onsdag 30 juni 2010

Boken du väntat på?

Om man skall läsa en ny populär bok och vill låna den på biblioteket kan det ibland ta lite tid ( om man inte vill låna den på 7 dagars lån). Man får ställa sig i kö och vänta. Kanske är man inte heller sorten som vill välja böcker på det sättet. En del gillar att gå runt på biblioteket och läsa lite på baksidan av en bok och sedan bestämma sig. När vi köper en ny populär bok så brukar den åka runt i kanske 6 månader innan den kommer hem till oss. Det är bra och gör att köerna till böckerna blir kortare, eftersom vi har en gemensam kö. Sen är det lite spännande att tänka på vilka resor böckerna varit med om; hos vilka de varit och hur de blivit mottagna.

Nu kan vi dock glädja er med att många av 2009 års mest populära böcker finns hemma på våra bibliotek i väntan på att bli utlånade. Kommer du dessutom till oss på Kortedala och Gamlestadens bibliotek har du också möjlighet att låna dem till sommarlån och behöver inte lämna tillbaka dem förrän 1 september.

Det här är de fem mest utlånade vuxenböckerna förra året:
Sin ensamma krop av Elsie Johansson, Fruset ögonblick av Camilla Ceder, Sjöjungfrun av Camilla Läckberg, Ett annat liv av Per Olof Enquist och Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson.De finns alla inne på Gamlestadens bibliotek i dag. Vill du ha tips om någon annan bok så hjälper vi gärna till med det.

Varmt välkommen!
Karin

tisdag 29 juni 2010

Föräldrarnas tvärtemotbok


Som förälder är det lätt att fastna i ett visst beteende och små vardagsproblem kan växa sig stora och förefalla olösliga. Kanske blir det ständigt konflikter om maten eller om vilka kläder barnen ska ha på sig. Då kan Föräldrarnas tvärtemotbok: 49 lösningar på vardagens problem av Anna Glans och Åse Teiner kanske vara en hjälp.
Författarna vill få oss att inse att genom att göra något annorlunda, som först kan förefalla lite galet, så går det hitta nya infallsvinklar och lösningar. Boken är indelad i tre avsnitt; Växa som vuxen, Bryt vardagsmönstren, och Säg Ja. De består av 49 olika berättelser ur verkliga livet där föräldrarna testar en tokig tanke. Vi får följa vad som då händer i familjen, och vilka nya tankar som det i sin tur för med sig.
Avsikten är att ge föräldrarna självförtroende nog att strunta i omgivningens förutfattade meningar. Istället ska de släppa prestigen, våga lita på sina egna känslor tillåta sig att ha roligt som föräldrar.
/leif

måndag 28 juni 2010

Star Wars och vårt behov av myter

Den här veckan har vi en Star Wars kurs för unga på Gamlestadens bibliotek. Varför gör vi det kan man fråga sig? Av två orsaker. På biblioteket har vi också faktaböcker och att ha den här kursen är ett perfekt tillfälle för att bokprata om rymdböcker. Sedan handlar det också om att ge barnen tillgång till myter, vilket George Lucas, alltså Star Wars-skapare, utan tvekan lyckats med bättre än någon annan i vår tid. Som mytforskaren Joseph Campbell uttrycker det i boken Myternas makt:

"Det som Goethe sade i Faust men som Lucas har klätt i modern språkdräkt - att tekonologin inte kan bli vår räddning. Våra datorer, våra instrument, våra maskiner räcker inte till. Vi måste förlita oss på vår intution, vår sanna varelse."
(Campell, Moyers, Svenska Dagbladet, 1988, sidan 13)

Myternas makt är en fantastiskt bok om myternas betydelse för samhällens utveckling. Boken bygger på diaolog mellan Joseph Campbell och Bill Moyers som varit med i teveprogram. Programmen har förövrigt delvis spelats in hemma hos George Lucas på Skywalker farm.

Kursen ger oss också en enastående möjlighet att samarbeta med astronom Carina Persson från Onsala rymdobeservatorium. Carina kommer att vara med på kursen för att berätta för barnen om sin rymdforskning och förståss om sitt Star Wars- intresse. Carina som höll tal för den svenska deligationen när Christer Fuglesang for iväg med Discovery. Här kommer förresten en länk till Christers twitter

Karin

lördag 26 juni 2010

Dirty Havanna

Pedro Juan Gutiérrez Dirty Havanna Havannatrologin, Lind och Co

Det är svårt att skriva om den här boken för det är en bitvis alltför ensidigt snuskig och enahanda miserabel bok. Men bara bitvis. Här finns också historier som kommer att stanna kvar hos mig länge. Teckningar av människor som inte liknar något annat jag läst. Det är en bok som handlar om Havannna på 90-talet efter Sovjetunions fall som satte Kuba i en ekonomisk kris. Romanen väcker frågor om merkantilism, om vad fattigdomen ställer till med, var gränserna går för ett värdigt liv. För historien handlar om vad som verkar vara Havannas allra fattigaste människor, som lever i den allra trasigaste delen av tillvaron där hunger är den största drivkraften. Det är inte för inte som boken är förbjuden på Kuba. I berättelsen om dessa liv som befinner sig i spillrorna av en civilisation skymtar svar på frågan om vad som saknas. Som i en av berättelserna där någon råkar läsa en intervju av Frank Lloyd Wright från 1957 där det står: ”Hur länge kan en civilisation överleva utan själ? Vetenskapen kan inte frälsa oss: den har fört oss till avgrundens rand. Det måste bli konsten och religionen som är civilisationens själ” Men det som slår mig allra mest är att vi aldrig kommer kunna komma till rätta med någonting i samhället om vi inte lär oss lyssna på de allra fattigaste, de som fått utstå det vi andra innerst inne inte vill höra talas om. Om vi inte lär oss att lyssna på de riktiga förlorarna i vårt samhälle så vet man inte vad som kommer att hända. Det vi inte vill se och inte vill höra kommer att göra sig starkare och aggresivare. Då kommer vi stå oss slätt med våra borgerliga individinriktade livstilsprojekt. Jag tänker närmast på boken som Linnea Nilsson och Emil Schön skrivit; Fult folk (Karneval, 2010) där de beskriver hur Sverigedemokraterna har lyckats fånga en väljarkår som alla andra partier inte lyssnar på. Ja i detta finns också en ingång till årets debatt om den nya arbetarlitteraturen, om den är viktig, eller fin nog och om det ens är något att sträva efter att den skall efterlikna de medelklassiga formlerna för god litteratur. I detta är jag kluven och har inga svar. Men Pedro Juan Gutierrez lyckas göra det självbiografiska materialet litterärt genom att hålla en hårdkokt och osentimental distans till sitt berättarjag, som är ett regelrätt svin. Berättelsen skapar förståelse för berättarjaget samtidigt som det är omöjligt att tycka om honom. Det är stort! Läs men var beredd på att det tar kanske 200 sidor för att se det stora som till sist reser sig bakom alla berättelser om skörlevnad och förtvivlad fattigdom som alltså inte alls är så torftiga och likriktade som de först verkar.

Karin

tisdag 22 juni 2010

Dominanta damer

Dominanta damer är en spänningsroman av tyskan Sabine Deitmer som utkom på svenska år 2001. Huvudperson är Beate Stein, en tuff poliskvinna som med bitsk humor hanterar den konservativa manschauvinistiska poliskåren.
I bokens upptakt hittas en naken man död fastbunden,hängandes i ett rep i ett garage. Spåren leder till en sexstudio som frekventeras av män som vill tillfredsställa udda böjelser.
Det är inte så mycket våld och action i den här kriminalromanen utan det är snarare en kärv vardagsrealism, med ett radikalt och feministiskt perspektiv. Författaren skriver förvisso spännande och medryckande men det är inte bara om det som händer på ytan utan mer om det som döljer sig därunder.Hon skildrar de prostituerades situation mycket initerat och hon sätter träffande fingret på männens dubbelmoral när det gäller sexhandeln.

/leif

måndag 21 juni 2010

Avgrunden mellan dröm och verklighet

För femton år sedan inledde holländaren Hans van der Meer en tioårig odyssé genom Europa. Han ville tillbaka till fotbollens ursprung - en plan två mål och 22 spelare och han fotograferade matcher i bottenträsket i de lägsta serierna. I små avlägsna byar och i storstädernas förorter. Resultatet samlade han i fotoboken Spelplats Europa: en resa genom de lägre divisionerna, med efterord av fotbollsjournalisten Simon Kuper.
Fototekniskt ville han också återskapa något svunnet. Fram till 50-talet tog man bilder med storformatskameror, oftast uppifrån läktaren, på matcherna. Där kunde man inte bara se planen och spelarna utan bakrunden var knivskarp, så man såg allt runtomkring. Nu vill tidningarna bara ha bilder när stjärnorna gör mål, så oftast ser man nuförtiden bara ett par spelare och bollen, medans bakrunden är suddig.
Van der Meer klättrar upp på en stege, arrangerar en landskapsbild och väntar tills "matchen kommer in i bilden". Spelarna är bara förgrunden. Fångade i sitt drama på planen förminskas aktörerna av den omgivande stadsbilden eller naturen. Så börjar t ex Medelhavet där spelplanen slutar på en bild från Marseille, och de grå hyreskasernerna vakar över spelarna i Budapest. Amatörfotboll handlar, precis som livet självt, om den gapande avgrunden mellan dröm och verklighet. Deras skådespel blir en metafor för den mänskliga existensens meningslöshet.

/leif

Ta en stund och kolla in Ny Nordisk Fotografi 2010

Är sommaren inte riktigt här än? Är det kanske snart midsommar och vattnet fortfarande för kallt att slänga sig i, är solen lite skymd av moln och vilar det ett hot om regn bakom varje väderprognos? Har du en stor hög med sommarläsning som du bara vill läsa på stranden eller picnickfilten? Ja då rekommenderar jag att du gör ett besök till Hasselblad Center vid Konstmuséet. Visst, det kostar 40 kr för inträde, men det får du sedan använda som inträde på en rad muséer under ett helt år. Ibland är det alldeles lagom med ett besök på en så pass liten utställning. Ny Nordisk Fotografi 2010 pågår fram till och med 29 augusti och visar 11 stycken tävlande om Victor-stipendierna. Särskilt tycker jag om de första fotografierna man möts av, tagna av Nelli Palomäki. Gå och se innan solen kommer och du får annat för dig...

Vill du lära dig hur du själv kan ta vackra fotografier så kan du till exempel låna Blixt: fotografering i kamerblixtens ljus av Joe McNally.

/AnnaJ

söndag 20 juni 2010

May the force be with you!




Här kommer lite bilder på Star Wars - utställningen (måsarna har jag inte sett på senaste, kanske är de borta?)...

Så alla Star Wars fans där ute, stora som små, kom och kolla in lite nostalgiska leksaker. Och om du är mellan 9-13 år, passa på att anmäla dig till Star Wars kursen!

/AnnaJ

fredag 18 juni 2010

Vegan soul kitchen

Bryant Terry presenterar i denna kokbok 150 lättlagade recept på afro amerikansk veganmat. Det är en inspirerande läsning men jag hade gärna sett fler färgbilder även om namnen på rätterna gör att det vattnas i munnen. Vad sägs om Rosemary-roasted tofu cubes eller Grilled corn on the cob with spicy garlic-miso dressing och till efterrätt en Chocolate-pecan pudding pie eller en double watermelon-strawberry slushee i solen?
Boken innehåller även faktarutor om råvarorna och små trix som underlättar i matlagningen. Om du tycker att det är bökigt att recepten står i amerikanska mått så kan jag tipsa om en omvandlingstabell på nätet.
/Anna
Låna boken i GOTLIB.

Vegan soul kitchen finns även på facebook.

torsdag 17 juni 2010

Pippi letar saker

Gör som Pippi - en egen soprumsdekoration:
Vill du vara med och göra soprummen fräschare och roligare och samtidigt återanvända skräp? Kom till Gamlestadens bibliotek på måndag 21 juni kl 10-12. Sarah berättar sagan om Pippi som sakletare och sedan blir det pyssel. Ta med något som du hittat och kan använda i din dekoration! Anmälan på tel 031-365 30 80.
I samarbete med Poseidon.

onsdag 16 juni 2010

Darth Vader, Luke och Årtusende Falken intar biblioteket!

När man får leka med gamla Star wars leksaker på jobbet, ja då har man ett bra jobb :)
Med anledning av Star Wars-kursen här på Gamlestaden så har vi fyllt en monter med massor av häftiga, retro Star Wars leksaker. Här kan du se Dödstjärnan, Endor, Yodas hem, Leia, Luke, Darth, häftiga rymskepp och mycket mer. Kom och kolla!

Tack till Denise på Bergsjöns bibliotek och hennes familj som lånat ut alla häftiga leksaker!

/AnnaJ

tisdag 15 juni 2010

Fynda på Gamlestadens bibliotek!



Nu håller vi som bäst på att gallra i hyllorna på Gamlestadens bibliotek. För endast en femma kan du hitta en biografi om Ingmar Bergman, deckare av Dan Brown eller varför inte Bitterfittan och Skumtimman som pocket. Det finns även en del barnböcker, främst för barn mellan 9-12 år.

Så passa på att komma in till biblioteket och hitta något om passar dig. Skynda och fynda!
/AnnaJ

söndag 13 juni 2010

Månadens Kulturgärning: Seriehörnan





Månadens kulturgärning är tänkt att bli ett återkommande inslag som ska lyfta fram någon person eller verksamhet/organisation som gör något gott för kulturen utan att det basuneras ut eller stöds av storkapitalet. Månadens gärning handlar om serier.
(Bilden tagen i Seriehörnan med Tony Lundin)
Det är inte länge sedan man (läs1950-tal och läs föräldrar, pedagoger, bibliotekarier sic!) i Sverige såg på serier som något av ondo. Det är andra tider nu – perspektiven har förskjutits något. Om serier tidigare betraktades som en sämre sorts litteratur, vilken dessutom ansågs ha dålig och rent av skadlig inverkan på barn och unga, ser man idag att serier blir recenserade på kultursidor och intresserar vuxna i större utsträckning. Och det kanske något förklarar den förändrade bilden. Serier är numera främst en angelägenhet för vuxna.

Man kan också se att det finns en etablerad seriekultur: serieskola, kursutbud med serier/serieteckning på universiteten, serier/serieteckning på skolschemat och som pedagogiskt material, serier på Internet, utställningar på museer och bibliotek. En stad har till och med serier som sin profil – Malmö seriernas stad.

Trots att många inom branschen ändå talar om kris och avveckling, vilket kanske ter sig naturligt från förläggares, seriehandlares och serietecknares sida – ingen läser, ingen köper, och ger ingen inkomst att leva på – framstår det för oss läsare som att strömmen av spännande, kreativa och väldigt ”happening” serier är strid både vad gäller svenska och utländska serier.

Det finns alltså ett väldigt brett utbud, inte minst med hjälp av den ”nya” tekniken (seriesidor/fanzines på nätet bla), med många olika genrer representerade (Serieteket har en utmärkt genreförteckning). Och i det breda utbudet är det tydligt tjejer/kvinnor, vilket är tankeväckande, som står för det mer intressanta och kvalitativa. Med (ofta) självbiografiskt innehåll och/eller ett uttalat kritiskt, reflekterande budskap visar de på samhällets (dolda) agendor och aktualiteter.

Att det inte råder någon brist på kreativitet, fantasi och kvalitet i produktionen av serier innebär dock inte att serier når ut till (nya) läsare. De mindre förlagen/utgivarna och de små seriehandlarna har ofta inga medel att lägga på marknadsföring, och kan inte konkurrera med storföretagen i att synas. Fortfarande finns det inte heller någon ”naturlig” avnämare för serier förutom biblioteken och, de små ”ideella”, seriehandlarna som trots sina vinstintressen (överlevnad!) har det smala och alternativa kulturutbudets bästa för sina ögon.

Den här Månadens Kulturgärning gör Seriehörnan, en liten seriebutik som för en minst sagt undanskymd tillvaro på en av Linnestadens bakgator. Seriehörnans gärning ligger i att ha det stora utbudet i det lilla formatet, att ihärdiga i sin existens och hålla hyllmetrar med svenska aktuella serier men också förmå bevara ett äldre seriebestånd som kan vara svårt att få tag på.

Vi åkte till Linnestaden och intervjuade ägaren Tony Lundin.

Butiken Seriehörnan startade 1986 i Linnéstaden på Värmlandsgatan och har sedan dess flyttat tre gånger och ligger idag på Sveagatan. När vi intervjuade Tony pratade vi en hel del om tidigare serier, om hur det ser ut för serier och situationen för mindre seriebutiker.

När Tony var barn och läste serier handlade det mest om Kalle Anka, Fantomen, diverse västernserier som Buffalo Bill och Tomahawk och om Buster. På den tiden gick man inte till biblioteken för att låna och läsa eftersom det var förhållandevis billigt att köpa.

Vi pratar om att barn inte längre på samma sätt och i samma utsträckning läser (varken lånar eller köper) motsvarande serier för barn och unga. Den utveckling för de seriegenrer (äventyr, komik, superhjältar bl.a.) som påbörjades under 1950-talen, och hade sin höjdpunkt under 1970-talen, har nästan helt avstannat och Tony – som påpekar att det ju inte handlar om utveckling utan snarare avveckling - tror att det kan bero på att det finns mycket annat som konkurrerar om barnens uppmärksamhet och intresse idag. Bland annat konkurrensen med tv- och datorspel. Denna avveckling medför att många mindre seriehandlare i dag lägger ner sina butiker. Med Manga i början av 2000-talet såg Tony viss uppgång i försäljningen, men endast av mangaböckerna – haussen gjorde inte att de yngre upptäckte andra serier.

Vi säger att vi ser att yngre fortfarande lånar manga på biblioteket men att fler serier för vuxna, framförallt feministiska serier, är väldigt populära och efterfrågas. Vi frågar om det nu är vuxna som köper och läser i stället och Tony menar att trots att det ju kommer ut en hel del serier för vuxna, som han köper in, så är konkurrensen med nätet stor. Tony menar att en stor orsak till att yngre inte köper, och läser, serier är att de idag kostar för mycket – man har inte lust att lägga 50:- på en serietidning eller mer för ett album.

Det är också så att serier ofta hamnar i skymundan både på biblioteken och hos de stora bokhandelskedjorna. Tony påpekar att serier länge setts som något mindre värt och att det kan spela in, men att det nu råder mer frihet och skapas mer ” konstärligt” inom seriernas värld som höjer deras status.

Det är kanske dags att omdefiniera hur en serietidning ska vara och vem den typiske serieläsaren är. Serien som medium kan vara en bra inkörsport för annan läsning och framförallt en inspiration till att själv vara kreativ och rita av serier eller skapa eget. Vissa serier får också ett mervärde genom att till exempel sättas upp som pjäs eller filmatiseras

Vi frågar om Tony rekommenderar något nyutgivet och då nämner han Tredje Testamentet, Sir Arthur Benton och Bouncer, utgivna av Albumförlaget. Tony säger att illustrationerna, och i de ovan nämnda är de fantastiskt snygga, är det viktigaste när det gäller serier då de ju skapar det första intrycket. Men man får inte bortse från att en bra story spelar väldigt stor roll för många läsare. Många som inte är så bra på att teckna ger ut riktigt bra politisk vardagsrealism, menar Tony och nämner Liv Strömqvist. Vi pratar lite om personliga preferenser och att många bibliotekarier är intresserade av serier. Detta menar Tony är mycket viktigt, att man i dag kan få tag på serier på biblioteken och att bibliotekarie kan mediet, annars kan läsningen av serier tappas bort.

Vi avslutar intervjun med att fråga vilken seriefigur Tony själv skulle vara: ”Svårt, men det får bli Långben (naiv, härlig och cool på samma gång).

Våra recensioner av ett par nyutkomna serier:

Susanne har läst: Ankomsten av Shaun Tan

Det här är en bok där enbart bilder berättar och för fram en historia. När jag sitter med den här boken i mina händer är det som jag bläddrar i ett gammalt privat fotoalbum med sepiatonade och korniga fotografier av familjeliv och människoöden.

Bitvis är bilderna också likt filmrutor som med minimala förskjutningar ger berättelsen ett tidsflöde. Detta är en njutning i sig, att se hur skickligt Tan bygger upp sina bilder och sin berättade ordlösa historia – hur väl de går hand i hand.

Tans historia berör på många olika plan och sätter igång associationer som leder till både historien (dåtid/nutid), och till konstens och filmens världar. Den är på samma gång en samhällskritik och en visuell, konstnärlig upplevelse.

En man tvingas lämna sitt hemland och sin familj för att söka ett nytt land (ny värld) där de kan leva och ha en framtid.Mannen, och senare hustrun och dottern i familjen, flyr en totalitär stats förtryck och kommer till ett främmande (på många olika sätt) land som är tillåtande och rymmer en mångfald nationaliteter och kulturer.

I mötet med det nya landet (en blandning av kulturer som Kina, Japan, Ryssland, Amerika och diverse fantasyutopier) som myllrar av krumelurer och gåtfulla tecken; djur hämtade ur en Pokémonvärld och människor hämtade från olika tidsresor, måste mannen lära sig nya seder och bruk. I det gamla landets bilder syns alla de familjära, vardagliga föremålen i realistiska illustrationer medan de i den nya världen synes, om än fortfarande igenkännbara, surrealistiska och något främmande. Lika annorlunda ter sig beteenden, seder och bruk.

Möten med andra ”flyktingar” blir en integrerande hjälp. Flyktingarna berättar sina historier som rymmer erfarenheter av ofrihet, våld, tvång och utrensning. Mannen möter bland andra en kvinna från ett land där läsning av böcker var förbjudet och straffbart, och en man som berättar om hur hans folk (och bilderna illustrerar hur liten man som människa kan känna sig inför en övermakt) sögs upp och utrotades.

För mig handlar Tans bok om förståelse och ödmjukhet för människors olika erfarenheter och öden, om förmågan att ge tillbaka och föra vidare. Jag tycker om den här boken. Och mest gör jag det för att Tan både förmedlar den där känslan av aha-upplevelse när man ser något bekant, något man träffat på förut men samtidigt fyller en med den sköna känslan av att saker och ting ”are not what they seem to be“, den känslan som kittlar fantasin.

Något som kan ses som ett smärre smolk är att Tans bok är just som ett gammalt fotoalbum – tillbakablickande och nostalgiskt. Kan säger jag, om man vill "läsa" illvilligt. (ankomsten är utgiven på Kabusa Förlag)

Anna J. har läst: Hetero i Hägersten av Sofia Olsson

Hetero i Hägersten av Sofia Olsson, utgiven av Galago, är en smårolig heterobetraktelse. Den handlar om livet som sambo och anpassningen till en annan person. Serien har några riktigt slående poänger och är roligt tecknad. Ibland är den verkligen mitt i prick. Men ganska ofta är den lite… meh… Det är inget livsomvälvande utan mer lite mysigt vardagligt sådär. Skarpsynt men ingen Liv Strömquist eller Nina Hemmingsson. Jag brukar kolla in Sofia Olssons hemsida ibland och i det lilla, kortare enruteformatet gör hon sig bäst. Jag hade alltså ganska höga förhoppningar när jag fick detta album i min hand. Men tycker inte riktigt att det håller hela vägen. Om vi säger så här: när jag tänker tillbaka på den så är det inget som riktigt har fastnat. Men när jag nu bläddrar i den inser jag ju att det finns jättemycket som är väldigt roligt. Så kanske inte något man ska sträckläsa utan mer njuta av i små doser?

/Susanne & Anna J.

Svalornas lek

Zeina Abirached har skapat den självbiografiska serieromanen Svalornas lek: dö, resa, återvända, från inbördeskrigets Libanon i början av åttiotalet. Hon arbetar med starka, kontrastrika svartvita bilder och hon har ett filmiskt bildspråk med finurligt växlande rytm.
Den utspelar sig under en enda natt i hennes barndomshem i Beirut. Det låg precis brevid den "gröna linjen" som skilde västra Beirut från resten av landet. Granatbeskjutning och grannar som dödades var en del av vardagen där.
Föräldrarna är ute och Zeina och hennes bror sitter samlade med grannarna i hallen som är husets säkraste plats när projektilerna regnar. De försöker hålla paniken borta med lekar och genom att berätta historier för varandra.

/leif

fredag 11 juni 2010

Fängelset Iran

På lördag kl. 18.30 är det en specialvisning på Hagabion av det iranska dokumentärdramat Fängelset Iran (Zendan Iran). Filmen är en dramatisering av det folkliga upproret förra året mot den islamiska regimen, och av vad som hände dom som fängslades.
Regissör är Daryush Shokof och han var inbjuden till visningen i Göteborg. Men den 24 maj kidnappades han i Köln. Förra helgen återfanns han i stadens utkanter chockad, blodig och medtagen.
Han är utbildad skulptör och konstnär och har gjort ca 15 experimentella filmer. Den kanske mest kända är Seven Servants med Anthony Quinn i huvudrollen.

/leif

Update

Hur går det för våra skyddslingar måsungarna kanske ni sitter hemma och undrar? Vi kan glatt meddela att alla tre verkar må bra och har förflyttat sig till ena sidan av parkeringshuset där de kan ses strosa omkring på gräset. Och föräldrarna vakar ständigt över dem. Väldigt söta! (ungarna, föräldrarna not so much, de skränar mest)... jag ska försöka få en bild på de små. Medan du väntar kan du ju alltid läsa Måsen av Anton Tjechov?

/AnnaJ

skräckpoesi





I Leif Holmstrand nyutkomna diktsamling Vid mardrömmens mål, vars omslag pryds av greve Orlock med spretande klor, trängs referenserna till gotiska skräckfilmselement. Vardagliga och samhälleliga företeelser får skräcktouch. Som i dikten Inseminoid:


Genom ett transparent plaströr
pumpas
stora klumpar ljus marmelad
in i mamma
som blir farlig.
(s.29)


Något som återkommer i dessa dikter, vars fysiska prägel är framträdande, är sönderfall och sammanfogning. Det är mycket kroppsdelar som sprids och sätts samman (Frankensteins monster tittar självklart fram). Verklighet och film vävs samman. Livet är en film eller vice versa? Vissa partier har drag av essäer och där är filmtematiken uttalad. Här är dikternas utgångspunkter olika filmtitlar, som exempelvis Cujo, Hellraiser och Motorsågsmassakern. Själv tycker jag bättre om de dikter vars utgångspunkter inte är lika tydligt uttalade. I denna samling hittar man också en bibliotekstant, vilket är roligt ... eller?


Hon är en bibliotekstant
som berättar för de minsta: det gäller att pressa samman
traditionellt manliga och kvinnliga element
till förtätningar, symptom
(ur dikten Ett av två bombdåd avstyrt, fjärde strofen, s.84)


Jag kan för övrigt varmt rekommendera Holmstrands tidigare samlingar: Stekelgång (2002), Går vidare i världen (2005) och Myror (2008)
Med hälsningar från föräldraledigheten
/Malin

torsdag 10 juni 2010

Väggen

Nyligen läste jag en recension av Väggen av Marlen Haushofer på en blogg. Och jag kan bara vara tacksam för annars hade jag nog aldrig upptäckt denna mycket läsvärda bok, som först kom ut i Österrike 1968. Och jag vill dela med mig till alla er andra som kanske också har missat den. Den handlar om en medelålders kvinna som följer med några vänner till en jaktstuga uppe i bergen. Vännerna beger sig ned till byn men kommer aldrig tillbaka. När hon ska försöka leta rätt på dem så finner hon sig hindrad av en osynlig vägg. Allt levande på andra sidan har dött. Så måste hon klara sig ensam, med några få djur som sällskap. Hon måste bruka jorden, sköta om djuren och jaga och flå vilt. Samtidigt hon ingen aning om vad som hänt på andra sidan väggen, och om det finns några överlevande och om hon i så fall kommer att bli räddad. Det är en fascinerande berättelse, tillbaka till något ursprungligt, tillbaka till naturen. Hennes förhållande till hunden och de andra djuren är rörande och varm. Förvänta er ingen postapokalyptisk action, det här är något helt annat. Den är ganska långsam och detaljerad i vardagsslitet, men samtidigt så spännande. Det är kvinnans redogörelse vi får berättad, ett sista försök att ge en egen redogörelse av händelserna, med förhoppningen att någon annan än mössen ska se de nedskrivna orden.

Som alltid när jag läser eller ser filmer om efter katastrofen så börjar jag tänka på hur jag själv skulle klara mig i en liknande situation (här är kvinnan som vet hur man ska överleva en zombieattack om vi säger så!). Denna gång är det dock så mycket mer vardagsnära och trovärdigt (kanske inte att man skulle bli fångad av en osynlig vägg men att man bör kunna överleva i det vilda). Skön sommarsträckläsning! Det enda som jag irriterade mig lite på var att kvinnan så snabbt fann sig i situationen, hon tar liksom direkt fatt i att överleva, istället för att försöka finna någon lösning på väggproblemet. Men men, det är en bagatell.

Så läs den om du inte redan gjort det. Eller läs om den.

/AnnaJ

onsdag 9 juni 2010

Ingenting sett, ingenting hört. Kanske en svensk tiger? Nej tre Apor


Tre apor av Stephan Mendel-Enk, Atlas förlag 2010


Tre apor är ett motiv från den japanska konsten. En apa håller för ögonen, en annan för öronen och en tredje sitter bara ner. Tanken är att dessa aporna inte skall göra något ont. De skall inte se något ont, inte höra något ont och inte säga något ont. Helt enkelt inte sprida någon dålig energi som man kanske skulle säga i dag Det finns en intressant psykologi i detta att just inte göra något. Att inte göra något betyder inte att man valt det goda bara att man aktivt tänker på att inte välja det onda.


Romanen Tre apor romanen handlar om tre generationer judar i Göteborg. Här finns en familjetragedi som börjar med att föräldrarna till berättarjaget, den 13årige Jacob, skiljer sig. Det är en roman som bjuder på mycket intressant. En svensk berättelse om att tillhöra en minoritetskultur. Vi behöver sådana berättelser i det svenska litterära blodomloppet! Det finns alldeles för få sådana här berättelser fortfarande idag trots att det idag finns betydligt fler minoritetsgrupper än i det svenska åttiotal som beskrivs i romanen. Mendel Ek skildrar utanförskapet från ett barnsperspektiv. Det blir ett dubbelt utanförskap dels judendomen i det svenska samhälle och i Göteborg, men också barnet i vuxenvärlden.

Mendel- Enk har ett bra språk. Han bjuder in i en privatsfär och håller samtidigt utanför genom att som de tre aporna inte berätta något ont. Förklaringen till boktiteln ges genom att farfadern är väldigt lik en apa och gillar apor. Men kopplingen till de japanska tre aporna är knappast någon slump. Mendel Ek har använt apornas tigande estetik för att hantera ett själbiografiskt material och göra det litterärt. Jag tycker inte det här är någon storartad roman så som den lyfts fram i flera tidningar. Jag tycker författaren gjort för enkelt för sig . Jag hade önskat mig en mustigare historia! Antingen mer självbiografisk eller också mer fritt och litterärt fabulerande. Men Mendel Ek vill inte vara för självutlämnande och det fanns en självupplevd historia ville bli skriven, så detta var förmodligen enda sättet som fanns. Samtidigt är det en roman om tunga känslor och att det är svåra kapitel är ändå något som romanen lyckas förmedla. Det osagda skapar något, en känsla som är svår att få fatt i, och det kanske är just det som är bra, det som jag inte vet vad det är, ett ofattbart inte.


Karin

Sommaröppet

Nu blir det sommartider på biblioteken i Kortedala. 14 juni - 22 augusti är det följande tider som gäller:

Kortedala bibliotek

Måndag och torsdag kl 11-19 (torsdag 24 juni kl 11-15)

Tisdag, onsdag och fredag kl 11-15
(Midsommarafton fredag 25 juni är det stängt.)


Gamlestadens bibliotek

Måndag och tisdag kl 11-19

Onsdag och torsdag kl 11-16

Nomad

Nomad är en ny bok av den somaliske författaren och kvinnorättskämpen Aayan Hirsi Ali. I den här boken berättar hon utlämnande sin egen familjs tragiska historia. Relationerna fungerade inte på något plan som de borde, och de har svårt att anpassa sig till livet i väst. Istället drömmer de om att återvända till ett hemland som bara existerar i deras fantasi.
Att familjen är dysfunktionell beror på att islam skapar icke-fungerande familjer, menar hon. Islam bygger på sexuell ojämlikhet och förtryck av kvinnorna, och det visar sig bla i att man tillåter barnäktenskap, könsstympning, våldtäkt inom äktenskapet mm mm.
Författaren har själv fått betala ett mycket högt pris för sin kamp mot könsapartheid. Sedan flera år lever hon under ständigt dödshot från islamiska fundamentalister, och hon är dygnet runt skyddad av livvakter.
Uppväxande muslimska ungdomar i väst är desorienterade och en tacksam rekryteringsbas för extrema fundamentalister, säger hon. Radikala islamister är ett reelt hot mot det öppna samhället. Författaren pekar på att det är många fler än hon som lever med samma dödshot, och att terrorn är effektiv den gör att många hukar och inte vågar ta debatten.
Liksom många andra anser hon att det behövs en reformation/upplysning inom islam. Vidare tycker hon att feministerna, den kristna rörelsen och samhället borde göra mer för att hjälpa flickor och kvinnor som utsätts för hedersvåld och könsförtryck.

/leif

tisdag 8 juni 2010

Biblioteket to the rescue!

Jo imorse var det dramatik här på Gamlestadens bibliotek må ni tro! Utanför en infart till ett parkeringshus fann vi tre pipande små ulliga alldeles nyfödda små måsungar. Söta som bara den! Stackarna hade väl ramlat ned från parkeringshuset och tyckte det var en bra idé att residera i bilarnas väg... Det tyckte inte vi... Så vad gör man. Skaffar fram en låda och tar upp de små fjuniga liven och in i Medborgarhuset med dem. Föräldrarna stormade upprödra fram i luften ovanför, jag skyndade mina steg, rädd för en måsskitsattack. Men ingen fara på taket. Efter att kontrollerat med någon fågelskyddsmyndighet fick vi således veta att vi skulle släppa ut måsungarna i närheten, väl synliga för deras föräldrar. Så den modiga praktikanten Sarah skyddade sig med ett paraply och ungarna pep så att föräldrarna kunde följa flytten. Nu är hela familjen alltså lyckligt återförenad på en gräsmatta i närheten. Vad hyresgästerna i huset intill tycker om det är en annan fråga...

Biblioteket saves the day!

/AnnaJ

måndag 7 juni 2010

Handbok för backpackers

För den som funderar på att ge sig ut på en långresa i sommar kan det vara bra att som förberedelse läsa Backpackingboken: handboken för backpackers sv Sofie Berner och Pernilla Björkman Engström, som är en ny bok om hur vi kan resa med små medel och ändå få stora upplevelser.
Vi får praktiska råd om förberedelser, packning, blåsningar att akta sig för, hur vi turistar miljömedvetet och hur det är att arbeta som volontär. Men den innehåller också mer udda tips som hur vi överlever en attack av krokodiler eller hajar. Eftersom den riktar sig till lågbudgetreseneärer så får vi också hjälp att beräkna hur mycket pengar det går åt, och hur vi får pengarna att räcka längre.
Författarna vill också ge inspiration så boken innehåller olika reseberättelser från ungefär trettio olika backpackers, många av dem har tips på äventyr som är lite utöver det vanliga.

/leif

fredag 4 juni 2010

Sex, drugs & Rock n' roll på Gamlestadens bibliotek!



Nu är sommaren här och vi har bytt ut Kropp & Själ mot Sex & Drugs...
Kolla in vår nya snurra med böcker om Sex, drugs & Rock n' Roll. Här hittar du allt från handböcker om hur du blir rockstjärna till biografier om riktiga rockstjärnor, erotiska skildringar till den mindre glamorösa sidan av knark.

/"The librarians"AnnaJ & Karin







onsdag 2 juni 2010

Francys evangelium


Francys evangelium är en spänningsroman om en gangsterdrottning av Amanda Lind, som är en pseudonym för Johanna Nilsson. Uppslaget kan förefalla lysande med en hustru, mor och maffiaboss som både ammar och slår ihjäl. Det är välskrivet i så motto att författaren har en briljant språkbehandling.
Boken börjar lovande i hårdkokt actionstil men det blir alltmer skruvat och osannolikt ju längre handlingen fortskrider. Amanda Lind är visserligen väldigt inspirerad av Sopranos, men tyvärr är skildringen av den undre världen inte alls trovärdig vare sig när det gäller kriminellas handlingar, psykologi eller moral.
Än värre är den förlegade könsrollssynen. Sensmoralen verkar vara att uppträder en kvinna som en man så blir hon själv bara olycklig. Detsamma gäller givetvis alla i hennes omgivning med, och en man som tar ansvar för sina barn blir föraktad av alla, i synnerhet av sin fru. Riktigt unket blir det när huvudpersonen blir kidnappad och våldtagen. Hon blir smått förälskad i våldtäktsmannen (!). När hon sedan får chansen att fly så ser hon först till att få lite sex med honom igen.
Slutet är inte mycket bättre. Jag ska inte förstöra spänningen genom att avslöja det,men det känns mycket konstruerat, om jag ska uttrycka mig milt.

/leif

Louise Bourgeois (25/12-1911 – 31/5-2010)



Denna fantastiska skulptör slog igenom sent i livet, vid 70 års ålder, och dog i måndags 98 år gammal. Men vilket arv hon lämnar efter sig. Jag skriver relativt ofta här på bloggen om människor som har gått ur tiden , men det är för att det känns som att så många fantastiska människor har gått bort på senare år, och för att det är sorgligt och drabbande när stora konstnärssjälar inte längre finns bland oss. Så är det med Louise Bourgeois. Hon föddes i Paris 1911 men efter ett giftermål 1938 med en amerikansk konsthistoriker bosatte hon sig i New York. 1982 fick hon sitt stora genombrott när Museum of Modern Art i New York gjorde en utställning om hela hennes konstnärskap. Kanske känner ni igen hennes mest välkända verk, jättespindeln Maman. Det är en oerhört fascinerande skulptur i brons, stål och marmor. 2003 såg jag en utställning på Louisiana i Danmark. Det var en otroligt häftig och vacker utställning, en av de mest minnesvärda jag upplevt. Såhär säger Louise själv om sitt arbete:

”Minna arbeten har alltid varit registreringar av mina känslor. Det är inte ett koncept jag är ute efter, utan en känsla som jag vill behålla eller göra mig av med. Alla mina skulpturer förmedlar sårbarhet och ömtålighet. Sexualitet är ett tema som är sammanbundet med dessa två levnadstillstånd.”

Hon var så cool! Hon var en av vår tids främsta skulptörer. Här är en trailer för dokumentären Louise Bourgeois: The Spider, The Mistress and The Tangerine från 2008:





Låna en biografi och läs om henne här.

/AnnaJ

En kärleksförklaring till Bowies rymdtema

Jag vill försöka förklara min kärlek till David Bowies låt Space Oddity. Låten handlar om Major Tom som lämnar jorden för att söka det okända utan att veta riktigt vart han skall ta vägen. Men han har ändå förberett sig för resan genom att ta på sig en hjälm och äta sina proteinpiller. Musklerna skall fortsätta växa, vettet skall skyddas så gott det går.

För mig handlar den här låten om kreativitet. Låten skrevs under Bowies Ziggy Stardust period, där han explicit skapade ett alter ego för att söka vägar för sin konst och detta lyckades väldigt väl. Jag tycker att Space Oddity är nära det romantiska idealet om författaren som gudomligt inspirerad. Jag ser fantasin och kreativiteten som en inspirationskälla som berikar den fysiskt bundna världen. Space Oddity åskådliggör en alternativ okänd värld som vi kan komma i kontakt med om vi gör som Bowie sjunger: ”leave the capsulel if we dare”. Men det är en farlig resa som man inte vet var den skall sluta

”And I´m flotating in a most peculiar way
And the stars look very different today
Here am I floating round in my tin can far above the world
Planet Earth is blue and therés nothing I can do"

Det är ett universum där inte logik eller förnuftet råder och där föreställningar kan bli ett hot mot den vanliga förnuftiga verkligheten. Samtidigt som det är en trygg värld där man kan luta sig tillbaka med vetskapen om att allt går inte att veta, allt går inte att förstå. Det är känslans värld. Bowies texter tar strid för det ologiska och låter man sig bara förföras så är det tryggt att finna sig i att man inte behöver förstå eller att det begripliga bara är en illusion. Det är därför vi behöver konsten! Den bjuder till något annat och visar på ofullkomligheten och torftigheten i en värld bara uppbyggt på förnuft. Bowie låter oss ta del av sitt alldeles egna kreativa universum och ger oss möjligheten att följa med Major Tom i hans rymdskepp.En kreativ kraft som i låtar med rymdtema som Space Oddity och Life on Mars ger en förnimmelse av oändligheten.

Eftersom vi redan visat en video med Space Oddity så klipper vi in Life on Mars.

Karin

tisdag 1 juni 2010

Lördagsstängt

Sommartider på Gamlestadens bibliotek och Kortedala bibliotek blir det först från och med måndag 14 juni. För tider se respektive bibliotek på:

Kortedala bibliotek

Gamlestadens bibliotek

Däremot är det lördagsstängt redan från och med 5 juni.

Space oddity

Med tanke på kommande Star Wars-kurs här på Gamlestadens bibliotek så inspirerades jag och Karin att lyssna på David Bowie (på grund av rymdtemat). Underbare Bowie! Åh tänk om vi kunde spela musik hela dagarna på biblioteket.. fast det räcker gott med lite morgonmusik. I alla fall vill jag dela med mig av ett videoklipp (fantastisk låt, videon hade jag inte sett innan; den är lite härligt retro):




/AnnaJ