11 juni 2009

Fyra hönor och en tupp

Lena och Olof Landströms bilderbok utspelar sig som titeln antyder i en hönsgård. Livet är rätt lugnt men en dag händer något. Varför är tuppens matplats större, undrar hönorna? Dem vill ju dela lika! Hönorna läser i tidningen om en självförsvarskurs och ger sig iväg. Ni som känner till feministiskt självförsvar vet precis vad jag talar om. Boken bjuder på många skratt och teckningarna är fantastiskt fina. Jag ger er idag ett boktips om rättvisa och vänskap för de minsta lika väl som för oss stora.

Se om boken finns inne i GOTLIB.

/Anna

onsdag 10 juni 2009

Höstoffer



Höstoffer är den tredje delen i Mons Kallentofts serie om linköpingskommissarien Malin Fors. De två första har blivit gigantiska succéer. Tidigare sa författaren att det skulle bli en trilogi, nu säger han att det ska bli en serie om fem böcker.
I bokens upptakt hittas en stormrik uppkomling mördad, flytandes i vallgraven som omger det adelsgods han har köpt av en gammal greve Fågelsjö som tvingats till detta förnedrade steg pga misslyckade affärer . Till viss del har han köpt herresätet för att hämnas på den överklassfamilj som plågade honom under hans uppväxt. Är det greven, eller något av hans barn som är mördaren? Eller någon av alla de fiender Jerry Petersson ådragit sig under sin hänsynslösa framfart uppåt i samhället?
Den här boken är dock mycket mer än en vanlig kriminalhistoria, och det är inte främst mordgåtan som gör den läsvärd. Det är en ganska mörk bok för det handlar ganska mycket om privata bekymmer och det är rätt många som mår dåligt i Höstoffer.
Framför allt handlar den om MaIin Fors personliga problem. I den förra boken utsatte hon sin dotter för livsfara, detta medför att hon sjunker ner i djupaste självförakt. Hon handgripligen slår sönder förhållandet med sin man och Malins drickande som under många år varit lite för mycket för att vara bra exploderar nu i ett hejdlöst missbruk så att hon knappt klarar jobbet.
Samtidigt som hennes äktenskap brakar så har hon ett destruktivt förhållande med en annan man, och relationen till hennes dotter kollapsar.
Hon för en ojämn kamp mot alkoholsuget och svettas mest varje dag i ångestens bakfyllerus. Det är väl den skildringen som är det starkaste i romanen, men han skildrar även mobbade barns fruktansvärda utsatthet mycket trovärdigt. Jag gillar också greppet att ha olika jag-berättare i olika kapitel.
I takt med att utredningen går framåt så utvecklas boken också till en ursinnig uppgörelse med det klassamhälle som fortfarande lever kvar här i landet.
Låna hans böcker i GOTLIB.


/leif

tisdag 9 juni 2009

Aldrig godnatt


Aldrig godnatt av Coco Moodysson är en humoristisk och mycket fint tecknad berättelse om att växa upp. Nu är det 1982 på Södermalm i Stockholm och Coco och hennes kompisar har just upptäckt bandet the Clash. Hon och Matilda och Klara som har varit vänner sedan lågstadiet ska starta ett band och bli bättre än sina idoler, vilket inte är så himla enkelt när man bara har kastruller och kuddar att spela på.
Det är en historia om att äta fiskpinnar ensam i köket för att mamma roar sig på Café Opera, men den är även en berättelse om en vänskap som är starkare än allt annat, om att starta ett band och om att träffa killar. Den skildrar hur det känns att befinna sig mittemellan barn och ungdom.
På pricken har hon fångat de tidstypiska detaljerna med sin skarpa penna, och den avskalade stilen gör att man uppmärksammar skiftningarna i känslolägen och hur sinnestämningen växlar mellan det barnsliga och det vuxna.
Jag tycker den är rolig och klart läsvärd.
Coco Moodysson har gett ut ett par seriealbum tidigare.Se om något av hennes alster finns inne i
GOTLIB.

/leif

måndag 8 juni 2009

att sträckläsa

För den som tycker om Lian Hearns serie om Otoriklanen kan jag tipsa om serien "Samurajens döttrar" av Maya Snow. Två delar finns ute: I mästarens skola och Svärdets viskning. Del tre utkommer i höst. Berättelsen handlar om de två samurajdöttrarna Hana och Kimi som råkar ut för ett hemskt svek av någon som står familjen nära. De tvingas fly, slåss för sitt liv och försöker rädda resterna av sin familj. Detta är en mycket spännande, dramatisk och våldsam historia om två starka tjejer som möter hemska faror. Den enda invändningen jag har är att böckerna tar slut alldeles för fort... Omslagen är förvillande söta dock. Detta är en våldsam historia.
/malin
Se böckerna i Gotlib:

lördag 6 juni 2009

Apokalypsens gosiga mörker



Journalisten Anders Bolling har skrivit Apokalypsens gosiga mörker som är en personlig debattbok där han menar att utvecklingen i världen hela tiden går år rätt håll och i allt väsentligt ständigt förändras till det bättre. Vi ser det dock inte då medierna bara fokuserar på dåliga nyheter – eftersom det är det som säljer.
Han hävdar att vi genom tiderna ständigt översköljts av framtida domedagsscenarion skapade av pessimister, som i allt väsentligt har haft fel. Medan optimisterna, som alltid blivit hånade, har legat närmare verkligheten i sina spekulationer.
Tillståndet i världen är mycket bättre än vad många av oss inser, det blir färre krig, mindre svält och mer demokrati och frihet i världen. Dessutom påstår han är det inte fullt så illa ställt med miljön som många av oss befarar.
Boven i dramat är medierna som frossar i katastrofer, hot och undergångsskildringar, och inte rapporterar om alla positiva ting som sker, menar Bolling.
Jag kan kanske tycka att han tar lite lättvindigt på en del miljöproblem, som tex klimathotet, men det känns rätt befriande att läsa en bok som säger att det finns all anledning till optimism!
Låna boken i GOTLIB.

/leif

fredag 5 juni 2009

Inga kakor på biblioteket?

Jag älskade kakmonstret när jag var liten, kanske för att jag kunde känna igen mig. Små hårda kakor har alltid varit en favorit. Kakmonstret skapades 1969 för en reklamfilm för chips, men i Sverige är han nog mest känd från barnprogrammet Sesam där han retade gallfebern på sina vänner Ernie och Bert. Här är en scen när barndomsklassikern har tagit sig till biblioteket.

/Anna

Sommar på bibliotek

Sommaren har kommit till biblioteken även om det är svårt att tro med tanke på vädret.
På måndag börjar vi med sommaröppet.

Kortedala bibliotek
mån, ons, fre kl. 11.00 - 15.00
tis, tor kl. 11.00 - 19.00

Gamlestadens bibliotek
mån, tis kl. 11.00 - 19.00
ons, tor kl. 11.00 - 16.00

Den 24 augusti börjar vi med ordinarie öppettider igen.

torsdag 4 juni 2009

August & Jag

August & Jag av Anneli Furmark är en svartvit serienovell och utkommer som nummer två i Galagos bokserie "Svarta Serien". Den handlar om ett överraskande möte mellan litteraturstudenten Sigrid som tar en promenad i Stockholm en slaskig januaridag år 2008 och August Strindberg. Den Store Författaren har hamnat i en tidslucka och är lätt förvirrad och vet inte vad han ska ta sig till, men hon hjälper honom hem till Blå tornet.
Hon tänker ta chansen att till att läsa lusen av honom och säga honom allt det som hon gått och retat upp sig på när det gäller hans mossiga kvinnosyn. När allt kommer omkring så visar det sig inte vara så lätt, då hon har ett mer mångbottnat förhållande till honom.
Det är fina teckningar i boken och jag gillar hur hon fyller varje ruta med skuggor och streck och skapar en dyster stämning.

Men tyvärr så tycker jag inte att själva berättelsen är så bra. Den saknar sting och vill inte riktigt lyfta. Ett par gånger är det på väg att bli lite nerv men författaren fullföljer liksom inte ansatserna. Jag tycker också att Sigrid är lite väl vördnadsfull inför författarlegenden.
Anneli Furmark har en egen hemsida där man kan läsa mer om hennes böcker, målningar, serier, utställningar etc.
Låna hennes böcker i GOTLIB.


/leif

det här är mitt land

det här är mitt land heter utställningen som just nu går att beskåda på konstväggen på Kortedala bibliotek. Det är fotograf Daniel som ställer ut 1-12 juni.


Gå även in på hans hemsida
/Anna

onsdag 3 juni 2009

Att begrava en ängel

- Tolv ryska nutidsnoveller om kärlek.

Det som gjorde att jag började läsa denna bok var framsidan. Det var något försiktigt lockande som fick mig att undra vad ängeln var. Jag hade inte hört talas om den och visste inte att boken var en antologi när jag tog den från nyhetshyllan. Som i alla samlingsverk så är variation stor. De olika berättelserna berör olika.


Antologin är sammanställd av Kristina Rotkirch och novellerna är skrivna under de senaste åren. De kompletteras även med en informativ presentation av författarna och deras litterära produktion. Författarna är kända i Ryssland men hälften av dem har aldrig tidigare publicerats på svenska. Novellerna handlar om kärlek av mycket olika slag. Det är ödesdiger skolförälskelse, äldre makar som förenas genom vodkan, längtande ynglingar på landsbygden, tjejer i storstan som tar till magi i sitt sökande … Lite av varje och något för de flesta. Lätt läsning lagom till ledigheten.

Kolla om Att begrava en ängel finns i GOTLIB.

/Anna

tisdag 2 juni 2009

Läs Mons i sommar

Sommaren är här och då läser många deckare. Själv väntar jag otåligt på Mons Kallentofts Höstoffer som är tredje delen i en trilogi.
Har ni inte läst de två första så kan jag varmt rekommendera dem. Han har en egen stil, ett mycket vackert språk och han behärskar ett rikt berättarregister. Böckerna är spännande och bra uppbyggda och har fina person- och miljöskildringar.
Malin Fors är huvudpersonen i serien och hon är en rätt typisk polis (i deckare iaf) som dricker lite för mycket och som har svårt med relationer.




Midvinterblod heter den första boken och utspelas en svinkall vinter i Linköping. En utstött gammal man hittas mördad och mycket illa tilltygad hängandes i ett träd. Förfarandet påminner om ett hedniskt ritualmord. Det är en otäck suggestiv historia.








I den andra, Sommardöden, är det en djävulskt varm sommar i östgötastaden. I omgivningarna far okontrollerbara skogsbränder fram och i staden överfaller en exceptionellt otäck våldtäktsman och seriemördare tonårstjejer och sprider skräck bland innevånarna.





Låna Mons Kallentofts böcker i
GOTLIB.

/leif

Lättläst

Bjørn Sortland, som senast skrev den nattsvarta - och vackra - kärleksberättelsen Vad är det som är så skört att det bryts om man säger dess namn?, har nu utkommit med en lättläst ungdomsroman som heter Tricks. Det är en berättelse om en kille som har gått och spanat
hela året på familjens inneboende, Janice, en utbytesstudent från USA. Nu ska hon snart åka hem och han har knappt pratat med henne alls. Hans tjejkompis Ruth tycker han ska bjuda ut Janice på en date. Han planerar att bjuda henne på fin restaurang men måste först jobba ihop pengar. Och sedan händer det saker - men kanske inte det man hade väntat sig. En rolig, spännande kärlekshistoria i kortformat som är mycket lättläst.



För övrigt kan jag även rekommendera Lotta Löfgren-Mårtenssons lättlästa ungdomsböcker. De är mycket populära här. Välskrivna med känsloladdade och angelägna teman.

Se om Tricks finns inne i Gotlib

Se om Löfgren-Mårtenssons böcker finns i Gotlib:

Älskar, älskar inte

Typ jättekär, liksom!

Spegel, spegel på väggen där

/malin

måndag 1 juni 2009

Nationella barndagen 1 juni, se till att fira!


I dag är det den nationella barndagen i våra slaviska länder och i Kina. Alla barndagar som finns, oavsett var de är uppkomna, tycker jag att man ska fira. .Ja vissa tycker kanske att det är barnens dag alltid. Att barn är något som tar för mycket plats i spårvagnar, på bibliotek och andra offtentliga lokaler. Barn är bara bra om de uppför sig som små vuxna. Att det skulle finnas någon kvalité i det genuint barnsliga är det få som tror på. Ordet barnslig är exempelvis ett negativt laddat ord.

Nu förtiden tänker man ofta på barnen när man planerar någon ny offentlig verksamhet. Men det är mer som att man tänker att "ja, så ska vi ju ha någonting för barnen också". Istället borde man tänka att man skall bygga en verksamhet för olika slags människor. Att man gör det tydligt att barn är människor med samma värde , inte bara en annan grupp som det också skall finnas verksamhet för eftersom det blir lite gulligare så. Det är inte bara vi som har någonting att lära barnen, de har också något att lära oss! Jag kanske rapar upp självklarheter, men det är bara självklarheter i teorin, väldigt sällan i praktiken.

Att vara medbestämmande är inget som man föds till, det är något man fostras till. Därför klagar barn väldigt sällan över dåligt utvecklad barnverksamhet. Barnen är ofta nöjda med vad de får. För att åstadkomma större förändringar så måste det finnas medvetna vuxna som hjälper till.

Om vi respekterar våra barn så kommer de också att respektera oss och tvärtom. Utan denna grundinställning kommer vi aldrig att kunna komma tillrätta med någonslags samhällsproblem, det är jag bombsäker på!

Ta tillfället till akt och läs igenom barnkonventionen :http://www.unicef.se/barnkonventionen/barnkonventionen-hela-texten

Karin

Böcker man inte minns

I helgen har jag läst ett par böcker som jag inte minns särskilt mycket av. Kan till viss del bero på min hjärnstatus i värmen förstås men är inte helt säker på att det är hela förklaringen. Läste Hatar att älska av Josefin Schygge, samt Mellan två världar av Ewa Swedenmark. Den förstnämnda beskrivs som "en vanlig bok" om "vanliga problem". Visst kan problemen kallas vanliga - en stark vänskap sätts på spel när den bästa vännen träffar en kille - men personporträtten är faktiskt originella, fina. Huvudpersonen Kim har en stark känslovärld och konflikten med den nyfrälsta modern är trovärdigt skriven. Slutet är gott. Detta är en feelgood-roman, en välgjord sådan till på köpet. Men inget man (jag) går och funderar på när jag stängt igen den.

Se om Hatar att älska finns inne i Gotlib.

Mellan två världar av Eva Swedenmark är den fjärde fristående romanen om Johanna och hennes familj. Johannas föräldrar är nyskilda och mamman beslutar sig för att sälja huset. Johanna är inte tillfrågad och tycker inte alls det är en bra idé. Hon beslutar sig för att sluta skolan på eget bevåg, börjar jobba på ett café. Jag har svårt för tonen i den här berättelsen. Den är skriven i jagform, vilket för med sig att Johannas tanke- och känslovärld står i centrum. Och det blir ganska ensidigt, ja intetsägande faktiskt.

Återkommer med något att läsa och minnas inom kort hoppas jag
/malin