onsdag 15 februari 2012

Veckans ord!

Igår var det alla hjärtans dag och av någon anledning ploppade begreppet hegemoni upp i mitt huvud. Kanske för att när jag åkte vagnen till jobbet noterade att skillnaden mellan mina medpassagerare och nyhetstidningens rubriker om dagen var påtaglig. Dagen har en tendens att på så vis frambringar en vit heterosexuell hegemoni som skapar ett utanförskap för de personer som inte lever upp till den eller känner igen sig i den. I detta sammanhang betyder det att den överordnade normen är vita heterosexuella, så som det visades i tidningen och det är ingen hemlighet att majoriteten som bor i Östra Göteborg inte är vita. Sen hur det ligger till med medpassagerarnas sexualitet kan jag så klart inte veta och låter det därmed vara osagt.

Vad betyder då veckans ord? Jo begreppet hegemoni kommer från grekiska hegemonia, som betyder ledande ställning, dominans, herravälde.

Sara Ahmed, professor i Race and Cultural Studies vid Goldsmiths College, University of London har skrivit en bok på temat som heter Vithetens hegemoni. En spännande bok som Leif tidigare har bloggat om, kolla här.

/Anna

Inga kommentarer: