måndag 10 september 2012

Några nya böcker om fotboll

 I boken "Spela fotboll bondjävlar" : en studie av svensk klubbkultur och lokal identitet från 1950-talet till 200-talets början, del 1, av Torbjörn Andersson  behandlar han några svenska klubbar . Hur de har fått sina karaktärer och vad de har betytt för sina städer.
Han jämför skåneklubbarna Malmö FF, Helsingborgs IF och Landskrona BOIS, liksom göteborgsklubbarna IFK, GAIS och Örgryte IS. Vidare ägnar han varsitt kapitel åt Listerlandets Mjällby AIF och Växjös Öster.
Författaren väcker frågeställningar som; hur mår egentligen svenskklubbfotboll idag? Vad betyder lagen för sina hemorter nuförtiden? Vilket lag är folkligast? Var och för vem är klubblagsfotbollen viktigast? Har rivaliteten mellan klubbarna ökat eller minskat?


Den uruguyanske författaren Eduardo Galeanos essä Fotbollen - vilken historia utkommer nu i utökat nytryck. Den gavs först ut i Sverige 1998, med titeln Fotbollens himmel och helvete. Boken är nu kompletterad med kapitel om Världsmästerskapen 2002, 2006 och 2010.
Den här boken, i vilken fotbollens långa historia skrives, utkommer ständigt i nya upplagor i Latinamerika vilket nog beror på att han skriver så unikt poetiskt och förförande vackert om fotboll. Essän är full av härliga porträtt av spelarprofiler, och filosofiska funderingar om fotbollens väsen. Författaren kommer också med skarp kritik av den globala storkapitalismens övertagande av fotbollen vilket förstör spelglädjen, det fria spelet och fotbollens själ.

En tredje ny bok om fotboll här är Den hårda kampen : Fotbollen i Sverige, särskilt Göteborg, före första världskriget av Lennart K Persson. Boken tar avstamp i England  och sedan fortsätter de tre första kapitlen med spelets etablering i Sverige. De följande sju kapitlen koncentrerar sig på Göteborgsfotbollen och då i synnerhet på den hårda kampen mellan ÖIS och IFK. Författaren behandlar bla massmedias bevakning av sporten, och publikens beteende. Där kan vi se att huliganismen ingalunda är en modern företeelse.

/leif

Inga kommentarer: