onsdag 30 december 2009

Stressade barn


Vuxnas stress smittar av sig på barn. Tillsammans med för höga krav gör det att barn drabbas av åldersdiabetes, åderförkalkning, depressioner mm.
Förskolläraren och specialpedagogen Ylva Ellneby har skrivit boken Stressade barn: och vad kan vi göra åt det.
Stress handlar oftast om en samlad mängd påfrestningar. Barn pressas ofta av höga förväntningar på skolresultat och idrottsprestationer. Till det kommer förändringar som tex separationer, att flytta och att börja en ny skola. Stora barngrupper på dagis och ständiga aktiviteter på fritiden är andra stressfaktorer.
Författaren menar att tid är det mest värdefulla vi kan ge våra barn. Det gäller att ge barnen uppmärksamhet och visa att vi tar dem på allvar. Hon säger bl a att vi måste se till att barnen har tid över till fri lek varje dag.
Boken innehåller också praktiska övningar om hur barn kan hjälpas att gå ner i varv, samt förslag på lekar som stärker självkänslan och förmågan till empati.

/leif

måndag 28 december 2009

Det välsignade tillståndet?

Karin Anell skrev om sin graviditet i en blogg. Av blogginläggen har det nu blivit en bok, Det välsignade tillståndet, där man får följa Karins upplevelser vecka för vecka under graviditeten. Man får följa hennes liv i Boston, hennes möten med andra gravida, möten med den amerikanska sjukvården och andra vardagliga händelser. Anell beskriver även upplevelserna av den depression hon insjuknar i. Det är en trivsam och rolig läsning som ger ett lite annorlunda perspektiv på ett tillstånd där det finns höga samhälleliga och sociala förväntningar om lycka. Problemet med denna bok är att den i mitt tycke är alltför trivsam. Författarens beskrivning av depressionen, av de svåra känslorna blandas i mitt tycke bort i en alltför kåserande och trivial ton. Bilderna lyfter inte heller texten. Texten gör sig nog bättre i bloggform än i bokform. Trots detta tycker jag boken fyller en funktion då det inte finns så mycket skrivet på detta tema i övrigt.
/malin

onsdag 23 december 2009

Julhälsning

Några i personalen har övat in ett sång och dansnummer som vi hoppas ska sätta guldkant på julhelgen!

Send your own ElfYourself eCards

tisdag 22 december 2009

Kvinnor på ett tåg

Den indiska författaren Anita Nairs bok Kvinnor på ett tåg från 2005, utspelar sig som titeln antyder på en tågresa genom Indien. Akhila är en medelålders ensamstående kvinna som delar kupén med fem andra kvinnor i en så kalla damkupé. I varsin sovslaf ligger de och berättar sanningar om sig och sina liv. De har aldrig träffats förut men nu ligger de där, nära varandra och vaggas till sömns. Genom berättelserna om kvinnornas vardagsliv diskuterar Nasir allt från kastsystem, sexualitet, inrikespolitik till mat. Utifrån ett kvinnligt perspektiv ta hon upp många tunga ämnen och ger även en bild av den indiske mannen som inte alltid är så smickrande, men som avväpnas med humor. En mycket läsvärd bok som passar bra under lediga juldagar.
/Anna

Öppettider i jul på Kortedala och Gamlestadens bibliotek

Julöppet Kortedala bibliotek
Onsdag 23 december kl. 11-15
24 december - 27 december stängt
Måndag 28 december kl. 11-19
Tisdag 29 december kl. 11-19
Onsdag 30 december kl. 11-15
31 december - 3 januari stängt
Måndag 4 januari kl. 11-19

Tisdag 5 januari kl. 11-15
Onsdag 6 januari stängt


Därefter ordinarie öppettider.


Ordinarie öppettider
Måndag, tisdag, onsdag, torsdag kl. 11-19

Fredag, lördag kl.11-15

Julöppet Gamlestadens bibliotek
Onsdag 23 december kl. 11-16
24 december - 27 december stängt
Måndag 28 december kl. 11-19

Tisdag 29 december kl. 11-19
Onsdag 30 december kl. 11-16
31 december - 3 januari stängt
Måndag 4 januari kl. 11-19

Tisdag 5 januari kl. 11-16
Onsdag 6 januari stängt


Därefter ordinarie öppettider.

Ordinarie öppettider
Måndag, tisdag, torsdag: kl. 11-19

Onsdag, fredag: kl. 11-16
Lördag: kl. 10-14

måndag 21 december 2009

Juluppehåll

för verksamheter på Kortedala bibliotek

· Hälsotekets drop-in på biblioteket startar igen

tisdag den 1 februari kl.14-15.

· Medborgarskolans språkcafé börjar
måndag den 11 januari kl.17-18.30

· Café Ordbron startar igen onsdag
den 13 januari. kl.16-17.

· IM:s läxhjälp börjar onsdag den
27 januari kl.17-18.30.

Välkomna åter!

Släng inte maten!

Produktionen av matvaror står för cirka en tredjedel av människans miljöpåverkan. Varje år kastar ett genomsnittligt svenskt hushåll 100 kilo prima, ätbar mat. I boken Släng inte maten! : ta till vara allt du handlar av Birgitta Rasmusson får vi handfasta råd om hur vi kan sluta med det resursslöseriet.
Enligt henne slänger vi mat för att vi tror att den har blivit dålig, tex för att bäst före datumet har gått ut. Istället ska vi lära oss att förlita oss på våra sinnen (lukt,syn och smak) för att avgöra om maten är ätbar.
Vi kan också planera våra inköp bättre. Istället för att impulshandla varje dag så kan vi tänka efter före och göra inköpslistor.
En orsak till att det slängs mycket mat är att vi har svårt att beräkna åtgången. Vi kan försöka att laga till bara de mängder som går åt. Skulle vi ändock få mat över så är boken full av recept och tips på hur vi kan omvandla matrester till nya rätter. Den har också nyttiga tabeller för förvaring och hållbarhet i frys.

/leif

lördag 19 december 2009

Passion och förtvivlan

Anteckningar från kriget av Marguerite Duras består av fyra anteckningsböcker som tillkom under och kort efter andra världskriget. De kan sägas utgöra grunden för hela hennes föreställningsvärld.
Den första handlar främst om hennes svåra barndom och kan ses som en tidig version av Älskaren. Men den skildrar också upplevelser från motståndsrörelsen där hon var aktiv.
De två följande innehåller den ursprungliga versionen av Smärtan. Som skildrar krigsslutet, och hur hennes man återkommer från koncentrationsläger.
Sista anteckningsboken innehåller en del utkast till framtida romaner och självbiografiska texter om vardagslivet i Paris strax efter kriget.
Allra sist i boken har förlaget lagt till tio hitills opublicerade texter som skrevs ungefär samtidigt.
Marguerite Duras verk handlar ofta om omöjlig, förbjuden kärlek. Redan i de här tidiga skapelserna har hon funnit sin litterära stil. En exakt, lakonisk prosa som är fylld av passion och förtvivlan.
Med tiden blev hon en av de mest produktiva författarna.
Låna något av hennes många verk i Gotlib.

/leif

fredag 18 december 2009

The Donkey´s Christmas Story

Kylan är här och snön har kommit lite försiktigt. Kanske blir julen vit i år. Då kan det passa bra att krypa ner med en bok av en favoritförfattare; Jeanette Winterson. Hon har skrivit The Lion, the Unicorn and Me. The Donkey´s Christmas Story. En fantastiskt fint illustrerad berättelse om en åsna och den allra första julen. Sagan om Joseph och Marias färd till Betlehem och födelsen av Jesus känner vi igen, men kanske inte berättad från åsnans perspektiv. Jag minns i första klass när jag hörde om denna vandring, då funderade jag mycket på åsnan. Nu 27 år senare fick jag svaret om den stolta åsnan som här blir vald framför enhörningen och lejonet. Winterson skriver bra och det är en mysig bok att läsa högt ur men det som ändå gav mig mest är illustrationerna av Rosalind MacCurrach.

/Anna

torsdag 17 december 2009

Vinnare i vår tävling "Läs 5 böcker för ett yngre barn"

I höst har vi haft en tävling på Gamlestadens bibliotek då barn mellan 7-15 år som läst 5 böcker för ett mindre barn haft möjlighet att vinna biobiljeter.
I dag har vi dragit två vinnare, de är:
Ellen Jutebrant
Julian Zora

Karin

onsdag 16 december 2009

Örter och sunt förnuft

Visste du att Ginkgo förbättrar minnet, och hjälper mot tinnitus?
Eller att mörk choklad förebygger åldrande, och är bra för tänderna efter maten?
Kände du till att vitlök är ett kraftfullt afrodisiakum för både kvinnor och män?
Det och mycket mera får vi lära oss i Marguerite Walfridsons Huskurer och läkekonster: kloka råd från nu och då, som nu kommer i en omarbetad och utökad utgåva.

Örter och sunt förnuft botar krämpor och besvär.Kunskap om goda örter är källan till all gammal - och även till en hel del av den moderna - läkekonsten. Genom att ge oss själva lite kunskap om kropp och själ kan vi lägga det rätta "plåstret" vare sig vi har ett synligt sår eller det gör ont inuti oss.
Hon bjuder också på kloka tips om hur vi överlever vintermörkret.
Boken är rikt illustrerad med hennes egna teckningar.


/leif

tisdag 15 december 2009

Muren


Titti Knutssons debut, ungdomsromanen Muren, är en berättelse om en hatfylld konflikt i ett fiktivt samhälle där en mur skiljer två folkgrupper från varandra. På ena sidan lever man i ett materiellt välbestånd och här finns även den militära makten. På den andra sidan muren råder fattigdom och misär. Berättelsen utspelar sig i ett modernt högteknologiskt samhälle. Människorna har svenska namn. Men namnen på de båda folkgrupperna – gnagare och krokodiler – framkallar en lätt surrealistisk stämning som på ett effektivt sätt lyfter upp berättelsen till ett allmängiltigt plan. I händelsernas centrum finns två barn, Peter och Sofia. De lever med sina familjer på var sin sida om muren och deras berättelser växer in i varandra. Ur de båda barnens perspektiv ges konkret inblick konflikten, hur den påverkar dem och deras familjer i vardagen. Våldet eskalerar successivt i berättelsen, så gör även hatet på båda sidor muren. I berättelsens centrum finns också hästar, eller rättare sagt en häst, som erbjuder en ljusglimt, en strimma av hopp om försoning mitt i allt det svåra.

Språket är enkelt, suggestivt. Styckena är små och korta. Tonen är inte sentimental utan saklig, och detta gör att Knutssons roman på ett mycket effektivt och suggestivt sätt berättar en svår och högst aktuell historia där paralleller kan dras såväl bakåt i historien, som till vår samtid. En av årets höjdarböcker på ungdomsfronten, som även passar bra som högläsning.

/malin

måndag 14 december 2009

God julläsning!




Här kommer några boktips inför jul - personalens favoriter - lite av varje som förhoppningsvis kan inspirera. God julläsning önskar Gamlestadens och Kortedala bibliotek!

Algren, Nelson Mannen med den gyllene armen
Andtbacka, Ralf Österbottnisk gotik (poesi)
Badescu, Ramona Pomelo är kär (bilderbok)
Běcević, Zulmir Svenhammeds journaler (ungdom)
Bechdel, Alison Husfrid—en tragikomisk familjeberättelse (tecknad serie)
Berg, Aase Människoätande människor i Märsta (poesi, ungdom)
Björkelid, Anders Ondvinter (fantasy, ungdom)
Boardy, Elin
Allt som återstår
Brøgger, Susanne
Fräls oss ifrån kärleken
Canetti, Elias
Blindheten
Carlsson Bergdahl, Annica Brudar (fakta, ungdom)
Casta, Stefan Simma lugnt, mörten Maud (bilderbok)
Castillon, Claire
Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska
Christie, Agatha Hercule Poirots jul (deckare)
Claudel, Philippe
Brodecks rapport
Collins, Suzanne Hungerspelen (ungdom) Fatta eld (ungdom)
Cunningham, Michael
Märkliga dagar
Dahle, Gro Roy (bilderbok)
Dr. Seuss How the Grinch stole the Christmas! (bilderbok)
Grisham, John Julfritt
Hustvedt, Siri Lily Dahls förtrollning
Marguerite Duras Hiroshima min älskade
Jong, Erica Rädd att flyga
Jordahl, Anneli Jag skulle vara din hund
Kadefors, Sara Borta bäst
Kieri, Katarina Det snöar, Astrakan (kapitelböcker 6-9 år)
Knutsson, Titti Muren (ungdom)
Larsson, Henrik Krigarhjärta, Isöhäxan (fantasy, serie: Blodsarvet)
Lindén, Lisa Det dom inte sa
Lövestam, Sara Udda
Nair, Anita Kvinnor på ett tåg
Pratchett, Terry Svinvinternatt (fantasy)
Roche, Charlotte Våtmarker
Saer, Juan José Upptäckaren
Saint-Exupéry, Antoine de Lille prinsen (kapitelböcker 6-9 år)
Saramago, José Blindheten
Smith, Ali Pojke möter flicka
Taivassalo, Hannele Mikaela Fem knivar hade Andrej Krapl
Thor, Annika & Thor, Per Fyren och stjärnorna (ungdom)
Thorvall, Kerstin
Det mest förbjudna
Waters, Sarah Kyssa sammet
Zahavi, Helen
En djävla helg

Luciasångs toppen.

Omröstningen är avslutad och det blev mycket jämt. Staffansvisan och En sockerbagare fick flest röster och är således de populäraste luciasångerna bland våra läsare. På delad andraplats kom Tip tapp och Lusse lelle och på delad tredjeplats kom Tre pepparkaksgubbar och Goder afton. En helt annan låt som sjunges alldeles för sällan i luciatågen är Tomten jag vill ha en riktig jul, därför måste jag visa ett klipp. 1982 var det en hit med Busungarna, någon som minns? En bok på temat "en riktgi jul" är Julhandboken från 1986. Med ett gott skratt kan du läsa Standardkommittén för julfirandes standadiserade mått för allt kring jul. Du får lära dig vad jultinder är, vad som mäts i candela, avstånden mellan tallrikar och skålar på julbordet, ja precis ALLT och jag kan lova dig många härliga skratt.



/Anna

torsdag 10 december 2009

Ormar och piercing

I kortromanen Ormar och piercing av Hitomi Kanehara möter vi några destruktiva, nihilistiska, japanska ungdomar, i en alienerad generation, som totalt bryter med det traditionella.
Huvudpersonen är den 19-åriga Lui. Hon har varit en Barbie-tjej. När hon träffar punkkillen Ama vill hon tatuera hela ryggen och pierca tungan så att den klyvs. Smärta är det enda som får henne att känna sig levande.
Lui dras in i ett sadomasochistiskt triangeldrama med den våldsamme Ama och den sadistiske piercaren och tatueraren Shiba. I ett svindlande tempo förlorar hon sig i sprit, sex och smärta, i ett drama som får makabra, hisnande följder.
Det är en omskakande läsning där textens intensitet griper tag i läsaren på ett smärtsamt sätt.
Hitomi Kanehara hoppade av skolan som femtonåring, och har skrivit sedan dess. Det här är hennes debutroman som har sålt i över en miljon exemplar,och som fick det ansedda Akutagawapriset i Japan.

/leif

onsdag 9 december 2009

Sonic om John Fogerty


Country och progg? I Musiktidningen Sonic (nr 49) berättar Creedence-legenden John Fogerty om sina hjältar inom countrymusiken. Och om Fogertys senaste album är ett coveralbum på countrysånger (det andra han gör på 36 år) så lovar han dock i intervjun att nästa album åter blir ett renodlat rockalbum med egna låtar.

Fogerty berättar om de musikaliska förebilder han haft och fortfarande har och vars låtar han sjunger på albumet The Blue Ridge Rangers Rides Again. Albumet kom ut tidigare i år. Det är några av countrymusikens storheter som, t ex Buck Owens, Fogerty gör. Han menar också att countryns påverkan på Creedence Clearwater Revivals musik var stor.

Creedence Clearwater Revival, vars bandledare John Fogerty var, var hur stora som helst åren runt 1970. Själv såg jag Creedence som tonåring spela på en Europaturné och när jag en gång berättade om detta för en vän gapade han stort. –Det är nästan som att ha sett The Beatles, sa han.

Detta Sonicnummer har för övrigt en hel del ”retro”. I en samlad recension av tio återutgåvor av svensk progg får alla utom en betyget 6 och 7. En 8 får Hon kom över mon med Contact som var ett proggband med folkmusikinslag.


CalleL

tisdag 8 december 2009

City of thieves

City of thieves av David Benioff (eller Tjuvarnas stad som den heter på svenska) är en oerhört fängslande och spännande skildring av Andra Världskriget. Baserad på verkliga händelser utspelar den sig i ett belägrat Leningrad. Hungern är en ständig följeslagare för invånarna i staden och de invaderande nazisternas bombräder ett ytterst reellt hot. Den unge halvjuden Lev blir på grund av ett litet missöde tagen som tjuv och förväntar sig ett nackskott och en snabb död. Men ödet vill annorlunda. Tillsammans med en charmig desertör får han ett till synes omöjligt uppdrag: att hitta ett dussin ägg i det belägrade Leningrad. Ett Leningrad där det var flera månader sedan någon fick sig ett riktigt mål mat och svältande, desperata människor ägnar sig åt kannibalism. De får knappt en vecka på sig. Nackskott eller svält på grund av indragna ransoneringskort är det enda som väntar om de försöker smita. Så går deras färd i Leningrad för att hitta det obefintliga i ett iskallt vintrigt Ryssland med nazister utanför portarna och ryska polisen innanför. Många intressanta möten, faror och en alltför snabb och brutal uppväxt väntar för Lev och hans mer erfarne kompanjon har mycket att lära honom.

Denna bok är fascinerande och spännande och jag hade oerhört svårt att lägga ifrån mig den. Det finns ett antal skildringar från Andra Världskriget som utspelar sig i Tyskland och Polen och berättar om förintelseläger och ghetton. Detta var dock den första jag läst som utspelar sig i Ryssland och om man skulle vara lite mätt på mer ”traditionella” skildringar ger City of thieves en lite annorlunda upplevelse, utifrån ett annat perspektiv.

Se om City of thieves finns att låna i
Gotlib: (eller om du föredrar att läsa på svenska: Gotlib)

/AnnaJ

Stark debut

Udda av Sara Lövestam vann bok-SM i år. Det är en relationsroman som handlar om tre lite ovanliga personer. Martin är en introvert, hämmad butikschef på Systembolaget. Han tänder bara på kvinnor som saknar ett ben (eller delar av ett ben). Lelle, hans bästis, är lärare och en gränslös, utagerande lesbisk tjej. Slutligen Paula som är språkforskare, och som saknar ett och ett halvt ben. Hon vill helst bara sitta ifred med sitt arbete.
Martin och Paula träffas via nätet, och blir tillsammans, men Lelle kommer in i bilden, och det utvecklas till ett triangeldrama.
Det här är en stark debut av Sara Lövestam. Boken är flyhänt skriven, med fina karaktärsskildringar. Med spänning ser jag fram mot hennes framtida författarskap. I avvaktan på det kan vi följa hennes blogg.



/leif

måndag 7 december 2009

Deckartips


En av säsongens deckare är Någon sorts frid av Camilla Grebe och Åsa Träff. Berättelsen handlar om Siri som är psykoterapeut. Hon driver en praktik med två kollegor, Aina som är en nära vän och Stefan som är en skicklig terapeut men vars privatliv är något dunkelt. Själv mår Siri inte särskilt bra. Hon bor i ensam ett hus i skärgården, är mycket rädd för mörkret, dricker lite för mycket vin på kvällarna och jobbar mycket för att döva sorgen efter sin man som nyligen gått bort. Siris klienter är bland annat Sara, en trasig tjej i tjugoårsåldern som lever ett destruktivt liv, skär sig och har dåliga förhållanden. Där finns Ellinor som har lider av ätstörningar. Det kommer också en ny klient som har tvångsföreställningar om att skada dem han håller kär. Samtidigt får Siri ett brev – någon är ute efter henne, någon som vet oroväckande mycket om henne. Vem? Mörkret kryper allt närmare inpå Siri. En spännande och ganska otäck historia med intressant inblick i en psykoterapeuts arbete och med ett ganska oväntat slut.

/malin

Se om Någon sorts frid finns inne i Gotlib

Biblioteket på Hälsoteket

Imorgon, tisdagen den 8 december, finns inte Hälsotekets drop-in på plats i biblioteket. Istället bjuder Hälsoteket in till glöggfest kl.13-14. Där bjuds det på glögg & pepparkakor, tävling med fina priser och en bibliotekarie finns på plats och lämnar boktips inför julens ledighet. Välkomna!

Plats: Hälsoteket Kvartsekelsgatan 13 c

OBS! Anmäl deltagande senast idag, 7 dec, till Agneta Almqvist 031-3654470 el.
agneta.almqvist@bergsjon.goteborg.se

fredag 4 december 2009

En snabbköpskassörskas bekännelser


I åtta år var Anna Sam en av hundrasjuttitusen franska snabbköpskassörskor. Varje timme lyfte hon åttahundra kilo och slog in tolvhundra varor. Varje dag konfronterades hon med medmänniskornas respektlöshet.
En dag började hon blogga. Hon fick snabbt en stor läsekrets. Snart fick hon erbjudande om att ge ut en bok. En snabbköpskassörskas bekännelser heter den, med krönikor från bloggen,och den har blivit en storsäljare.
Kåserierna är elaka, ironiska iakttagelser av kunder, chefer och arbetsförhållanden.
/leif

torsdag 3 december 2009

Hämnd eller upprättelse

Hämnden är en del av människans vardag.I boken Hämnd eller upprättelse: hämndspiralens psykologi, visar psykoanalytikerna Thomas Böhm och Suzanne Kaplan hur hämnden som psykologisk mekanism är verksam både i vardagliga händelser och politiska skeenden. Alltför ofta ser vi exempel på en destruktiv hämndspiral där offer för kränkningar ger tillbaka och själva blir förövare.
Författarna vill både få oss att förstå konflikter i andra länder och få oss att komma till insikt om hur destruktiva processer kan frodas i vår egen värld.Det här är en vidareutvecklad nyutgåva med ett helt nytt kapitel om hämnd i parrelationer.
De visar också på alternativ. Dialog och reflektion kan skapa upprättelse och förmå oss att avstå från att hämnas, få oss att bryta den onda spiralen.

/leif

Låna ett julpaket med böcker


För andra året i rad lånar vi ut bokpaket på Gamlestadens bibliotek. Alltså böcker inslagna i julpapper, för er som vill ha en behaglig överaskning. På varje paket finns en etikett där man får en fingervisning om vad det är för böcker i paketet. Det finns romaner, deckare, klassiker, debattböcker, barnböcker 9-12 år, ungdomsböcker, bilderböcker och ett paket med böcker om Gamlestaden. I de allra flesta paketen finns tre böcker. Låna genom att lägga det oöppnade paketet på utlåningsautomaten.

Karin

onsdag 2 december 2009

Tänk klimatsmart - ge en romanretreat i julklapp

Den 17 augusti skrev jag om att koppla av genom att unna sig själv en romanretreat, d.v.s att isolera sig under en dag för att läsa romaner. Jag ville slå ett slag för lustläsandet och samtidigt ge ett kvalitativt bugetalternativ till den exklusiva avkopplingsindustrin.
Nu närmar sig julen och det alltmer högljudda miljölarmet borde få oss att förändra våra konsumtionsmönster även vad gäller julklappar. Det är hög tid att vi börjar inrikta oss på att konsumera upplevelser istället för att köpa onödiga resurslösande ting som några andra har fått oss att tro att vi behöver. Tips på bra upplevelseklappar är biocheckar, restaurangbesök och teaterbiljetter. Men om man vill ge bort en mer exklusiv julklapp som ändå så kan man ge bort en romanretreat. Här är några tips om hur man skall bära sig åt för att få till en bra romanretreat i jul.
Läs igenom det förra blogginlägget och kolla vad jag menar med en romanretreat.
Var lite detektiv så att du kan lista ut ifall romanretreat är något som passar för personen. Att ge bort en sådan här present till någon som inte gillar att läsa rekommenderas inte. Det är ungefär som att ge deoderant till någon som alltid luktar svett, tyket.
Ordna en speciell dag då du tagit reda på att personen kan komma loss. Se till att hitta en plats där personen kan vara ensam under cirka 10 timmar. Det är bra om det är utanför personens hem så att hon kan koncentrera sig på att läsa. Enklast och billigast är kanske i ditt eget hem, men se till att hålla dig borta!
Överlämna presenten i form av ett handskrivet presentkort med tid och plats för retreaten.
Bifoga också ett formulär för att fylla i vilka böcker, vilket snacks och vilken slags mat som önskas. För romanerna kan det vara bra med några alternativ, så att personen inte känner sig tvingad att läsa något som visar sig inte passa. Böckerna lånar du givetvis på biblioteket. Var ute någon vecka i förväg om det är några böcker som du måste reservera för att få tag på (vilket är gratis nu för tiden).
Tips på hur man gör ett snyggt presentkort kan man hitta i Michael Bindefelds bok "Bindefelds inbjudningskort : gör egna kort för årets alla fester" Det är som ni förstår en bok om hur man gör inbjudningskort men är nog det närmste man kan komma om hur man gör egna presentkort.

Det måste vara någonting annat

Har man aldrig provat att vara den enda i sitt slag i en stor folksamling som liknar varandra, kan man nog inte riktigt förstå den känsla det väcker. Den som tillhör majoriteten fungerar sällan på djupet över hur den som befinner sig i minoritet känner sig.
"Det måste vara någonting annat" är en studie om barns upplevelser av rasism i vardagen som Viveca Motsieola från Mångkulturellt centrum,Botkyrka gjort för Rädda Barnen. Rapporten baseras på intervjuer med 25 ungdomar i 18-års åldern, med utländsk bakrund, bosatta i Stockholmstrakten. Titeln är ett citat av en ung tjejs försök att bortförklara och radera den rasism hon utsätts för.
När personer av utländsk härkomst diskuterar rasism brukar de säga att det är de många små, subtila signalerna om avståndstagande i det enskilda mötet med vanliga människor som är det värsta.
De intervjuade ungdomarna upplever att ansiktsdrag, hår och hudfärg är avgörande för hur de blir bemötta i samhället. Sk vanligt folks allmänna föreställningar om "hur invandrare är" påverkar deras vardag mer än hotet från övertygade rasister.
Isolerad kan en händelse vara bagatellartad, men för den som dagligen utsätts blir det annorlunda. Varje upplevelse läggs till de tidigare, och förstärks därmed ytterligare, och så småningom påverkar det självbilden hos individen. Ungdomarna använder sjäva ordet "smygrasism". Ofta handlar det om företeelser som de inte direkt kan sätta fingret på, utan de beskriver det som en känsla. Vanligt förekommande är att man anklagas för att vara överkänslig när man beskriver sina erfarenheter.
För att klara att bemöta de subtila uttrycken för rasism krävs ett omgivande nätverk som kan ge stöd och förståelse. De flesta har detta i form av andra personer som delar utsattheten. Men för exempelvis adopterade barn som växer upp hos majoritetsbefolkningen saknas detta, så det krävs att de har en större förmåga till reflektion.

/leif

tisdag 1 december 2009

I cirklarna runt av Cilla Naumann

Cilla Naumann är aktuell med två böcker i år: Kulor i hjärtat är en ungdomsroman och som också nominerades till Augustpriset. Hennes senaste vuxenroman heter I cirklarna runt. Detta är en berättelse om en kvinna som lever ensam i ett hyreshus sedan många år tillbaka. Hon skriver dramatik. Nu skall området kring hennes hus byggas om – eller rättare sagt – ett höghus ska byggas mitt emot. Det är maskiner och buller och lera överallt och hennes gamla hem blir oigenkännligt. Detta är en berättelse om förlust på flera plan. Man förstår att kvinnans man är borta och vad som har hänt rullas sakta upp i takt med att hon skriver på sin pjäs. Hon blir mer och mer störd av maskinerna utanför och går till handgripligheter i sin desperation efter att tysta dem. Språket är poetiskt med inslag av poesi av Circe Maia. Som berättelse tycker jag dock inte den håller hela vägen ut. Det blir lite för stillastående - i min smak. Då föredrar jag Naumanns ungdomsbok, Kulor i hjärtat, som är en samling berättelser som kretsar kring en ung kille. Med olika vardagsnära förlopp manas olika stämningar fram. Förlust är ett centralt tema även i denna bok.

Se om Kulor i hjärtat finns inne i Gotlib

Se om I cirklarna runt finns inne i Gotlib
/malin