torsdag 5 februari 2009

Den svenska delegationen är åter på plats i vardagen.

Jag trodde vi lämnade vintern när vi igår for hem från Norge, men snön den singlade lika vackert och fridfullt här. Dock var det inte -12. Idag är Göteborg lika grått som vanligt och vinterkänslan är ett minne blott.

I Norge, närmare bestämt i det lilla samhället Sorumsand några mil utanför Oslo, har vi träffat andra personer från sju europeiska länder som arbetar med vuxenutbildning i någon form. Resan var ett utbyte inom eu-projektet Creative Approaches to Intercultural Competence (CAIC). (Läs mer om projektet i tidigare inlägg, som du hittar under caic.)

De fem dagarna på norsk landsbygd i kombination med intressanta möten och människor har väckt nya funderingar kring kulturmöten och integration. När många nationaliteter möts blir det tydligt vad vi lyfter fram från olika kulturer, ofta handlar det om mat. Som vegan blir det lite förvirrande för varken köttbullar eller julskinka står på mitt matbord. Däremot falafel, tofu och coscos och det är inte så svenskt eller jo... för en svensk vegan. Vad är det egentligen som avgör att man är det ena eller det andra, svensk, norsk, turk, kines eller..? Är inte huvudsaken frågan om att känna sig som en del av ett samhälle? För mig handlar integration om demokrati, och demokrati om delaktighet, och delaktighet handlar om att behärska språket. Så enligt min logik är alltså språket vägen till integration, med eller utan sill. Och då förstår ni säkert vart jag vill komma. Till biblioteket så klart!

/Anna

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att integration främst handlar om att man får ett arbete, så att man blir en del av samhället.
Visst behöver man kunna språket - men tyvärr räcker det ofta inte med det.

K G biblioteksblogg sa...

Det räcker inte heller med att man får ett jobb. Vad kommer först, hönan eller ägget?
/Anna

Anonym sa...

Nä, men det är ofta en bra början.

Anonym sa...

med jobbet kommer språket, ofta handlar sfi med mera mer om förvaring än integration, varför ska man lära sig ett språk som man ändå aldrig behöver använda

Anonym sa...

Det är inte bibbans fel om folk inte får jobb, ni gör ett bra jobb
med att hjälpa folk, mer än så kan inte ni göra.

K G biblioteksblogg sa...

Tack, det är alltid lika kul med uppskattning!

Anonym sa...

Tack för inlägget Anna. Visst var det en fin resa? Jag önskar bara att det eländiga influensaviruset kunde vara mindre mångkulturellt. Annars är det väl inte många företeelser som bör begränsas av landsgränser? / Eva, på väg ut ur dimman