måndag 1 juni 2009

Nationella barndagen 1 juni, se till att fira!


I dag är det den nationella barndagen i våra slaviska länder och i Kina. Alla barndagar som finns, oavsett var de är uppkomna, tycker jag att man ska fira. .Ja vissa tycker kanske att det är barnens dag alltid. Att barn är något som tar för mycket plats i spårvagnar, på bibliotek och andra offtentliga lokaler. Barn är bara bra om de uppför sig som små vuxna. Att det skulle finnas någon kvalité i det genuint barnsliga är det få som tror på. Ordet barnslig är exempelvis ett negativt laddat ord.

Nu förtiden tänker man ofta på barnen när man planerar någon ny offentlig verksamhet. Men det är mer som att man tänker att "ja, så ska vi ju ha någonting för barnen också". Istället borde man tänka att man skall bygga en verksamhet för olika slags människor. Att man gör det tydligt att barn är människor med samma värde , inte bara en annan grupp som det också skall finnas verksamhet för eftersom det blir lite gulligare så. Det är inte bara vi som har någonting att lära barnen, de har också något att lära oss! Jag kanske rapar upp självklarheter, men det är bara självklarheter i teorin, väldigt sällan i praktiken.

Att vara medbestämmande är inget som man föds till, det är något man fostras till. Därför klagar barn väldigt sällan över dåligt utvecklad barnverksamhet. Barnen är ofta nöjda med vad de får. För att åstadkomma större förändringar så måste det finnas medvetna vuxna som hjälper till.

Om vi respekterar våra barn så kommer de också att respektera oss och tvärtom. Utan denna grundinställning kommer vi aldrig att kunna komma tillrätta med någonslags samhällsproblem, det är jag bombsäker på!

Ta tillfället till akt och läs igenom barnkonventionen :http://www.unicef.se/barnkonventionen/barnkonventionen-hela-texten

Karin

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att alla dagar borde vara barnens dag.
    Tyvärr så ljuger de vuxna med att säga "barnen är vår framtid" men i själva verket vill de inte satsa pengar på barnen. De får gå i förfallna skolor, äta usel mat i bamba, o till kultur för dom vill man tråkigt nog inte satsa många korvören.

    SvaraRadera