måndag 25 juni 2012

Miss Peregrine´s home for peculiar children

Gamla fotografier kan äga en säregen skönhet och samtidigt vara lite läskiga och det är med skräckblandad förtjusning som jag inser att fotona som handlingen kretsar kring i Miss Peregrine´s home for peculiar children är äkta vara. Detta gör att den är lite jobbig att ha liggandes på nattduksbordet vid läggdags. Författaren Ransom Riggs har själv samlat in samt lånat av samlare och sedan byggt en historia kring bilderna.

Som liten pojke får Jacob Portman höra de mest fantastiska berättelser av sin farfar om ett hem för besynnerliga barn på en ö utanför Wales kust. Barnen har olika förmågor som farfadern visar foton som bevis. På grund av deras särskilda förmågor skyddas de av föreståndarinnan Miss Peregrine från monster. När Jacob blir äldre så börjar han tvivla på dessa fantastiska historier. Barnen var flyktingar undan förintelsen och monstren måste ju vara nazisterna? Så inträffar en tragisk händelse när Jacob är 16 år som chockar honom djupt.

Tillsammans med sin fågelskådande far beger han sig till ön utanför Wales för att ta reda på sanningen om sin farfars bakgrund. Detta är upptakten till en fantasifull uppväxtskildring med inslag av mysrys. Boken är en bladvändare med en hel del oväntade vändningar. Framförallt gillar jag hur författaren väver en historia kring fotografierna. Vid enstaka tillfällen kan det kännas lite forcerat, samtidigt som jag förundras över hur väl författaren har lyckats inkorporera text och bild. En bok utöver det vanliga, dock med en ganska klassisk story. Att den tar slut precis när det verkligen börjar bli spännande är lite snöpligt men samtidigt bådar det gott för uppföljaren. Föga överraskande ska det dessutom bli en film i Tim Burtons regi! Jag vet inte hur jag alltid lyckas läsa böcker som sedan ska bli film? Men bra kommer det nog bli. Om du inte redan blivit intresserad av det fantastiska omslaget och den intressanta titeln och denna recension så tycker jag du ska kolla in boktrailern: :Låna boken här.

/AnnaJ

Inga kommentarer: