måndag 31 oktober 2011

Föreläsning om döden ikväll!

Vad händer när man dör? Ikväll kommer begravningsentreprenören och föreläsaren Peter Baric till Gamlestadens bibliotek och berättar om döden och dess konsekvenser utifrån ett historiskt perspektiv och om döden i olika religioner. Här kan du även få svar på dina frågor om praktiska aspekter vid dödsfall.


Passa på att gå på denna informativa och tankeväckande föreläsning i dessa tider av Halloween och Allhelgona.


Ikväll, måndagen 31 oktober kl. 17.00 på Gamlestadens bibliotek.


Välkomna!

söndag 30 oktober 2011

Ammonite

Efter minutiösa förberedelser lämnar soldaten och antropologen Marguerite Angelica Taishan (Marghe) rymdstationen Estrade för att stiga i land på planeten Jeep. De många luftslussarna stängs igen bakom henne och så även vägen tillbaka. Marghe är antropolog som kommer till den bebodda planeten för att testa ett nytt vaccin mot det dödliga virus som drabbar alla som kommer dit, som dödar alla män och en tredjedel av kvinnorna. Hon vill utforska den värld där kvinnorna reproducerar sig själva, en värld av odjur, elektriska stormar, och en mänsklig kultur som levt och utvecklats till något unikt under de århundraden som gått sedan människor först kom till planeten.

Marghe ger sig ensam ut på en vansinnesfärd rakt ut i kylan och hon möter många minst sagt svåra hinder på vägen i denna skickligt dramaturgiserade berättelse som dessutom innehåller fantastiska miljöskildringar med stor detaljrikedom och intressanta biologiska resonemang. Det mest centrala i den här berättelsen är dock den inre resan – kvinnornas (och framförallt Marghes) utveckling i mötet med en ny kultur och mötet med sig själv. Hon färdas dessutom bokstavligen runt i sitt eget inre eftersom hon besitter en kroppskontroll utöver det vanliga.

För mig som inte är så van vid att läsa på engelska blev det långsam läsning med fördelen att Nicola Griffiths berättelse räckte längre. Jag kan dock varmt rekommendera ordlistan på slutet, för den innehåller massor av ord som inte förekommer någon annanstans än i Ammonite.

Griffiths uttalade avsikt med boken är att den ska vara en motkraft mot alla de böcker i genren med stereotypa kvinnoskildringar och unken kvinnosyn. Andra böcker av Griffith i Gotlib. Tyvärr finns ingen ännu översatt till svenska.

/Malin


torsdag 27 oktober 2011

Karin Boyes liv i personlig fotobok

Karin Boye och människorna omkring henne är en fotobok av Pia-Kristina Garde. Under många år samlade hon fotografier och berättelser om privatpersonen och författaren Karin Boye från personer som hade stått henne nära.
I boken skildras författarens liv genom svartvita fotografier. Vardagsbilderna som bär fram boken ger en känsla av familjealbum. Fotona kompletteras med personliga kommentarer av Garde. Hon delar in Boyes liv i olika perioder som sammanfattas i resuméer.En viktig källa har också varit de självbiografiska anteckningarna författaren gjorde 1938 när hon gick en kurs i psykologi.
Poeten Karin Boye, som hade en enastående förmåga att skildra olycklig kärlek, hade ett rikt socialt liv och ingick i olika litterära, konstnärliga och politiska nätverk.
Omslagsbilden visar författaren med vänner i Berlin 1932.
Låna boken i Gotlib.


/leif

Nu säljer vi gallrade deckare i Gamlestan



Vi har gallrat i vår deckarhylla och säljer nu dessa böcker för fem kr/st. Så titta in till oss på Gamlestadens bibliotek om du gillar att läsa deckare.

onsdag 26 oktober 2011

Veckans ord

Ordet bigott är inte en smörsort utan betyder skenhelig. Det vill säga en person som utger sig för att vara tolerant och godhjärtad, men i själva verket är intolerant och med andra avsikter. Det var redan på 1730-talet som ordet började användas i Sverige. Ursprungligen kommer det från fransk bigot med samma betydelse. Enligt Om ett ord användes det som ett öknamn på normanderna eftersom dessa ofta använde sig av det engelska uttrycket "bi God". Idag stöter vi på det inte minst inom litteraturen men också i vardagslivet...
/Anna

tisdag 25 oktober 2011

zzzZzZzzZZZZ

Föreläsning om sömn: Hur fungerar sömnen? Vad påverkar den? Vad kan jag göra för att sova bättre? Få svar på alla dina frågor. Föreläsare är Pernilla Säll från Hälsoteket i Östra Göteborg.

Torsdag 27 oktober kl. 18.30-20.00 i Gamlestadens bibliotek (foajén). Fri entré!

Varmt Välkomna!

måndag 24 oktober 2011

Du hör inte hit Beiron

Jag älskar att vara på bokmässan och lyssna på seminarier. Men att vara på golvet bland alla försäljande förlag är inte min melodi. Intrycken blir så många att jag vanligtvis inte kan urskilja något speciellt förutom en eller annan kändis som springer förbi mig eller orsakar folkhopar som är svåra att ta sig igenom. Dessa kändisar som är på plats för att manifestera att de hör dit, men vars visor man hört gång efter annan, är inget för mig, jag vill försöka hitta något nytt.

Därför blev jag så glad när jag stötte på Beiron. Han är en byracka från skogen som finns i en bilderbok som heter Du hör inte hit Beiron av grafikern Anna Härmälä .

Om jag skulle hitta på ett släktträd över olika bilderboksillustratörer så skulle Anna Härmälä tillhöra samma släkt som Eva Lindström, Emma Virke, Per Jose´Karlén, Lisen och Emma Adbåge. Det är charmerande humoristiskt där bristen på perfektion står i centrum. Illustrationerna innehåller också många överraskande och skojiga detaljer.

Man kan säga att bristen på perfektion är ett av flera teman i berättelsen, som handlar om byrackan Beiron som ger sig iväg för att vara med på en hundutställning bland perfekta rashundar. Han klär ut sig till olika raser, men blir alltid påkommen och förnedrad i slutet på tävlingarna när förklädnaden avslöjas. Tills nakenhundstävlingen som han vinner. Efter att han vunnit så får han dåligt samvete och bekänner från vinnarpodiet att han lurats. Sedan beger han sig hem där vännerna väntar och utnämner honom till skogens modigaste hund. Det är en suverän berättelse som har mycket gemensamt med den typiska klassresan som den beskrivs i många romaner. Men istället för att stanna kvar och känna sig fel återvänder Beiron hem och blir hyllad som hjälte, precis som den förlorade sonen.

Jag kan tänka mig att Beiron kan vara en bra kompis att ha med sig genom livet om man läst boken som barn. Trots ett tungt tema är det ingen svår bok. Det är lite text, som sagt roligt och berättelsen passar från 3 år men ger mig som vuxen läsare mängder av associationer.Jag hoppas på fler böcker av Anna Härmälä. Boken finns att låna här
/Karin

torsdag 20 oktober 2011

Konsten att döda

För tjugo år sedan skrevs det knappt några svenska deckare. Nu gör flera svenska deckarförfattare världssuccé. Vad beror detta deckarunder på?
Författaren Sören Bondeson har sedan tidigt nittiotal arbetat som lärare i litterär gestaltning. Han har specialiserat sig på hur man skriver kriminalromaner. I boken Konsten att döda delar han med sig av sina kunskaper. Flera av hans elever har haft avsevärda framgångar. Tre av dessa medverkar också i den här boken. Det är Jens Lapidus, Åsa Larsson och Tove Klackenberg, som beskriver sina skrivarprocesser.
Boken består av handfast hantverkskunskap, och författaren ger en god bild av den skapande processen. Den här boken är en utmärkt vägledning för alla noviser med seriösa författarambitioner.
Det har skett en utveckling i deckargenren på senare år, menar författaren. Numera är kriminalromanen inte bara en historia om brott. Den är samtidigt också en skildring av vardagen, samtiden, relationer, och mycket annat.
Sören Bondeson är också nominerad till Augustpriset för diktsamlingen En kubikmeter jord.



/leif

Veckans ord

Charlata´n : person som på ett vilseledande sätt försöker ge intryck av att äga viss (märklig) förmåga eller kunskap. Numera särskilt om bedragare av intellektuell typ, som okunniga chefer och politiker. Förr ofta om kvacksalvare, magnetisörer och dylikt.

Ordet uppmärksammades i svenska språket första gången 1734, och kommer från franskans charlatan. Ordet är också besläktad med italienskans ciarlatano; pratmakare, kvacksalvare och
ciarlo: prata

Charlata´nerna är de allmänt utbredda, på utdödende, eller är det ingen skillnad? Vad tycker ni?

Livspusslet och jämställdheten - är pappadeltid en möjlig lösning?

Småbarnstiden är pressad för de allra flesta. Kvinnor och män får ofta olika roller och hamnar i gamla könsrollsmönster som för männen kan innebära att relationen till barnen försvåras. Kan deltidsarbete för pappor under den här perioden i livet kan vara ett sätt för männen att bryta det här mönstret och få bättre relation till barnen?

Jörgen Larsson är småbarnspappa, forskare i familjesociologi och författare till "Rik på riktigt" och "Om föräldrars tidspress".

Kortedala bibliotek, tisdag 25 oktober kl 19.00

I samarbete med Göteborgs universitet
Fri entré


Jörgen Larsson kommer också att besöka bäbisöppet på Gamlestadens bibliotek, tisdagen den 13 december.

onsdag 19 oktober 2011

Feministisk bokcirkel läser Kvinnorummet

Kvinnorummet av Marilyn French utkom nyligen i en pocketutgåva. Den följer ett antal kvinnor från en hemmafrutillvaro under 50-talet till universitetsstudier och feministiska diskussioner under de radikala 60- och 70-talen. I centrum finns Mira som kuvas in i en hemmafruroll som hon hatar men finner sig i, tills hela bubblan spricker och hon istället börjar studera. Halva cirkeln tyckte att den var fantastiskt bra, andra halvan var lite mer tveksam för att den kändes tung och nattsvart. Läsningen blev lätt deprimerande samtidigt som den visar på att vi nått långt på kort tid. Hade verkligen alla hemmafruar det så jobbigt? French lyckas beskriva rävsaxen för dåtidens kvinnor på ett bra sätt och visar en verklighet som vi inte har haft så mycket insyn i tidigare. En möjlig konsekvens av att läsa dylika skildringar är att läsaren påverkas på så sätt att man vägrar finna sig i en sådan situation, man bekämpar den på ett privat plan redan innan den uppstått.



Stereotypt att alla papporna ogillar sina barn, och det hade varit intressant att se hur ett barnlöst äktenskap hade skildrats. Men Kvinnorummet är en idéroman där budskapet kommer fram tydligare med starka motsatser. Det är trist att Mira inte själv är den som skiljer sig utan att besultet tas av maken Norm (fantastisk val av namn!). Mira är så otroligt fast i sitt eget huvud men den förändringen som sker i Mira efter skilsmässan och när hon börjar studera är snyggt skildrad.


Ett problem är att det inte finns någon riktig dramatisk kurva, det mest dramatiska är uppbrottet från Norm men halva boken är ju kvar efter det. Därefter är det ofta återkommande skildringar fast med olika kvinnor och det blir lite svårt att hålla isär personerna.


Det är en lättnad att Kvinnorummet slutar relativt osetimentalt och att det inte blir ett stereotypt slut där allting löser sig och Mira träffar den rätte och blir lycklig. Delade meninger om huruvida boken håller än idag. Hur som helst har vi avklarat ännu en tung feministisk klassiker som lett till livliga diskussioner och lyst upp både det förflutna och vår egen tillvaro.


AnnaJ

tisdag 18 oktober 2011

Filmklubb framflyttad en vecka

Dagens inbokade filmvisning med Filmklubben 9-12 år är framflyttad en vecka till nästa tisdag, den 25 oktober kl.16. Välkomna!

måndag 17 oktober 2011

Somalia, exil och invandrarskap

Från Kortedala eller Gamlestan är det är inte långt till Bergsjön med de vackra namnen som påminner om universum och kosmos. På Rymdtorget finns ett av stadsdelens tre fina bibliotek. Imorgon kväll är det dags för höstens författarbesök.

Bile M Hashi, som bor och arbetar i Göteborg, kom till Sverige som 16-åring. Han kommer att prata om sina böcker, om vad som händer med människan i ett inbördeskrig, om Somalia och hur är det att lämna sitt land och leva i exil som invandrare.

Fri entré, i samarbete med ABF Göteborg
Bergsjöns bibliotek tisdag 18 oktober kl 19.00

Bilderbokcirkeln läste Snäll

Vid vår första bilderbokscirkel läste vi Snäll av Gro Dahle och Svein Nyhus (Daidalos 2008. Till en början diskuterade vi att det är en ganska ovanlig bilderbok och att språket är väldigt speciellt. Vi var överens om att det märks att Gro Dahle är poet eftersom texten är skriven på vers. Det är en bok med många ingångar. I ett sådant här forum är det svårt att återberätta allt som kom fram under vår 1,5 timma långa chatt. Så vad jag skriver här är ett litet urval.

Boken som handlar Lussi, en flicka som är så snäll och skötsam, att hon nästan inte märks och en dag så åker hon in i tapeten:


"Men Lussi satt fast inne i väggen,
och när hon skulle ropa
kunde hon inte.
För orden satt fast i rösten.
Och rösten satt fast i munnen.
Och munnen satt fast i den glada minen.
Och den glada minen kunde bara le"

Tillsist kommer hon ut ur väggen igen och då har hon blivit en friare och starkare flicka, som också lyckas befria andra flickor som fastnat i tapeten av samma skäl. Hon befriar också sin gammelfarmor.

Vi pratade om att den inte är en särskilt enkel bilderbok. Men att det är viktigt att finns böcker barn med lite större utmaningar. Bildspråket är spännande och en bakgrund till Lussi är samma , när hon kommit ut ur tapeten och skriker att det får vara nog och lite senare i berättelsen då hon står smutsig och petar sig i näsan. i Bakgrunden är en klocka, vars visare har flyttat sig, en man som sopar upp en odefinierbar boll (kanske cement?) och tidningspapper En pojke som leker med del av bollen. Vad är detta? Är det cementen som lossnat när Lussi tagit sig loss ur tapeten? Är det samma klump som finns på första uppslaget?

Vi var också överens om att det är ganska läskigt och har vissa saker gemensamt med skräckgenren. Lussis blick på omslaget är skräckinjagande liksom när hon sitter fånge i väggen
"så tyst så tyst som tänder och knivar och blank metall" Men skräcken försvinner eftersom hon lyckas rädda sig själv. Vi pratade också om att hon äter korv och ser ut som en helt annan flicka på sista uppslaget. Lussi i början av boken har mycket gemensamt med en anorektiker. Det gjordes också en association till Kallocain av Karin Boye, där det också handlar om att lyda övermakten. Men kanske borde boken istället heta Duktig?

Chatten avslutades med följande citat från boken:

Tillsist gled hon in i väggen och försvann.
Inte bara lite.
Inte bara några minuter.
Inte bara ute på tjejernas toa.
Utan alldeles borta,
alldeles långtbortiväck Försvunnen.

Nästa bilderbokscirkel Måndag den 7 november klockan 17.00 diskuterar vi Pang! av Håkan Jaensson och Kenneth Andersson. Anmäl er genom att bli medlem på bokcirkel.se. Gå sedan in och anmäl er till vår cirkel här. Klockan 17.00 startar vi chatten.
/Karin

Augustpriset 2011 nominerade

Denna information finns väl att läsa på hundratals biblioteksbloggar runt om i landet inom kort så risken för upprepningen är stor. Hur som helst, jag sällar mig till den upprepande skaran idag. På vuxenfronten är jag inte så inläst men tycker det är glädjande att Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är nominerad i i barn- och ungdomsboksgenren. Och nominerad är även min absoluta favorit hittills i år - I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren. Varmaste rekommendationer för den. Sedan kan jag tycka att det är synd att det inte finns ett pris för respektive barn-/ungdomsfack och skönlitteratur på samma sätt som på vuxensidan. Ett annat alternativ kunde vara att skippa uppdelningen mellan barn- och vuxenlitteraturen... bra bok som bra bok. Kan jag tycka.

/malin



För övrigt, de nominerade är:


Årets svenska fackbok:


Elisabeth Åsbrink Och i Wienerwald står träden kvar


Johan Svedjedal Spektrum - den svenska drömmen


Lasse Berg Skymningssång i Kalahari


Christel Fant Trädets tid


Magnus Bärtås och Fredrik Ekman Alla monster måste dö! Gruppresa till Nordkorea



Årets svenska skönlitterära bok:


Sören Bondeson En kubikmeter jord


Tomas Bannerhed Korparna


Eva-Maria Liffner Lacrimosa


Caronlie Fredriksson Flod


Bengt Ohlsson Rekviem för John Cummings


Amanda Svensson Välkommen till den här världen



Årets svenska barn- och ungdomsbok:


Viveka Sjögren I den tysta minuten mellan


Jessica Schiefauer Pojkarna


Sara Lundberg Vita streck och Öjvind


Lotta Olsson Konstiga djur


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren Cirkeln


Maria Nilsson Thore Petras prick

lördag 15 oktober 2011

Under asfalten vilar en strand

Under asfalten vilar en strand, är inte bara titeln på fotoboken av Brutus Östling om albatrosserna på Midway. Utan det verkar stämma. De två öarna ligger mellan Hawaii och Japan och var amerikansk militärbas under andra världskriget. De knappt tre kilometer långa öarna har asfalterats men nu har naturen tagit revansch. Miljontals albatrosser har gjort öarna till sitt paradis, växter spränger asfalt och stranden gör sig åter bekant. Man behöver inte vara fågelfantast för att tycka om de humoristiska och vackra fotona.

Kolla även in Brutus Östlings andra fantastiska fotoböcker, här.
/Anna

fredag 14 oktober 2011

Plasticville


Plasten har byggt den moderna världen. Vi lever alla i Plasticville konstaterar den amerikanske journalisten Susan Freinkel i sin bok Plastic: a toxic love story.
Hur pass beroende vi är av materialet insåg hon när hon betämde sig för att leva en dag utan att beröra något av plast. Hon gav upp efter tio sekunder. Istället beslöt hon att anteckna allt av plast som hon berörde under en dag. Fast hon bara räknade varje sak en gång, och trots att hon bor i ett hundra år gammalt hus så fyllde hon fyra sidor i sin anteckningsbok.
I boken tecknar författaren plastens historia, dess ekonomiska betydelse och dess problem och möjligheter. Hon gör nedslag i Kina, Austalien och olika platser i USA.
Användandet av plast ökar lavinartat. Under det senaste årtiondet har det producerats lika mycket plast som under hela nittonhundratalet. Tillgångarna av de fossila bränslen som de gör av är begränsade. Materialet skapar många miljöproblem och många fruktar att plasten håller på att föra oss till en ekologisk kollaps.
Susan Freinkel har dock en mer optimistisk (naiv?) syn. Hon tror att vi i framtiden kommer att lära oss att använda materialet på ett miljövänligt sätt.
Låna boken i Gotlib.


/leif

torsdag 13 oktober 2011

Visa & Poesi 20 oktober Gamlestadens bibliotek

På Torsdag 20 oktober kl. 19:00 är det dags igen!

På scen:

Nicke Lurig - vissångare
Mauritz Tistelö - poet, nyss utkommen med ny bok.
Per Selander - vissångare

Därefter Öppen Scen

Fri entré
Välkomna!

/Per

onsdag 12 oktober 2011

Fördomar och kulturskillnader

Bergsjöns bibliotek är ett av tre bibliotek i Östra Göteborg, och jag passar på att göra reklam för ett spännande föredrag som kommer att hållas där imorgon torsdag 13 oktober kl. 18.00.

Jens Allwood, professor i lingvistik vid GU, kommer till biblioteket och pratar på temat fördomar och kulturskillnader.
Vi är överens om att det finns kulturskillnader, men hur ska vi tänka och tala om dessa så att inte nya fördomar uppstår?


I samarbete med Göteborgs Universitet. Fri entré, välkomna!


/Eva B.

Veckans ord!

Det mest heta ordet denna veckan borde vara foliehatt men istället för att fördjupa mig i konspirationsteorier så tänkte jag lyfta fram ordet folianthylla. Långsökt kanske men inte så långt ifrån varandra i ordboken.
Foli ant [-an't] s. bok i folieformat; stor bok
. Folianthylla blir således en hylla med stora böcker. På biblioteken ställer vi stora böcker på en folianthylla. De som är stora på både höjden och djupet, som inte får plats i vanliga hyllan. Där kan du bland annat hitta Pop Art, som tar upp konstnärer som haft betydelse för den moderna konstarten med samma namn. Andy Warhol och Tom Wesselman bland annat.
/Anna

tisdag 11 oktober 2011

Ny webbplats för nyanlända

Länsstyrelsen i Västra Götaland har i dagarna lanserat den nya webbplatsen Information om Sverige. Webbplatsen är ett projekt som har finansierat av Europeiska flyktingfonden och Europeiska socialfonden. Här finns det mesta som nyanlända behöver veta och en mängd användbara länkar, bland annat till bibliotek.se och Internationella biblioteket. I nuläget finns allt material på fyra språk men vad jag förstår så jobbar de med att det ska bli fler. Jag tycker de har lyckats med att göra sidan enkel att navigera sig på.

Kolla in sidan genom att klicka på bilden!
/Anna

UNG OCH KÄR

Torsdagen den 13 oktober kl.19.00
Kortedala bibliotek

För högstadiet och uppåt.
Träffa experter från Ungdomsmottagningen Gamlestaden.
Vill du vara anonym - lägg frågan i frågelådan på Kortedala bibliotek. Välkommen!

Ett samarbete mellan Ungdomsmottagningen Gamlestaden, Hälsoteket i Östra Göteborg och Kortedala bibliotek

måndag 10 oktober 2011

Flyktingskapets villkor

Svenskiraniern Azar Mahloujian är nu aktuell med sin nya bok Möter dig i Larnaca. Liksom i sina tidigare verk skildrar hon flyktingskapets villkor. Romanen är till viss del verklighetsbaserad och kretsar kring ett mord 1989 i Larnaca. Offret Hamid är en politiskt aktiv iranier som har fått asyl i Sverige.Eftersom hans mamma inte får visum för att hälsa på honom i Sverige, så beslutar de att träffas på Cypern.
Men boken handlar också om att söka sina rötter. I bokens andra del ,som jag tycker är den intressantaste, tilldrar sig tjugo år senare och handlar om hur Hamids dotter försöker få fram sanningen om vem som var skyldig till illdådet. Hon försöker också få reda på vem hennes far var. Sökandet för henne till först till Cypern. Men där är polisen, liksom de svenska myndigheterna mest intresserade av att mörka historien.
Sedan reser hon till Iran i ett försök att ta reda på vem hennes far var. Pappans släktingar tar emot henne med värme och kärlek. Det är en fin skildring av livet i Iran. Författaren beskriver också regimens förtryck och de ungas motstånd initierat.
Låna boken i Gotlib.


/leif

fredag 7 oktober 2011

Amy & Roger's Epic Detour

...eller som den heter på svenska "Fyra dagar, fyra nätter" är Morgan Matsons debutroman från 2010. Jag har läset den på engelska och kan inte uttala mig om den svenska översättningen, men visst är originaltiteln betydligt roligare? Inte är det svår engelska heller så varför inte ge originalutgåvan en chans? Boken handlar om Amy Curry som har varit med i en bilolycka med dödlig utgång för hennes pappa. Detta har splittrat familjen, Amys tvillingbror är inlagd på rehab och mamman bestämmer att de ska flytta till andra sidan USA. Hon åker i förväg, och Amy lämnas ensam kvar i Kaliforninen i en månad med sorgen, skuldkänslor och en tryckande tystnad. Tanken är att Amy ska köra familjens bil till deras nya hem. Problemet är bara att Amy inte kör bil längre, inte efter olyckan. Lösningen blir att nittonårige Roger, sonen till mammans bekanta, ska agera chaufför. Det blir förstås lite påfrestande att tillbringa så många dagar tillsammans med en okänd och dessutom snygg kille i en liten bil. Både Amy och Roger släpar på en del bagage, och bestämmer sig för att ta en liten omväg. En omväg som gör att bilresan inte bara tar fyra dygn som Amys mamma planerat och stakat ut. Amy bär på skulden av att orsakat sin fars död (vad som egentligen hände är ett spännande mysterium) och Roger är nydumpad, varför vet han inte. Detta blir början på en episk road trip genom USA.


En lättläst, spännande och härlig bok! Nu har jag ju en vurm för road trips, och planerar att själv bila genom USA nästa år, så för mig var det väldigt passande och inspirerande läsning. Men själva grundstoryn är intressant oavsett om man ska göra en road trip eller ej. Oavsett så får man en hel del information om delstaternas olika miljöer och sevärdheter, liksom matkedjor och annat spännande. Gillar också de små teckningarna från resan, kvittona och deras låtlistor som finns här och där i boken och illustrerar resan. Visst är den lite förutsägbar och innehåller en del upprepningar som stör läsningen ibland, men överlag är det en störtskön bok för unga vuxna!


Låna den här!

/AnnaJ

torsdag 6 oktober 2011

Tranströmer + Nobelpriset=sant!

Om nu någon har missat det så var det äntligen dags för Tomas Tranströmer att vinna Nobelpriset i litteratur. Stort grattis! Väldigt roligt att en svensk (poet) vann i år, och att Tranströmer äntligen, äntligen vann! Vi brukar gissa vem som vinner här på jobbet (ingen hade rätt), men jag hann tänka "ja kanske blir det Tranströmer, fast nej han vinner ju aldrig". Tji fick jag. Juryns motivering lyder ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”. Kort, poetiskt och kärnfullt uttryckt.




Nu är det nog läge att skynda till närmaste bibliotek och låna hem några diktsamlingar, det lär vara hård åtgång.


/AnnaJ

Foto: Ola Torkelsson / Pressens bild

Veckans ord!

Som ni kanske märkt har Veckans fråga tagit ett uppehåll. Men misströsta inte för det: nu introducerar vi istället Veckans ord! Här ger vi förklaring till ord som kanske är lite svåra, roliga, konstiga, ovanliga, intressanta eller som vi stött på under veckan och sökt en förklaring till.

Veckans ord är: anakronism: (grekiska anachronismo´s, av anachroni´zō 'förlägga till en annan, oriktig tid') innebär att man i en litterär eller konstnärlig framställning placerar personer, ting eller händelser i en tid där de inte hör hemma (NE). Exempel på en anakronism är användningen av modern musik i filmen Moulin Rouge, musik som är skriven efter tidsperioden då filmen utspelar sig.

Så, läser du någonstans att ett verk är anakronistiskt eller hör du någon prata om anakronismer, ja då vet du vad det betyder (om du inte redan gjorde det). Själv stötte jag nyligen på begreppet i en recension och beslöt mig för att äntligen kolla upp vad det betyder.

AnnaJ

tisdag 4 oktober 2011

Kom och lyssna!

Välkommen på en informativ föreläsning om konsumenträtt på Gamlestadens bibliotek! Ikväll kl. 18.00 i foajén får du veta allt om vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument. Konsument Göteborg berättar om detta och mycket mer, till exempel om hur du bär dig åt för att klaga och vad du bör tänka på för att bli en medveten konsument.
I samarbete med Konsument Göteborg!

Gamlestadens bibliotek, torsdag 4 oktober kl 18.00
Fri entré!

måndag 3 oktober 2011

Du hasar av trygghet

Du hasar av trygghet är journalisten och krönikören Elin Grelssons debutroman. Titeln anspelar på något väldigt vardagligt (vad får ni läsa i boken) men är också väldigt underfundig och kan väl sägas sammanfatta hela handlingen. Det är en lättläst men vackert skriven bok om unga kvinnors prestationströtthet. På många sätt är det ett ämne som man väl känner igen: en ung kvinna som har en ansträngd relation till sin kropp, är överarbetad, är less på sin trygga pojkvän och deras samboliv. Nutid varvas med barndomens skamkänslor över mat och sexualitet och den deprimerade mammans skugga över dottern.

Inledningsvis kände jag "åh nej inte ännu en berättelse om en ung kvinna med ätstörningar och en fucked up självbild med bekräftelsebehov!". Sådana skildringar är jag trött på, det är ett ganska vanligt ämne för en ung kvinnlig författare att skriva om. Samtidigt säger det självklart något om vår samtid och unga kvinnors syn på sig själva och hur höga krav som ställs på kvinnors utseende. Det är bara det att jag har läst för många dylika historier och blir så lätt nedstämd av att läsa om kvinnors självstympning. Nåväl, Du hasar av trygghet utvecklas ändå till något annat, där huvudpersonen Sara kan vara både hämningslös och utåtagerande. Grelssons debutroman är intressant, med ett vackert språk och det är en angenäm läsning. Men den lever inte riktigt upp till förväntningarna att den skulle vara en feministisk samtidsroman med en subversiv romanhjälte. Vilket är trist, eftersom det finns små ögonblick i boken som kunde ha utvecklats och tagit större plats och på så sätt blivit allt vad den utger sig för att vara (enligt förlaget i alla fall). Ändå en lovande debut, och jag ser definitivt fram mot Grelssons nästa bok. Jag väntar på den där subversiva hjälten!


Glöm förresten inte att kolla in Bokcirklar.se där du kan bokcirkla och läsa om andras läsupplevelser eller själv tipsa om böcker. Numera skriver jag nämligen även på bokcirklar.se (om detta inlägg känns bekant?).


Låna Du hasar av trygghet här!


/AnnaJ

lördag 1 oktober 2011

Skamfläck

Skamfläck:svenska barns verkliga helvete av Caroline Engvall är en fristående uppföljning av 14 år och till salu, som handlar om en tjej som efter att ha blivit utsatt för våldtäkt flyr in i prostitution. Den nya boken handlar om två tonårstjejer och en tonårig kille som i hemlighet prostituerar sig. De använder destruktiv sex för att skada sig själva och därigenom dämpa sin ångest.

Det är skakande berättelser som ger en bild av verkligheten som vi helst vill blunda för. Sandra kommer från en välbärgad familj i ett fint område. Hon låter äldre män våldföra sig på henne. Jocke säljer sin kropp till våldsamma sexköpare. Nadjas kropp förlorade sitt värde när hon var femton år.Då spreds bilder på hennes kropp på hennes skola. Hon kunde lika gärna använda kroppen till att sälja sex.

I slutet av boken finns tips för föräldrar, kompisar och andra som bryr sig om hur man kan upptäcka om någon missbrukar sex, och hur man kan hjälpa dem att ta sig ur det.


/leif