måndag 16 maj 2011

Äta djur - den mest betydelsefulla boken sedan En obekväm sanning?

Jonathan Safran Foer är kanske mest känd som ena delen av ett ungt hippt författarpar i USA (andra delen utgörs av författaren Nicole Krauss). Han har skrivit romanerna Allt är upplyst (som även filmatiserats) och Extremt högt och otroligt nära. Äta djur är hans första fackbok. Turligt nog får man väl säga, ska man som författare skriva en enda fackbok i sitt liv så ska det vara en sådan bok som ligger framför mig. Ska man bara läsa en enda fackbok i sitt liv så är det Äta djur. Jag skriver att detta kanske är den mest betydelsefulla boken sedan En obekväm sanning, för att den borde vara det. Är det någon bok som kan göra revolution i denna fråga, få oss att tänka om, göra annorlunda, då är det denna bok. Men Äta djur kom ut i USA redan 2009 och även om den har varit väldigt omdiskuterad så har den såvitt jag vet inte haft sådan påverkan på politiken och människors vardag som En obekväm sanning. Nu har den alltså kommit ut på svenska samtidigt som det senast i går rapporterades om att köttkonsumtionen bara ökar. Nedslående? Varför har människan en sådan blindfläck när det kommer till djurätande?

Foers utgångspunkt är frågan vilken mat han ska ge sin son. Han vill veta vad kött är. Själv hade han varit vegetarian on and of i flera år innan han började undersöka ämnet lite mer. Detta är början till en filosofisk diskussion som heter duga. En analys och en redogörelse för förhållandet på djurfabrikerna, djurindustrins påverkan på miljön och framförallt det ofattbara lidande som djuret på din tallrik har fått utstå. Han diskuterar det orimliga i att vi kan äta ko men inte hund, vi kan äta gris men inte katt, i andra kulturer kan du äta hund men inte ko, katt men inte gris. Du kan tortera och lemlästa tusentals kycklingar men inte en häst utan konsekvenser.

Foer argumentarar på ett sakligt och samtidigt lättfattligt sätt varför det inte enbart är (det extremt billiga) priset i pengar som vi betalar när vi köper en bit kött, det är också med hälsan, miljön och djurens liv som vi betalar. Och trots allt detta, trots att vi vet hur illa det ser ut även här i Sverige på grisfarmar, trots att vi vet hur livet och lidandet och döden för dessa djur ser ut, trots detta så fortsätter vi. Vi blundar. Det som gör Äta djur till en så extremt bra bok är Foers sätt att skriva. Han tar avstamp i något personligt, han redogör för sina egna filosofiska funderingar och dilemmor, sina egna tillkortakommanden. Han argumenterar för och emot, han visar på inkonsekvensen i vårt handlande och tänkande. Det är inte bara en uppräkning av hemska fakta, det är en filosofisk betraktelse som man inte kan värja sig mot. De som vill äta sitt kött med gott samvete bör inte läsa den här boken. Men vill man du ta konsekvensen av ditt ätande, vill du inte leva i förnekelse, då är detta boken för dig. Det är ditt ansvar att veta sanningen om att äta djur. Foer skriver lättillgängligt, eftersom han är en romanförfattare i grund och botten, det är en bok om handlingen att äta kött. Han använder sig skickligt av bildspråk. Inga hemska bilder på plågade djur (faktan i sig säger sitt). Det han dock gör är att använda konretiseringar, som rutan som är mindre än bokuppslaget; den ytan har en fullvuxen höna till sitt förfogande.

Detta är det svåraste blogginlägg jag någonsin har skrivit. Jag vet att det är många som inte kommer att läsa den här boken på grund av dess ämne. Jag vill så gärna att alla ska läsa den. Jag är för engagerad, vill för mycket. Låt mig säga så här: genomsnittsamerikanen äter motsvarande 21 000 hela djur under sin livstid. Det är många liv.

Låna boken här och avgör själva.
/AnnaJ

3 kommentarer:

  1. planerar att läsa den, det värsta är att det känns som (som med så mycket annan politisk litteratur) att det är de redan frälsta som kommer ta den till sig

    SvaraRadera
  2. Jag är inte vegan el. vegetarian,än är kanske bästa att säga.
    Jag ska läsa den, sen får vi se.

    SvaraRadera
  3. Den här boken drabbade mig. Håller med dig Anna - alla borde läsa den. Ok, det är jobbigt för samvetet om man inte är vegan (jag är inte det). Men varför ska det vara lätt att äta djur som fått lida?
    /Malin

    SvaraRadera