måndag 12 mars 2012

"Memoarer är prostitution"

WikiLeaksgrundare Julian Assange skrev i december 2010 kontrakt om att ge ut en bok som dels skulle vara en självbiografi dels ett manifest med ideér om kamp för en öppnare värld. När han läste det första utkastet så lär han ha yttrat "Memoarer är prostitution", och därefter motsatte han sig utgivningen av boken.


Då han hade fått ett förskott på 4 miljoner kronor som han inte kunde betala tillbaka (Pengarna hade han gett till sina advokater) så valde förlaget ändock att ge ut boken under titeln Memoarer är prostitution. Skotten Andrew O´Hagan har skrivit den efter att ha intervjuat huvudpersonen cirka femtio timmar.


Bokens första del är en intressant skildring av Julian Assanges säregna barndom och uppväxt, som uppenbarligen har satt en stark prägel på hans livsföring och syn på tillvaron. Sedan blir boken väldigt ojämn. Han är ju konpirationsteoretiker så en del tankar om dem utvecklas. Vi får däremot inte just veta något om hans privata vuxenliv. En del märkliga påståenden görs som exempelvis att de svenska feministerna skulle ha framtvingat den svenska militära insatsen i Afghanistan. Vissa tecken på hybris och förakt för omgivningen framträder också. I det sammanhanget bör vi kanske påminna oss om att boken är författad av en spökskrivare och att Assange faktiskt försökt stoppa publiceringen.


Låna boken i Gotlib./leif

Inga kommentarer: