torsdag 6 augusti 2009

Hur får man sina barn läsintresserade? Här är kanske några tips...

Det finns många skäl till att försöka få sina barn intresserade av att läsa böcker. Den största kvalitén med läsning är svår att definiera, det handlar om att få tillgång till andra världar, att koppla av och samtidigt koppla på. Läsande föräldrar tycker ofta helt enkelt att det är trevligt om deras barn också har det intresset. Men det finns också mer konkreta själ till varför det är bra för barn att läsa böcker. Läsning ger ett bättre ordförråd. En läsande sjuttonåring uppskattas har ett ordförråd mellan 50 000-70 000 ord, medan en icke läsare i samma ålder bara har 15 000-17 000. Ett rikare rikt ordförråd ger större möjligheter att förstå och bli förstådd, en säkerhet som gör det enklare att kunna ta till sig högre studier, men också för att kunna utrycka sig i olika sammanhang.

Jag skall här några tips om hur man kan väcka barns intresse för böcker. En del av råden har jag hämtat från handböcker, andra har jag som förälder till två barn, kommit fram till själv.


Dina egna läsvanor har betydelse. Det är med läsning som allt annat, för barn härmar, tar efter, gör som du gör och inte som du säger. Att låta ditt barn se dig sitta och läsa har betydelse för att hon skall fatta att det är något du värderar. Det har också visat sig att pappors läsvanor har stor betydelse för att få pojkar att läsa.

Att läsa högt stimulerar så klart ditt barns bokintresse. Förutom att introducera boken så handlar det om att träna sig i att få ro att sitta still. Pekböcker med hård pärm är utmärkta för små barn under året. De tar bara någon minut att läsa. Att läsa en sådan pekbok tre gånger om dagen tar ingen tid alls men är utmärkt sätt att prägla barnet till att gilla böcker. Eftersom det lilla barnet har fullt upp med att upptäcka världen och så kan det vara bra att läsa samma bok under ganska lång tid, kanske under ett par månader.

Gör läsningen till en mysig stund, låt boken bli ett gemensamt fokus. Att läsa tillsammans, särskilt för de större barnen, är också ett sätt att hitta till ett djupare samtal mellan barn och föräldrar, vilket kan vara välbehövligt inte minst i denna stressade tillvaro. Småbarnet kanske ideligen vill fråga om saker i boken ni läser och det kan uppfattas som irriterande, men låt barnet fråga! Det visar på ett intresse. Tids nog kommer hon att kunna vänta med frågorna tills läsningen är klar.

Var inte rädd för att läsa böcker som barnen inte förstå. Det viktiga är att det finns ett intresse för att lyssna. Om man inte får ta del av något okänt kan man inte lära sig något nytt.

När barnet är litet är det också tacksamt att ramsa med barnet, eftersom redan små barn har en känsla för rytm. Att ramsa med barnet öppnar dörrar för en språklig lekfullhet som stimulerar det egna talet och kan senare också underlätta läsinlärningen.

Sluta inte läsa högt bara för att barnet lärt sig läsa. En sjuåring klarar av att lyssna på långt mer avancerade böcker än vad hon vanligtvis klarar av att läsa själv. Min egen son som är nio år är ser det som ett oerhört hårt straff om vi någon gång avstår från att läsa för honom, men tycker att de flesta böcker som han själv klarar av att läsa är ganska trista.

När man skall få barn att läsa själva så gäller det också att de skall få tid. I dag kan elektroniska media, som också kan vara minst lika avkopplande vara en konkurrent till boken. Mina egna barn har exempelvis ett genuint intresse för tv-spel och Nintendo Ds, vilket jag tycker är roligt. Men eftersom det är medier som är lättare att ta sig in i en ny bok så har vi ibland spel och tvförbud under vardagarna.. Det är ganska skönt och ger fler tillfällen att läsa. Min nioåring sa till mig häromdagen; - Jag läser ganska ofta, i smyg, när jag har tråkigt. Detta med att det är viktigt att ge barnen möjlighet att emellanåt ha tråkigt är också något som man diskuterats ganska livligt under de senaste tio åren.

Genom att belöna ditt barn för att det läser visar du också att du tycker det är viktig med läsning. Har du flera barn i familjen kan du låta det större barnet läsa för det mindre och det ger naturligtvis en möjlighet till gemenskap dem emellan.

Gödsla med böcker och drabbas inte av moralpanik. När barnet vill så är det naturligtvis viktigt att hon får välja själv vad hon skall läsa eller vad du skall läsa för henne. Tänk på att det är lusten till att läsa som skall väckas. Då måste böckerna locka. Det kan vara roligt, spännande eller kanske farligt. Vi har en tradition i Sverige, som kanske härstammar från läsning av Lilla Katekesen, att vissa böcker kan skadliga för barn att läsa. Det är en vidskeplig uppfattning att läsning av barnböcker skulle kunna skada de läsandes liv. Tänk också på att vi finns i en våldsam värld som skildras i ett mediabrus som sällan är anpassat för barn, men en ”farlig” barnbok som är långt mer anpassat för barn, kan ge en möjlighet att bearbeta detta mediabrus. Är det värderingar som du inte gillar i boken så är det ju ett utmärkt tillfälle att diskutera detta med ditt barn. Astrid Lindgrens böcker som trots sina många starka flickor ändå speglar ålderdomliga könsroller kan man också behöva diskutera. Tänk efter vad som fick dig själv intresserad av böcker när du var liten.

Jag har en uppfattning om att man måste ha läst riktigt dåliga böcker för att kunna känna igen vad som är en bra bok. Och till syende och sist är uppfattningen om vad som är bra eller dåligt ändå högst personligt.

Dock måste jag avsluta med på peka att det finns en ganska stor fara om ditt barn blir en bokslukare. Hon kan få självständiga tankar och börja ifrågasätta dig med jobbiga argument. Så kan det alltså bli och har det börjat så är det inget du kan göra åt det.

Om du vill få tips om att hitta bra barnböcker fråga på ditt bibliotek.
På Kortedala arbetar Ann-Kristine Rutgersson och Malin Rydell som barnbibliotekarier, på Gamlestaden är det jag, Karin Eggert som är barnbibliotekarie.


Lästips:

Läsa Högt . en bok om högläsningens förtrollande verkan, Mem Fox/ Kabusa böcker 2003

Boken om läslust:: en handbok om att väcka ungas läsintresse, 7-15 år / [redaktörer: Annika Nasiell och Lisa Bjärbo]Barnens bokklubb 2007

Boken om läsning : en handbok om barns språk- och läsutveckling / [redaktörer: Viveka Ljungström och Catharina Hansson]Barnens bokklubb 2006

2 kommentarer:

  1. Jag har gjort en hemsida för att enkelt kunna hitta bra barnböcker på http://www.bockerforbarn.se/

    Man kan filtrera efter kategorier, pris, sidor och kommentera och betygsätta!

    SvaraRadera