onsdag 9 december 2009

Sonic om John Fogerty


Country och progg? I Musiktidningen Sonic (nr 49) berättar Creedence-legenden John Fogerty om sina hjältar inom countrymusiken. Och om Fogertys senaste album är ett coveralbum på countrysånger (det andra han gör på 36 år) så lovar han dock i intervjun att nästa album åter blir ett renodlat rockalbum med egna låtar.

Fogerty berättar om de musikaliska förebilder han haft och fortfarande har och vars låtar han sjunger på albumet The Blue Ridge Rangers Rides Again. Albumet kom ut tidigare i år. Det är några av countrymusikens storheter som, t ex Buck Owens, Fogerty gör. Han menar också att countryns påverkan på Creedence Clearwater Revivals musik var stor.

Creedence Clearwater Revival, vars bandledare John Fogerty var, var hur stora som helst åren runt 1970. Själv såg jag Creedence som tonåring spela på en Europaturné och när jag en gång berättade om detta för en vän gapade han stort. –Det är nästan som att ha sett The Beatles, sa han.

Detta Sonicnummer har för övrigt en hel del ”retro”. I en samlad recension av tio återutgåvor av svensk progg får alla utom en betyget 6 och 7. En 8 får Hon kom över mon med Contact som var ett proggband med folkmusikinslag.


CalleL

Inga kommentarer: