måndag 2 februari 2009

Det dom inte sa


”Man föds inte till kvinna, man blir det.” sa Simone Beauvoir. Inte heller föds man till feminist. I Det dom inte sa :om hur jag blev feminist berättar Lisa Lindén, utifrån sina erfarenheter, om sin väg till att bli feminist.
Boken är tänkt för ungdomar från femtonårsåldern och uppåt och det är en introduktion till feministiska frågor. Varje kapitel inleds fyndigt med ett låtcitat och texten lättas ibland upp av svartvita bilder.
T ex så inleds kapitel 16 så här:
Stupid girl
What happened to the dream of a girl president?
She´s dancing in the video next to 50 cent.
Pink
Det är lättillgängligt, lättfattligt och överskådligt utan att det blir för tunt.
Hon inleder med att beskriva hur feminister framställs i massmedia och fortsätter sedan med att berätta om sin uppväxt. Lisa Lindén berättar om hur hennes föräldrar, ofta inte medvetet, behandlade henne och hennes syskon olika pg a kön.
Författaren använder verkligheten som omger henne för att visa på bristen på jämställdhet i samhället. Det finns också ett avsnitt med feminismens historia och hon förklarar viktiga begrepp. Hon redogör också för de olika härskarteknikerna.
Syftet med boken är att väcka engagemang och att få oss att inse vad feminism egentligen handlar om.
Avslutningsvis citerar jag baksidestexten:
”Vad är det som gör att duschgelé för killar marknadsförs med bilar och segling medan duschgelé för tjejer marknadsförs med en leende kvinna som tvålar in sin kropp? Vad är det som gör att man som tjej ibland kan känna att man har en lapp i pannan där det står: "Stör mig!" eller ”Rör mig!"
Se om boken finns inne i Gotlib
/leif

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för fina lästips.