måndag 11 juni 2012

Tillsammans är vi starka

Leymah Gbowee har tillsammans med journalisten Carol Mithers skrivit sin självbiografi Tillsammans är vi starka: hur systerskap, bön och sexvägran förändrade ett land i krig. Boken tilldrar sig i Liberia och vi får inledningsvis följa hennes uppväxt i ett priviligierat hem. Alldeles för tidigt gifter hon sig med en man som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. Inbördeskrig bryter ut. Ett krig med ofattbara grymheter  mot civilbefolkningen som mord, våldtäkter, stympningar etc, etc.
Så småningom lyckas hon ta sig ur sitt destruktiva äktenskap och börjar arbeta som socialarbetare i ett kristet hjälpcenter. Där träffar hon kvinnor som har råkat mycket värre ut än hon själv. Hon kommer också till insikt om att kvinnorna måste göra organiserat motstånd mot våldet.
Samtidigt som hon arbetar med att rehabilitera traumatiserade kvinnor så ordnar hon massmöten för fred, och hon ordnar också en sexstrejk. Den senare blev inte så speciellt framgångsrik, men den gjorde henne internationellt känd. Däremot blev det till slut fred i landet, till stor del tack vare kvinnornas aktioner.
Författaren fick Nobels fredspris 2011, ihop med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf och Tawakul Karman, en jemenetisk fredsaktivist. Numera är Leymah Gbowee ledare för ett afrikanskt kvinnonätverk för fred och säkerhet.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                 /leif

Inga kommentarer: