lördag 24 mars 2012

De osynliga

Om alla människor är lika mycket värda, hur kan vi då ha olika måttstockar för vad som OK, och vad som är skit för olika människor? Den frågan ställer Rebecka Bohlin i boken De osynliga: om Europas fattiga arbetarklass.
Livspussel är på tapeten och handlar om att stress i arbetslivet gör det svårt för oss att hinna med både vardagslivet och arbetet. Politikerna har därför infört RUT-avdraget som innebär att man får skattesubvention om någon annan städar ens hem.
Detta utgår helt och hållet från de välbeställdas perspektiv, medans det råder en total tystnad om villkoren för de lägst avlönade arbetarna. Dom som jobbar från sex på morgonen till åtta på kvällen, och ändå inte får pengarna att räcka till. Eller ännu mindre har tid att umgås med sina barn. Den här boken vill ge en röst åt dom, och skildra hur de här människorna och deras barn mår. Rebecka Bohlin har valt att fokusera på servicenäringarna och hon träffar och pratar med dom som städar hemma, lagar mat och jobbar i kassorna i London, Hamburg och Stockholm.De här människorna hör till det som brukar kallas prekariatet. Naturligtvis har de inga förmåner och de jobbar utan trygghet med låga löner och med usla villkor. Enligt ekonomen Samir Amin så hör ca 40 % av arbetskraften i industriländerna till prekariatet.
Författaren intervjuar också forskare och företrädare för fackföreningsrörelsen. De krafter och mekanismer som ligger bakom dessa låglönejobb, som oftast utförs av kvinnor, analyseras.
Som motkraft till detta vill författaren se omstrukturerade fackföreningar som jobbar aktivt med uppsökande verksamhet på gräsrotsnivå.
Låna boken i Gotlib.


/leif

Inga kommentarer: