lördag 5 april 2008

Läs mer!

Svensk biblioteksförening, SB, driver just nu en kampanj för en nationell bibliotekspolitik, något som Sverige till skillnad från de andra nordiska länderna saknar. På kampanjens webbplats hittar du en hel del argument och fakta rörande både folk- och skolbibliotek, http://www.librarylovers.se/
Ännu mera information, forskning och annat smått och gott om bibliotek hittar du på föreningens webbplats http://www.biblioteksforeningen.org/
"Svensk Biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden bibliotekspolitisk organisation som verkar för ett bibliotekssystem av hög standard, för att den svenska bibliotekslagen tillämpas och utvecklas samt för biblioteken som ett värn för demokrati och yttrandefrihet."
Detta låter väldigt trist och högtidligt, men det är viktigt att komma ihåg att det är demokrati och lika möjligheter för alla att få tillgång till litteratur och andra kunskapskällor som är folkbibliotekens ursprungliga uppdrag.
Det finns en sedan över hundra år pågående debatt om vilka böcker bibliotekens ska köpa in och vilka man ska avstå från. En nyare viktig diskussion idag är om biblioteken ska prioritera språket, det skrivna ordet, antingen det trycks eller lagras digitalt, eller om musik, film, spel med mera är lika viktigt att låna ut eller erbjuda i biblioteket.
Vad tycker du?

Ingrid

1 kommentar:

Pontus sa...

Håller med om att det i Skoglunds diskussionsunderlag saknas ett försök att formulera ett syfte. Jag provar nu: Skapa reella möjligheter för alla att bli medvetna medborgare.
Däremot läser jag en undertext i Skoglunds material som berättar om ett hot mot biblioteken i form av minskad utlåning och besök. Men hotet är väl mot samhället i stort och ett av botemedlen: satsningar på bibliotek?
Politiker tycks sakna intresse, kunskap eller en idé om vad biblioteken skulle kunna betyda bortom de sedvanliga flosklerna. (Har just läst riksdagsdebatten om biblioteken http://www.biblioteksforeningen.org/index.html)
Något jag däremot märkt att politiker verkar mycket intresserade av är makt och pengar. För att på längre sikt skapa en hållbar bibliotekspolitik kanske vi borde fundera ut något att stoppa i gapet på dessa. Kanske diskussionerna om att vårt land inte kan konkurrera med låga priser men väl om kvalité och gestaltning skulle kunna vara en början. En nyttoidé där konst och kultur, upplevelse och gestaltning, kunskap och design som delar av samhällets innovationssystem. Ett starkt och rikt biblioteksväsende, fritt, välkomnande och utan några ekonomiska hinder i form av låneavgifter, reservationsavgifter eller annat trams, är just vad en sådan idé behöver…

Pontus