måndag 13 februari 2012

En ovärdig dotter

En ovärdig dotter är Justine Lévys tredje roman. Liksom hennes två tidigare böcker så är det en självbiografisk berättelse där hon inte bara blottar sitt inre, utan lägger även ut sina närstående till allmän beskådan.
Författaren är dotter till den världsberömde franske filosofen Bernard Henri Lévy och den fd fotomodellen Isabelle Doutreluigne.
Huvudperson i boken är Louise vars mor är döende i cancer samtidigt som hon själv är gravid. Hon kastas mellan känslor av skuld och av sörjande kärlek, och hon har svårt att känna glädje över det barn som hon har längtat efter så länge. Samtidigt längtar hon på en gång efter att mamman ska gå bort medans hon på samma gång sörjer att mamman var frånvarande när hon behövde henne.
I hennes första roman Vi ses på Place de la Sorbonne väntar huvudpersonen på en mamma som aldrig kommer. Mamman är en egoistisk missbrukare som inte bryr sig om sin dotter. I den andra boken, Ingenting allvarligt, skriver hon om hur hennes man lämnar henne för artisten Carla Bruni, sedermera presidenthustru.
Justine Lévy är en av Frankrikes populäraste författare, och det förstår jag för hon skriver verklligen bra.
Låna boken i Gotlib./leif

Inga kommentarer: