torsdag 14 juni 2012

Veckans ord

Veckans ord blir Ukraina, som betyder gränsland, och som är en av värdarna för fotbolls-EM.
 Blott två timmars flyg från oss ligger detta Europas till ytan näst största land. Trots närheten är det relativt okänt här. Landet är ett gränsland mellan öst och väst och har så varit genom historien. Riken och styrande herrar har växlat genom århundradena, men motsättningen har bestått.
Den som vill veta mer om landet kan läsa den nyutkomna boken Ukraina: den förrådda revolutionen av Ulf-Göran Widqvist.
Författaren koncentrerar sig på sociala villkor, ekonomi, demokrati och nationell identitet.Det är en ytterst dyster bild som målas upp. Landet präglas av djupa  historiska motsättningar mellan den västvänliga västra delen och den ryssvänliga östra delen. Den oranga revolutionens förhoppningar om demokrati och frihet har dribblats bort av de styrande rövarbaronerna.
Sedan sovjetimperiets fall har befolkningen minskat med sju miljoner och livslängden sjunkit drastiskt. Sjukvård, folkhälsa och levnadsstandard är på en usel nivå. Hela samhället är genomsyrat av korruption och innevånarna har ingen tillit till samhället. Miljotals har tvingats emigrera, och hundratusentals kvinnor och barn har blivit offer för prostitution, slaveri och människohandel.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                             /leif

Inga kommentarer: