onsdag 31 mars 2010
Med vänlig hälsning
tisdag 30 mars 2010
Nordiska rådets litteraturpris
Grattis säger vi!
Öppettider under påskhelgen
måndag 29 mars 2010
Planeten havet
Nu kommer han med boken Planeten havet, som av Naturskyddsföreningen är utvald till årets bok. Den är fylld av intressanta fakta om våra hav, fast det är främst de storslagna fotografierna som boken är fullspäckad av som gör den sevärd. Fotona är tagna av en rad av både landets och hela världens bästa naturfotografer.
Vi får följa med på en hisnande resa såväl ovan som under havsytan. Det är ett spektrum från millimeterstora organismer till gigantiska blåvalar.
Författaren har givetvis med miljödimensionen. Hoten mot haven påvisas, men boken ger även framtidshopp då den visar hur vi bättre kan vårda havet och dess liv.
söndag 28 mars 2010
Systerskap
Systerskap är den andra boken av Katerina Janouch i serien om barnmorskan Cecilia Lund, Hennes make har varit otrogen och som en följd av det har de separerat. De har fyra barn tillsammans som hon nu är varannan vecka-förälder till. Hon och maken går också i samtalsterapi tillsammans.
Cecilia slits med svartsjuka, osäkerhet och längtan efter barnen. Emellanåt låter hon sig uppslukas av det händelserika arbetet på förlossningsavdelningen.
Annars är det främst, som titeln antyder, i samvaron med andra kvinnor som hon får tröst och gemenskap.
En sidohistoria i boken, som är brännande aktuell nu i dagarna, handlar om en tjej som blir våldtagen av ett par killar. Hon anmäler dem. Men deras kompisar och föräldrar bedyrar deras oskuld. Istället blir hon uthängd på nätet. Där blir hon förtalad och förnedrad - bilder på övergreppet läggs ut.
Men hennes tjejgäng hämnas med våld.
Låna boken i Gotlib.
torsdag 25 mars 2010
Chick lit
Eva Georgson, bibliotekarie vid Klintehamns bibliotek, har gett ut boken Chick lit: Boktips om kvinnor, karriär och kärlek.Hon har valt ut ca 150 chick lit böcker.Oftast är böckerna såväl skrivna av kvinnor, som handlar om, och riktar sig till kvinnor. I regel är de om storstadskvinnor i 20 - 40 års åldern, och de är vanligtvis skrivna i en lätt humoristisk ton.
Kommentarerna till böckerna ger en god bild av innehållet, och förhoppningsvis inspirerar de också till vidare läsning. Såväl inbitna läsare i genren som nybörjare på området får hjälp att hitta nya favoriter.
Asfalt och höga klackar, Familj och vänner, Med män i fokus, Att byta liv, Kvinnor i karriären, Chick Flicks - ett urval av filmer och tv- serier är några av kapitelrubrikerna i boken.
onsdag 24 mars 2010
Årets ALMA-pristagare blev...
Hearing om kunskap för digital delaktighet
tisdag 23 mars 2010
Blod och olja
Sina pengar har familjen Lundin tjänat genom att göra affärer med diktaturer som Iraq, Iran och Libyen, och genom att vara verksamma i krigsdrabbade områden som Sudan, Somalia och Etiopien. Nu försöker familjen etablera sig i det svenska finrummet genom sitt förvärv av Bukowskis. Företaget är börsnoterat och dess aktieägare har gjort stora vinster. Utrikesministern Carl Bildt satt i styrelsen mellan åren 2000 och 2006.
När företaget startade sin verksamhet i södra Sudan i slutet av förra seklet så anlade de en väg genom öknen, och befolkningen i mer än hundra byar fördrevs eller dödades. Som stöd för sitt påstående åberopar författaren Amnesty, Human Right Watch och Christian Aid. Hon har också utsagor från människor som blev fördrivna. Det är förfärliga berättelser om lemlästningar, våldäkter och mord.
Kerstin Lundell säger själv att hon har gett ut boken för att inga svenska tidningar ville trycka historien. Hon är övertygad om att företaget är delaktigt till folkbrott och hon anser att dess representanter borde ställas inför rätta.
Men jag tycker nog att hon inte riktigt lyckas visa att koncernens företrädare var medvetna om vad som skedde. Klart är väl att företaget har agerat mycket moraliskt tveksamt i en global gråzon. Det har också varit beklämmande tyst i svenska media om den här hanteringen.
måndag 22 mars 2010
The Magicians
torsdag 18 mars 2010
I skuggan gömmer sig solkatterna
I Gabriellas liv finns mörker, händelser som kastar svarta skuggor. Vi får följa henne när hon städar ur sin döda mammas lägenhet. Denna resa tillbaka blir en läkningsprocess som gör att hon kan hitta ljuset, och leka igen.
Boken är utgiven av Vilda Förlag, som har KRAM-märkt den. Det betyder att den är granskad ur ett jämställdhets-, demokrati- och mångfaldsperspektiv.
Bilderna till boken har varit utställda i Tokyo, där de väckte stor uppskattning.
tisdag 16 mars 2010
Svinet
Fyra kvinnor, tre flickvänner och hans mamma, blir hans offer. Han tar sig rätten att misshandla kvinnorna i sin omgivning såväl verbalt som fysiskt.
Frågan som uppstår är varför kvinnorna stannar så länge hos honom?
Delvis beror det nog på att de lider av dålig självkänsla som gör att de omvandlar övergreppen till självanklagelser.
Det här är en mörk, hemsk bok, och otäckast är nog moderns växlingar mellan svart klarsyn och total förnekelse.
måndag 15 mars 2010
Svenska mjölkbönders ordlista
Låna boken i Gotlib.
lördag 13 mars 2010
På knä i Köpenhamn
På knä i Köpenhamn av bröderna Lars och Niklas Gårdfeldt är en pastisch på kiosklitteraturens kärleksromaner. Huvudpersonen åker till Köpenhamn för att ro iland en stor affär, och för att kanske möta den stora kärleken. Handlingen utspelas i princip helt på ett hotellrum där den homosexuelle, kärlekskranke Robin förlorar sig i kärlekstörst och kättja. Det är trånande hjärtan, passion och heta möten. Men hjältinnan är här en man som längtar efter en annan man.
Boken ges ut av Normal Pulp, en avläggare till förlaget Normal. Förlaget vill med sin pulpserie utmana det heteronormativa. Termen pulp står ursprungligen för erotisk kiosklitteratur för, och om, flator och bögar.
För den som vill ha ett vidare perpektiv på HBT och litteratur så kan jag nämna redan nu att 8 april kommer Dodo Parikas hit till Kortedala bibliotek och pratar om skönlitteratur utifrån sin bok HBT speglat i litteraturen.
Som aptitretare tills dess kan ni läsa Annas blogginlägg från oktober förra året om hans bok.
fredag 12 mars 2010
R.I.P. Corey Haim
/AnnaJ
Göteborgs alla biografer
- en resa i hundra år.
Göran Bjelkendals bok är en fantastisk samling kulturhistoriska porträtt av de 82 biografer som öppnade under 1900-talet i Göteborg. Varje biograf beskrivs med en kort text, samt med fotografier, ritningar, filmprogram och annonser. Boken är även en skildring av hur Göteborgs film och biografliv har förändras under 100 år. Det är en sorglig skildring med tanke på alla fina biografer som rivits. På Kortedala torg fanns en biograf under åren 1959-1965 som låg i och hette Forum. På invigningsdagen visade de en journalfilm och dagen efter gick Anne Franks dagbok upp. Det var biografmaskinist Gun-Britt Jakobsson som hade hand om rullarna. Numera finns huset och samlingslokalen kvar men filmvisningen har gått i graven.
Läs om fler biografer genom att låna boken, kolla i GOTLIB.
/Anna
torsdag 11 mars 2010
Jubileum i Gamlestadens bibliotek!
onsdag 10 mars 2010
Jämlikhetsanden
Trots att den materiella välfärden har ökat kraftigt så njuter vi inte av det, utan människors oro och ohälsa ökar konstant. Enligt författarna beror det på att våra samhällen präglas av statusjakt och avundssjuka. Det hjälper inte att de sämst ställda har fått en högre standard, för relativt sett är de mindre värda, både i sina egna och de välbeställdas ögon.
I fotspåren av de materiella misslyckandena följer en rad symtom. Överallt i väst sker en markant ökning av ångest och depressioner, och av beteendestörningar som drog-, alkoholmissbruk och kriminalitet. Graden av fysisk och psykisk ohälsa står i direkt relation till graden av ekonomisk ojämlikhet i ett land, menar författarna.
De säger att alla samband är vetenskapligt belagda, och de hänvisar till nya upptäckter inom neurologin. Livet igenom är vi beroende av socialt samspel, och stora sociala skillnader skapar skadlig stress. Så för att våra hjärnor ska må bra så måste inkomsterna fördelas så jämnt som möjligt.
tisdag 9 mars 2010
Fantasirika, fantastiska TV-spel
TV-spelet ICO till PLaystation 2 är något utöver det vanliga. Fantastiska miljöer och en medryckande story där spelstilen inte fokuserar på att framkalla blod och inälvor från 100 motståndare samtidigt (missförstå mig rätt nu, jag älskar sådana spel också). Den unge pojken Ico blir inlåst i ett stort slott eftersom hans huvud är prytt med horn och det ses som ett dåligt omen. Där träffar han på en väldigt skör (typiskt!) flicka vid namn Yorda som är något av ett mysterium. Hon hålls fången i slottet av en drottning som har själviska motiv bakom. Drottningens medhjälpare, ett slags skuggvarelser, försöker röva bort Yorda och Ica försöker rädda henne och ta sig ut ur det stora slottet. Yorda är så hjälplös så Ico måste bokstavligt talat släpa henne med sig för att rädda henne. Det hela är väldigt fint och samtidigt spännande och klurigt. Ico har bara en pinne som vapen och mycket handlar om att lösa problem och hinder. Miljöerna och grafiken var när spelet kom väldigt hänförande.
Shadow of the Colossus är ett spel av samma skapare och ännu vackrare. Här följer man en ung man och hans trogna följeslagare, en häst. Man befinner sig mestadels på hästryggen och letar efter jättestora varelser som man måste döda för att ge livet åter åt karaktärens älskade. Man letar sig fram i vidsträckta landskap och när man hittar en koloss så måste man hitta ett sätt att ta sig upp på den och döda den. De kan vara bevingade eller i vatten och de är så fantastiska och samtidigt skrämmande i sin storhet. Det tar emot att döda dem. Vänskapen med hästen är rörande. Återigen inte ett traditionellt TV-spel.
Nu är det ett tredje spel på gång till Playstation 3, The Last Guardian. Handlingen ska kretsa kring vänskapen mellan en ung pojke och en Trico, en stor fjäderbeklädd varelse inte olik en griffin. Kommer under 2010. Det ser jag verkligen fram mot.
Som ni ser är handlingen i fokus, efteråt har jag snarare en känsla av att jag tagit del av en berättelse snarare än spelat ett TV-spel.
Det bästa av allt är att ICO och Shadow of the Colossus finns att låna på biblioteken i Göteborg. Se om ICO eller Shadow of the Colossus finns inne.
... och döda ligger ner
…och döda ligger ner av Mary Willis Walker är den andra av tre spänningsromaner om Molly Cates. Molly är reporter och skriver på en artikel om hemlösa kvinnor. Dessutom har hon svårt att släppa faderns självmord för 25 år sedan. Hon har sedan dess sökt det som för henne är sanningen; att han blivit mördad. Allt ställs på sin spets när en av de hemlösa kvinnorna som Molly intervjuat mördas och hon hamnar i en riktigt komplicerad situation…
Mordgåtan blir en bieffekt och är inte ens speciellt spännande. Det som jag gillar med Walkers roman och som gör den läsvärd är människorna och deras historier.
Om du inte vill göra som jag och börja med bok nummer två så kan du kolla i GOTLIB om första boken: Under skalbaggens bo finns inne.
/Anna
måndag 8 mars 2010
Uppror pågår
Hundra år! Är det en lång tid eller inte, bra eller dåligt? 1919 hade Andra internationalen, en europeisk sammanslagning av socialistiska oragnisationer, ett möte i Köpenhamn och Clara Zetkin tog initiativ till en internationell kvinnodag. Clara Zetkin var från tyskland och var aktiv i tyska socialdemokratiska partiet och senare i det radikala Spartacusförbundet cch Kommunistpatiet. Vill ni läsa mer om henne så skrev Dieter Götzer en biografi 1982, kolla in GOTLIB. Vill ni läsa mer om historien bakom 8 mars så kolla inte Wikipedia: Internationella kvinnodagen.
Internationella kvinnodagen - 100 år!
Här är ett litet urval av vad som händer under dagen:
Världens största armbrytartävling för kvinnor, World Challenge, på Världskulturmuséet
Dansfest på Blå stället kl. 19.
Kvinnodagspoesi på Stadsbiblioteket kl. 15.
Kvinnors villkor som filmskapare, Doris film, Hagabion kl. 18.30.
Bra serieskapare som ger kämpaglöd och inspiration som jag vill tipsa om är Liv Strömquist och Nina Hemmingsson. Det här inlägget skulle kunna bli hur långt som helst, men min uppmaning för dagen får bli att passa på att ta del av allt spännande som händer idag och känn gemenskapen.
/AnnaJ
söndag 7 mars 2010
Kvinnor utan män
lördag 6 mars 2010
Big wind ger "Luften är fri" på Gamlestadens bibliotek Lördagen den 13 mars kl. 11:00
fredag 5 mars 2010
Bolivia i ord och bild
torsdag 4 mars 2010
Utrensning
I centrum står två kvinnoöden som symboliserar det nationella traumat. Den äldre Ailide lever lugnt och stilla på landsbygden när den unga Zara oförhappandes dyker upp hos henne. Handlingen rör sig från 30-talet och framåt med tillbakablickar ur de båda kvinnorns liv.
Författaren är uppväxt i Finland och hennes mor kommer från Estland. Hon har nyligen fått Finlands två finaste litterära priser, Finlandiapriset 2008 och Runebergpriset förra året.
Det här är en mörk och fasansfull berättelse, fast samtidigt en alldeles lysande roman av Nordens kanske just nu främste författare.
/leif
onsdag 3 mars 2010
Lyrikvännen åter
tisdag 2 mars 2010
Män som stirrar på getter
Den högsta nivån för en supersoldat är att ha superkrafter nog att kunna stirra ihjäl en get.Om detta kan vi läsa i boken Män som stirrar på getter av Jon Ronson. Han träffar den enda mannen som verkligen har lyckats med detta, och han intervjuar honom. Han får också bevittna hur denne med mental fokusering dödar en hamster.
Boken är ett försök till en kartläggning av den amerikanska arméns försök att bedriva krig med parapsykologi. I många avseenden kan det förefalla skrattretande, men det finns också en mörkare sida.
Verksamheten gick på sparlåga under många år men fick ett uppsving i och med kriget mot terrorismen. Där blev plötsligt alla medel tillåtna. Guantanamobasen och fängelset Abu Ghraib i Iraq är två ökända testlaboratorier där "jedikrigarna" i "Jordens nya armé" experimenterar flitigt med alla tänkbara och otänkbara former av psykisk och parapsykologisk tortyr.
måndag 1 mars 2010
TEMA Tö
Jag lyssnar såklart på mina bloggläsare. Ute är det plusgradsväder och här blir det tema tö.
I Ryssland är töväder en symbol för politisk nyordning, alltså något positivt. Vilket vi inte alltid gör här i Svedala. Vi borde kanske ta till oss symbolikens rötter som kommer från 1850-talets ryska kulturradikalism? Det sovjetiska tövädret syftar på perioden efter Josef Stalins död 1953, då kulturutövare började göra upp med den socialistiska realismen som rådde. Töväderslitteratur är en kritisk riktning inom rysk litteratur där töväder symboliserar övergången från vinter till vår med politisk nyordning. Visst låter det spännande?
Jevgenij Jevtusjenko (född 1933) skrev 1963 en självbiografi Bekännelser av ett sovjetseklets barn, där han angriper den sovjetiska byråkratins förräderi mot de revolutionära ideal som han tidigare hyllade. Han blir en tövädersförfattare eftersom många av hans böcker innehåller kritik av det stalinistiska sovjetsystem som rådde samtidigt. Det spännande med Jevtusjenko är att han samtidigt försöker försvara sin tro på kommunismen. Hur kan detta gå ihop, läs och avgör.
En annan tövädersförfattare är nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyn (levde1918-2008) som uppmärksammade omvärlden på det sovjetiska systemet av fångläger i sin debutroman En dag i Ivan Denisovitjs liv. En starkt kritisk skildring som spred sig världen över. Första gången den trycktes var i en tidskrift 1962 med ett personligt godkännande av Nikita Chrusjtjovs. Året efter kom romanen ut i bokform, men efter ett tag censurerades han i Sovjet men spreds i övriga världen. Nobelpriset fick han 1970, vilket ledde till att han fick leva i exil i USA fram till 1994 då han återvände.
Synonym med tö är slask och vad kan då slasklitteratur vara? Vad tycker du? En skämsbok, en porrnovell eller kanske en bok full av splatter? I så fall måste du läsa Fjärilen från Tibet. Den är full av lemlästningar, tarmar, mörker och primalskräck. Jag skulle aldrig se en filmatisering av CJ Håkanssons bok som är ett frosseri i äckel och jag förvånas över att jag läste den med förtjusning.