måndag 17 augusti 2009

Unna dig en romanretreat


Att kunna koppla av är en en förutsättning för att komma undan allvarliga stressrelaterade åkommor, det är de flesta experter i ämnet ense om. Att folk har svårt för att klara av att koppla av är det mycket som vittnar om; sjukskrivningstal och den alltmer uppskruvade jakten på det perfekta jaget.
I dag finns en stor mängd handböcker och föreläsare som beskriver olika slags sätt att slappna av, vara närvarande i nuet, andas rätt, välja kärleken etc. En backlash av detta är att många därför går omkring med ytterligare press på sig, eftersom de inte klarar av att vara så närvarande i nuet som de vet att de borde, inte alltid är stora nog att välja glädjen. Eller som en vän till mig sa häromdagen: - Jag undrar vad jag har gjort för fel eftersom jag är förkyld. En modern tappning av arvssynden som säger att vi får skylla oss själva som är olyckliga, vilket kanske inte är bästa botmedlet för en människa med redan allt för stor press på sig själv.
Därför vill jag slå ett slag för en romanläsning som avkoppling. Att läsa anses så avkopplande att det ibland räknas som att "göra ingenting" eller att man "bara har läst" och borde passa de som behöver lära sig röra sig i kravlösa sfärer. Att läsa är att koppla av från sitt eget liv för ett ögonblick, men ändå bearbeta saker i det egna inre utan att ens behöva lägga märke till det.
Men den ambitiöse, som ändå vill ha en metod, ett sätt att förhålla sig till för att känna att det blir rätt och riktigt ger jag här förslag på en romanretreat:


- Lås in dig under en dag, gör ett hål i almenackan. Begå inte misstaget att säga att du skall vara hemma och läsa, utan säg att du är upptagen om någon föreslår något den dagen. För många menar att läsa kan man göra när som helst, men så enkelt är det inte särskilt inte om man har svårt för att koppla av. Läsa romaner är ingen respekterad syssla på det sättet, det är något som man skall göra på nätterna när man inte kan sova.

- Stäng av telefoner

- Se till att ordna så du slipper laga mat, men så att du ändå får i dig något riktigt gott.

- Köp hem ditt favoritgodis eller favoritsnacks

- Ha alltid dryck i närheten av din läsplats, förslagsvis vatten och en thekanna

- Tänk lyx, att det här är en fantastisk stund som du har möjlighet att unna dig.

- Ta en paus mitt på dagen för en halvtimmes promenad

- Ordna så att det finns två läsplatser som du kan förflytta dig emellan, förslagsvis din säng och en fåtölj.

- Ha på dig sköna kläder.

- Ha minst ett par romaner att välja emellan.


Karin

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra tips inför en stressig höst!

Anonym sa...

Jag blir väldigt sugen på att genast bege mig hemåt för en romanretreat! Nästa lediga stund blir det precis vad jag ska ägna mig åt. Med dessa förutsättningar så känns den stundande hösten med regn och rusk inte alltför trist.

/AnnaJ

Anonym sa...

snygg soffa.

Anonym sa...

En kanonidé som passar bra en regnign helg.