lördag 30 maj 2009

Svenska författare

Fotografen och författaren Ewa Rudling gav förra året ut en antologin Svenska Författare - 100 Porträtt i bild och ord. Det är resultatet av tio års dokumentation av Sveriges mest kända författare inom alla genrer. Sara Kadefors, Hans Alfredsson, Martin Widmark, Bodil Malmsten och nittiosex ytterligare portträtt med personliga texter om deras författarskap. Var och en har även valt miljöerna till de fina fotografier som utgör hälften av samlingen.

Antologin är ingen bok man sträckläser även om jag varmt rekommenderar den. Den kan bli lite enahanda och jag hade heller sett att författarna själva skrivit sina texter. Däremot passar den bra som ett inslag i ett bokprat. När man ska berätta om en bok så kan man läsa högt ur Rudlings bok om författaren.

Se om boken finns i GOTLIB.

/Anna

fredag 29 maj 2009

40 är det nya 30!

Gunilla Bergensten har skrivit en dagbok om de sista 365 dagarna som 39 åring och den annalkande medelålderskrisen. När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik, lycklig (och yngre)kallar hon den.
Det är i högsta grad chick lit, en bok där läsaren leende ska känna igen sig. Radhuslivet som 30-nåntings medelklass skildras nog rätt träffsäkert och lite lätt satiriskt, men i grunden väldigt snällt.
Hon berättar bla om hur hon spenderade mer och mer tid framför spegeln och observerade den egna kroppens förfall, om sin vänners olika livskriser och om hur de alla när förhoppningen att 40 ska vara det nya 30.
Tidigare har hon gett ut böckerna Pappor föder barn och Familjens projektledare säger upp sig.

Låna hennes böcker i GOTLIB.

/leif

onsdag 27 maj 2009

Hemlig kurs i drakologi på Gamlestadens bibliotek 22-26 juni

Om ni vill lära er något om drakar så håller vi en kurs i drakologi på Gamlestadens bibliotek 22-26 juni. Det är en hemlig kurs. Den som går hela kursen blir första gradens drakolog. Det är 6 drakologer från föreningen H.U.D.S (Hemliga uråldriga drakologi sällskapet) som håller kursen.

Det har varit stört omöjligt för ledningen för biblioteket att få reda på något vettigt om vad man egentligen bör kunna för att bli en första gradens drakolog eller ja helt enkelt vad de lär sig på kursen. Men något har vi förstått; man får lära sig om alla världens draksorter, om första drakhjälpen, drakmagi och sist men inte minst om den berömda Gamlestadsdraken. Eftersom det är tredje året som kursen hålls här på Gamlestadens bibliotek vet vi också att kursdeltagarna ritar, skriver och skapar i modelllera. De som gått kursen tidigare år har varit väldigt hemlighetsfulla och nöjda!

Förnärvarande är en av kursledarna, drakolog Per Nilsson, på forskningsexpedition i Kina. Men han kommer att vara på plats i Gamlestaden den kursen börjar.

Vill ni vara med? Ja detta är ingen kurs för vuxna. Om man vill bli drakolog är det viktigt att man börjar träna sig redan som barn då man fortfarande har det rätta sinnelaget för att locka till sig en drake. Bäst passar kursen för dig som är mellan 10-12 år.

Kursen pågår varje dag mellan 22-26 juni mellan klockan 10-11 måndag-torsdag och 10-11.30 på fredag då det är examensdag. Anmäl er till Gamlestadens bibliotek telefonnummer 031-365 30 80











Drakolog Per Nilsson på forskningsexpedition i Kina


tisdag 26 maj 2009

Skräcknatt

I En natt på Daemon Hall av Andrew Nance blir fem ungdomar uttagna som finalister i en skrivartävling. De ska tillbringa en natt på Daemon Hall tillsammans med skräckförfattaren Ian Tremblin och läsa sina historier högt för varandra. Därefter kommer en vinnare att utses. Naturligtvis är det inget vanligt ställe, och Ian Tremblin är ingen vanlig författare. Berättelserna tar överhanden och blir kusligt verkliga när mörkret sänker sig över Daemon Hall. Detta är en rejält läskig berättelse med klassiskt skräcktema. Folk försvinner. Boken tappar lite fart på slutet men rekommenderas för den som kan tänka sig lite mardrömmar. /malin

Se om En natt på Daemon hall finns i Gotlib

måndag 25 maj 2009

Sommarboken

En bok som gör mig glad och som jag kan läsa flera gånger, tyst för mig själv eller högt för någon annan, är Sommarboken av Tove Jansson. Den handlar om tre människor, tre generationer som bor på en ö. Sophia, hennes pappa och hennes farmor, men mest handlar den om den fina vänskapen mellan farmor och Sophia. Det är lika mycket en bok för barn som för vuxna och jag kan varmt rekommendera den till hängmattan, spårvagnsfärden eller innan det är dags att släcka lampan.


Se om den finns inne i GOTLIB.

Vill du läsa mer om Tove Jansson, sök upp henne i databasen ALEX.

/Anna

Gängkrig 145

Författaren Jens Lapidus och illustratören Peter Bergting utkommer nu med serieromanen Gängkrig 145. Efter en utekväll där den unga tjejen Jivan dricker sig rejält berusad blir hon brutalt våldtagen av sin kompis bror och dennes kamrat.
Jivans bror bestämmer sig för att hämnas tillsammans med sina kompisar. En av förövarna är dock släkt med en riktig gangster och resultatet blir ett gängkrig där våldet hela tiden trappas upp.
Jag tycker att det är en väldigt grabbig bok. Det är nästan bara män och unga killar i handlingen. Trots att det är en tjej som är våldtäktsoffret så är det grabbarnas våndor och lidanden som står i centrum.
Handlingen är en rak, enkel historia med bra samspel mellan text och bild. Det är främst de utmärkta illustrationerna i hårdkokt stil med ständiga perspektivskiften som lyfter berättelsen. Finalen är inte heller så lyckad, tycker jag.
Låna Gängkrig 145 i GOTLIB
/leif

söndag 24 maj 2009

Luffarens återkomst


Om man ska ut och resa i sommar och inte har så mycket pengar så är det bra att förbereda sig genom att läsa Luffarens återkomst av Joakim Ahlström och David Hellqvist Hirasawa. I boken lär man sig hur man liftar, prutar, svartväxlar, pallar jordgubbar, mutar tjänstemän och hur man kan övernatta utan att göra av med några pengar.
De hade ”Rasmus på luffen” som förebild när de gjorde sin resa genom arton länder på tjugonio dagar. Utan några bestämda planer med minimal packning och lite pengar reste de runt i Europa och tog dagen som den kom.
Boken är två parallella dagböcker skrivna av de två luffarna. Det är en rolig bok som också handlar om vänskap och frihet.

Låna Luffarens återkomst i
GOTLIB.

/leif

fredag 22 maj 2009

När framtiden redan hänt



Jenny Andersson är ekonomhistoriker vid Institutet för framtidsfrågor och har nu utkommit med boken När framtiden redan hänt: Socialdemokratin och folkhemsnostalgin. Hon har i många år forskat kring välfärdspolitikens förändring och socialdemokratin i Sverige och Europa.
Folkemsnostalgin präglar numera flera partier, och författaren diskuterar vad den står för och beskriver hur olika idéer genom årens lopp lagt beslag på ordet och gett det olika innehåll.
Hon visar på skillnaderna med övriga Europa där socialdemokraterna på nittiotalet hade visionen om en futuristisk politik, medan man här förlade den politiska utopin till efterkrigstidens folkhem.
Författaren behandlar också myten om kunskapssamhället och diskuterar vad kravet på det livslånga lärandet leder till. Kunskapsekonomin leder till en varufiering och exploatering av människorna, hävdar hon. I den nya ekonomismen är det centrala begreppet humankapital, dvs människan ses som kapital. Hon säger att det bygger på en deterministisk föreställning där marknaden hela tiden kommer med nya kunskapskrav och att vi därför alla ständigt måste vara beredda på att klara en ny förändring, vara redo för en ny uppgradering. Med den hållningen så beror ekonomins tillväxt på den mänskliga själens tillväxt.
Avslutningsvis menar hon att folkhemstanken från början utgick från tanken om alla medborgares lika värde och det är den idén som hon hoppas ska återuppstå.

Låna När framtiden redan hänt i GOTLIB.

/leif

Årets Peter Pan pris

Peter Pan priset delas årligen ut till en barn- eller ungdomsbok översatt till svenska. Priset instiftades 2000 av IBBY och Bok & Bibliotek. I år gick utmärkelsen till Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av författare är Sherman Alexie och illustratören Ellen Forney och med översättning av Ingela Jernberg.

Junior är 14 år och ses som den nördigaste indianen i Spokane-reservatet. En dag får han rådet att lämna reservatet av sin lärare Mister P. Junior lyder rådet och börjar på en skola flera mil bort, där han är den enda indianen. Boken bygger på författarens egna upplevelser.

Grattis säger vi!

Se om den finns inne i GOTLIB.

onsdag 20 maj 2009

Kurt i Kurtby

I denna, den femte boken om Kurt av Erlend Loe, ska Kurt och hans familj ge sig ut på en semesterresa till Mumindalen i Finland men de råkar i sjö- och trucknöd och hamnar istället i Sverige, i en by som heter Kurtby. Här möter de Kirsti brud och pingiskyrkans anhängare. Kurt, vars skägg har blivit yvigt, tas för pastor och värvas till byns församling. Pingiskyrkan är en sträng rörelse, med ett mycket hotande helvete och otäcka straff (slag på snoppen och snippan!). Kurt får en skallskada och blir helt skum i huvudet, rabblar bibelcitat till höger och vänster. Resten av familjen ligger risigt till när en mentalt förvirrad Kurt och Kirsti brud börjar planera rätt hemska saker. Detta är en hisnande rolig, hemsk och ångestfylld, historia som refererar till, ja, Knutbyhistorien förstås. Och själv sätter jag i halsen både här och där i boken. Det här är vass satir för den vuxne läsaren. För barn kan jag tänka mig att detta faktiskt är en rolig och lite läskig historia, som rymmer många funderingar kring Gud och religion. Vem har rätt till sanningen egentligen? Lite svår att placera är denna text eftersom den rymmer rätt många svåra ord som exempelvis ”labil” och att ”tala i tungor". Galet är det men slutet är gott. Än värre galenskaper möter man i verkliga livet - utan lyckliga slut. Jag tror inte man ska underskatta barns förmåga att tänka själva och inte lägga på dem ett vuxet tabutänk. Och detta är faktiskt en rolig historia som håller i sig själv – tycker jag. Men den åsikten kanske inte delas av alla.
/malin

se om Kurt i Kurtby finns inne i Gotlib.
se intervju med Loe i GP, "Loe går över gränsen" 20090504. Artikeln hittar du exempelvis i Artikelsök, som finns i databaslistan i Gotlib.

Jordens undergång


Nu är det åter på modet med teorier om världens undergång så då kan det passa bra att läsa Pereat mundus av Leena Krohn. Det är en komisk samhällskritisk dystopi, en experimentell galghumoristisk science fiction som utkom här 2001.
Titeln blir översatt från latinet ungefär Jordens eller Världens undergång.Boken består av 36 löst sammanfogade kapitel, och de 36 huvudpersonerna heter alla Håkan.
I upptakten av boken på Institutet för transporter får en Håkan hela sitt sinne överfört till en virtuell datamaskin och blir ett av de första provexemplaren. Sekundär-Håkan visar sig vara betydligt smartare än förlagan. Professorn på institutet hävdar att odödlighet är en mänsklig rättighet, och priset man får betala är kroppen.
Psykologen Dr. Keinolempi bedriver terapi på Internet. En dag får han mejlet ”Jag skulle vilja diskutera världsslutet med er” från signaturen ”Håkan”.
Gillar man svart humor så är det här en bok som man ska läsa.
Leena Krohn har skrivit ett flertal böcker, åtta av dem finns översatta till svenska. Hon fick Finlandiapriset 1992.

Låna Pereat mundus i GOTLIB.



/leif

måndag 18 maj 2009

Europaparlamentsval


Det går att förtidsrösta till Europaparlamentsvalet på biblioteken från och med onsdag 20 maj. För att rösta behöver man sitt röstkort och giltig legitimation. Det går även att få röstkort utskrivet på biblioteket i fall man glömt ta med det. Röstningen sker på bibliotekens ordinarie öppettider. Valsedlar finns utlagda på biblioteken.
Välkommen till Gamlestadens bibliotek och Kortedala bibliotek.


Våtmarker



Charlotte Roches debutroman Våtmarker har blivit en megahit i Tyskland där den sålts i över en miljon exemplar. Nu utkommer den i 25 olika länder, däribland Sverige. Boken är mycket omdebatterad. Vissa ser den som ett feministiskt manifest medan andra ser den som spekulativ pornografi.
Författaren själv säger att hon vill provocera och "befria instängda rakade tillrättalagda ängsliga flickor".
Hon har skapat en romanfigur som bryter alla tabun som finns för en ung tjej av idag att bryta. Dessutom utforskar författaren gränserna för vad man får och vad man inte får tala om.
Den 18 åriga Helen ligger på sjukhus efter att ha skurit sig under en intimrakning. Hon har experimenterat med droger, sex och sin egen kropp.
Helen hatar alla former av hygien och har en fascination för alla kroppsvätskor. Texten är ofta frånstötande då det handlar mycket om kroppsöppningar, blod, hemorrojder, bajs och kroppsvätskor. Boken skildrar också en ovanligt utlevande kvinnlig sexualdrift, för att uttrycka sig milt.
Under den självdestruktiva ytan döljer sig en rädd liten flicka som drömmer om att återförena sin trasiga familj. Fast samtidigt har hon redan låtit sterilisera sig som en markering mot sin odugliga mamma.
Romanen är ett ursinnigt tonårsuppror, och ett våldsamt angrepp på hygien- och skönhetsindustrin som gett många av dagens unga tjejer ett stört förhållande till sina egna kroppar.
Låna Våtmarker i GOTLIB.

/leif

lördag 16 maj 2009

Guldkorn


På vår nyhetshylla i Kortedala hittar man nu bland annat två finfina böcker för den som bara vill försjunka i vackra bilder en stund.
Oceans: exploring the hidden depths of the underwater world av Paul Rose & Anne Laking är en bok med magnifika bilder av haven och dess invånare. För mig, som inte är jättekunnig på området fick jag lära mig att sjöko även kallas dugong, samt bekanta mig med det underliga djuret "red handfish" - har inte hittat någon svensk översättning av detta djurs namn, så berätta gärna om du vet!
Sök Oceans: exploring the hidden depths(...) i Gotlib

Ett annat praktverk att försjunka i är Women artists av Margaret Barlow. Detta är ett konsthistoriskt verk med vackra färgillustrationer av verk gjorda av kvinnliga konstnärer från hela världen, från renässans fram till millenieskiftet. Detta är framförallt ett översiktsverk men som sådant tycker jag det är fantastiskt. Även här får jag blotta min okunskap - jag hittar många konstnärer som jag aldrig hört talas om. Här finns fantastiska målningar och framförallt många fina kvinnoporträtt. En favorit är Night and sleep av Evelyn de Morgan från 1879. Ett annat är Dish of grapes with pears and snail av Giovanna Garzoni, en temperalaverad skiss av ett stilleben. Det ser otroligt modernt ut - kunde ha varit en teckning av Per Åhlin men det är från 1600-talet... Denna bok är kanske ett skäl för ett biblioteksbesök? Den är nämligen lämpligast att läsa på plats eftersom den är stor och tung.
Sök Women artists i Gotlib

Välkommen in till oss och hitta fler skatter i vår nyhylla!

/malin

Information - Läxhjälp

På onsdag den 20/5 har läxhjälpen på Kortedala bibliotek uppehåll. Onsdag den 27/5 är det läxhjälp igen - det är sista gången innan sommaruppehållet. Välkomna!

fredag 15 maj 2009

Mannen som älskade Yngve




Mannen som älskade Yngve är en roman av Tore Renberg som utspelar sig i norska Stavanger. Huvudpersonen är Jarle, en tonårskille med flickvän som spelar i ett rockband och har palestinasjal.
En dag kommer det en ny kille till skolan och Jarle blir blixtförälskad i honom vid första ögonkastet, och hela hans tillvaro ställs på ända. Han har aldrig föreställt sig att han skulle kunna bli kär i en kille.
Författaren skildrar förälskelsen, med dess våndor, och alla komplikationer som den medför mycket bra.
Men tyvärr så tycker jag att inte boken håller hela vägen. Det tragiska slutet känns konstruerat och inte alls trovärdigt.
Ändå tycker jag att boken är så pass bra innan dess att den är väl värd att läsa, i synnerhet om man gillar åttiotalet.
Filmatiseringen av boken blev en av Norges största kassasuccéer.
Den finns att låna både som bok, ljudbok och film i GOTLIB.

/leif

Det stora monsterlandet

Monster har tagit över skyltfönstet på Kortedala bibliotek. Det är barn från Talldungens fridtidavdelningar som ställer ut. Läs om Ögonlös, Lina, Eldmonstret och alla de andra.

/Anna

torsdag 14 maj 2009

8 sidor fyller 25 år

Den lätt lästa nyhetstidningen 8 Sidor fyller 25 år i år, Grattis säger vi!

Du kan såklart låna 8 sidor på biblioteket, kolla i GOTLIB, eller kom in och läs. I Kortedala finns den vid de lätt lästa böckerna.


Läs mer om jubeleumet på deras HEMSIDA.


/Anna

onsdag 13 maj 2009

Queer as Karin


" Flatbröd...Vågar jag köpa det? Det är ju gott, men skulle det inte verka lite...misstänkt"
från boken

Queer as Karin av Sanna Lindström och Terese Oliw är en seriebok om den mesiga flatan Karin. Hennes vänner är paret Sonja och Susanne, och singeltjejen Samira. Vi får följa dem i deras vardag, de arbetar, går på gaybarer, och har kärleksproblem. Tillsammans är de förkämpar för kärlek, rättvisa och billigare folköl.
Seriealbumet både slår och smeker åt såväl homo- som heterovärlden i en härlig blandning av vass ironi och ömsint värme.
Delar av innehållet har tidigare varit publicerat i tidningarna Arbetaren och Kom ut.
Sanna Lindström har även tillsammans med Annika Ruth Persson gjort LL-boken Är klänningar farliga?: om homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Låna Queer as Karin i
GOTLIB.
/leif

Tema - broderskap


Jag har inte läst Boktjuven av Markus Zusak men förstår nu att jag verkligen måste göra det efter att ha läst Fighting spirit. Detta är berättelsen om bröderna Cameron och Ruben Wolf. De bor i en förort, pappa är arbetslös men vägrar av stolthet att söka a-kassa. Mamma sliter halvt ihjäl sig med dubbelt skiftarbete och familjen lever på existensminimum. En dag får bröderna ett erbjudande om att börja boxas i en illegal boxningsklubb. Det är helt enkelt livsfarligt. Och de tackar ja, ett beslut som tvingar dem att kämpa med livet som insats.

Detta är en bok som handlar om boxning, blod och svett, men i ännu högre grad är det en bok om att kämpa, om kärlek och broderskap och att övervinna tuffa tider, att resa sig trots att man är utslagen – såväl i som utanför boxningsringen. Allt våld till trots är detta en mycket fin skildring av hur två tonårskillar överlever i en hård verklighet. En lättläst bok, varken stor i omfång eller onödigt svåra ord. Sådana böcker växer inte på träd och denna bok kan bli en riktig hit gissar jag.
Sök Fighting spirit i Gotlib.

Dagarna jag glömde av Arne Svingen och Mikael Noguchi beskrivs som en lättläst grafisk roman. Det är mycket tecknat för tillfället, allt fler författare ger sig in i seriebranschen. Lite begreppsförvirring råder och att man använder begreppet grafisk roman känns lite synd tycker jag. Som om det inte skulle vara fint nog med tecknat?

Detta är alltså är en grafisk (=tecknad) roman i Mangastil. Ambitionen är nog att reflektera kring mansrollen men jag tycker inte Svingen lyckas med det. Ramberättelsen är dock dramatiskt uppbyggd och spännande. Den handlar om två killar, två bästa vänner och en tjej som de båda faller för. Från första sidorna får man veta att något har hänt, något som får huvudpersonen att vilja glömma. En bit in i berättelsen får man sedan veta att tjejen, Lise, är försvunnen. Frågan är varför och vad som har hänt. Tyvärr förblir förloppet otydligt. Teckningarna är fina, känsloladdade, och det är de som är huvudbehållningen av denna berättelse. Tyvärr synkar inte text och bild. Texten är alltför vag, för sentimental, näst intill patetisk ibland. Kanske en smaksak men här tycker jag man skulle haft mer driv i berättelsen, mer konkret fokus. Textens grafiska utformning känns också alltför utstuderad och gör berättelsen än mer otydlig. Men som sagt, fint tecknat och spännande intrig. Lockar säkert många. Från 15 skulle jag nog säga.

Sök Dagarna jag glömde i Gotlib.

/malin

tisdag 12 maj 2009

Foucault - en introduktion

Jag är långt ifrån expert på den franska filosofen Paul-Michel Foucault men jag har läst några av hans verk. Roddy Nilsson har skrivit Foucault- en introduktion, som är författarens sammanfattande reflektioner av Foucaults texter. Nilsson är docent i historia och lektor i kriminologi vid Växjö universitet och hans bok är inte en handbok i hur man läser och förstår Foucault. Den är inte heller en lättsmält bok men däremot en bra introduktion som ger en uppfattning om, och inledning till Foucaults teorier. Författaren har gjort ett urval där han betonar vissa delar mer än andra. Boken är ett bra lästips om man vill ha en kritisk bild av samhället, en intressant maktanalys och något att fundera kring.

Låna i GOTLIB.

/Anna

Hit med påsen, Axel!

Det här är en favorit som känns i hela kroppen när man läser. Det pirrar och spritter av skräck och tillbakahållet skratt.










Pappa ber Axel gå ut med hunden Brasse, men Axel vill inte. Han är rädd för att få stryk av Benny som är dum och alltid slåss. Pappa övertalar Axel att inget kan hända när Brasse är med. Så Axel tar med sig påsar till bajset och ger sig oroligt iväg. När Brasse är färdigrastad och bajset upplockat dyker plötsligt Benny upp. Då får Axel en idé som ställer honom inför ett val…

En bok för nybörjaren eller att läsa tillsammans. Där de tuffa bilderna förstärker läsupplevelsen. Man får också tillfälle att ordentligt smaka på det fantastiska ordet bajs.
/martin

måndag 11 maj 2009

Festival i stan

Årets Hbt-festival har dragit igång på stans kulturinstitutioner och vi på Kortedala bibliotek är inte sena att hänga på. Vid studieplatserna ställer vi ut böcker på temat. Så kom och låna!





Länk till Hbt-festivalen

/Anna

Beatles på biblioteket






John, Paul, George, Ringo



Finns det fortfarande något nytt om The Beatles att läsa? O ja, på biblioteket finns massor. Både nytt och gammalt. Böcker, filmer, musik går att låna om världens fortfarande mest kända popgrupp. Själv föredrar jag att läsa biografier om John, Paul, George och Ringo, men det har på senare år också kommit två romaner av svenska författare, dels J*vla John av Eva Dozzi och John Lennon var min bror, jag svär! av Bengt Nyman. Den förstnämnda har fått väldigt bra kritik inte minst för sin tidstrogenhet. Bara att instämma.

Paul McCartney. Bakom myten heter en bok av Ross Benson som kom på 90-talet. Den följer Pauls liv från tidig ungdom fram till femtioårsåldern. När John rekryterade honom till sin grupp Quarrymen var han 16 år. Inom några år hade de gjort stora framsteg i den hårda konkurrensen och tidernas största kompositörspar inom rockmusiken, Lennon-McCartney, växte fram. Det var Paul som, till en början åtminstone, stod för de enkla melodierna, medan John kunde tillföra skärpa.

Varför sprack då denna så framgångsrika konstellation till slut? Benson är en väldigt kritisk röst. Han försöker samtidigt vara objektiv och se tillvaron ur de andra Beatlesmedlemmarnas perspektiv. När Paul försöker ta över ledningen av bandet från John i samband med managern Brian Epsteins död 1967 är det onekligen han som får skulden. Beatles enorma framgångar fram till dess som en grupp är förbi. Medan John fortfarande är den som är intresserad av det konstnärliga och musiken blir Pauls intresse också för pengarna alltför stort. -Vi hade blivit affärsmän, säger Paul. Detta ledde enligt Benson till en långvarig konflikt dem emellan där George och Ringo sluter upp på Johns sida och gruppen till slut splittras 1970. Innan dess hinner man dock göra ytterligare några oförglömliga album.

Boken har ett väldigt flyt och det är svårt att sluta läsa för ett gammalt Beatles-fan. Tiden efter Beatles ur Pauls perspektiv är också intressant läsning. Hans isolering och come back med gruppen Wings, Johns död och till där vi i stort befinner oss i nuet: Paul spelar åter (sina) gamla Beatleslåtar. Nyligen uppträdde han förresten med Ringo. Georges liv håller på att dokumenteras av kände filmregissören Martin Scorsese och i juni kommer en Best of-CD med honom; Let It Roll.

Ytterligare två nyligen utkomna böcker handlar om John. I Cynthia Lennons bok John kommer vi honom in på livet. Johns första fru beskriver för första gången sedan hans död, utan bitterhet, livet med popstjärnan och de andra beatlarna. Hans andra fru Yoko Ono har gjort boken Minnen av John Lennon.

CalleL

Barnvalet är i gång!

Nu har barnvalet satt igång. På Kortedala bibliotek har de första barnen röstat på vilken papperskorg de tycker är finast. Det finns tre stycken att välja mellan. Det som valnämnden däremot inte tänkt på innan, är att det finns barn som vill rösta blankt. Detta har vi nu löst genom att göra egna blankröstsedlar, i överenskommelse med valnämnden.

/Anna

Vad är queer?

Nu när det är HBT-festival i Göteborg 14 – 17 maj så kan det passa bra att läsa Vad är queer?, en introduktion till queerteorin och queeraktivismen av Fanny Ambjörnsson, som är forskare vid Centrum för Genusstudier vid Stockholms universitet. Hon förklarar begreppet queer, beskriver dess historiska ursprung och utveckling, och sätter in det i sitt sammanhang i Sverige.
Ibland används begreppet här som en samlingsbeteckning på homo-, bisexuella- och transpersoner, och ibland på dem som i allmänhet faller utanför den sexuella normen.
Det är det faktum att man bryter mot normen som är det centrala, i synnerhet att man bryter mot sexuella normer, strukturer och identiteter, menar författaren. Istället för att fokusera på dem som ses som avvikande så riktar queer uppmärksamheten mot det som påstås vara "normalt". Man delar inte heller in människor i man och kvinna, hetero och homo, utan man vill få oss att se bortom uppdelningarna.
Hur kommer det sig att heterosexualitet framställs som den mest önskvärda samlevnadsformen?
Vad får det för konsekvenser?
Hur skapas och upprätthålls normerna?
Hur togs det emot när partiet F! försökte propagera för en queer politik?
På vilket sätt är queer omstörtande?
Vad är trans- och intersexualism?
Vad är det egentligen för skillnad mellan queerfeminister, radikalfeminister, och sexradikaler?
Det är några av alla de frågor man får svar på i den här boken.
Fanny Amjörnsson har även skrivit I en klass för sig. Genus klass och sexualitet bland gymnasietjejer.

Låna Vad är queer? i GOTLIB.
/leif

söndag 10 maj 2009

Sista chansen


Sista chansen av Marta Söderberg handlar om fjortonåriga Jacky som efter att ha stökat till det för sig ordentligt hamnar på ett skolhem med låsta avdelningar och kroppsvisiteringar. Jacky är inbunden, har svårt att prata och man förstår att hon stänger inne sorgen efter sin mamma som gick bort för fyra år sedan. Jacky som var en talang inom tennis lade ner allt och började dricka, till sin pappas stora förtret.

I vissa aspekter är detta en något schablonartad berättelse men ändå en fin debut tycker jag och fastnade särskilt för det otäckt realistiska psykologiska spelet mellan Jacky och hennes pappa. Där får man full förståelse för varför Jacky reagerat som hon gjort och varför hon är så tyst. Men på hemmet finns också Sara, en utåtagerande tjej som slåss och skriker … men som faktiskt lyssnar.

Det är många unga tjejer som mår dåligt nu och på senaste tiden har detta debatterats en hel del. I debatt förra veckan handlade exempelvis diskussionen om tvångsvård av unga tjejer. Se
Debatt från 5/5.
/malin

lördag 9 maj 2009

Persepolis

I sin tecknade serie Persepolis 1 – 4 skildrar Marjane Satrapi sin rebelliska tonårstid under mullornas styre i Iran, sin besvärliga exil i Österrike, och sin än mer svåra tid när hon återvände för en tid till Tehran.
Hon har en enkel teckningsstil och hon blandar personliga erfarenheter och historiska händelser, tragiken och glädjen blandas med varandra.
Först kom den ut som fyra olika delar i Sverige 2004 – 2005, sedan kom en samlingsutgåva år 2006.
I Frankrike sålde den första delen i över 100 000 exemplar.
En animerad långfilm med boken som förlaga hade premiär 2007. Samma år vann den Juryns stora pris på Cannesfestivalen. Den har vunnit en del andra priser och även varit Oscarsnominerad.
Marjane Satrapi har senare gett ut två teckande serier till: Broderier och Kyckling med plommon. Hon har också gett ut barnbilderboken Alla monster är rädda för månen.

Låna böckerna och filmen i GOTLIB.

/leif

fredag 8 maj 2009

Djupdykning i själens gåtfulla labyrinter



"Det finns sår i detta liv som liksom spetälska i avskildhet långsamt äter och sargar själen". inledningsmeningen i Den blinda ugglan



Kultboken Den blinda ugglan av den iranske författaren Sadeq Hedayat kommer nu i en ny utgåva på svenska. Första gången utkom den 1965.
För den utmärkta översättningen svarar professor Bo Utas, som också presenterar författarens liv och litterära verk i ett finstämt efterord. Poeten Anna Hallberg har skrivit ett vackert, personligt och lyriskt förord.
Originalet kom ut i Indien 1937, i den blygsamma upplagan av 150 exemplar. Boken har influenser av persiska sagor, Edgar Allan Poe, Franz Kafka och Sigmund Freud.
På gränsen till vansinne börjar en man att nedskriva sitt livs historia för sin egen skugga. Det är en skräckhistoria med sexualiteten som drivkraft. En berättelse om upplösning av det egna jaget och existentiell ångest, i gränslandet mellan dröm och verklighet, där tid och rum upplöses. Allt i det opiumrus i vilket författaren levde.
Sadeq Hedayat föddes 1903 i en överklassfamilj i Tehran. Han blev tidigt intresserad av västerländsk litteratur, och han studerade i Belgien och Frankrike. Böckerna han skrev trycktes i extremt små upplagor och blev på den tiden närmast förlöjligade i hemlandet. 1951 begick han självmord i Paris.
Numera anses han av många vara 1900-talets mest betydelsefulla iranska författare. Den blinda ugglan räknas nu till världslitteraturens klassiker. André Breton har kallat den för "ett av de få sanna mästerverken".

Låna Den blinda ugglan i GOTLIB.

/leif

torsdag 7 maj 2009

Vegan Cupcakes Take Over the World!

Den lilla boken för alla stora muffinsälskare. 75 recept på fantastiskt fina kreationer och många exempel på att det går att göra snygga och goda bakverk utan animaliska produkter. Jag blev så glad när jag såg den! Det är dock lite synd att måtten är i enheter som cup, tea- och tablespoon. Det är även bra att komma ihåg att ugnstemperaturen står i Fahrenheit. Som tur är finns det omvandlingstabeller, så bakningen behöver inte vara så besvärlig som den först kan verka.

Länkt till m
åttomvandlare

Det finns mer! Kolla in författarnas
hemsida.

Låna boken i GOTLIB

/Anna

Barnens val på Kortedala och Gamlestadens bibliotek

Rösta för ett renare Göteborg!
Mellan den 11 - 29 maj har alla barn i Göteborg som fyllt sex år och upp till och med 12 år möjlighet att delta i Barnens val 2009. Syftet är att barnen ska få lära sig hur ett val går till på ett lättsamt, roligt och pedagogiskt sätt - samtidigt som de får vara med och bestämma vilken papperskorgsdesign de tycker är bäst och som de tror ska locka folk att slänga sitt skräp i. Det alternativ som vinner kommer att pryda en del av stadens papperskorgar och förhoppningsvis bidra till ett lite renare Göteborg. Skolklasser som ska rösta bokar tid i förväg på telefon 031-3653o89 (Kortedala bibliotek) och 031-3653082 (Gamlestadens bibliotek). Barn som kommer till biblioteket på egen hand är välkomna att rösta när som helst under bibliotekets öppettider under valperioden.

Det är inte så här det ska vara

Det är inte så här det ska vara av Li Österberg är tre serienoveller om olika personer som känner att något inte stämmer. De har svårt att hitta det som de vill ha, de befinner sig i fel sammanhang, men vet inte riktigt vad de ska göra åt det.
Sexkomplex heter den första novellen, och handlar om Sofi som längtar efter att ha häftig sex och känna sig som en riktig kvinna.
Begravningen heter den andra och där är Martin huvudpersonen som tidigare har haft ett förhållande med Joel som han nu återser för en begravning.
Titelnovellen handlar om en tjej som växer upp i en liten tråkig småstad i en familj med en massa syskon, och ett par helt oförstående föräldrar.
Jag tycker att de två första är fantastiskt roliga, den tredje inte riktigt lika bra, men det är sammantaget det bästa seriealbumet jag har läst på länge.
Li Österberg har en egen webbsida där man kan läsa mer om henne: http://www.liosterberg.se/

Låna Det är inte så här det ska vara i GOTLIB.

/leif

onsdag 6 maj 2009

Vestro Gothia

Västra Götalandsregionen har startat en ny pedagogiska sajt Vestro Gothia, där man bland annat kan ta del av och uppleva Sveriges historia på ett helt nytt sätt. Vestro Gothia är en fri webbresurs kring Västra Götalands natur- och kulturarv, som drivs av regionens ABM-sektor (arkiv bibliotek museum). Där ingår de regionala förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet samt Regionarkivet, Landsarkivet och Innovatum science center.
Gå in och testa dina kunskaper och lär dig nytt!
/Anna

Samtidigt

Begreppet grafiska noveller var för mig nytt när jag fick Samtidigt i min hand. Från början trodde jag att det skulle vara mer text än i ett seriealbum, men det tycks snarare vara synonymt.

I denna samling får vi möte sex unga svenska serietecknare som berättar historier om människor, djur och dess möten, alldagliga och mindre vanligt förekommande situationer. Det är i denna samling som med de flesta andra en varierande kvalité men det som förenar är att fantasin inte har några gränser. Jag vill tipsa om Samtidigt framförallt för att det är roligt att lyfta fram unga serietecknare, det finns så många förmågor som är värda rampljuset.


Låna Samtidigt i GOTLIB.

/Anna

tisdag 5 maj 2009

Vetenskapens egen Superstar

"Livet är som att cykla.
För att hålla balansen gäller det att hela tiden vara i rörelse."

Albert Einstein i ett brev till sin son Eduard

Den 7 november 1919 hade den ansedda Londontidningen The Times en fet treradig rubrik med texten:
"Revolution inom vetenskapen.
Ny teori för universum.
Newtons idéer har fallit."
Det var den allmänna relativitetsteorin som efter observationer bevisats vara riktiga. Upphovsmannen var förstås Albert Einstein. Han var en anonym handläggare på en patentbyrå när han 1905 lade fram sin sensationella teori. Fjorton år senare blev den allmänt erkänd. Över en natt blev han världsberömd och han blev 1900-talets första och största geni, en vetenskapens egen Superstar.
Walter Isaacson har skrivit en omfångsrik biografi på 666 sidor om honom med titeln Einstein: hans liv och Universum. Det är en detaljerad genomgång av hans liv, det privata skildras närgånget men tyngdpunkten ligger på hans roll i offentligheten.
Han var okonventionell, nonkonformist, antiauktoritär, radikalpacifist och bohemisk, och han gick alltid sina egna vägar. Förutsättningarna för Einsteins rön var förutom hans upproriskhet även att han hade en lekfull fantasi. Han hade föreställningen att universums lagar grundades på en harmonisk verklighet och han såg det som vetenskapens uppgift att upptäcka den.
Boken är förstås fylld av minnesvärda anekdoter och aforismer. Men författaren väjer inte för att också skildra de mindre smickrande sidorna hos snillet.
I boken presenteras också Einsteins teorier på ett pedagogiskt sätt så att vi som vare sig är genier eller vetenskapsmän ska få en chans att förstå dem.
Låna Einstein: hans liv och Universum i GOTLIB.

/leif

måndag 4 maj 2009

Två användbara böcker

En glädje med att vara förälder till en vetgirig femåring är att man upptäcker så mycket på nytt och dagar som dessa kan det vara skönt att låna några böcker som man tillsammans kan använda sig av utomhus. Min första blombok och Min första småkrypsbok är perfekta i det avseendet.










Böckerna är enkla och bra gjorda eftersom de ger svar på frågor, ställer frågor och uppmuntrar till nya frågor. I blomboken är blommorna indelade efter färg medan småkrypen är indelade efter ben: inga ben till många ben. Varje blomma och småkryp har ett eget uppslag med fina fotografier och utrymme för att notera att man hittat, var och när, men den funktionen kan man såklart inte använda sig av i bibliotekets böcker.










Böckerna innehåller Sveriges vanligaste vilda blommor och de vanligaste småkrypen, urvalet är Anja Bakliens eget personliga, men vi känner i alla fall igen de flesta och nu har vi även lärt oss vad de heter, bor och äter.

Och leta efter närmsta äng här Google Maps

/martin

Så jävla normal

… och så kom då äntligen Nina Hemmingssons nya seriealbum Så jävla normal. En sanning blev bekräftad, man ska inte ha stora förväntningar, då går dem bara i kras. Jag hade sett framför mig hur jag skulle ligga dubbelvikt av skratt men ack nej. Okej riktigt så illa är det inte. Hon lyckas igen med att få ihop livets bitar med sin finurlighet och träffsäkerhet. Serierna handlar mycket om bekräftelse, att räcka till och känslan av hat, ångest eller bitterhet som finns där utan att vi egentligen vill. Det är svart humor och visst skrattar jag, men tycker att hennes tidigare Är jag din flickvän nu, är betydligt bättre.

Låna Så jävla normal och Är jag din flickvän nu i GOTLIB.
/Anna

söndag 3 maj 2009

Mare Kandre

Under långledigheten såg jag på K special om Mare Kandre. Enligt många med mig var hon en av åttiotalets främsta författare. 1984 debuterade hon med barndomsskildringen I ett annat land, men den av hennes romaner jag här tänkte tipsa om är den feministiska satiren Quinnan och Dr Dreuf.

Quinnan kommer till Dr Dreuf för att reda upp sina problem. Boken har inte många sidor men innehåller alla tänkbara fördomar och kvinnoöden som finns och funnits genom historien. Den kvinnohatande Dr Dreuf får brottas med dessa och det blir dråpliga roligheter. Genom satir skildrar hon en kritisk bild av psykoanalysen men ger även en tänkvärd skildring av kvinnohistorien. Boken är perfekt för högläsning och/eller att användas i en bokcirkel.

Dokumentären om Mare Kandre är mycket sevärd och finns på
SVT play under maj.

Låna Kandre i GOTLIB.
/Anna

lördag 2 maj 2009

Dissekerad manlighet


I sin bok Den ensamma fallosen undersöker Anja Hirdman hur manlig sexualitet skildras och skapas i bildform i media. Det är hennes andra bok, hon har tidigare gett ut boken Tilltalande bilder, och den här boken kan på ett sätt sägas vara en fortsättning på den.
Manlig heterosexualitet är normen som kvinnors sexualitet och mäns homo- och bisexualitet ställs emot och den tas för självklar och given.
I media och reklam används det och anspelas det ständigt på sex, men heteromannen är frånvarande där. Utan att synas är hans sexualitet på en gång överallt och ingenstans.
Författaren har undersökt hur maskulinitet och sexualitet skapas och formas inom pornografin, och på Internet. Spridningen av pornografin har accelererat lavinartat med Internet och dess bildspråk inlemmas mer och mer i reklamen.
Hon har också gjort en ingående studie av den bland ungdomar så populära sajten Snyggast.se. Kommunikationen där sker till stor del med bilder, det är dessa som ska visa vem man är. Könsrollerna är föga förvånande hårt cementerade där också.
Det är den ”manliga blicken” som formar kvinnan till ett tillgängligt objekt. Denna blick är förstås ett uttryck för makt, kvinnor ska låta sig betittas och männen beskåda dem.
Enligt författaren kan man blottlägga maskuliniteten genom att analysera hur kvinnor framställs. I massmedia är det ”mjukporren” som dominerar och befäster bilden av kvinnan som ett villigt objekt för mannens öga. Den manliga blicken skildras där som om den speglar en naturlig relation mellan man och kvinna, där hon längtar och är redo att underkasta sig, medan han är självständig.
Grunden för den heteronormativa manligheten är att den manliga sexualiteten ses som något som är åtskilt från mannen, och från andra känslotillstånd, hävdar Anja Hirdman. Hans sexualitet reduceras till könsorganet, och fallosen ses som en metafor för auktoritet och mystik.
I mytbilden ingår också att mannen ska kunna kontrollera sina känslor, vara oberoende och vara auktoritär. Han ska ha distans till sin egen och andras kroppar. Det är det som ger upphov till dubbelheten inför det feminina.
Kvinnans dragningskraft består i att hon är allt det som han inte får vara, hon står för känslor och beteenden som han måste lägga utanför sig själv. Hon blir både lockande och hotande, hon både åtrås och föraktas, men framför allt framstår hon som annorlunda, säger författaren.
I själva verket är den manliga blicken något helt annat än vad den utger sig för att vara. Den är inte följden av ett naturligt begär, utan den är en föreställning om en manlighet där en mängd känslor och egenskaper ska kontrolleras eller undertryckas.
Anja Hirdman tror dock att en förändring kommer att ske ganska snart, och hon menar att mäns och kvinnors sexuella begär och längtan efter kärlek i själva verket egentligen är ganska lika.
Jag tror att hon har rätt i det, och jag tycker att det här är en mycket bra bok som inte riktigt fått det genomslag den förtjänar.

Låna Den ensamma fallosen och Tilltalande bilder i Gotlib.

/leif