onsdag 22 oktober 2008

Bilderböcker! Bilderböcker!

Årets bilderboksutgivning är en explosion. I Sverige har det länge funnits bilderbokstradition att vara stolt över. Där finns flera världsberömda som exempelvis Elsa Beskow, Gunilla Bergström, Ilon Wikland.


Men översättningen från andra länder har varit ensidig. Det mesta som översatts har kommit från den anglosaxiska världen. Det har varit många söta kaniner i oändliga variationer, men också ett framställande av barn som något docklikt och sött utan minsta behov av att bearbeta en endaste otäck känsla.

Kanske är det också framgången i vår egen bilderboksutgivning som gjort att den under en tid hamnat i en viss konservatism, man har varit rädd att lämna ett vinnande koncept. Mycket vackra illustrationer och interiörer som ofta hör hemma någonstans mellan femtio- och sjuttiotalet. Men detta har sakta men säkert förändrats med nya svenska illustratörer som exempelvis Emma Adbåge, Kenneth Andersson, Ingela Arrhenius, Stina Wirsén, och Per Karlén. Samtidigt har förlag som Kabusa och Hjulet översatt barnböcker från Norden och tredje världen. I år har bilderboksutgivningen exploderat och det finns inte längre något att klaga över! Kaninerna finns kvar för dem som vill ha dem, men utgivningen är så mycket rikare och mer varierad. Jag skulle kunna skriva länge om varför jag inte gillar de gulliga och överdrivet vackra barnböckerna, men det får bli en annan gång. I dag vill jag koncentrera mig på att berätta om några av årets bilderböcker som jag gillar.


Hermans Sommar av Stian Hole (Norge)
Prisbelönt bilderbok om Herman som skall fylla sex år. Det är sommar och han får som vanligt besök av några gamla tanter som varje år ger honom olika stickade luvor han inte vill ha. Herman funderar på detta att bli gammal och sin egen framtid i skolan där han snart skall börja, trots att han ännu inte har tappat en enda tand eller lärt sig att läsa. En väldigt annorlunda bok som många sexåringar säkert känner igen sig i. Eller som Ulla Rhedin skrev i DN: Det är magiskt och fascinerande och hänförande obalanserat - vi kan inte vara säkra på vad vi ser och vem vi möter eller vad som faktiskt händer i denna upprörande vackra och slösande rika bok. (DN 2008-04-08)



Det tokiga Katthuset skriven Christina Hesselholdt och illustrerad av Lilian Brögger (Danmark)

En bok som är en färgexplosion. Grannen är på semester och Laura och hennes mamma skall mata hennes katter. De kommer till ett konstigt hus som är väldigt spöklikt. På bordet ligger en lapp med noggranna och svåra instruktioner om hur katterna skall skötas. Det är fyra katter som går lösa och dessa skall alla behandlas väldigt speciellt, en skall få räkor några gånger om dagen, en annan medicin. Finns det fler katter? Som är inburade? Man får aldrig veta, men första sidan ger sken av att vara ett hus fullt av katter. Någon skall få mat på ett teakbord, en annan på ett ekbord. Förvirrande och krävande för den vuxne. Men oj så kul för Laura. Personligen blir jag väldigt sugen på att vara någon av de där excentriska katterna. De verkar ha det så skönt. Berättelsen låter kanske lite torftig, men illustrationerna som är fulla av humor avgör hela boken, det blir en härlig färgprakt som gör att man blir nyfiken på både det ena och andra som finns uttryckt i både ord och bild.



Tigerprinsen av Chen Jiang Hong (Frankrike)

En berättelse som utspelar sig i Kina. Om en tigermamma som är arg på jägare som dödade hennes barn. Därför attackerar hon byn. Kungen får rådet att offra sin son till tigern, vilket han gör efter stor vånda. Tigermamman tar barnet i käften och då kommer hon ihåg hur hon tog sitt eget barn. Kungen och drottningen är utom sig av sorg och barnet hjälper till att skapa fred mellan tigrarna och människan. Sedan återvänder barnet varje år till tigern. En vacker bok om naturens faror och möjligheter. Illustrationerna av tigern är stora och skrämmande på ett sätt som är ovanligt i svensk bilderbokstradition, men som kanske kan konkurrera med annat skrämmande som barn visst är intresserade av i förskoleåldern, samtidigt som det ger oss en bit av Kinas kulturarv.



Papa Diops Taxi av Christian Epanya (Frankrike)

Ännu en fransk bok, men den här utspelar sig i Senegal. Séne berättar om sin farbror Papa Dio som slutar att sälja jordnötter och börjar köra taxi. Séne brukar åka med sin farbror i taxin och berättar om olika episoder som hänt där: brudpar på väg till bröllop, transport av likkista, och ett barn som föds i taxin. Det är mycket som händer i berättelsen. Bilderna är färgstarka i en klassisk afrikansk tradition. De bilder av Afrika som svenska barn får ta del av handlar oftast om hur fattigt och eländigt det är. Men här är det något annat.


Karin E, bibliotekarie Gamlestadens bibliotek

Inga kommentarer: