tisdag 10 november 2009

Hon låter sig inte skrämmas
Den mexikanske journalisten och människorättsaktivisten Lydia Cacho gav 2005 ut boken "Los demonios del Edén" där hon avslöjade ett pedofilnätverk med näste i Cancún, Mexico. Nu kommer hon med sin uppföljare "Jag låter mig inte skrämmas" som skildrar vad som hände sedan.
Pedofilerna hade ett mäktigt nätverk av korrupta politiker, jurister, affärsmän och poliser så några månader efter utgivningen blev Cacho kidnappad och sedermera arresterad på order av en delstatsguvernör. Hon blev utsatt för förnedring, tortyr, och hon blev hotad med än värre saker.
Så småningom blev hon frigiven då det hade växt fram en folklig proteströrelse, och då hon hade blivit världsberömd genom sin modiga insats. Ledaren för pedofilerna fick så småningom 30 års fängelse. Lydia Cacho lever dock ständigt under dödshot, men hon fortsätter oförtrutet sin kamp.
Det här är en skrämmande berättelse om hur små barn våldtas, torteras och ibland till och med dödas.Men boken ger också hopp. Den handlar om hur ett helt land vaknar och engagerar sig. Hur små modiga flickor och pojkar vågar berätta, och därigenom hindrar pedofilerna att förgripa sig på andra. Om människorättsaktivister som skyddar och hjälper offren att skapa sig en ny framtid.


/leif

Inga kommentarer: