torsdag 11 december 2008

Tema: Lärmiljö

Idag fokuserar vi på lärmiljö och verksamhet för vuxna i lärande i Kortedala och det kommer att vara mer hjärnverksamhet än vanligt bland personalen.

Dagen började med en paneldebatt där många viktiga synpunkter kom upp. Därav språkcafé på flera språk. I Göteborg har vi koncentrerat oss på att prata lätt svenska över en fika, medan i övriga delar av landet så ordnas språkträffar på flera språk. Tanken med det är att byta språk på lika villkor. Svenskspråkiga vill lära sig t.ex. arabiska, persiska, spanska …samt att man även lockar över dem till de svenska språkcaféerna. På så sätt kom vi in på en annan diskussion; den om frivilligarbete. Är det en fråga för facket eller handlar det om välgörenhet? Det är inte bara språkcaféer som har frivilliga utan även läxhjälp på folkbibliotek bedrivs idag till stor del av frivilliga och frivilligorganisationerna som t.ex. Röda Korset och Individuell Människohjälp(IM). Borde inte detta istället vara en avlönad verksamhet?

Vill ni ta del av- och delta i fler diskussioner inom området, gå med i BILDAnätverk.

Medan jag nu ska återgå till sjuksängen så kommer de övriga deltagarna av temadagen att få information av Reida Arvman, studievägledare och June Olsson, pedagog om Svenska För Invandrare (SFI) utbildningen i Göteborg. Dagen avslutas sedan med diskussion i smågrupp om vilka samarbeten som finns och vilka samarbeten som kan utveckla ViL (Vuxna i Lärande) projektet inför nästa år. Vad som springer ur dessa diskussioner återstår att se, även jag väntar med nyfikenhet.

Självklart bjuds deltagarna på de lockande våfflorna!

/Anna

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag skulle vilja att ni hade språkcafe på persiska så jag fick träna att prata