måndag 1 december 2008

Biblioteken får del av EU-kakan!

Biblioteken i Nordöstra Göteborg deltar från och med hösten i ett EU-projekt som tilldelats totalt 144.000 Euro. Projektet är en del av Grundtvigprogrammet för livslångt lärande med inriktning på vuxnas lärande i vid bemärkelse. Alla som är involverade i projektet kommer att arbeta aktivt med “Creative Approaches to Intercultural Competence” (CAIC). Arbetet syftar till att nå ny kunskap, bätte förmåga till förståelse och förändrade attityder, faktorer som krävs för att kunna fungera effektivt i ett mångkulturellt sammanhang.

Åtta olika länder är involverade i projektet. Förutom Sverige är det Irland, Belgien, Litauen, Norge, Spanien, Tjeckien och Turkiet. Varje land deltar med en partnerinstitution som kan vara en skola, en kommun eller ett bibliotek. Dessutom finns associerade partners, som flyktingmottagningar eller ideella organisationer av olika slag. I Göteborg står SDF Kortedala med Kortedala och Gamlestadens bibliotek som partnerorganisation, medan SDF/biblioteken i Bergsjön, Gunnared och Lärjedalen är associerade partners.

Inom ramen för projektet, som kommer att pågå i två år, kommer personal från biblioteken att besöka partnerländernas institutioner för att inspireras av goda exempel på praxis inom det interkulturella området och ta del av intressanta kulturaktiviteter i de olika länderna. Biblioteken i Nordost kommer att ta emot en delegation från de övriga länderna under september 2009.

I mitten av november var det dags för den första studieresan. Eva Bäckman från Gamlestadens bibliotek reste till Beersel i Belgien för att besöka GLTT, ett institut för vuxenutbildning som arbetar mycket med interkulturella frågor i samband med språkundervisning. På programmet stod också besök på Röda Korsets flyktingmottagning, högtidlig mottagning i stadshuset med champagne och tal av borgmästaren, guidade turer i Bryssel och Brygge, projektmöten ... kort sagt några fullspäckade och fantastiskt spännande dagar som stärkte banden inom projektgruppen och gav en bild av hur det livslånga lärandet speglas i Belgien.

Under våren går turen till Norge, Litauen och Tjeckien och då kommer fler kollegor från biblioteken i Nordost att kunna delta och sprida erfarenheter från andra länder och kulturer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Spännande! och vilken fin bild!