onsdag 2 december 2009

Tänk klimatsmart - ge en romanretreat i julklapp

Den 17 augusti skrev jag om att koppla av genom att unna sig själv en romanretreat, d.v.s att isolera sig under en dag för att läsa romaner. Jag ville slå ett slag för lustläsandet och samtidigt ge ett kvalitativt bugetalternativ till den exklusiva avkopplingsindustrin.
Nu närmar sig julen och det alltmer högljudda miljölarmet borde få oss att förändra våra konsumtionsmönster även vad gäller julklappar. Det är hög tid att vi börjar inrikta oss på att konsumera upplevelser istället för att köpa onödiga resurslösande ting som några andra har fått oss att tro att vi behöver. Tips på bra upplevelseklappar är biocheckar, restaurangbesök och teaterbiljetter. Men om man vill ge bort en mer exklusiv julklapp som ändå så kan man ge bort en romanretreat. Här är några tips om hur man skall bära sig åt för att få till en bra romanretreat i jul.
Läs igenom det förra blogginlägget och kolla vad jag menar med en romanretreat.
Var lite detektiv så att du kan lista ut ifall romanretreat är något som passar för personen. Att ge bort en sådan här present till någon som inte gillar att läsa rekommenderas inte. Det är ungefär som att ge deoderant till någon som alltid luktar svett, tyket.
Ordna en speciell dag då du tagit reda på att personen kan komma loss. Se till att hitta en plats där personen kan vara ensam under cirka 10 timmar. Det är bra om det är utanför personens hem så att hon kan koncentrera sig på att läsa. Enklast och billigast är kanske i ditt eget hem, men se till att hålla dig borta!
Överlämna presenten i form av ett handskrivet presentkort med tid och plats för retreaten.
Bifoga också ett formulär för att fylla i vilka böcker, vilket snacks och vilken slags mat som önskas. För romanerna kan det vara bra med några alternativ, så att personen inte känner sig tvingad att läsa något som visar sig inte passa. Böckerna lånar du givetvis på biblioteket. Var ute någon vecka i förväg om det är några böcker som du måste reservera för att få tag på (vilket är gratis nu för tiden).
Tips på hur man gör ett snyggt presentkort kan man hitta i Michael Bindefelds bok "Bindefelds inbjudningskort : gör egna kort för årets alla fester" Det är som ni förstår en bok om hur man gör inbjudningskort men är nog det närmste man kan komma om hur man gör egna presentkort.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken superbra idé!