måndag 31 januari 2011
Kärlek på burk?
fredag 28 januari 2011
onsdag 26 januari 2011
Veckans fråga
Omröstningen i förra veckans fråga "Hittar du det du söker i bibliotekets hyllsystem?" blev mycket jämn. Alternativet "Ibland" tog en knapp seger.
Så till veckans fråga. Det ska göras en stor kulturhusutredning i Göteborg. Bl a ska det utredas om det behövs fler kulturhus i Göteborg. Om ett kulturhus skulle placeras i Östra Göteborg, så undrar vi var du tycker att det skulle ligga.
tisdag 25 januari 2011
måndag 24 januari 2011
Det moraliska spelet
torsdag 20 januari 2011
onsdag 19 januari 2011
Veckans fråga!
/AnnaJ
tisdag 18 januari 2011
Vill du vara med i en dokusåpa?
Bara att bli uttagen är en konst, och den får vi inledningsvis lära oss. Sedan följer strategier för hur man paktar, hanterar fiender etc. Man får förstås även lära sig hur man spelar känslor och hur man manipulerar sin omgivning. Ett avsnitt behandlar hur man överlever i vildmarken, klarar att äta äckliga kryp o dyl. I ett kapitel lär författarna ut hur man bäst klarar olika utmaningar.
Kvarten i rampljuset kan vara påfrestande så boken avslutas med råd hur man klarar sig när man väl är tillbaka i verkligheten. Skulle man ha svårt att stå ut med den grå vardagen så finns det även råd om hur man pressar ut så mycket som möjligt av sitt kändisskap.
Låna boken här.
måndag 17 januari 2011
Behöver du hjälp att hitta rätt information?
söndag 16 januari 2011
Lilits återkomst
I diktsamlingen Lilits återkomst hämtar den libanesiske poeten Joumana Haddad den mytologiska urtidskvinnan till vår egen tid. Lilit förekommer i de flesta kulturer och anses vara den första kvinnan, skapad jämbördig med Adam. Enligt författaren pågår i varje kvinna en kamp mellan Eva och Lilit, och i varje man finns en konflikt mellan längtan efter Eva och åtrån efter Lilit.
Den här diktsamlingen är febrigt intensiv med en gränsöverskridande poesi som sjuder av erotik .Författaren vill spränga formerna, befria sig från historiens grepp och återerövra språket. I dikterna komprimerar hon motsatser till katakres. Paradis och helvete smälter samman. Det är en hyllning till sökandet, längtan och irrandet.
Ett exempel ur dikten "Lilit berättar om Lilit";
Flöjten spelar mellan mina lår
Floderna av vällust
Hur skulle de kunna annat än svämma över
när månen särar mina blinda läppar
Hennes senaste bok (som jag ännu inte lyckats få tag i) heter Jag mördade Scherazade - bekännelser från en ung arg arabisk kvinna. I den anklagar hon sina arabiska systrar för att inte göra tillräckligt för att kämpa för sina fri och rättigheter. Själv ger Jouman Haddad som ett led i den kampen ut tidskriften Al Jasad ( Kropp på arabiska). Just kroppen är tabu i arabvärlden idag, och hon vill synliggöra den, och sexualiteten, igen.
Det här är det första av hennes verk som har översatts till svenska. Hon har gett ut en handfull diktsamlingar, och hon har vunnit ett flertal internationella litterära priser. Dessutom är hon kulturredaktör på dagstidningen Al Nahar.
Låna boken här.
fredag 14 januari 2011
Underfors
torsdag 13 januari 2011
Eldsjälar och entreprenörer
onsdag 12 januari 2011
Historien om Kal P Dal
Frågan är vad man har för behållning av boken om man inte är Kal P Dal fan. Jag läste boken, inte för att jag lyssnade på Kal P Dal där och då utan för att jag var på jakt efter att hitta något om vad som är speciellt med det speciella. För det handlar inte alltid om talang för det mätbara. Att ha Det är kanske olika från fall till fall, men i Kal P Dals fall var det nog hans stora språkfärdighet, tron på den egna förmågan och att han så energiskt utan tvivel saluförde sitt eget unikum.
Boken är också intressant som tidsdokument. Historien till Kal P Dal ger en motbild till det utslätade artisteriet, Idolandet och allt som når fulländning utan särskild lyster. Att påstå att det var bättre förr är förståss rent nys. Men det var annorlunda. Trots sitt unikum och sin förmåga att domptera en svårflirtad raggarpublik och många andra publiker också för den delen så slutade Kal P Dal som radiopratare för Skånepartiet. Hans program var offantligt populära men gav honom inte som han önskade ett jobb på Radio Malmöhus, istället dog han 35 år gammal i en hjärnblödning. Ja dött hade han förmodligen och sorgligt nog gjort ändå, eftersom han drabbats av en genetisk åkomma, men karriären som rockartist höll i alla fall inte. Och slutet blev bara fel. Varför?
Boken ger många möjligheter till reflektioner om nu och då, blandat med inblickar från intervjuer med många av de personer som fick insyn i detta skånska rock´n roll liv som Kal P Dal levde. Det blir en bra helhet och man kan inte annat säga att boken är lyckad, välskriven och hur gedigen som helst. Ett rikt material, full av historier som jag skulle vilja skriva om här och nu men ni får läsa själva istället.
Den finns att låna här
/Karin
No flag, no country
tisdag 11 januari 2011
Veckans fråga
Förra veckan frågade vi om spel hör hemma på bibliotek. Ja svarade en knapp majoritet. Denna veckan är början på oxveckorna som håller på fram till fettisdagen. Begreppet kommer från en muntlig tradition och syftar på att det inte är några lediga dagar utan bara jobb och upplevs av många som tröga och sega. Vad kan man då göra för att dessa 15 veckor ska flyta på och bli lite roligare? Det är vad vi undrar i veckans fråga.
Frihetens frestelser
Hon reste runt i en rad länder; Kenya, Tanzania, Nigeria, Senegal, Ghana, Kirgizistan, Kazachstan och Tadzjikistan. Där samtalade hon med biståndsgivare, politiker, ekonomer och andra intellektuella.
Hennes mening är att det största ansvaret för att det inte råder välstånd i dessa länder ligger hos de egna makthavarna.De centralasiatiska ledarna betedde sig som barn i en godisaffär. De tog allt de ville, och höll sig kvar vid makten med manipulerade val. En likhet hon fann var att dessa ledare, och också de afrikanska, i stor utsträckning hade fått sin utbildning i Sovjet eller DDR, med dess nomenklatura.
Biståndet som Afrika får har skapat ett beroende och varit passiviserande säger författaren. Hjälporganisationerna har skött det som staten borde ha gjort, och ledarna har istället kunnat ägna sig åt plundring. Afrikanerna har skyllt de flesta av sina problem på kolonialismen, men hon menar att den största skulden bär de egna ledarna, och hon tycker sig se den insikten växa fram i Afrika med. Hon ser stammotsättningar, kvinnoförtrycket och ungdomens bristande framtidstro, tillsammans med bristen på ledarskap, som hinder för en positiv utveckling.
Jag tycker att hon tar lite lättvindigt på den rovdrift som väst (och nu även Kina) än i dag utsätter kontinenten för. Det man ger tillbaka i form av bistånd är ju bara en spottstyver av vad man tar. Men boken väcker intressanta frågeställningar som hur uppkommer ett socialt kontrakt? Vad är det som gör att ett land får ett bra ledarskap?
Låna boken i Gotlib.
måndag 10 januari 2011
Grattis Maria Zennström
- en modig fortsättning på ett säreget författarskap och en roman som glöder av smärtsam skönhet.
Mer om priset hittar du här.
Strindbergs stjärna
Redan innan den gavs ut hade Jan Wallentins debutroman Strindbergs stjärna sålts till flera länder och omtalades som succéroman. För att generalisera något kan man hävda att bestsellers ofta rimmar illa med god litteratur; romanen har bland annat jämförts med andra försäljningssuccéer av Dan Brown (DaVinci-koden), Stieg Larsson (Milleniumtrilogin), Camilla Läckberg och Lars Kepler som samtliga fått ljummen kritik vad gäller deras litterära förtjänster.
Men kanske är det inte helt fruktsamt att bedöma underhållningslitteratur utifrån samma måttstock som s.k. ”seriös” litteratur (ogillar uttrycket – vem skriver med uppsåt att skriva oseriös litteratur?).
Men det är också det som tilltalar mig i Wallentins roman – att det liksom sammantaget är ”too much” och svindlande; här vävs nordisk och egyptisk mytologi, frimurare, nazister och upptäcktsresande samman med diverse andra hemliga sällskap och udda personligheter.
Vad som inte är helt känt är att dykaren i händerna på den döde även fann ett kors. Dykaren tar i hemlighet kontakt med den pillerknaprande, ångestridne forskaren Don Titelman (specialitet symboler och myter) för att utröna korsets härkomst och material. Don Titelman beger sig till orten för att undersöka det märkliga fyndet. Samtidigt ger sig den säregna italienskan Elena Duomi (en Lisbeth Salander in spe?), på uppdrag av Stiftelsen, i väg för att lägga beslag på korset. Vad har korset egentligen för betydelse, varför är det så viktigt? Ännu ett mord kommer snart att upptäckas och dramatiken stegras.
Detta är upptakten till en rafflande jakt, med livet som insats i dubbel bemärkelse, som tar läsaren till flertalet udda platser i Europa - och naturligtvis Nordpolen och platsen för ingenjör Andrées expeditions olycksaliga slut.
Hos Wallentin är hans fantastiska historia det väsentliga och de historiska händelserna, personerna används blott som rekvisita.
Susanne S.
lördag 8 januari 2011
Lördagspoesi
torsdag 6 januari 2011
Berg läser Reinfeldt
onsdag 5 januari 2011
Veckans fråga
Apropå biblioteken och framtiden så har det förts diskussioner både här och i massmedia om vad biblioteken egentligen ska syssla med, och en fråga som dykt upp (och väl har varit på tapeten hela tiden) är om det är relevant att det finns TV-spel på biblioteken. Därför frågar vi nu vad ni tycker om saken. Svara i undersökningen till höger.
/AnnaJ
tisdag 4 januari 2011
Lift
Så småningom tröttnar Emilia på att sitta och vänta på flickvännen och ger sig själv av norrut. Deras resor binds samman genom att Lucinda, som är Livs mormorsmor och en uråldrig lesbisk frihetskämpe, har en sammanhållande roll i berättelsen.
Det är feministisk beat med queera människor. Liftandets frihet ställs mot samhällets kontrollbehov och våldsutövning. Romanen innehållet också en hel del kritik av samhällsutvecklingen och dess privatiseringar.
Låna boken i Gotlib.
Bäbisöppet på Gamlestadens bibliotek
måndag 3 januari 2011
Att locka barn till läsning
Här kommer några tips för att stimulera läslust:
- Bokprat på skoltid
Ett proffs som en barnbibliotekarie som tipsar om nya böcker gör skillnad, det finns det många studier som vittnar om. Är ditt barn ointresserad av läsning så kolla upp hur man arbetar med lässtimulering i skolan. Fråga läraren om det är fler barn med samma problem och föreslå ett tätare samarbete med biblioteket.
- Regelbundna biblitoteksbesök
Ta med ditt barn till biblioteket. Gör ingen grej av det och stanna en halvtimme trots eventuella protester. I brist på annat så kommer ditt barn förmodligen börja titta på böcker om än motvilligt. Låt dem låna så mycket de vill!
- Ha barntidningar hemma
Under många år har jag tagit hem Kamratposten och en serietidning. Dessa tidningar läses numera med stort intresse hemma hos oss. På biblioteken finns det många barntidningar att låna.
- Högläsning
Fortsätt att läsa högt för ditt barn så länge hon eller han har lust. Om barnet skulle vilja att du fortsätter läsa när det är tonåring så är det nog väldigt speciellt, men ändå bra, ett sätt att boosta er relation. Med högläsning kommer också en förbättrad läsförståelse.
- Tvång
Tvinga barnet att läsa en viss längd varje dag. En kvart räcker. Är intresset för böcker förfärligt så kan det knappast bli sämre av att ge barnet en möjlighet att ge böckerna tid. Dessutom är det fel att lägga ansvaret för deras läsutveckling på barnen själva.
- Låt barnen välja böckerna
Att ha synpunkter på vad barnen läser för böcker kan vara nog så hämmande för deras läslust och kan i värsta fall helt förstöra deras intresse för läsning för all framtid. För att läsning skall fungera som lockande så skall det kännas kravlöst och spännande. Det finns många spännande faktaböcker för de som inte vill läsa skönlitteratur.
- Belöna läsning
Under perioder kan man belöna barnet om det exempelvis läser sagor för sitt syskon.
- Gödsla med böcker
Ha böcker synliga hemma, så barnen lätt kan börja bläddra i en bok.
-Ge inte upp!
Det kan ta åratal.
/Karin