tisdag 25 september 2012

EXTRA! EXTRA!



Bloggen läggs ned. Vi tackar för oss. Kanske finns det ett liv efter döden?
Misströsta inte, vi finns fortfarande på facebook.

Hälsningar/
från oss alla! 

torsdag 13 september 2012

Lördag för bäbisar från 8 måndar till 2 år!

Nu på lördag den 15 september lockan 11. 00 på Gamlestadens bibliotek har skådespelare Karin Lycke en vis-och ramstund för bäbisar från 8 månader- 2 år.  Ring och boka plats på telefon 365 30 80.

Karin Lycke kommer också till oss och har vis och ramsstund den 29 september och 13 oktober. Samma tid och plats! Välkomnna

/Karin

onsdag 12 september 2012

Hon är inte jag

Möjligen förhastade jag mig en smula när jag i februari utnämnde Eija Hetekivi Olsson till årets svenska debutant, tänker jag nu efter att ha läst romanen  Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh.
En iransk familj flyr till Sverige. Modern och fadern gör därigenom en drastisk klassresa djupt  nedåt. Ett offer för att barnen ska få en framtid i frihet. Pappan förvandlas till en tyrann som förtrycker, och tom ibland misshandlar sin fru. Han gör dotterns karriär till sitt stora projekt. Hon ska drillas till att vara bäst i klassen, bäst i skolan och så småningom bäst i den fina elitskolan.
Det här är en berättelse om en klassresa, med dess svårigheter. Liksom en berättelse om utanförskap och rasism. En skildring av att vara mittemellan två kulturer, utan att riktigt höra hemma någonstans. Samt en historia om att slitas mellan krav och längtan efter frihet.
De tunga bördorna som läggs på  bokens huvudperson, den namnlösa flickan som genomgående bara benämns "min dotter" (dokhtaram) har sitt pris och hon utvecklar för tjejer så typiska självdestruktiva beteenden. Vilka hon försöker dölja och förnekar, samtidigt som hon ökar sina ansträngningar bli framgångsrik.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                                                              /leif

Bio och bok för vuxna

Filmvisning på Bergsjöns bibliotek för vuxna torsdag 13 september kl 18.

Gratis inträde.

Du får också tips om böcker!

PS. Vi har ett avtal och får inte göra reklam för vilken film vi ska visa. Det blir en bra och spännande svensk film som vi valt. Välkommen!

måndag 10 september 2012

Några nya böcker om fotboll

 I boken "Spela fotboll bondjävlar" : en studie av svensk klubbkultur och lokal identitet från 1950-talet till 200-talets början, del 1, av Torbjörn Andersson  behandlar han några svenska klubbar . Hur de har fått sina karaktärer och vad de har betytt för sina städer.
Han jämför skåneklubbarna Malmö FF, Helsingborgs IF och Landskrona BOIS, liksom göteborgsklubbarna IFK, GAIS och Örgryte IS. Vidare ägnar han varsitt kapitel åt Listerlandets Mjällby AIF och Växjös Öster.
Författaren väcker frågeställningar som; hur mår egentligen svenskklubbfotboll idag? Vad betyder lagen för sina hemorter nuförtiden? Vilket lag är folkligast? Var och för vem är klubblagsfotbollen viktigast? Har rivaliteten mellan klubbarna ökat eller minskat?


Den uruguyanske författaren Eduardo Galeanos essä Fotbollen - vilken historia utkommer nu i utökat nytryck. Den gavs först ut i Sverige 1998, med titeln Fotbollens himmel och helvete. Boken är nu kompletterad med kapitel om Världsmästerskapen 2002, 2006 och 2010.
Den här boken, i vilken fotbollens långa historia skrives, utkommer ständigt i nya upplagor i Latinamerika vilket nog beror på att han skriver så unikt poetiskt och förförande vackert om fotboll. Essän är full av härliga porträtt av spelarprofiler, och filosofiska funderingar om fotbollens väsen. Författaren kommer också med skarp kritik av den globala storkapitalismens övertagande av fotbollen vilket förstör spelglädjen, det fria spelet och fotbollens själ.

En tredje ny bok om fotboll här är Den hårda kampen : Fotbollen i Sverige, särskilt Göteborg, före första världskriget av Lennart K Persson. Boken tar avstamp i England  och sedan fortsätter de tre första kapitlen med spelets etablering i Sverige. De följande sju kapitlen koncentrerar sig på Göteborgsfotbollen och då i synnerhet på den hårda kampen mellan ÖIS och IFK. Författaren behandlar bla massmedias bevakning av sporten, och publikens beteende. Där kan vi se att huliganismen ingalunda är en modern företeelse.

/leif

lördag 8 september 2012

Familjelördag

Musikunderhållning & höstpyssel i verksta´n!

Lördag 8 september har Bergsjöns bibliotek öppet 11.00-15.00.

Kl. 12.00
Blommig Falukorv och andra tokigheter- visor av Hasse Alfredsson. Mimmi, Steffe och Sussi spelar, sjunger och skojar med barnen som också får vara med och sjunga.

Kl. 13.30
Höstpyssel i verksta´n.

Välkomna!

fredag 7 september 2012

Konsten att vara kvinna

Konsten att vara kvinna är en humoristisk, feministisk självbiografi av den engelske journalisten Caitlin Moran inleds med att hon fyller tretton år, med allt vad det innebär. Vi får följa henne till trettiofemårsåldern. På vägen blir hon förälskad, skaffar barn, gifter sig mm.
Det händer förstås en massa andra saker, hon gör abort, blir utsatt för sexism och hon går på porrklubb.
Författarens avsikt har uppenbarligen varit att skriva en modern och rolig feministisk bok. Den är fylld med drastiska åsikter och  dråpliga skeenden som gör att läsaren ofta skrattar högt. Boken har blivit både kult och en storsäljare i hennes hemland.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                  /leif

Stängt!

Tisdag 11 september (vecka 37) är biblioteket i Gamlestaden stängt hela dagen för ombyggnad. Återlämningslåda finns i Medborgarhusets foajé. Behöver du hjälp med att låna om böcker kan du göra det online via vår katalog www.gotlib.goteborg.se med hjälp av ditt lånekortsnummer och din pinkod. Närmsta bibliotek finns på Kortedala torg.

Välkommen åter onsdag 12 september!

/Personalen

torsdag 6 september 2012

Inställt program 20 september

Det känns väldigt tråkigt att behöva ställa in ett efterlängtat och intressant program, men det är ett beklagligt faktum att Britt-Marie Mattssons föredrag om klanen Kennedy torsdag 20 september ställs in på grund av att hon blivit dubbelbokad.

Hon kommer att framträda samma kväll på Redbergsteatern i Vuxenskolans regi. Dessutom kommer hon att vara i Backa dagen innan, den 19 september.

Det vore förstås roligt att  få höra hennes berättelser i Kortedala senare i höst, men med tanke på att hon kommer att bevaka valet i USA är det inte så troligt att hon kan boka om. Det kommer en vår, och dessförinnan resten av hösten med massor av kul och spännande arrangemang för alla ådrar i våra bibliotek.

Eva B.

Nu är höstens program här!


Författarträffar, quiz, utställningar, språkcafé, bäbisöppet, ja nu är höstens program för biblioteken i Östra Göteborg äntligen här. Klicka på bilden ovan för att läsa online eller kom in till biblioteket och hämta ditt exemplar.

/AnnaJ



tisdag 4 september 2012

Feministisk bokcirkel läser Den blå rullgardinen

Det är onekligen höststämning i luften. Därför är jag extra glad åt att den feministiska bokcirkeln dragit igång igen. Denna termin började vi med att läsa Den blå rullgardinen (1930) av Agnes von Krusenstjerna. Detta är första delen av sju i Fröknarna von Pahlen-serien. Det märks att det är en början, en bok där personporträtt tecknas, vi får bakgrund och sammanhang beskrivna samt ett tvärt slut. Att böckerna gav upphov till en moraldebatt om  sexualitet och moral var lite svårt att se i denna bok men vad vi förstår blir det mer av den varan i följande böcker. Med det sagt är det ändå en för tiden ovanlig beskrivning av kvinnors lust och känsloliv.

Den blå rullgardinen handlar om den unga ogifta Petra som ärvt herrgården Eka. När Petras bror dör tar hon hand om hans dotter Angela. Deras nära relation står i fokus, en relation som kommer att bli komplicerad. Bokcirkeln upplevde det som lättläst och trevlig läsning, det finns ett driv som gör att man hela tiden vill veta vad som sker härnäst. Den starka starten tappade dock lite i fart och boken lyfte aldrig. Språket var fantastiskt, med vackra naturskildringar och spännande symbolik.

Kvinnorna beskrivs något endimensionellt, det är som att varje karaktär får representera ett personlighetsdrag. Dock finns det flera intressanta karaktärer. Lärarinnan Elsa är en spännande figur, Betty likaså, medan huvudkaraktärerna Petra och Angela är ganska slätstrukna. Skildringen av Adèle är rätt elak och hon utgör en kontrast gentemot de andra kvinnorna. Hon vill inte ha barn, drabbas av raserianfall, är ogin och elak och helt enkelt inte som en kvinna ska vara: "Hon var ingen riktig kvinna" (sid. 92). Det finns ett ifrågasättande av de sterotypa könsrollerna som är uppfriskande. Trots att Den blå rullgardinen är ganska harmlös är det ändå en feministisk skildring av erotik och med tanke på tiden den skrevs blir det förståeligt att böckerna såldes under parollen "ej för ungdom under 18 år". Vilket är ett utmärkt sätt att få ungdomen intresserad. Och bokcirkelns deltagare blev väldigt nyfikna på fortsättningen.

Nästa gång diksuterar vi dock Suzanne Brøggers omtalade bok Crème fraîche.

/AnnaJ

måndag 27 augusti 2012

För bäbisar i Gamlestadens bibliotek

I höst har vi två olika arrangemang för bäbisar på Gamlestadens bibliotek. Tre lördagar med start den 15/9 har skådespelaren Karin Lycke en vis-och ramsstund för bäbisar från 9 månader- 2 år,  klockan 11.   Det är begränsat antal platser och man bokar plats genom att skriva upp sig på en lista på biblioteket. Man kan  boka plats från  fredagen veckan innan själva vis- och ramsstunden. De lördagar som kommer att vara är 15/9, 29/9 och 13/10.

Vi har bäbisöppet för bäbisar i alla åldrar varje tisdag mellan 18 september och 18 december. Det är drop in från klockan 9.30. 10.10 har vi en enklare sång och ramsstund. Klockan 10.30 har vi dagens programpunkt för vuxna. Programpunkter bestämmer vi tillsammans efterhand och de presenteras i vårt kalendarium.



/Karin

torsdag 23 augusti 2012

UPPLEVELSER VID SJÖN IDAG TORSDAG 23/8


Plats: Bergsjöbadet

Program från scen:

Klockan 18.00 Eva Löfman
Klockan 19.00 Assyriska föreningen i Bergsjön

Grill och kaffe försäljning
Konferencier: Carina Thyremark

För mer information ring:
Pelle Öbom 0707-800005
Agneta Asplund 0736-654009

Buss 58 Hållplats: Atmosfärgatan

fredag 3 augusti 2012

Homo economicus - det enda könet

I sin nya bok Det enda könet: varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur detta faktum förstör ditt liv och världsekonomin dissekerar Katrine Kielos " the economic man", dvs föreställningen att människan är en rationell individ som hela tiden fattar förnuftiga beslut och därigenom maximerar sin egen vinning.
Författaren tar inte avstånd från marknadsekonomin men boken blir till en svidande vidräkning av den ekonomiska nyliberalism som dominerat världen de senaste trettio åren och trängt in i alla möjliga och omöjliga apspekter i våra vardagsliv.
Hon gör en genomgång av ekonomisk idéhistoria ur ett feministiskt perspektiv och hävdar att den ekonomiske mannen är just man - det enda kön som räknas i det av nationalekonomisk teori styrda marknadssamhället. Vi människor sägs där bestå av de egenskaper som traditionellt betecknas som manliga.
Samtidigt lyckas hon visa på en intressant  paradox. Föreställningen om att vi är oberoende och rationella är så omhuldad just för att vi inte är det - men vi drömmer om att vi skulle vara sådana för att det skulle göra tillvaron enkel och lättfattlig.
Ofta är resonemangen rätt förenklade, och hon har lånat mycket tankegods från andra skribenter. Det är skrivet i en nästan raljant ton och det är fullspäckat med metaforer,anekdoter och pedagogiska exempel. Men det fungerar för jag lägger ifrån mig boken med känslan av att jag både har blivit road och en smula klokare.
Låna boken i Gotlib


/leif

måndag 30 juli 2012

Välkommen till din psykos

Välkommen till din psykos är Nanna Johanssons tredje seriealbum. Hon utgår från Sigmund Freuds uppdelning av det mänskliga psyket i ett överjag, ett jag och ett det. Boken inleds med att överjaget skriver ett brev till författaren själv där hon uppmanas att teckna snyggt och att fylla sidorna med smart satir.
Det här ska bli en viktig bok utan fulhet, snusk och svordomar.
Naturligtvis misslyckas överjaget, i Freuds anda, med att styra de två andra delarna. I kapitlet "jaget" vänder hon på sociala konventioner och könsroller på samma träffsäkra sätt som hon har gjort i Fulheten och Mig blir du snart kär i.
I "detet" släpper sluligen alla hämningar och författaren frossar i vulgaritet och fulhet. I att tänka fult, teckna fult och att prata fult. Stundtals är det skarpt och riktigt roligt.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                                                                 /leif

torsdag 12 juli 2012

Kaninhjärta

Här kommer ett litet avbrott i sommaruppehållet. Christin Ljungqvist debut är som en fästing i sommaridyllen, oroande och hotande. Men där fästingar är av ondo är Kaninhjärta av godo. Mörkt och engagerande berättar Ljungqvist om de två mediala tvillingsystrarna utanför Kungsbacka, Mary och Anne. Liksom deras namn hör samman gör deras mediala förmågor det med. Mary lånar ut sin röst och kropp till andarna och Anne lyssnar på vad de har att säga. Så när en spökkvinna berättar att Mary kommer att ta livet av sig försöker Anne göra allt hon kan för att styra in henne på en annan väg. Men Mary är inte den lättaste personen att ha att göra med, hon styr och ställer på sitt destruktiva vis och Anne följer efter och försöker plocka upp bitarna. När de rymmer till Göteborg under sommarlovet blir det svårare och svårare att hålla Mary ovan ytan. Så blir de indragna i ett medialt sällskap som ska leta efter en försvunnen flicka, något som till en början verkar vara räddningen. Men Mary blir som besatt av det mystiska fallet och Anne börjar inse att de slagit in på en farlig väg.

Detta är så spännande och vackert skrivet, en känsla av undergång ligger tät över sidorna. En skicklig kombination av deckargåta, övernaturligt och syskonrelationer. Otäck är den och väldigt svår att lägga ifrån sig. Ibland kan det vara knepigt när en karaktär är så osympatisk som Mary, men genom Annes ögon kan vi ändå få en förståelse för henne. En annorlunda, välskriven och väldigt bra debut! Sitter kvar länge.

Låna Kaninhjärta här!

/AnnaJ

måndag 2 juli 2012

Sommarlov

Nu tar vi lite semester. Ha det gott så ses vi efter sommaren.
/Anna

fredag 29 juni 2012

Veckans ord

Midsommar har varit och Anja Person berättade om sin kärlek, det har gått ett år sedan journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien. Vi är mitt upp i sommaren och vad kan då passa bättre som veckans ord än Musikfestival? Ett fenomen som förekommit länge och den störst och mest kända måste vara Woodstock som ni ser på bilden. Festivalen som alla vill ha varit på. Jag var inte ens född den 15-17 augusti 1969 när den hölls i Bethal, New York. Egentligen var det tänkt att festivalen skulle vara i Woodstock, därav namnet, men de fick inte tillstånd och då upplät mjölkfarmaren Max Yasgur sin mark. 
Kommer du åka på någon festival i sommar?

Låna Festivalhandboken  för en lyckad tillställning.
/Anna

En tid för mirakel

Karen Thompson Walkers debut är skrämmande och vacker på samma gång. 11-åriga Julia bor i södra Kaliforninen tillsammans med sina föräldrar. Så en dag får de veta att jordens rotation saktar in. Omärkligt till en början, sedan blir dygnen allt längre och längre. De första som påverkas är fåglarna som dör i massor. Tyngkraften blir större. Människor blir sjuka. Vad händer när ett dygn plötsligt är 26 timmar långt? 60 timmar? Hur ska man kunna organisera ett samhälle som är så beroende av klockan? Regeringarna världen över beslutar att man ska fortsätta leva efter 24-timmars klockan vilket innebär att folk kan behöva gå till skolan mitt i natten och sova under dygnets ljusa timmar. Men några väljer att ställa sig utanför detta och leva i realtiden. Samhället delas upp i två läger som lever efter helt olika tider. Realtidarna stöts så småningom ut. Växterna torkar ut i solen och frågan om matförsörjningen blir akut. Folk börjar bunkra upp med mat och förnödenheter och samtidigt lever de sina liv som vanligt. Går till jobbet, blir kära, bråkar. Mitt i allt detta så försöker Julia anpassa sig till skolgårdens hierarkier, hon  köper sin första BH och blir kär. Hemma blir mamma sjuk av insaktningen och pappa har hemligheter.

En intressant kombination av uppväxtskildring och undergångsdystopi som fungerar oerhört väl. Julias försök att passa in i skolan är trovärdigt skildrade, samt hennes sätt att genomskåda de vuxnas lögner och hur hon ändå, likt alla andra, anpassar sig till ett nytt sätt att leva. Tills det inte riktigt går att anpassa sig längre. När framtiden ser som mest dyster ut blommar dock hennes egen kärlekshistoria ut. En mättad känsla av undergång fyller mig. Julias öde engagerar och jag blir både sorgsen och glad när jag läser. För vad kan man egentligen göra åt att jordens rotation saktar in?

En tid för mirakel kom på svenska samtidigt som orginalutgåvan gavs ut i USA vilket tyvärr innebär att översättningen har gått hastigt till. Där finns en del slarviga korrekturfel även om det inte är något fel på språket. Jag tror att det kan vara en idé att läsa den på engelska för att slippa dessa. Det är en lättläst historia om än inte lättsmält. Och om jag glömde säga det: väldigt bra!

Låna En tid för mirakel här.

/AnnaJ

måndag 25 juni 2012

Miss Peregrine´s home for peculiar children

Gamla fotografier kan äga en säregen skönhet och samtidigt vara lite läskiga och det är med skräckblandad förtjusning som jag inser att fotona som handlingen kretsar kring i Miss Peregrine´s home for peculiar children är äkta vara. Detta gör att den är lite jobbig att ha liggandes på nattduksbordet vid läggdags. Författaren Ransom Riggs har själv samlat in samt lånat av samlare och sedan byggt en historia kring bilderna.

Som liten pojke får Jacob Portman höra de mest fantastiska berättelser av sin farfar om ett hem för besynnerliga barn på en ö utanför Wales kust. Barnen har olika förmågor som farfadern visar foton som bevis. På grund av deras särskilda förmågor skyddas de av föreståndarinnan Miss Peregrine från monster. När Jacob blir äldre så börjar han tvivla på dessa fantastiska historier. Barnen var flyktingar undan förintelsen och monstren måste ju vara nazisterna? Så inträffar en tragisk händelse när Jacob är 16 år som chockar honom djupt.

Tillsammans med sin fågelskådande far beger han sig till ön utanför Wales för att ta reda på sanningen om sin farfars bakgrund. Detta är upptakten till en fantasifull uppväxtskildring med inslag av mysrys. Boken är en bladvändare med en hel del oväntade vändningar. Framförallt gillar jag hur författaren väver en historia kring fotografierna. Vid enstaka tillfällen kan det kännas lite forcerat, samtidigt som jag förundras över hur väl författaren har lyckats inkorporera text och bild. En bok utöver det vanliga, dock med en ganska klassisk story. Att den tar slut precis när det verkligen börjar bli spännande är lite snöpligt men samtidigt bådar det gott för uppföljaren. Föga överraskande ska det dessutom bli en film i Tim Burtons regi! Jag vet inte hur jag alltid lyckas läsa böcker som sedan ska bli film? Men bra kommer det nog bli. Om du inte redan blivit intresserad av det fantastiska omslaget och den intressanta titeln och denna recension så tycker jag du ska kolla in boktrailern: :



Låna boken här.

/AnnaJ

Favorit i repris: Star Wars- kurs på Gamlestadens bibliotek

På allmän begäran och för  tredje året i rad har vi en star wars-  kurs på Gamlestadens bibliotek. Om vi får skryta lite till så har vi i år fått förfrågningar om att ha kursen på flera andra bibliotek, men har bestämt oss för att hålla den exklusivt på Gamlestadens bibliotek.

Vad gör man och för vem är kursen?
Kursen vänder sig till star wars intresserade barn mellan 8-11 år. Vi pratar en del om vad filmerna handlar om,  de olika rollfigurerna och myterna bakom filmerna. Vi bygger en gemensam star wars- berättelse, gör star wars- pyssel och tipsar om starwars-lekar och rymdböcker.

Kursen hålls som sagt på  Gamlestadens bibliotek, den  2-4 juli klockan 9.30-10.30. Några platser finns kvar och sista anmälningsdag är nu på torsdag den 28  juni. Ring och anmäl  på telefonnummer 031 365 30 80. Biblioteket är stängt under kursen,  men  föräldrar  till barn som går kursen får gärna komma in på biblioteket och vänta. Vi bjuder på kaffe och möjlighet till läsupplevelser.
/Karin

Elfriede - en dystopi

Serieskaparen Åsa Grennvalls åttonde bok heter Elfriede – en dystopi. Huvudpersonen är en medelålders kvinna. Nobelpristagaren Elfriede Jelinek har fått låna både förnamn och utseende till karaktären som har ett magert ansikte och en intensiv blick.
Trots att hon har ett bra jobb med hög lön och mycket makt så är hon olycklig och missnöjd med sitt liv. Sina tre vuxna barn, från ett äktenskap som spruckit, har hon inte så mycket kontakt med. Så hon ser sig själv som en värdelös mamma, och hon har inte heller någon nära relation på jobbet. Dessutom tror hon att alla andra tycker illa om henne, och hon inbillar sig att hon är unik i sin ensamhet.
Fast hon är en deprimerad cyniker och misantrop så är hon inte själmordsbenägen. Visst tycker hon att livet är hemskt och hon vill att det ska ta slut, men hon biter ihop och står ut.
I slutet av boken fyller hon 50 och arbetskamraternas uppvaktning blir precis så pinsam och jobbig som hon har befarat.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                          /leif

torsdag 21 juni 2012

Passa på att njut i dag, i morgon kan det vara försent!

Njut av det fina vädret i dag!  I morgon blir det bara regn, slagsmål och fylla, det säger i alla fall statistiken.  För att hjälpa er komma i god stämning bjuder vi på en av historiens bästa poplåtar, Good vibrations, med Beach Boys. Mer med och om Beach Boys finns att låna här.



/Karin

onsdag 20 juni 2012

Zelda - kampen fortsätter

Nej detta är inte ett inlägg om TV-spel. Likt hjälten Link ger sig dock Lina Neidestams Zelda ut på jakt, men inte efter en prinsessa, utan i ett sökande efter sig själv. Första seriealbumet om feministen Zelda var uppfriskande och vasst med glimten i ögat. I detta uppföljande album har det precis tagit slut med pojkvännen och Zelda börjar på konstskola för att förverkliga sig själv. Det blir inte så mycket konststudier som sexstudier och vilda debatter om könsroller och en del avundsjuka på mer lyckade studenter. Zelda är befriande för att hon är så rättfram och samtidigt både klyschig och motsägelsefull. Hon står benhårt fast vid sina ideal, så länge som det passar henne. Serien är skapad med en stor dos självironi vilket jag uppskattar. Det är lättsamt och tänkvärt på samma gång och snyggt tecknat. Ibland upprepar sig Neidestam väl mycket och vissa poänger försvinner i och med att de är förutsägbara, vilket är trist men samtidigt hör det till Zeldas charm att hon är så förutsägbar och gör samma misstag om igen. Hon är med andra ord precis så klyschig, velig och motsägelsefull som vem som helst. Bara lite roligare, framåt och tuffare.

Låna Zelda 2 här.

/AnnaJ

Veckans ord; Midsommar

Veckans ord måste bli midsommar. Det är en helg som omfattar midsommarafton, midsommardagen och följande söndag. Man förmodar att midsommar härstammar från en förkristen solståndsfest. Midsommareldar är kända sedan 500-talet. I Sverige ersattes midssommareldarna så småningom av midsommarstången.

En annan uråldrig midsommarrit är äktenskapstydorna, där man lägger sju sorters blommor under kudden, vakar vid en källa eller drömmer om sin tillkommande efter att ha ätit  salt "kärleksgröt eller "drömsill".

Seden med midsommarkrans kommer sig av att man ansåg att midsommarnatten gav allt som växte en övernaturlig kraft. Kransen gjorde man sig därför under natten och sparade sedan så länge som möjligt. Stärkande ansågs det också att vid midnatt rulla sig naken i det daggiga gräset.

/Karin

måndag 18 juni 2012

Yoga!

Passa på att titta på en fin utställning om yoga i Kortedala bibliotek. På hälsohyllan fyller vi på med fler böcker, cd och filmer om yoga och meditation.

Tisdag 10 juli mellan kl 11.00 och 13.00 har du också möjlighet att träffa utställaren från Skandinavisk yoga- och mediationscenter som kan svara på dina frågor.

Drop-in, provsmakning av ayurvediska thesorter utlovas.

Utställningen pågår till och med 18 juli.

Eva

torsdag 14 juni 2012

Veckans ord

Veckans ord blir Ukraina, som betyder gränsland, och som är en av värdarna för fotbolls-EM.
 Blott två timmars flyg från oss ligger detta Europas till ytan näst största land. Trots närheten är det relativt okänt här. Landet är ett gränsland mellan öst och väst och har så varit genom historien. Riken och styrande herrar har växlat genom århundradena, men motsättningen har bestått.
Den som vill veta mer om landet kan läsa den nyutkomna boken Ukraina: den förrådda revolutionen av Ulf-Göran Widqvist.
Författaren koncentrerar sig på sociala villkor, ekonomi, demokrati och nationell identitet.Det är en ytterst dyster bild som målas upp. Landet präglas av djupa  historiska motsättningar mellan den västvänliga västra delen och den ryssvänliga östra delen. Den oranga revolutionens förhoppningar om demokrati och frihet har dribblats bort av de styrande rövarbaronerna.
Sedan sovjetimperiets fall har befolkningen minskat med sju miljoner och livslängden sjunkit drastiskt. Sjukvård, folkhälsa och levnadsstandard är på en usel nivå. Hela samhället är genomsyrat av korruption och innevånarna har ingen tillit till samhället. Miljotals har tvingats emigrera, och hundratusentals kvinnor och barn har blivit offer för prostitution, slaveri och människohandel.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                             /leif

Skelettworkshop

Kortedala bibliotek

Torsdag den 5 juli 2012 kl. 16-17.30

Hen är 180 cm lång och består av ungefär 206 ben som alla hens artfränder. Hen behöver nu hjälp att bli sig själv!

Är du fingerfärdig, har stort tålamod och är nyfiken på att lära dig anatomi? Välkommen in för att klippa, vika och sammanfoga ett fullständigt mänskligt skelett i papper. Som bredvidläsning och inspiration har vi förstås böcker om skelett. Fler träffar planeras i höst.

Anmälan till Malin på Kortedala bibliotek: 0313653088 eller 0313653079

måndag 11 juni 2012

Tillsammans är vi starka

Leymah Gbowee har tillsammans med journalisten Carol Mithers skrivit sin självbiografi Tillsammans är vi starka: hur systerskap, bön och sexvägran förändrade ett land i krig. Boken tilldrar sig i Liberia och vi får inledningsvis följa hennes uppväxt i ett priviligierat hem. Alldeles för tidigt gifter hon sig med en man som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. Inbördeskrig bryter ut. Ett krig med ofattbara grymheter  mot civilbefolkningen som mord, våldtäkter, stympningar etc, etc.
Så småningom lyckas hon ta sig ur sitt destruktiva äktenskap och börjar arbeta som socialarbetare i ett kristet hjälpcenter. Där träffar hon kvinnor som har råkat mycket värre ut än hon själv. Hon kommer också till insikt om att kvinnorna måste göra organiserat motstånd mot våldet.
Samtidigt som hon arbetar med att rehabilitera traumatiserade kvinnor så ordnar hon massmöten för fred, och hon ordnar också en sexstrejk. Den senare blev inte så speciellt framgångsrik, men den gjorde henne internationellt känd. Däremot blev det till slut fred i landet, till stor del tack vare kvinnornas aktioner.
Författaren fick Nobels fredspris 2011, ihop med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf och Tawakul Karman, en jemenetisk fredsaktivist. Numera är Leymah Gbowee ledare för ett afrikanskt kvinnonätverk för fred och säkerhet.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                 /leif

Birgit Häggkvist en av Sveriges bästa författare


I den sjävlbiografiska romanen A är huvudpersonen en flicka från proletärmiljö som är toppstudent. Platsen är någonstans i Norrland. Tiden är femtiotal. Vi följer flickan från det internat där dessa glesbygdselever samlas för att möjliggöra realskola. När boken avslutas har hon tagit studenten.  Majoriteten av eleverna i skolorna är de första i sin släkt och de första i sin by som får studera.Tänk att realskolan, allstså motsvarande högstadiet var något märkvärdigt på femtiotalet.

I hennes proletära hem har föräldrarna valt att definera sig mot akademiker, samtidigt som de själva egentligen velat studera, vilket ger huvudpersonen en del skuldkänslor. Problematiken handlar också om hennes kön. Att vara så begåvad och kvinna gör att hon inte accepteras. Hon är fel i alla sammanhang, även i sitt sätt att föra sig:
Jag kände att jag var svag, svagare än jag någonsin hade varit i realskolan. På allt som jag var ensam om här verkade huden plötsligt blivit tunnare än förut. När flickorna här sa du skriker ju protesterade jag inte som den gången Barbara och Linda sa samma sak, och naturligtvis sa jag inte Vänta bara, om tio år kommer ni att gå på kurs för att lära er skrika, om tio år kommer ni sjunga vi måste höja våra röster för att höras ( ur A, av Birgit Hägkvist,sidan 122)

Birgit Häggkvist är så skarpsinnig och välformulerad men har ändå inte har fått mer uppmärksamhet.  När jag googlar på hennes namn så inser jag att hon fått utestlutande fina recensioner. Hon verkar inte vara någon författare som söker ljuset, vilket kanske är viktigare för att romanerna skall bli något folk hört talas om än att ha litterära kvalitéer.

Det här är en bok som får mig att förstå så mycket, av saker jag kännt av men inte begripit. Femtiotalet ligger inte långt bort och jag inser att detta klimat som präglar Häggkvist skoltid också har spillt över på vår egen tid. Häggkvist sätter ord på det onämnbara och hjälper mig lägga mitt samtidspussel. Jag förstår plötsligt varför det är viktigt att inte lyssna på oskrivna regler om att inte synas och hur viktigt det är att skräna och  låtsas som att man inte begriper fåniga förhållningsregler.  Vi måste för våra döttrars skull.För att få en bättre värld. Halleluljha.  Boken finns att låna här

/Karin

fredag 8 juni 2012

Veckans ord!

Hur många blingon finns det i blingonskogen? Inte så många verkar det som. Blingon är alltså veckans ord och är en korsning mellan lingon och blåbär. Dessa sällsynta bär är lila och illasmakande. Växten ger mycket sällan bär och kan uppstå om lingon och blåbär står nära varandra och blommar samtidigt samt blir pollinerade av samma insekt - alltså en sällsynt hybrid. Blir detta skogens nya guld? Dags att ge sig ut på blingonplockning...
/AnnaJ

tisdag 5 juni 2012

UPPLEVELSER VID SJÖN

Välkommna att lyssna på musik och grilla vid Bergsjöbadet. Ansiktsmålning för barnen



!

När: Torsdagen den 7 juni
Plats: Bergsjöbadet

Program från scen:

18.00-18.40 Trolleritoner med Josefina Magnusson

19.00-20.00 Bergsjöns Finska förening Da Capo kören

Grillning
Ansiktsmålning

Konferencier Carina Thyremark

För mer information ring: Pelle Öbom 0707-800005 alt Agneta Asplung 0736-654009

Buss 59 Hållplats Atmosfärgatan

/Åsa












måndag 4 juni 2012

Sommarlån

Läs över sommaren!
Ett av det bästa tecknen på att sommaren är här, är sommarlånen. Låna, läs och lyssna över sommaren. Låna idag och lämna tillbaka senast 3 september. Detta gäller på biblioteken i Bergsjön, Kortedala och Gamlestaden. Det gäller dock inte filmer och kortlån, inte heller det som det finns en kö på.

Välkomna in!
Anna

fredag 1 juni 2012

Veckans ord

Veckans ord blir Regnbågsflaggan som vajar över staden nu när det är den
årliga HBTQ-festivalen. Den kallas även Prideflaggan. Första gången den visades var på San Frisco Pride 1978. Den har spritt sig över världen som en symbol för stolthet och mångfald bland HBTQ-personer. Den står också för tolerens och för att ha respekt för sina medmänniskor.
Här på Kortedala bibliotek har vi ett litet tipsbord med böcker på temat.
Idag börjar vi med vårt traditionenliga sommarlån. Så det går bra behålla böckerna hela sommaren!
Den som hellre ser en film kan låna  den kritikerrosade  Kyss mig, regisserad av
Alexandra-Therese Keinings. Den handlar om två kvinnor vars inordnade tillvaro ställs på ända när de blir blixtförälskade i varandra.

/leif

torsdag 31 maj 2012

Förbjuden kärlek, spänning, trasig barndom, väskrivet, en riktigt bra historia

Jag vill ge dig rådet att läsa Jellicoe Road av Melina Marchetta.  Men innan du läser vill jag ge dig rådet att läsa de där avsnitten med kursiv stil. Jag hoppar alltid över sånt, har liksom inte tålamod, men i den  här boken är det viktigt för att man skall fatta vad det går ut på.

Romanen som på biblioteket räknas som ungdsomsbok., kom ut på svenska för några veckor sedan och har redan klättrat uppåt på  försäljningslistorna och i bibliotekens reservationsköer. Jag förstår varför.

Jelliocoe Road är en bärande, trösterik  berättelse med ett språk som speglar något, en ingång i Taylor, en sjuttonåring som bor på Internatet Jellicoe som hon hamnade efter att Hannah hämtat upp henne på en bensinmack där hon blev lämnad av sin mamma då hon var elva år. Hannah som kommer att bli som istället för mamma, men som ändå håller en viss distans till Taylor. Med Hannah bor Taylor de första åren innan hon flyttar till elevhemmet och Hannahs hus står alltid öppet för henne.

I början av berättelsen utnämns Taylor till ledare för sitt elevhem. I detta ledarskapet ingår att leda elevhemmet i en årlig strid, ett territoriekrig,  mot det andra elevhemmet och några  som kallas kadetterna som årligen tältar i närheten av skolan. De tre ledarna har en tidigare historia tillsammans vilket gör deras strid komplex och spännande.

 Hos Hannah finns ett  manuskript som visar sig vara nyckeln till Taylors egen historia (det är det som är skrivet med kursiv stil) . Berättelsen handlar om övergivenhet, förståelse,  försoning, krig och  kärlek. Gör inte alla bra berättelser det?

Det blir en spännande bok, som i sitt berättarsnitt påminner om en klassisk äventyrsberättelse, där dessa sjuttonåringar lever ett liv nästan på egna villkor och där de vuxna fungerar som ett slags stumma dåligt fungerade kryckor. Vad som gör boken bra är inte vad det handlar om utan hur det är skrivet. Boken finns att låna här. Gör det, du kommer inte att ångra dig. /Karin
”Sätt färg på Göteborg” är ledordet under HBQT-festivalen som är i full gång i staden. Barnlitteraturen är inte alltid så färgglad sett ur detta perspektiv men en bok som ger en färgklick är bilderboken ”Allan och Udo” av Minna Lindberg och Linda Bondestam.


Udo och Allan lever tillsammans. Udo Bismarck arbetade när han var ung som flygare inom militären. Allan Lindström sålde lampor i en affär. Nu är de ett gammalt strävsamt par som glidigt isär. Udo är bister och tvär. Men så händer något.

”Udo” viskar Allan och rör vid Udos hand.

”Ta oss härifrån, till drömmarnas land.

Jag tror att balkongen är en hemlig perrong.

Jag har sett duvor lyfta och försvinna.”

Sedan somnar båda två

i soffan i sin lilla vrå.



Drömmen ger Udo sina forna vingar tillbaka. Ut över staden flyger Udo och håller Allan under sig som ett roder. I drömmen tappar Udo Allan ner i mörkrets grund medan han själv flyger vidare.
När de vaknar efter drömmens otäcka färd, minns de ungdomens ljuva tid. De tar varandra under armen ut på en promenad och konstaterar. ”Man kan vara två. Den ena kan förklara och den andra kan förstå varför mörkret är så stort och stjärnorna så små.”

/Åsa

1680 idéer om Göteborgs 400-års jubileum

Tusentals göteborgare lämnade in sina idéer på webben om hur staden kan fira sitt 400-årsjubileum som infaller år 2021. 1680 av dessa visioner, konkreta förslag och idéer har sammanställts i en bok. Den är en del av det förslag om jubileumsfirandet som ska läggas fram för kommunstyrelsen.
Boken finns nu som gåva till besökarna här på biblioteken i Östra Göteborg (Bergsjön, Gamlestaden och Kortedala), så långt lagret räcker.
Arbetet med jubileumet fortsätter förstås, och det går att följa på http://www.goteborg2021.com/.
    
                                                                                                                                                           /leif

lördag 26 maj 2012

Allt detta tillhör mig

Allt detta tillhör mig är en släktkrönika från den karga stäppen i Mongoliet. Författare är tjeckiskan Petra Hulová och den handlar om det primitiva livet på stäppen. De flesta är analfabeter och det finns inte moderniteter som el, telefon eller dylikt. Däremot finns det kvinnoförtryck och rasism. I landets storstad där handlingen också delvis  tilldrar sig är livet lika tufft.
I mer än halva boken hör vi en kvinnlig berättarröst skildra sin uppväxt och de avgörande händelserna i sitt liv. Därefter inträder andra berättarjag, två systrar, modern och dottern till den förste. De ger helt andra perspektiv på det som den förste har berättat.
 Författaren har bott i Mongoliet. Vardagslivet tecknas in i minsta detalj, miljöskildringarna är minitiuösa, kvinnoporträtten är både skapa och djupa, dispositionen fyndig och språket är superbt.
När den här boken utkom på tjeckiska var författaren 23 år och helt okänd. Verket slog ned som en bomb i Tjeckien. En del kriktiker tvivlade på att hon själv hade skrivit boken. De trodde att hennes manlige mentor låg bakom(!)
Nu finns alltså den här på svenska, och hon har hunnit skriva fem till. Som vi får hoppas blir översatta snart.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                   /leif

torsdag 24 maj 2012

Bäbisöppet den 29 maj inställt

Nästa bäbisöppet på Gamlestadens bibliotek den 29 maj är inställt. Istället ses vi på terminens sista bäbisöppet den 5 juni. Då äter vi något gott och diskuterar boken  Vill ha mer : om barn, tid och konsumtion  av Katarina Bjärvall. Boken finns att låna här.

Några länkar till artiklar om boken finns här:
Förlagets text
Från bloggen Dagens bok
Från bloggen Tvärdrag
Från Katarin Bjärvalls hemsida

/Karin

Veckans ord: Hattparad

Hattparad var ordet för dagen när prinessan Estelle döptes i går.  En hattparad betyder att många eller de flesta av de gästerna bär hatt. Förutom i sammanhang med kungligheter så är hattparader vanliga i hästsportsammanhang.

Hatt är en smart sak att använda under flera dagar och nätter långa arrangemang, inte bara för att svalka sig från solen men också för att tona ner sitt efter några dagar allt mer härjade ansikte genom skuggorna som hattbrädet ger och genom att  fokus hamnar ovanför istället för i ansiktet.

Hattar har funnits sedan forntiden. Från 1600-talet fram  1900-talet så var hatten en herrskapsbeteckning. Nu för tiden säger seden att det bara är kvinnor som får ha hatt inomhus, men en bit in på 1800-talet bars den inomhus av både kvinnor och män. Men nu finns hen och kanske kommer män snart gå ut och demonstrera för få hatten tillbaka inomhus.














Tricorne modern hatt på 16-1700-talet både i Amerika och Europa


/Karin

tisdag 22 maj 2012

Alena

Alltså. Vilket omslag. Kim W. Andersson tecknar otroligt snyggt och har ett uttrycksfullt bildspråk som för berättelsen framåt ruta för ruta. Detta är en skräckberättelse som är både spännande och ibland lite äcklig. Rädd blir jag väl egentligen inte för egen del mer än att jag är rädd för vad som ska hända karaktärerna. men det finns en laddning i Alena som gör att jag dels fasar för vad som ska hända när jag vänder sida, dels måste fortsätta läsa för att få veta hur det ska sluta.

Alena handlar om mobbade tjejen Alena som går på internatskola och om hur hennes bästa vän Josefin försöker få henne att stå upp för sig själv. Josefin som är död sedan ett år. Josefin som älskar Alena. Josefin som tänker ta saken i egna händer om inte Alena gör något... Kolla in denna spännande boktrailer (jag älskar konceptet med boktrailers!):



Intresserad? Låna Alena här.
/AnnaJ

måndag 21 maj 2012

Utan titel

Tom och frustrerande intetsägande - det är inte Anna Charlotta Gunnarssons senaste roman trots sin titel (Utan titel). Den kvinnliga huvudpersonen, som går i nian och som förlorat sin mamma i lungcancer för nåra år sedan lever i skuggan av en pappa som högljutt lever ut sin sorg efter hustrun. Han önskar sig en rebellisk dotter medan hon är helt nöjd med att vara icke-rebell. Åtminstonde vid första anblick.

När sorgen efter mamman gör sig påmind - ofta i de lyckligaste stunderna - då tappar X fästet. När närmsta vännerna kärar ner sig till höger och vänster omkring henne drar hon sig istället undan för att smygröka på sitt exklusiva gömställe i skogen. Där får hon vara helt ensam. Tills hon en dag upptäcker att det saknas cigg i paketet. Hon låter paketet ligga kvar för att se om cigarettjuven ska våga sig tillbaka. Sakta men säkert töms paketet och till sist möts de. Uppenbarelsen i grottan är oväntad. Jag vill inte avslöja mer än så.

Dialogen i den här berättelsen är njutbar, de filosofiska resonemangen är befriande och skönt befriade från moraliska pekpinnar. Min enda invändning är att tankegångarna på några ställen känns lite för vuxna för att komma från en sextonåring. Men å andra sidan tycker jag att just dessa åldersöverskridande karaktärer och tankegångar också gör boken intressant eftersom de bryter den förväntande berättarnormen i ungdomsgenren. Därför känns det fel att ungdomsklassa denna berättelse. Det är helt enkelt fin berättelse om en sorgeprocess och om att hitta sin röst. Lättläst på vacker prosa dessutom. Jag har svårt att göra Utan titel rättvisa i skrift känner jag men mina varmaste rekommendationer punkt.
/Malin 




lördag 19 maj 2012

47 sekunder

På 47 sekunder dog Neda efter att hon blivit skjuten när hon demonstrerade mot valfusket och diktaturen i Iran 2009. Arash Hejazi fångade  den makabra händelsen med sin mobil och lade ut den på You Tube. Ett klipp som avslöjade för hela världen hur den iranska regimen slaktade sina egna barn.
Arash Hejazi är författare, förläggare och läkare. 2006 fick han Freedom to Publish Prize av  IPA, den Internationella Förläggarföreningen. Sedan 2009 bor han i England.
47 sekunder: en berättelse om Irans förlorade generation, är hans mycket gripande självbiografi. Det är en berättelse om den iranska revolutionens barn. Vi får följa en liten pojkes uppväxt under revolutionen, etablerandet av diktaturen, kriget mot Iraq och slutligen upproret 2009 som brutalt krossades.
Låna boken i Gotlib.
                                                                                                                                                                 /leif

fredag 18 maj 2012

Veckans ord - lönesänkning

I Sverige har vi ett (minst) regeringsparti som vill sänka de lägst avlönades löner (dvs ungdomar som precis ska börja jobba) med en fjärdedel.
Frankrikes nye president Hollande och hans nytillträdda regering har valt en helt annan väg. På sitt första sammanträde beslöt de nämligen att sänka sina egna löner med 30 %!
Ett annat exempel på att det finns alternativ till "den svenska modellen" är hur krisande företag i Japan agerar. Här i landet sparkas slentrianmässigt personal på golvet om ett företag går dåligt. Där börjar de med att sänka chefernas löner.                                                                                                                          /leif

onsdag 16 maj 2012

Sarahs andra halva


Lisa Genova debuterade med romanen Fortfarande Alice, som utkom på svenska häromåret, om en kvinna som drabbades av Altzheimers sjukdom. Nu är hon aktuell med romanen Sarahs andra halva som handlar om en annan sjukdom. Huvudpersonen är en kvinna med en hög position i ett företag. Både hon och hennes man är mitt uppe i karriärerna samtidigt som de har tre barn. De lever i materiellt överflöd, men har fasligt svårt att få tiden att räcka till.
En dag råkar Sarah ut för en trafikolycka som totalt förändrar hennes tillvaro. När hon vaknar upp på sjukhuset har hon en allvarlig hjärnskada, vänstersidig neglekt. Det gör att hennes hjärna inte reagerar på sinnesintryck som strömmar in till hennes vänstra hjärnhalva. Inte heller vill hjärnan kännas vid hennes vänstra kroppshalva.
 Nu blir hon totalt beroende av sina närmaste och tillvaron blir en kamp för saker som att hitta sin vänsterhand, att få på sig strumpan på vänterfot etc, etc.
Efterhand anpassar hon sig till det helt annorlunda liv hon nu har jämfört med innan olyckan. Hon kommer också till insikt om att allt inte var perfekt i det tidigare livet. Faktiskt så landar hon tom i det att vissa saker rentav blev bättre än de var innan olyckan drabbade henne.
Låna Lisa Genovas böcker här.

                                                                                                                             /leif

tisdag 15 maj 2012

Det målade huset


Jag har alltid haft svaghet för skildringar av den amerikanska södern, gärna också sådana som utspelas under 50- och 60-talen. Nu har jag äntligen haft chansen att själv besöka USA och södern var absoluta höjdpunkten. Under resans gång läste jag John Grishams bok Det målade huset vilket var väldigt passande. Grisham är ju mest känd för sina thrillers, men för ett tiotal år sedan kom denna bok ut, en berättelse som är inspirerad av författarens egen barndom i Arkansas. Luke Chandler är en sjuårig naiv bondpojke som helst av allt vill bli baseballspelare. Tiden är 1950-tal och bomullssäsongen har precis börjat. För att klara av bomullsplockningen anlitar familjen Chandler dels en familj från bergen och dels dussintalet mexikaner som ska bo på gården under sommaren. Det är varmt och jobbigt arbete som hela familjen Chandler deltar i, även Luke. Under sommarn får ha uppleva saker som inge sjuåring bör uppleva och Luke tvingas in i den våldsammare vuxenvärlden. Det är Luke själv som berättar, med ett något naivt men ändå insiktsfullt språk. Hade det inte varit för min kära mors boktips hade jag förmodligen aldrig läst den eftersom den är ganska anonym, därför vill jag nu passa på att puscha lite för denna Grishams icke-thriller. Läs den och förflyttas för ett ögonblick till den amerikanska södern.
Finns att låna här.
/AnnaJ

måndag 14 maj 2012

Eldigt värre

Strandberg, M - Eld - 29677805

Jag har läst Eld del två i triologin som började med Cirkeln som kom förra året. Det var grymt spännande. Författarna lyckats med att bygga ihop  magin i boken. Spänningen fungerar väl i denna bok där kampen om orten Engelsfors fortsätter. Det är fem utvalda häxorna  som skall börja andra året på gymnasiet. Det är de som skall rädda orten från det onda i den stundande apokalypsen. Där finns en juridisk magisk instans, Rådet, som hotar att dömma en av dem till döden.
Om man vill ringa in vad det är som gör den svenska ungdomsboken så speciell så är nog många överens om att det inte är litteratur är moraliserande, vilket ger läsaren förtroende att tänka själv och det är enligt mig ett absolut krav för att kunna kalla något bra skönlitteratur. Därför har vi mycket bra ungdomslitteratur i Sverige.

Hjältarna i den här berättelsen, de fem tjejerna, alltså häxorna,  är inte direkt som Fröken Sprakfåle. Det är
problembarnet, festartjejen, den mobbade, innetjejen, plugghästen. Tillsammans bildar de kontraster i det lilla samhället, på ett sätt som man kan fundera länge över. Skulle de kunna finnas utan varandra? Därför blir det också en roman med ett klassperspektiv, som tar sig oväntade vändningar exempelvis när tjejerna byter kroppar och får titta in varandras världar.

Det är spännande med många, oväntande och roande vändingar. Mest nöjsamt är kanske häxornas huvudfiende, rörelsen Positiva Engelsfors som tar över makten i stort sett hela samhället och även över hela skolan. Författarna har med ett smart, roande och  kritiskt grepp  fått kläm på baksidan av trenden med positivt tänkande som  böcker som The Secret förespråkar. Jag väntar med spänning på del tre. Boken finns att låna här
/Karin