måndag 30 november 2009

World AIDS day

I morgon 1 december är det World AIDS day, en dag för att uppmärksamma hiv/aids frågan. UNAIDS, FN:s organ för aidsfrågor instiftade dagen för 20 år sedan . Varje år lyfts ett visst tema för dagen. I år är det stigma och diskriminering som står i fokus. Temat är kopplat till FNs milleniemål, som menar att det är en grundläggande mänsklig rättighet att alla får tillgång till prevention, behandling, vård och stöd. I Sverige lever 5000 personer med hiv, de lever också med de fördomar och den okunskap som finns, samma problem som finns världen över.

Läs mer om vilka aktiviteter som händer på Hivprevention i Västra Götaland.


Vill du läsa mer finns det såklart böcker i ämnet på biblioteken. I år kom det bland annat en som heter Som en osynlig sten i mitt hjärta : en bok om HIV och Aids i Sverige och världen. I boken berättar människor med sjukdomen om sina livsöden samt personer som har jobbat med frågorna och med positiva människor. Den ger svar på många av de fördomar och funderingar som finns. Ett läsvärt lästips!

Fler böcker om AIDS och HIV.
/Anna

fredag 27 november 2009

I hederns skugga

Det hedersrelaterade våldet och förtrycket mot flickor och kvinnor har uppmärksammats på senare tid.Enligt en kartläggning i Stockholm, från i år, så lever mer än var tionde 15-årig flicka i en hederskodex som inskränker deras frihet.Unga män som själva är uppväxta med hedersnormer är ofta de aktiva utövarna av förtrycket.
Socionomen Dilek Baladiz har i boken I hederns skugga: de unga männens perspektiv, sammanställt tio individuella intervjuer med unga män, mellan 15 och 23 år. De har sina rötter i olika grupper och religioner, men de har det gemensamt att de härstammar från samhällen med hedersnormer. Pojkarna berättar om de krav och förväntningar deras familjer har på dem, och vilka förväntningar de själva har på sina systrar och framtida partners. Vi får veta hur de ser på relationer, sexualitet, jämställdhet, hedersrelaterat våld och förtryck, tvångsäktenskap och arrangerade giftemål.
Dilek Baladiz intryck är att killarna tidigare inte har reflekterat på djupet kring dessa frågor. De hade lätt att uttrycka sina åsikter, men de hade svårt att förklara och motivera varför de hade dessa värderingar. Hennes slutsats är att det finns ett stort behov bland ungdomar att diskutera jämställdhets- och hedersrelaterade frågor.
Nyckeln till att komma framåt är, enligt henne, att få killarna att förstå att det här är ett gemensamt problem, att också de drabbas. När kollektivet kräver att medlemmarna lever ett liv enligt hedersnormerna så blir alla offer, om än på olika sätt.
Boken är en utmärkt utgångspunkt för diskussioner med ungdomar. Den innehåller också många förslag på övningar med vilka grupper kan arbeta med den här problematiken.

/leif

torsdag 26 november 2009

Atomtorg, porrharar & Hitlerslussar


Atomtorg, porrharar & Hitlerslussar: 160 genom Baltikum, är en roadtrip till andra sidan Östersjön av Katarina Wikars och Jan Jörnmark. Den är rikt illustrerad med den sistnämndes fina foton.Under 2007 till 2009 gjorde de flera resor i Baltikum och Polen.
Första delen är en färd längs den baltiska kusten med dess badorter och flottbaser. Den delen fortätter sedan med en betraktelse över Lettlands historia med utgångspunkt från en gammal nazist och flygare.
I del två och tre fortsätter de till Litauen, Polen och det gamla Ostpreussen. Historien är hela tiden närvarande: krigen, kommunismen, folkomflyttningarna, massavrättningarna, och slutligen övergången till konsumtionssamhället.
Allt slutar med fritt fall; historien om hur de nybyggda skyskraporna står tomma i Riga våren 2009 efter att Swedbanks storsvulna satsning i Baltikum havererat.


/leif

Teater på Gamlestadens bibliotek

Nu på lördag, 28/11 klockan 13:00, spelar Teater Kaiserin barnteatern "Agda - ett äventyr att minnas". Föreställningen är ca 40 minuter lång och lämplig för barn i åldern 7-10 år. Biljetter finns att hämta i Gamlestadens bibliotek. Spelas inne i Beda-salen i medborgarhuset.

Pjäsen handlar om dementa Agdas fartfyllda resa bland luriga filurer, ilskna clowner, gröt och ett urtidsorakel. Vad har egentligen hänt med hennes bästa vän? Hon är försvunnen! Men hur ska Agda kunna hitta sin vän när hon inte ens minns vem hon själv är och tiden håller på att ta slut...
Välkomna på en föreställning fylld av humor, sång och lite läskigheter!

Förbjuden kärlek à la Bredow

Nu har det kommit en ny ungdomsroman av Katarina von Bredow. Liksom i flera av hennes tidigare böcker finns även i Bara inte du kärlekstematik med komplikationer. Berättelsen handlar om tjugoåriga Emma som just har flyttat hemifrån till en egen lägenhet. Till en början verkar allt vara frid och fröjd. Hon har sina bästa vänner samlade kring sig på sin inflyttningsfest. Problemen börjar när hon träffar sin väns kille på egen hand och får känslor för honom som hon inte riktigt var beredd på. Emma blir kär i Adrian och ger sig in i ett ångestladdat dubbelspel. Samtidigt blir det komplicerat med Markus - en annan av hennes allra bästa vänner som börjat umgås i skumma kretsar. Ja, relationerna kring Emma trasslar minst sagt till sig. Detta är en välskriven relationsroman med många svåra dilemman och även en hel del action i slutfasen. Åldersöverskridande - god läsning för både unga och vuxna.
Se om Bara inte du finns inne i Gotlib.
/malin

onsdag 25 november 2009

Ursäkta röran om kulturtidskriften


Nu är den här! Den snygga och röriga kulturtidskriftsutställningen.
Mitt i biblioteket står den; ”Ursäkta röran” som den heter. Den kommer från Kulturchock och ska vandra runt på biblioteken i Västra Götaland och göra lite reklam för kulturtidskriften.

En kulturtidskrift kan handla om det mesta. Kanske finns det något ämne kvar att starta en ny tidskrift om. Har du någon idé, kom in och titta och tävla om en prenumeration.
I alla fall är Ursäkta röran mycket sevärd i sig där den står och glänser som en nylackad bil.

/Calle

Simons cat

Ni har säkert sett de animerade kortfilmerna om Simons katt på youtube, om inte så är det ett måste. Helt underbara! Simon Tofields serier finns även i bokform och bjuder på många skratt. Den charmiga katten gör allt för att få mat och uppmärksamhet. Ni som bor med katt kommer säkert att känna igen er. Tofield fick förra året British Animation Award i kategorin Best comedy för sina kortfilmer.

Låna boken i GOTLIB.

/Anna

tisdag 24 november 2009

Första advent på Kortedala bibliotek

Välkommen in till oss för första adventsfirande på
LÖRDAG 28/11 kl. 11-15


På programmet:
Julpyssel med Marianne
Ålder: 6-12 år

VÄrsta boken - för dig mellan 16 -25.
Få en pocketbok, läs och sprid den vidare!

Det nystartade förlaget Felis presenterar boken Rapunzel. Hör Maud Mangold läsa bröderna Grimms klassiska saga, som hon har gjort en nyöversättning av. Det finns möjlighet att köpa boken och få den signerad. 3-7 år. Kl. 12.00

Pepparkakshustävling - förskolorna i Kortedala.
Rösta fram en vinnare. Lämna in din röstsedel på Kortedala bibliotek.


Vi har även julklappstips: kalendrar 2010, nallar och barnpussel finns till försäljning. Även försäljning av julkort och bokpåsar med utsorterade biblioteksböcker (en full påse 10 :-)

Välkommen!

Det lätta priset

Centrum för lättläst har tilldelat prästen och författaren Olle Carlsson det lätta priset, för att han på ett enkelt sätt talar om svåra saker. Priset ges till personer som gjort insatser för att öka begripligheten inom ett område. Läs hela motiveringen och mer om priset på Centrum för lättlästs hemsida.

Carlsson är kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm och har gett ut två böcker. Den första heter Kristendom för ateister. I den tar han upp frågor som tex finns gud? hur kan man vara homosexuell och kristen? och varför är kristendomen relevant för människor idag? Hans senaste bok som kom i år heter Mitt himla liv, en biografi om hans liv som missbrukare och hur han kom ur och fick en ny syn på tro.

Låna Olle Carlssons böcker i GOTLIB.
/Anna

måndag 23 november 2009

Augustpriset 2009

Årets vinnare av Augustpriset har utsetts och de glada vinnarna blev:

Brutus Östling och Susanne Åkesson för Att överleva dagen i kategorin fackbok. Det är en fotobok om fåglars liv med fantastiska bilder och informativa texter av Åkesson, som jag tycker ger en spännande bild av fågellivet.


I kategorin skönlitteratur vann Steve Sem-Sandberg för
De fattiga i Lodz. En roman om livet i den polska staden Lodz som nazisterna gör till ett getto. Den handlar även om Chaim Rumkowski som blir utsedd till ledare av nazisterna och hans tvetydiga roll i förintelsen.



I kategorin barn- och ungdom vann Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman för Skriv om och om igen. En handbok i att skriva med praktiska övningar samt teori på ett mer lättfattigt sätt och intressanta författarintervjuer för att inspirera skrivlusten.



Läs mer om priset, motivering och vinnarna på
hemsidan.
/Anna

Husfrid

Husfrid - en tragikomisk familjeberättelse av Alison Bechdel är en grafisk memoar. Genom hänvisningar till klassiska litterära verk skildrar hon relationen till sin bortgången far. Rik på detaljer och genom humor är detta även en berättelse om hennes komma ut process som degraderas i relation till föräldrarnas dramatiska liv. Det är även en berättelse om huset hon är uppvuxen i, som inte var ett vanligt hus utan hennes fars stora livsprojekt in i minsta skrymsle och vrå. En helt fantastisk berättelse, det bästa seriealbumet jag läst, ja till och med en av de bästa böckerna jag läst!

Bechdel har även gett ut serien Dykes To Watch Out For, även dom mycket läsvärda.
/Anna

fredag 20 november 2009

Därunder ett helvete

Claire Castillons roman Därunder ett helvete handlar om familjen. Huvudpersonen är en författare och betraktare. Hennes släkts förbannelse är att kvinnorna är undergivna och hängivna manliga åsnor.
Hon kan inte bli ett med sina känslor, att analysera och notera är hennes eget öde. Medans hon kyligt antecknar låter hon sig förödmjukas av den manliga enfalden, och i sitt inre tänker hon samtidigt "när jag är klar kommer du inte att kunna läsa en enda sida utan att vråla av smärta".
Författaren öser friskt ur bitterhetens källa och sticker sina giftiga nålar i alla som sårat henne. Resultatet blir en bitsk,absurd, svart humor.
Tidigare finns två novellsamlingar, Insekt och Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska, av Claire Castillon utgivna på svenska.



/leif

torsdag 19 november 2009

3 kontinenter - föredrag och bilder


Ulf Atlestam berättar om sina resor och intryck av Kongo Kinshasa och Kongo Brazzaville och visar bilder. Välkommen till Gamlestadens bibliotek (Medborgarhuset, cafélokalen)
tisdag 24:e november kl. 18.30. Fri entré.

Visa & Poesi 26 november på Gamlestadens bibliotek




Visa & Poesi
Gamlestadens bibliotek
Torsdag 26 november kl. 19.00
På scen: Klara Sjögren Holtz – estradpoet, Lillemor Küchler – vissångare, Sandra Haag – estradpoet, Nunchakus – vissångare Anna Sanne med komp.
Därefter Öppen Scen för poesi och visor.
Fri entré.
Visa & Poesi -
scen för poeter och vissångare, ett samarbete mellan Gamlestadens bibliotek och ABF Göteborg.


Välkomna


/Per

Utställning Fjällbo Park Snickarklubb


Välkommen att beskåda Kortedala biblioteks skyltfönster som nu lyser vackert i höstmörkret tack vare Fjällbo Park Snickarklubb som visar upp sina alster.


onsdag 18 november 2009

Kärlek Vänskap Hat

Kärlek Vänskap Hat är en novellsamling där kvinnorna står i centrum. De handlar om relationer, vilket i och för sig inte är något ovanligt tema. Parrelationer som utmanas och kvinnor som får betala ett pris för att de lever självständiga liv har vi läst förut, men Mundo har en förmåga att beskriva gedigna kvinnoporträtt som fångar läsaren. Jag låstes fast framför boken med berättelsernas undflyende sorgsenhet och berördes på ett behagligt sätt. Detta är noveller när de är som bäst och kan varmt rekommenderas!


Alice Munro fick internationella Man Booker Prize i somras, som tilldelas för livslånga författargärningar.


/Anna

tisdag 17 november 2009

Grymt

Debutanten Hedvig Andersson har skrivit en grym bok som heter Bortom världen utanför. Man landar rakt in i en berättelse där man möter en liten flicka i total isolering - smutsig, hungrig, ensam i en totalmörk och kall jordkällare. Hon får sporadiska besök av en kvinna som hon försöker närma sig, samt män som hon är mycket rädd för. Ingen pratar med henne. Upp rullas en historia om en sekt som lever helt isolerad någonstans i en svensk skogsbygd. Man har spärrat in flickan för att hon ska lära sig Guds språk - vilket i praktiken innebär att hon fråntas språket - och den sociala gemenskapen som liten. Flickan börjar dock ändå tala och lyckas ta sig ut ur källaren, ut till livet i sekten. Där finns hennes mamma och storebror - men ett liv i frihet finns inte. Flickan längtar bortom skogen. Detta är en fruktansvärd historia om galenskap, religiös fanatism och patriarkalt förtryck i sin värsta (?) form. Det finns dock hopp i historien och det är det som gör den uthärdlig och faktiskt mycket läsvärd - om man orkar.
/malin
Se om Bortom världen utanför finns i Gotlib

måndag 16 november 2009

CAIC på besök

I spetember hade vi besök av deltagare från EU projektet “Creative Approaches to Intercultural Competence” (CAIC). Läs mer om projektet i ett tidigare inlägg. Lise som är Norges representant har gjort ett bildspel över Göteborgsbesöket.
De har även en blogg.

/Anna

Kyssa sammet

Sarah Waters har skrivit en en underbar roman med handlingen förlagd till det victorianska England på slutet av 1800-talet. Kyssa sammet heter den.
Huvudpersonen Nancy är ostronöppnerska på sina föräldrars krog. Hon blir handlöst förälskad i Music-Hall artisten Kitty Butler vars specialitet är att uppträda som man. Nancy lämnar familjen och flyttar till London där hon först blir Kittys påkläderska och sedan hennes partner både på och utanför scenen.
Det blir sedan tvära kast i hennes levnadsöde som för henne till samhällets botten, till radikala politiska kretsar och till depraverade sapfiska överklassmiljöer.
Romanen är en stark samhällsskildring som väl fångar tidsandan och miljöerna. Det är också en initierad skildring av kärlekens väsen. Samtidigt visar den på heteronormens förtryck, och behovet av att revoltera mot den. Författaren svarar också för en inträngande gestaltning av en ung kvinnas utveckling och väg till växande självinsikt.

/leif


fredag 13 november 2009

Dyngkåt och hur helig som helst

Mia Skäringer har i "Dyngkåt och hur helig som helst" samlat ett urval från sina krönikor i tidningen mama, och delar ur sin blogg på tidningens hemsida.
Vi får följa henne och hennes familj i vardagen. Öppenhjärtigt förmedlar hon, med naken närvaro, sina erfarenheter av bl a föräldraskap, prestationsångest, skilsmässa, anorexi, sviktande självförtroende, nytt familjebildande och rädsla för ensamhet.
Resultatet har blivit en bok som bitvis är dråpligt rolig och bitvis är djupt tankeväckande.
/leif

torsdag 12 november 2009

INSTÄLLT IKVÄLL

Tyvärr måste vi meddela att författarbesöket ikväll med Johanna Nilsson blir inställt.

3 kontinenter - föredrag med bilder


Franco Lazzari berättar om sina resor och intryck av Himalaya och Nepal och visar bilder. Välkommen till Gamlestadens bibliotek (Medborgarhuset, cafélokalen) tisdag 17 november kl. 18.30.
Fri entré.

SOS från mänskligheten


Kortedala bibliotek

Torsdag 12/11 kl.19.00

Författarmöte med Johanna Nilsson, som debuterade 1996 med romanen Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Sedan dess har hon skrivit ytterligare sex vuxenromaner samt fem barn- och ungdomsböcker, varav den senaste, Janis den magnifika utkom tidigare i år. Hennes senaste vuxenbok, SOS från mänskligheten, är en berättelse om utsatta människor i en modern Stockholmsmiljö med den lyxprostituerade Benjamin som huvudperson. Välkomna!


I samarbete med ABF Göteborg





Bibliografi Johanna Nilsson,

se om böckerna finns inne i Gotlib:













onsdag 11 november 2009

Hungerspelen forts.


Äntligen kommer fortsättningen på Suzanne Collins spännande och rosade ungdomsbok Hungerspelen [24 deltagare, bara en överlever, allt direktsänds] . Fatta eld heter del två i den tänkta trilogin och den är lika gastkramande som första boken.
Katniss trodde att hon var trygg efter sin vinst, men regimen är missnöjd med hennes rebelliska uppförande i Hungerspelen, som har gjort henne till symbol för ett uppflammande uppror. Hon och Peeta tvingas iväg på en segerturné som blir ett skådespel på liv och död. Självaste presidenten kräver äkta kärlek mellan de två.
Allt eftersom revolten växer sig starkare ökar riskerna för Katniss, hennes familj och de två killarna, Gale och Peeta, som slåss om hennes kärlek.Varje val hon gör kan bli förödande.
Vid lottningen av det följande Hungerspelet gillrar så maktens män sin slutgiltiga fälla.
Låna böckerna i Gotlib.

/leif

tisdag 10 november 2009

Murens fall

Igår var det på dagen 20 år sedan Berlinmuren föll. För att fira detta har vi tagit fram böcker på temat på Gamlestadens biblliotek, kom gärna in och låna! Det finns en hel del litteratur som behandlar Berlinmuren och Östtyskland ur olika vinklar. Idag vill jag dock tipsa om en film som visas på SVT1 klockan 21.45 ikväll, tisdag. Good bye, Lenin! är en tysk film från 2003 av regissören Wolfgang Becker. Alexander växer upp i DDR och bor med sin mamma och syster. När DDR börjar falla sönder 1989 går han i ett protesttåg och mamman, som är starkt engagerad i DDR-samhället, hamnar plötsligt i koma. Hon missar den tyska återföreningen och när hon vaknar ur koman finns inte DDR längre. Men eftersom hon ska undvika starka känslor så försöker Alexander att återskapa DDR i hennes lägenhet och utanför fönstret och lurar henne att DDR finns kvar. Det blir många förvecklingar i denna humoristiska film som tar upp Berlinmurens fall ur ett litet annorlunda perspektiv.

/AnnaJ

Hon låter sig inte skrämmas




Den mexikanske journalisten och människorättsaktivisten Lydia Cacho gav 2005 ut boken "Los demonios del Edén" där hon avslöjade ett pedofilnätverk med näste i Cancún, Mexico. Nu kommer hon med sin uppföljare "Jag låter mig inte skrämmas" som skildrar vad som hände sedan.
Pedofilerna hade ett mäktigt nätverk av korrupta politiker, jurister, affärsmän och poliser så några månader efter utgivningen blev Cacho kidnappad och sedermera arresterad på order av en delstatsguvernör. Hon blev utsatt för förnedring, tortyr, och hon blev hotad med än värre saker.
Så småningom blev hon frigiven då det hade växt fram en folklig proteströrelse, och då hon hade blivit världsberömd genom sin modiga insats. Ledaren för pedofilerna fick så småningom 30 års fängelse. Lydia Cacho lever dock ständigt under dödshot, men hon fortsätter oförtrutet sin kamp.
Det här är en skrämmande berättelse om hur små barn våldtas, torteras och ibland till och med dödas.Men boken ger också hopp. Den handlar om hur ett helt land vaknar och engagerar sig. Hur små modiga flickor och pojkar vågar berätta, och därigenom hindrar pedofilerna att förgripa sig på andra. Om människorättsaktivister som skyddar och hjälper offren att skapa sig en ny framtid.


/leif

måndag 9 november 2009

Frances

Frances vill jag ta i min famn. Den lilla flickan Frances har förlorat sin far och får flytta in hos sin faster Ada. I det stora huset bor även farfar som är gammal och förvirrad. Han blir ett komiskt inslag fast att han också är lite sorglig. Till tröst tänkter jag att han inte vet bättre. Frances ankomst i huset förändrar tillvaron för Ada, på var sitt håll lär de känna grannen Louise och hennes tre hundar. Teckningarna är lika sköra som lilla Frances och har en fin samklang med historien. Berättelsen är sorglig men kärleksfull och slutet infirar en spira av hopp och jag bara väntar på att få läsa fortsättningen.

Låna Frances del 1 i GOTLIB.

Joanna Hellgren har även en hemsida värd att besöka.
/Anna

fredag 6 november 2009

Gamlestadens bibliotek Måndag 9 november

Aktiviteter på Gamlestadens bibliotek Måndag 9 november



























Välkomna

/Per








I vargars följe

I vargars följe av Stef Penney utspelar sig i ett kallt och ogästvänligt Kanada 1867. I det lilla nybyggarsamhället Dove River hittas en man mördad och skalperad. Spår från stugan leder norrut. Det annars relativt lugna samhället blir omtumlat av det brutala mordet och gamla konflikter frodas. Den unge Francis Ross försvinner i samband med mordet och han blir misstänkt för dådet. Några män från kompaniet ger sig ut för att leta reda på honom. Samtidigt riktas misstankar mot indianerna och situationen förvärras. Trots hennes rädsla för de stora vidderna ger sig Mrs. Ross ut efter kompaniets män på jakt efter sin son, på stt livs mest prövande vandring. Det är en otraditionell mordhistoria, med äventyr och kärlek och spänning. Framförallt är det landskapet och den bitande kylan som dominerar. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken, den är spännande och vacker och stämningsfull. Det öppna slutet sätter griller i huvudet på mig och jag ser fram mot en omläsning. En perfekt bok att läsa när det känns osm det är lika kallt utomhus som det är i norra Kanada.

Se om boken finns inne i Gotlib.

/AnnaJ

torsdag 5 november 2009

Gåtorna kring 11/9



Nu när Sanningsrörelsen med dess film Loose Change är i ropet (den har tydligen visats otroliga 155 miljoner gånger på nätet) så vill jag puffa för den, som jag tycker, mest intressanta boken om 11/9. Det är fransmannen Eric Laurents "Gåtorna kring den 11 september" som utkom för fyra år sedan.
Han är en undersökande journalist och under ett knappt år gjorde han reportageresor till USA, Afghanistan, Pakistan, Israel. Storbritannien,Dubai och Qatar.
Boken serverar inga svar, men väcker många heta frågor. Som tex att de amerikanska myndigheterna fick många förvarningar, men underlät att vidta motåtgärder. Det skedde våldsamma börsspekulationer mot de drabbade flygbolagen veckan innan attentaten. Kaparnas identiteter som snabbt basunerades ut har visat sig vara mycket opålitliga. Usama Bin Laden är inte efterlyst för dåden. Dessa och många andra frågor tar han upp i boken.

/leif

onsdag 4 november 2009

En fin historia


En av årets augustnomineringar är Sofia Nordins ungdomsroman Natthimmel. Huvudpersonen i berättelsen, Tilda, saknar sin bästa och enda nära vän, Adina, som precis har flyttat och bytt skola. De har känt varandra nästan hela livet. Tilda, som är en mycket osäker och rädd tjej har nu tappat sitt största stöd. Hemma är allt tyst, mörkt och mekaniskt. Alla i familjen stänger dörrarna om sig - såväl fysiskt som mentalt och Tilda är mycket ensam med alla sina känslor. Men så en dag kommer en ny kille till klassen. Tilda vågar trotsa rädslan och ta kontakt. Detta leder till att hon blir inbjuden att delta i ett lajv och att hon får en ny vän. Och framförallt, hon börjar hitta delar av sig själv som hon inte visste fanns. Detta är en välskriven och psykologiskt trovärdig historia om rädslor, mod och att hitta sig själv. Slutet är dessutom befriande öppet.

/malin

Se om Natthimmel finns i Gotlib.

Fred!

Fred!:100 röster mot våld och krig, med Saam Kapada och Jeppe Wikström som redaktörer, är en tankeväckande bok med texter av Miss Li, Darin, Margerite Duras, Jonas Hassen Khemiri, John Lennon, Moder Teresa, och många, många fler. En del av de medverkande är världsberömda, och andra är unga av idag.
Boken innehåller också mängder av starka bilder som etsar sig fast och manar till eftertanke. Bland fotograferna märks legendarerna Robert Cupa, Nick Ut och Anne Leibovitz.
Tiotusentals människor skadas och dödas i krig, uppgörelser i undre världen, terrorhandlingar och våld på öppen gata.

Även om vi inte har haft krig på århundraden i Sverige så är ändå våldet, hotet om våld och rädslan en del av vardagen här.
I boken har redaktörerna samlat drygt hundra röster som alla säger att det finns alternativ till våldet.
De har även bildat ett diskussionsforum på nätet; peacepower.


/leif

tisdag 3 november 2009

Vi är misfits!

Elin Emil Sandström Lundh och Christoph Emanuelle Fielder reste runt i USA och skrev utifrån det boken Vi är Misfits! queerfeministisk aktivism och anarkistiska visioner. De har intervjuat queeraktivister och sammanställt en dokumentation av vad människor gör och kan göra för att synliggöra och kritisera normer. Boken är en inspiration till alla som vill göra praktik av queerfeminism som annars kan tyckas teoretisk. Det är spännande läsning om människor som lever och kämpar för sina visioner och mot den bild av USA som vi vanligtvis ser. Jag kan dock sakna ett djup i vissa diskussioner även om boken visar ett alternativ och är lustskapande. När jag läste blev jag sugen på att åka bland annat till New York och besöka Bluestockings Radical Bookstore, som inte bara är en bokaffär utan även en mötesplats för aktivister och ett café, eller lyssna på queer hip hop. Kul och nyttig läsning som sagt!
/Anna

måndag 2 november 2009

Tidlösa mönster

Tidlösa mönster - Textilkonst från 1950-talet av Gisela Eron. Nostalgi eller inspiration, 50 talet lever i alla fall vidare. I denna bok presenteras bland annat de tolv designers som skapade mönster för utställningen Signerad textil 1954 på NK i Stockholm. En kort text berättar om deras verk och arbete och kompletteras med fina bilder på mönstren. Andra designers som har haft betydelse för årtiondet som till exempel Stig Lindberg och Astra Sampe finns också med. Alla mönster faller inte i min smak men det är rolig läsning!
/Anna