måndag 6 februari 2012

Män av våld

I boken Män av våld skildrar Tommy Deogan huliganismen i dagens Sverige. Han pratar med aktiva huliganer som berättar om kickarna och identiteten som slagsmålen och drogerna ger dem. Författaren samtalar även med mammor, flickvänner och avhoppade huliganer. Några poliser medverkar också, och de avslöjar att det är attraktivt bland dom att jobba på sk högriskmatcher. De får även de kickar av stämningen och våldet.
Själva ser huliganerna sig som fotbollslagens förnämsta supportrar. Någon motsättning mellan fotboll och våld ser de inte. Tvärtom menar de att de är intimt förknippade med varandra.
Den ståndpunkten delar författaren som hävdar att aggression är en självklar del av idrotten, i synnerhet beträffande manliga lagsporter som fotboll, ishockey och handboll. Han menar att etablissemanget, som Fotbollsförbundet och klubbledningarna, hycklar när de säger att våldet är ett tragiskt problem som de inte vet varifrån det kommer. Författaren menar att var och en som själv besöker en allsvensk match kan se hur smockan hänger i luften på planen, och hur publiken skriker ut sin ilska och sitt hat på läktarna.
Låna boken i Gotlib.

/leif

Inga kommentarer: