torsdag 30 april 2009

Drömmen om verkligheten

Marie Lundquist är poet och författare och har här gjort 35 fotografiska reflektioner. Fotografierna hon valt spänner över historien och världen. Det är bilder som säger mer än ord men som får ett poetiskt tillägg genom Lundquist personliga betraktelser. Ett boktips inför långhelgen, dröm dig bort om verkligheten någon annanstans i en annan tid!

Låna den via GOTLIB.

Boken valdes 2008 till årets bok av Sveriges Allmänna Konstförening.


/Anna

onsdag 29 april 2009

Janis den magnifika

I Johanna Nilssons senaste ungdomsroman får man möta Janis som ger sig iväg på en resa utan mål, i stulen bil och utan körkort, i jakten på "Det Ultimata". Resan, som hon skulle ha gjort med sin vän Emelie, får hon nu göra själv eftersom Emelie inte finns längre. Hon tog livet av sig själv och sju av sina skolkamrater. Berättelsen är som en roadmovie i "Thelma & Louise-anda" där Janis inte bara upplever nya människor och miljöer utan även återupplever och minns sin vän och det stora traumat. Det är ett svårt tema att närma sig och jag tycker att Johanna Nilsson har gjort ett modigt försök att gå djupare in i problematiken i denna bok. Jag läste en recension där man ansåg att boken var för splittrad men jag håller inte med om det. Det fragmentariska i Janis möten med omvärlden och sina minnen ger traumat trovärdighet.

Tematiken må låta tung men boken är också en mycket fin skildring av en både modig och skör tonårstjej, av vänskap och kärlek. Dessutom är detta en berättelse om tjejer som väljer att inte bli offer. I det ena fallet får det fruktansvärda konsekvenser, I Janis fall … ja, man får följa hennes väg och se vad som händer. Jag kan tänka mig att denna bok passar bra som diskussionsunderlag i gymnasieklasser. Bara på en punkt känner jag mig lite tveksam. Jag tror inte riktigt på att det skulle gått så illa för Emelie med en så bra vän som Janis. Vad tror du?


Johanna Nilsson är för övrigt en av mina favoritförfattare och fastnade särskilt för hennes tidigaste böcker - exempelvis Hon går genom tavlan, ut ur bilden och Rebell med frusna fötter.

Se om Janis den magnifika finns inne i Gotlib

Kan även tipsa om Johanna Nilssons blogg och hemsida

/malin

tisdag 28 april 2009

Dikter från den efterblivna landsbygden

Dikter från den efterblivna landsbygden av Les Murray är den första kompletta diktsamlingen av honom som givits ut på svenska.
Han växte upp på en farm i Nya SydWales och han är en konservativ kritiker av den moderna civilisationen och ses som den australiska landsbygdens försvarare.
Det är tyvärr alltför sällan som jag läser poesi,m
en det här gillar jag, och jag ska illustrera med några exempel: början på dikten Kort historia:

Vi är australiensarna. Vår historia är kort.
Det skapar snorkiga bagare och frustande kapplöpningshästar.
Det gör stolthet till blodvallmo och arbetet till export
och hindrar våra skolade hjärnor att tänka självständigt
eftersom allt som kan ges namn har getts namn igen”.

En annan dikt Rockmusik börjar så här:
”Sexualiteten är nazist. Det visste varenda elev
på skolan där du gick. För den är alla undermänniskor
en del av livet. Några är det livet ut.
Du kan bli en av dem om saken oroar dig.”

Dikten "Den tillåter ett linjescannat porträtt vid femton års ålder" handlar om hans autistiska son (den syftar här på den mäktiga sjukdomen). Några av de första raderna:
"Han omfamnar inte längre för att avväpna. Den tillåter långsamt att
han känner tillgivenhet.
Den tillåter inte att saker får rätt proportioner. Bedrövelsen är total, högljudd och driver honom att i rasande fart springa genom smällande dörrar."

Les Murray är en ständig Nobelpriskandidat som fått många andra utmärkelser.
Låna Dikter från den efterblivna landsbygden i Gotlib.

/leif

Gamlestaden i förändring

Kom och lyssna på Ann Catrin Kärnä från Stadsbyggnadskontoret som berättar om planerna för stadsdelen idag och i framtiden. Givetvis finns utrymme för frågor och diskussion.

Efteråt kommer det att bli en kort vandring i stadsdelen för alla som vill, under förutsättning att vädret tillåter utevistelse.

Gamlestadens bibliotek tisdag 12 maj kl. 18.00 (vandring ca kl. 19.00) Fri entré.
Illustration: RADAR Arkitektur & Planering

Eu rösta på biblioteket

Den 7:e juni 2009 är det val till Europaparlamentet.
Från den 20 maj finns det möjlighet att rösta på biblioteken.


måndag 27 april 2009

Jag konsumerar alltså finns jag



Sociologen Zygmunt Bauman studerar i sin bok Konsumtionsliv vår tids massrörelse konsumismen. Han menar att vi inte längre lever i ett produktionssamhälle utan i ett konsumtionssamhälle, där människan bara har ett värde som konsument.
När konsumtionen blir den viktigaste drivkraften i samhället i form av förbrukning av tjänster, människor och varor uppstår det han kallar konsumism. Han hävdar att den skapar en egocentrisk människa som lever i nuet, indoktrineras att bara satsa på att förverkliga sig själv, och inte känner solidaritet med sina medmänniskor.
Det är den kortsiktiga behovstillfredsställelsen som styr i en ständig jakt på nya varor, nya ”jag”, nya relationer. Därigenom reduceras också vår individualitet till ett varumärke.
Baumans tes är att vi inte är så fria som vi själva tror. Vi inbillar oss t.o.m. att ”köp- och slänglivsstilen” är självvald och rentav måttet på vår frihet.
Rädsla är också en drivkraft om vi inte är tillräckligt goda konsumenter så utesluts vi ur samhällsgemenskapen. Ett exempel han tar fram är framväxten av det sociala nätverkandet (Facebook, My Space etc) som enligt författaren inte alls är ett uttryck för valfrihet utan något som vi tvingas till för att inte drabbas av ”social död”.
”Under de senaste trettio åren har producerats mer information i världen än under de tidigare femtusen åren” förfasar han sig i boken.
Själv har Bauman gjort sitt bästa för att bidra till denna överproduktion då han har gett ut ca 60 böcker, varav 17 bara på 2000-talet.
Som ni nog anar är det här ingen lättläst, lättsmält bok, men enligt min mening är den intressant och väcker många tankar. Slutsatsen han vill komma fram till är att konsumismen gör oss ensamma och maktlösa.
Fast jag tycker att det är lite synd att han inte påvisar de motkrafter till konsumtionskulturen som faktiskt finns.

Låna Konsumtionsliv i
Gotlib.

/leif

fredag 24 april 2009

En dubbel Haag tack!

Inte mer än fullt tack av Benny Haag är en LL-bok som passar bra att läsa som uppladdning till Valborg.
Han har rest land och rike runt i ett slags enmanskrig mot alkoholen med denna delvis självbiografiska monolog. Den är både känslosam och rolig, trots tragiken den rymmer. Det handlar om en farfar, en pappa och en son som super. Pojken blir så småningom själv en alkoholiserad far. En dag får han till slut ultimatum av sin fru, antingen söker han vård eller också mister han sin familj.


I sin bok Makt, mod och motstånd, där monologen också finns med, berättar Benny Haag om sin svåra kamp för att överhuvudtaget få den uppsatt. Boken är ett brinnande manifest mot supandet och en beskrivning alla tragiska konsekvenser som det för med sig. Han vill tvinga oss att få upp ögonen för hur spriten dödar och förstör livet för många människor, inte minst för många som inte ens dricker själva.
Han har också en egen hemsida, www.bennyhaag.se där man läsa mer om hans verk och gärning.
Låna Inte mer än fullt, tack och Makt, mod och motstånd i Gotlib.

/leif

torsdag 23 april 2009

Läsvänligt för unga

Argasso förlags böcker är mycket populära just nu och det med rätta tycker jag. Bland deras läsvänliga ungdomsböcker hittar man många guldklimpar. Lättlästa böcker kan ju annars gärna lätt bli tråkiga och innehållsfattiga. Det krävs verkligen en skicklig författare för att kunna bygga upp en bra, innehållsrik lättläst berättelse.

Ett par titlar kan jag verkligen rekommendera. En gemensam nämnare är att de fokuserar mycket på känslor och de är uppdaterade i ungdomsvärlden, om än med lite angloamerikansk vinkling.


Skuggan av Lee Weatherly handlar om en flicka som blivit övergiven av sin mamma. Hon har inte träffat henne sedan hon var liten. En dag råkar hon se att pappan har mailkontakt med mamman. Hon blir rasande och beslutar sig för att ta reda på vart hon finns. En riktigt bra berättelse om att bli övergiven, om psykisk sjukdom och om att följa sina känslor.
(fotnot - omslaget har här en felaktig titel)


I Mitt nya jag av Rosie Rushton möter man Jemma, en tonårstjej som får veta att familjen ska flytta från stan till en håla på landet (detta är förresten ett populärt tema i vårens bokflod har jag märkt). Hon blir så arg på sina föräldrar, funderar på att vägra flytta med. Men så händer det saker som vänder upp och ner på allt. En fin historia om kärlek och vänskap med lyckligt slut.


Och som sagt, det finns många fler bra titlar! Har du själv några tips på bra lättlästa ungdomsböcker - skriv gärna!

Se om Skuggan finns inne i Gotlib

Se om Mitt nya jag finns inne i Gotlib

/malin

onsdag 22 april 2009

Refricater

Fotografen Christer Järeslätt har porträtterat 52 svenska serieskapare i denna fotoskildring. Serietecknarna har bidragit genom att skrapteckna på fotografiets polaroidyta till sina respektive porträttfoton. Boken innehåller även texter av Carl Johan De Geer, Christer Järeslätt och Lilith Waltenberg.

Kul idè och spännande porträtt!


Låna Refricater i GOTLIB.

/Anna

Martas seger

Emma Lindqvists bok Martas seger handlar förstås om Marta da Viera Silva som i dag är världens bästa fotbollspelare på damsidan.
Hon är en av de mest sevärda spelarna alla kategorier, en riktig lirare, med ett artisteri och en finess jämförbar med bollvirtuoser som Messi och Maradona.
Marta hade en fattig uppväxt. Hon var yngsta barnet av fem. Som sexåring började hon spela fotboll. Nästan hela omgivningen försökte få henne att sluta då det inte ansågs passande för tjejer. Hennes mamma stöttade dock henne, och det skapade ett starkt band mellan dem som ännu finns kvar.
Det fanns inte så många tjejer att spela med och killarna gillade inte att hon spelade med dem eftersom hon ständigt dribblade bort dem. Men hon hade ett krigarhjärta och tränade hårt och envetet, ofta skolkade hon från skolan och spelade boll istället.
Som fjortonåring fick, och tog hon chansen att flytta till storstaden Rio de Janeiro och spela i ett storlag. Naturligtvis ett gigantiskt steg för en så ung tjej från enkla förhållanden.
Sedan gick karriären rasande fort och som 17-åring debuterade hon i brasilianska landslaget och var med i VM.
Marta har blivit utsedd till världens bästa spelare flera gånger och vunnit medaljer i OS och VM, trots att hon ännu bara är 23 år.
Hon förgyllde allsvenskan med sin närvaro 2004 – 2008, och såg till att Umeå IK blev Svenska Mästare flera gånger.
Nu är Marta i USA för att försöka göra det som Pelé misslyckades med, att göra världens största sport till den populäraste idrotten där också.
I Umeå tjänade hon 100 000 kr i månaden plus diverse förmåner, i Amerika får hon betydligt mer. Pengarna är ett kvitto på att det numera inte bara är män som kan bli rika på att sparka boll, och det ger henne också möjlighet att hjälpa sin familj.
Boken slutar strax före OS i Kina sommaren 2008. Den innehåller mycket intervjuer med personer i Martas närhet, men tyvärr inte så mycket av hennes egna ord.
Jag tycker dock att den är värd att läsa. Den är lättläst, rikligt illustrerad med foton, och särskilt avsnitten om hennes barndom och uppväxt är spännande läsning.

Nu på lördag kan man se Marta live här i Göteborg då Brasilien och Sverige möts i en landskamp på Gamla Ullevi.

Låna Martas seger i Gotlib.

/leif

tisdag 21 april 2009

Världsbokdagen




















Unescos generalkonferens 1995 beslutades att den 23 april skulle bli dagen då man firar hela världens böcker, författare, läsning och värnar om upphovsrätt och människors fria tillgång till information.

Kortedala bibliotek firar detta med att ge en bok till alla som lånar en bok, så långt lagret räcker. Skynda in på torsdag och låna!

Vill du läsa mer om historien bakom dagen gå in på Världsbokdagen.

/Anna

Smaker från Hjällbo

- en kokbok av och med människor i Hjällbo.
Det är en färgstark och inspirerande receptsamling med små anekdoter. Vi får möta människor och ta del av recept från 20 olika kulturer. Bland annat går det att läsa att det första kebabstället i Göteborg öppnade för 20 år sedan i Hjällbo. Numera finns stans godaste falafel i Hjällbo enligt undertecknad, och receptet hittar du i boken. Andra recept som finns med är t.ex. Baklava, vegansk smörgåstårta och Pumpas. I boken finns även små skolor om kaffe, kryddor och frukt. Lärorikt och inspirerande, precis som en kokbok ska vara.

Se om boken finns inne i
GOTLIB

/Anna

Barnkulturförening i Gamlestaden

Föräldrar i Gamlestaden har beslutat att gå samman för att starta en barnkulturförening och på så sätt kunna påverka barnkulturutbudet i stadsdelen. Från bibliotekets sida hoppas vi på samarrangemang och ett rikare kulturliv i stadsdelen.

Vill ni vara med ? Kom till Gamlestadens bibliotek 5 maj klockan 18.00
Naturligtvis är det okej att ta med sitt barn om du inte har barnvakt.

Anmäl eller ring och fråga Karin Eggert på Gamlestadens bibliotek, tel 365 30 80
eller via epost karin.eggert@kortedala.goteborg.se

måndag 20 april 2009

Tunnlar med bismak


En excentrisk vetenskapsman och arkeolog och hans son, med samma brinnande intresse, tar sig ner mot jordens innandömen och möter allehanda fasor och fantastiska fenomen på vägen... Känns historien igen? Detta är huvuddragen (mycket förkortat, boken är TJOCK) i Roderick Gordons och Brian Williams Tunnlar. Boken har saluförts med förutspåelser om att bli en lika stor succé som Harry Potterböckerna. Boken verkar också haft stora framgångar i Storbritannien.

Jag har läst boken och visst, det är en spännande historia med en bra intrig. Men den lämnar en obehaglig bismak. Det handlar alltså om en far och en son som delar ett stort intresse för arkeologi. Tillsammans gör de utgrävningar i Londons underjord och det visar sig snart att den rymmer mer än fornlämningar. De stöter på underliga tunnlar, underliga illaluktande män i 1700-talskläder och underligt lysande glober. En dag försvinner fadern och Will som sonen heter, ger sig tillsammans med sin vän av för att leta rätt på honom. De gräver sig neråt. Ok, det är spännande och bitvis riktigt fantasieggande men tonen är samtidigt mycket rå och våldsam i vissa partier på ett sätt som känns omotiverat. Skulle inte rekommendera den till 9-12 åringar, så som den är biblioteksklassad, utan snarare till 13-15. Dessutom lider berättelsen av en rejält trist kvinnosyn. Den enda tjej som har en något sånär framträdande roll är Wills lillasyster som behandlas som skit av männen i familjen trots att hon i princip är familjens piga som sköter hela hushållet. Här finns i och för sig en liten överraskning och kanske blir nästa bok bättre på denna front. Det kan man ju alltid hoppas i alla fall. Nej, för mig är detta inte på långa vägar i Harry Potter-klass. Sammantaget: rekommenderas inte.
/malin

Familjeboken

Det är inte så ofta som jag läser bilderböcker men jag är bara tvungen att tipsa om denna fantastiska bok. I Familjeboken med text av Eddie Summanen, får du läsa om hur bebisar blir till och hur familjer kan se ut. Variationerna är lika stor som verkligheten, precis så som det är. Det som även förgyller och gör boken än mer läsvärld är illustrationerna gjorda av C. Kåberg. Helt i min smak. Detta får bli dagens boktips och höjdare!

Kolla om den finns inne i GOTLIB.

/Anna

Tillbaka på facebook!



Då var vi tillbaka på facebook. Bli vän med oss, bli ett fan!

Kolla in här: Bli ett fan!

lördag 18 april 2009

Är sex arbete?



Med sin avhandling Är sex arbete? har Susanne Dodillet lyckats med konststycket att skriva en idéhistorisk avhandling på 600 sidor som både har fått mycket uppmärksamhet och har förorsakat en hetsig debatt. Det är en jämförelse mellan svensk och tysk prostitutionspolitik från sjuttiotalet till våra dagar.
Samtidigt som Sverige blev det första landet att kriminalisera sexköparna, men inte sexsäljarna, så legaliserade Tyskland prostitutionen. Länderna är i många avseenden ganska lika, så hur kommer det sig att man har så diametralt olika syn på prostitutionen?
Enligt författaren beror skillnaden främst på radikalfeministernas inflytande i Sverige, men även till viss del på att det här finns en sträng sexualmoral präglad av kristna värderingar, samt slutligen på att man har olika syn på Statens roll.
I Tyskland växte det fram en rörelse som såg prostitution som ett feministiskt vapen, ett sätt för kvinnor att få frihet och makt.
Här sågs sexsäljarna däremot som offer för ett strukturellt förtryck, och då de själva inte insåg sitt eget bästa så lät man inte dem själva komma till tals, hävdar författaren.
Varje kapitel i boken avslutas med att avsnitt som Dodillet kallar "Diskussion" och där lämnar hon forskarrollen och angriper radikalfeministerna med den queerfeminism som hon menar har genomsyrat den tyska prostitutionspolitiken. T ex så skriver hon bl a följande i slutet av kapitel ett:
"Man skulle kunna säga att sex måste överensstämma med den svenska välfärdsstatens traditionella ideal och normer för att accepteras i Sverige".
Hon ifrågasätter den självsäkra svenska självbilden av sexköpslagen som ett föredöme att vara stolt över och avslutar boken med att förorda en total avkriminalisering på området och hon menar att de som säljer sex därigenom skulle få en starkare ställning.
Som sagt är det en mycket kontroversiell avhandling som har fått en hel del kritik. Oavsett vad man tycker i ämnet så är boken en intressant läsning.

Låna Är sex arbete? i Gotlib

/leif

fredag 17 april 2009

Ur djupen ropar jag till dig

När jag fick seriealbumet Ur djupen ropar jag till dig av Benjamin Stengård i mina händer och läste på baksidan att skräcken klivit in i seriekonsten blev jag genast nyfiken. Två av mina favoritgenrer i ett och samma format! Inte heller blev jag besviken av de surrealistiska berättelserna. Det tog dock ett par sidor innan jag vande mig vid teckarstilen men nu tycker jag att det passar bra in på de mörka historierna. Tänk vad ensamheten kan göra med tankarna och vad tankarna kan göra med ensamheten ...
min största skräck.
/Anna

torsdag 16 april 2009

Visa & Poesi på
Gamlestadens bibliotek


Torsdag 23 april kl. 19.00


Emanuel Blume & Isabel Evers - en vissångare och en poet och skådespelare i en musik-poesiduo med fokus på dikter.
Mauritz Tistelö - poet och en av eldsjälarna bakom dåvarande Krakra-festivalerna på Kulturhuset Underjorden.
Maria Lund - vissångerska, som också är känd som ena halvan av folkpunkvisgruppen Edla Aurora.

Öppen Scen för Dig som vill framföra dina dikter eller visor.
Fri Entré

Visa & Poesi - scen för poeter och vissångare, ett samarbete mellan Gamlestadens bibliotek och ABF Göteborg

Lyssna på Maria: http://www.myspace.com/marialundmarialund

Emanuel kan lyssnas på på: http://www.myspace.com/emanuelblume

Isabels blogg: http://frokenevers.blogspot.com/

Artikel om Mauritz: http://www.fria.nu/artikel/6248


/Per

onsdag 15 april 2009

Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta

Den iranska dokumentärfilmaren Siba Shakib gav 2002 ut Till Afhanistan kommer Gud bara för att gråta och den är fortfarande i mitt tycke den i särklass bästa dokumentärromanen om Afghanistan.
Huvudperson är Shirin-Gol, som betyder Den Söta Blomman. Hon föddes i en avlägsen bergsby där livet bestämdes av Koranen och gamla traditioner och präglades av stor fattigdom och kvinnoförtryck.
Siba Shakib träffade henne i ett flyktingläger och fascinerades av hennes levnadsöde, som tyvärr är alltför typiskt för afghanska kvinnor.
Sovjet invaderar landet. Männen går med i Mujaheddin och kämpar mot inkräktarna, deras by förstörs och hon och de andra kvinnorna flyr till Kabul. Där sätter ryssarna henne i skola och hon upptäcker hur mycket rikare livet blir med utbildning och kunskap.
Hon tvingas dock att gifta sig med en man hon inte känner som betalning för en spelskuld. De och deras barn, kommer att leva som flyktingar i två decennier, ibland i grannländerna Pakistan och Iran, ibland i hemlandet. Emellanåt har de hyfsade levnadsförhållanden men för det mesta är det oerhörda umbäranden.
Våldet, svälten och övergreppen slår förstås hårdast mot barnen och kvinnorna. Landet som redan innan hade ett sällsynt hårt kvinnoförtryck förvandlas till ett veritabelt helvete för alla kvinnor när talibanerna tar makten.
Allting är inte nattsvart i boken, utan det finns hela tiden ljus i mörkret och Shirin-Gol är fortfarande obruten och stark när författaren möter henne. Därför blir läsningen inte bara uthärdlig utan även givande. Dessutom är hela boken vackert skriven.

Låna Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta i Gotlib.
/leif

tisdag 14 april 2009

Mer språkcafé!

Nu börjar vi med språkcafé även på måndagar kl.16-17.30!

Start måndag den 20 april.

Samtal på lätt svenska. Fika och prata kring vardagsfrågor och nyhetsrubriker för dig som vill lära dig mer svenska.

Kortedala bibliotek
Måndagar 16-17.30
Onsdagar 16-17

För mer info ring 0313653088

Kortedala bibliotek i samarbete med Medborgarskolan





måndag 13 april 2009

Änglaansiktet med djävulspennan

"Jag berättar inte odelat vidriga historier. Mina texter innehåller alltid ömhet: den ena handen slår medan den andra smeker."

Den franska författarinnan Claire Castillons, andra novellsamling Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska handlar om parförhållanden. Det är tjugotre korta noveller på 138 sidor. Det är svarta historier om störda personer vars relationer är absurda. Kärlek är inte de kärleksfullas privilegium. Även ett litet torrt hjärta kan älska, också om det är förvridet, vrickat, sjukt.
Hon är en skicklig berättare som skriver med en svart humor och stilsäkerhet som påminner en del om nobelpristagaren Elfriede Jelinek.
”Mina böcker berättar om sådant som folk inte har lust att se hemma hos sig.” säger Claire Castillon.
Hennes första novellsamling Insekt handlade om mor – dotterrelationer. Hon anses vara en av de mest lovande unga författarna i Frankrike och hon har gett ut sex romaner som inte finns översatta till svenska.
I oktober kommer hennes senaste roman, Därunder ett helvete ut på svenska, och den handlar om familjen.
Hon har en egen hemsida
www.clairecastillon.com, fast behärskar man inte franska så blir behållningen av den tyvärr rätt begränsad.

Låna Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska i
Gotlib.


/leif

torsdag 9 april 2009

Vill ni läsa om en stjärna ...

... ta i så fall chansen och läs om stjärnornas stjärna i Tiina Rosenbergs nya bok Bögarnas Zarah. Det är inte bara en historia om divan, ikonen och kultfiguren Zarah utan även en kärleksförklaring till gaykulturen. Rosenberg skriver om hennes liv i Tyskland och i Sverige, om hur hon blev populär bland homosexuella, och om hur det kommer sig att denna ikonstatus lever kvar i dagens gayvärld. Boken innehåller även en mängd fina fotografier.

För mig har inte Zarah Leander varit någon betydelsefull person. Utan hon har varit en rolig imitation som en kompis gör klockrent, och som jag har vikit mig av skratt åt. Nu när jag läst boken och har tittat på några videoklipp kan jag förstå min väns kärlek och alla andra bögars dyrkan till denna queera Zarah.


Kolla om boken finns inne i
GOTLIB.

Jag kan inte låta bli att även tipsa om ett härligt filmklipp där Zarah Leander framför Dans bort i vägen tillsammans med Sven Ingvars.

/Anna


Matsjukt

Så här i påsktider är maten i fokus som vid alla våra stora högtider. Våren är tid för återfödelse och liv och med maten, exempelvis ägg som är en fruktbarhetssymbol i många kulturer, markeras detta. I den kristna traditionen markerar påsken slutet på fastan. I Sverige idag kanske inte så många fastar precis men mycket ägg, sill, lax och godis äts vid påsk. Mat och ätande är ju något centralt och såväl fysiska som sociala hörnstenar i våra liv, något helt naturligt och trevligt för de flesta. Men om man har en ätstörning är kanske just påsken en tid där problem med ätandet ställs på sin spets.

Det finns en hel del böcker om ätstörningar, såväl i skönlitterär som i faktaform. Att ge boktips i denna genre är riskabelt eftersom ätstörningsproblematik tenderar att ”smitta”. Personer med ätstörningar kan så att säga få tips av andras sjukdomsbeteenden. Nuförtiden finns ju dock Internet som ett gigantiskt forum för information även när det gäller ätstörningar. ”Pro ana”-sidor är en etablerad internetföreteelse där personer med anorexi utbyter information och där man ser anorexi som en positiv livsstil. Med tanke på detta tycker jag det är motiverat att ge tips om bra litteratur i ämnet – både för anhöriga, drabbade och de som är allmänt intresserade. Jag menar att ungdomar idag har tillgång till hur mycket information om ätstörningar som helst - såväl god som farlig - och tänker att tips om en riktigt bra bok kanske kan hjälpa någon.

För egen del har jag svårt att läsa skönlitterära böcker om ätstörningar med alltför stort fokus på sjukdomsbilden, utan ser helst att det är berättelser som håller i sig själva, det vill säga med bra språk, personporträtt osv. Det kan tyckas vara en självklarhet men jag tycker det är särskilt viktigt i böcker om ätstörningar. Det krävs ett friskt författarperspektiv på en sjukdom (eller en grupp sjukdomar) som i mångt och mycket definieras av kontrollbehov, mat- och kroppsfixering.


Kan till exempel rekommendera Vårfrost av Anna Ehn, som ger en fin och känslig bild av en tjej som blir sjuk i anorexi. Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo som är nyutkommen, är också en mycket fin berättelse om Jenny, en tonårstjej som blir mobbad i skolan och som inte trivs riktigt med hemsituationen - eller med livet. Hon finner anorexi och bulimi som en utväg. Här får man en ruskigt träffande bild av hur tankar och känslor förvrängs ju längre sjukdomen fortskrider. Hon blir vän med några år äldre Betty, som också är sjuk och här får man en bild av hur tjejerna smittar varandra med sjukdomserfarenheter. Även de anhörigas svårigheter att hantera situationen får man en inblick i. En mycket fin och hjärtskärande berättelse om ett tungt men angeläget ämne. Och det viktigaste av allt – här finns hopp om tillfrisknande.

De kallade mig Ilse av Medeleine Krell är ytterligare ett tillskott i genren. Jag har hört vissa som tycker om den men själv kom jag inte in i den. Tyckte den var alltför fokuserad på ätstörningsproblematiken på ett tråkigt sätt. Stalins kossor av Sofi Oksanen rör också ätstörningsproblematik och ger ju samtidigt en komplex bild av relationer och samhällsfenomen.

Bra facklitteratur i ämnet:

En närståendes handbok: Praktiska råd för dig som har någon med ätstörning i din närhet

Mattillåtet: praktiskt vägledning för dig som har en ätstörning av Gisela van der Ster

För fler tips och bra information om ätstörningar, se Anorexi-bulimikontakt: Riksföreningen mot ätstörningar

/malin

onsdag 8 april 2009

Norsk hämnerska som påskrysare?

”Jag mördade den första mannen då jag var fjorton. Sedan kunde jag inte sluta. Farliga män finns det många i världen. Men det finns också ett fåtal farliga kvinnor. Jag är en av dem!”









Unni Lindells spännande och originella thriller Rödluvan handlar om tre systrar som har vuxit upp hos mormor då deras mamma inte orkade ta hand om dem. Ärren från en trasig barndom bär de alla som ett bomärke genom livet, och deras liv är tätt sammanvävda.

”Akta dig varg, snart kommer Rödluvan och tar dig!”
är inledningsfrasen som anger den suggestiva tonen i boken.
Vem av de tre systrarna är det som mördar män på löpande band? Är det Lisbet den ansvarsfulla med familj och arbetet som barnmorska, fotografen Judith som lever yuppieliv i Oslo eller blandmissbrukaren och småtjuven Carol?
Händelser från deras vardagsliv mixas med dagboksanteckningar och det är långt in i boken omöjligt att lista ut vem som är vedergällerskan, även om man tidigt inser att en, eller flera av systrarna har allvarliga problem.
Gradvis kommer läsaren närmare svaret, och en pensionerad polis kommer henne också på spåren. Men han förefaller inte vara helt igenom hederlig själv. När han kommer henne i hälarna trappas mördarens tempo upp, och ingen man går säker.
Unni Lindell är en av Nordens ledande och mest produktiva författare med ett fyrtiotal böcker bakom sig.

Låna Rödluvan i
Gotlib .

/leif

tisdag 7 april 2009

Deckarstafett

Här kommer nästa bidrag i deckartstafetten, av Klass 5B, Talldungeskolan.

Ungdomarna flyr. De springer in i hemköp.
– Hjälp oss, en mördare är efter oss! ropar Eva.
Mikael, som följt efter, vänder om och springer ut ur butiken.
Gänget får gå ut bakvägen. De är rädda att han lurpassar på dem på framsidan.
De bestämmer sig för att åka hem till Evas pappa.

När de kommer dit är han inte hemma. På köksbordet ligger en lapp där han skrivit:
– Jag är på polishuset, hör av dej genast om du läser det här!
Eva lånar Pelles mobil och ringer pappa.
– Var sjutton har du hållit hus? säger han.
Hon berättar allt som har hänt.
– Varför har du inte berättat det här tidigare? frågar han.
– Jag hade inga pengar på mobilen, svarar hon.
– Var är du nu? Jag kommer och hämtar dej, bestämmer han.

Under tiden har Mikael och den skumme polisen kommit till polishuset.
Mikael har På nätet tagit reda på vem Evas pappa är och hur han ser ut.
När de stöter ihop vid utgången, tittar Mikael upp och säger något till sin kompis polisen. De följer efter Evas pappa till parkeringen.
– Ursäkta, men är inte du Eva Anderssons pappa? frågar de.
– Jovisst, hur så? svarar han.
– Då följer du med oss, vi vill gärna träffa din dotter! säger Mikael.
Polisen tar tag i pappans armar. Han lyckas slita sig loss, men Mikael slår honom i huvudet och allt blir svart...


...Fortsättning följer

Osminkat från kvinnofängelset



Dagbok från kvinnofängelset är Lillemor Östlins andra bok. För fyra år sedan kom hennes debutbok Hinsehäxan som blev mycket uppmärksammad, mycket beroende på att den handlade om hennes inblandning i den så kallade Geijer-affären.
Upprinnelsen till den nya boken är att hon åker fast för narkotikainnehav och döms till fängelse. Först är hon på en öppen anstalt, men snart överförs hon till landets hårdaste kvinnofängelse Hinseberg. Det är en miljö som hon är välbekant med då hon har tillbringat mer än 25 år i fängelse.
Hon skämtar själv i boken om att hon håller på med landets tråkigaste skrivprojekt. På sätt och vis har hon rätt, det jag frapperas av vid läsningen är vilken oerhörd tristess och händelselöshet det innebär att sitta på Hinseberg. Osminkat skildras det totalt oglamorösa med att sitta inlåst där. I motsats till vad många tror så flödar inte knarket, det finns inga gäng som kan fixa saker och ting. Tvärtom så går nästan ingenting att ordna och allehanda småsaker möter stora svårförståeliga byråkratiska hinder.
I boken skildras en del gripande människoöden och författaren väcker frågeställningarna om hur fångarna egentligen behandlas, och om kriminalvården verkligen är så human som vi inbillar oss?
Låna Dagbok från kvinnofängelset i
Gotlib

/leif

måndag 6 april 2009

Nordiska rådets litteraturpris 2009

Gick till den norska författaren Per Petterson, som tidigare bland annat skrivit Ut og stjæle hester (2003) med den svenska titeln Ut och stjäla hästar (2005). Petterson fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen Jeg forbanner tidens elv (2009) med motiveringen: "I romanen beskriver huvudpersonen sina upplevelser och sitt arbete med att bearbeta fragmenterade minnen av flera livskriser inom den egna familjen. Med ett poetiskt och lågmält språk förmedlar Petterson hur svårt det är att få det sagt som känns som det mest nödvändiga att säga till varandra."


Se författarporträtt i Alex - Författarlexikon, som du når via Gotlib/Databaser.

Se om Jeg forbanner tidens elv finns inne i Gotlib.

Se om Ut och stjäla hästar finns inne, i Gotlib.

Påskrysare



Ett tillskott i rysar-/skräckgenren är Lena Ollmarks ungdomsroman De skyldiga. Det är en berättelse om Sara som kommer nyinflyttad från storstan till en liten håla på landsbygden. Hon trivs inte alls i skolan, hittar ingen som är ok att umgås med. Dessutom har hon en underlig känsla av att vara iakttagen. Snart börjar det hända otäcka saker. När hon stiger ur duschen en morgon har någon skrivit ordet Mangana på badrumsspegeln. Hon upptäcker dessutom ett födelsemärke på axeln som hon inte har lagt märke till förut - det ser ut som ett M. När hon söker information om Mangana hittar hon något som kallas De skyldiga. Det är människor som återkallats från det döda för att bekämpa onda demoner. Hon erbjuds att göra ett test på nätet. Och så kastas hon in i något som inte är riktigt lika ofarligt som hon trott... Spännande berättelse och annorlunda (minst sagt) intrig. Lättläst. Kanske aningen platt persongalleri, men å andra sidan det kanske inte är att vänta stor komplexitet av gengångare. Men som påskrysare passar den fint.
/malin

Se om De Skyldiga finns inne, i Gotlib.

söndag 5 april 2009

Gamla godingar

Tänkte plocka fram några gamla godingar, stora läsupplevelser från tonåren. På temat resande väljer jag då Den långa vägen hem av Cynthia Voigt, som handlar om syskonen Tillerman som blir övergivna och deras väg tillbaka hem. Jag som alltid gillat fantasy tyckte även mycket om hennes böcker om Jackaroo. På samma tema, även här med fantasyinslag, är Richard Adams Den långa flykten, en jättefin berättelse om kaniner som får sitt hem förstört av människor och tvingas flytta.


En annan favorit var Ursula K.LeGuin och berättelsen om övärlden, samt Meredith Ann Pierce berättelse om Aeriel i trilogin Den fjortonde bruden, Vidundrens väg och Ravennas dotter. I dessa tider när vampyrtemat är hett är detta en bok värd att lyftas från hyllorna.

/malin

Köp inte den här boken!


Köp inte den här boken!, med undertiteln Mitt år med köpstopp av Ann-Christin Gramming handlar om en vanlig tvåbarnsmamma som under ett år slutar att köpa allting, utom det allra nödvändigaste.
Hon var förstås tvungen att köpa mat, medicin och förbrukningsartiklar, såsom hygienartiklar, frimärken, etc.
Om hon absolut behövde något så försökte hon låna, byta eller handla begagnat. Även kläder till sina barn försökte hon i möjligaste mån köpa second-hand. Men vissa saker unnade hon sig, t.ex. drack hon alkohol om den var inköpt på Systembolaget.
Idén fick hon från Judith Levines bok Not buying it: My year without shopping.
Boken är i själva verket en sammanställning av dagboksanteckningar från Grammings blogg. Den innehåller också en massa praktiska tips för hur läsaren själv ska kunna konsumera mera hållbart.
Det var 2007 som hon hade sitt köpstopp. Hur gick det sedan då? Svaret får man på hennes blogg. Hon kallar den Köpstopp, från köpstopp till medveten konsumtion.
Adressen till bloggen är: nothbuying.blogspot.com

Istället för att köpa boken så kan man välja det mer miljövänliga alternativet att låna den på biblioteket. Låna boken i Gotlib.

/leif

I trygghetnarkomanernas land




I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard, med undertiteln Sverige och det nationella paniksyndromet hävdar författaren att vi här i landet har ett mycket överdrivet behov av kontroll och trygghet av alla tänkbara och otänkbara faror. Han är överläkare i psykiatri och på akutmottagningen möter han allt oftare patienter med panikångest, och han tycker att det finns en nationell motsvarighet på samhällelig nivå. Hela samhället lider av ett kollektivt paniksyndrom, och som en följd av detta även av en nationell trygghetsnarkomani.
Det är farligt att leva och man måste lära sig att hantera risker istället för att förbjuda allt som är farligt. Om samhället förbjuder allt som kan vara farligt så blir människor bara räddare och räddare, tills de slutligen förlorar förmågan att tänka självständigt.
Han kommer med en hel rad exempel, som påbuden om cykelhjälmar och säkerhetbälten och förbudet mot användandet av djungelolja. Jag tror dock knappast att han vill att vi ska sluta använda bilbälten eller cykelhjälmar, utan delvis vill han nog genom att provocera få oss att tänka efter. Han ondgör sig också målande över exemplet med Stockholms läns landsting som införde förbud för nyanställningar av piercade personer och de förnedrande undersökningar som de nyanställda tvingades genomgå. Detta motiverades med att man ville stoppa spridningen av sjukhussjuka, men det fanns inget belägg för att piercing ökar smittspridningen utan han menar att det verkliga skälet var att myndigheterna ville visa handlingskraft. Han anser att så är det med många myndighetsdekret.
Curlingföräldrar får också en släng av sleven, istället för förbud ska vi lära våra barn att hantera faror och motgångar. Han menar att också att barnen överbeskyddas på dagis. I skolan sedan, påstår Eberhard, ställer man inga krav på eleverna, och man döljer för dem att de inte lär sig att klara något. ( Jag är inte så säker på att alla som arbetar i skolan håller med om den beskrivningen). Det är ett utslag av ett falskt rättvisetänkande, menar han, som förutsätter att eleverna måste vara lika i allt. Följden blir att de inte lär sig att hantera svårigheter och nederlag.
För en individ med panikångest leder sjukdomen ofta till en närmast otal handlingsförlamning, och personen ser faror i allt som kan vara farligt, men som ytterst sällan verkligen är det.
Sverige är kanske världens tryggaste land men paradoxalt är svenskarna förmodligen det folk som är mest rädda för otrygghet menar författaren. Tankegången vidareutvecklas med att han säger att för mycket trygghet föder rädsla precis som paniksyndrom medför en överdriven strävan att undvika faror.
Författaren tror att den stora ohälsan i landet i form av sjukskrivningar, förtidspensioneringar och utbrändhet beror på att den överdrivna driften att skapa säkerhet begränsar medborgarna. Han kommer med det kontroversiella påståendet att 80 – 90 % av de utbrända inte har utvecklat förmåga att klara tristess, motgångar och kränkningar.
Överhuvudtaget är det ett stort samhällsproblem här att folk förväntar sig att man har en rätt att gå genom livet utan att bli kränkt menar Eberhard. Kränkningar och svårigheter är en normal, ofrånkomlig del av livet.
Att folk hellre väljer att leva på a-kassa än att starta eget tar han som ett, också det ytterst kontroversiellt, exempel på ett överdrivet behov av trygghet. Ett annat att de flyktingar som varit nog så driftiga för att överhuvudtaget ta sig hit snabbt bryts ned av den kravlösa statens välvilja. Författaren menar att vi snarare behöver arbete och omtanke än trygghet och kontroll. Vi måste lära oss att hantera att det inte går att kontrollera allt här i livet, och trygghet är inget självändamål.
I och med EU sprider sig trygghetsepedemin från land till land, överallt sprider sig sjukan som gör människorna inkompetentare och allt mindre stryktåliga, påstår han.
Som den doktor han är så nöjer han sig inte med att ställa diagnos utan han föreslår också botmedel. Vi måste minska myndigheternas makt anser han och även inse att kravlöshet inte är trygghet. Framför allt så ska vi varje gång det kommer ett nytt förbud eller dekret som man ar till försiktighet så ska vi ifrågasätta det, och i synnerhet ska vi ifrågasätta paniken.
Boken kom 2006 i ett helt annat ekonomiskt läge, och den otrygghet som den nuvarande krisen medför med massarbetslöshet och osäkra framtidsutsikter gör att jag inte tycker att boken känns fullt så rolig och träffsäker vid omläsningen nu, som jag tyckte då. Av alla de som drabbats av arbetslöshet är det nog försvinnande få som upplever att har för mycket trygghet. Inte heller är det väl ett realistiskt alternativ att starta eget för särskilt många av dem. Det är nog även ganska få som anser att krisen löses genom att statens makt minskas.
Men visst, jag tycker fortfarande att boken bitvis är rolig och innehåller en hel del som det fortfarande är värt att fundera på.

Låna I trygghetsnarkomanernas land i Gotlib

/leif