söndag 22 februari 2009

En fri röst


Den 2 november 2004 mördades regissören Theo van Gogh (bild ovan) på öppen gata i Amsterdam. Han sköts till döds och fick halsen avskuren. När han hittades hade han två knivar i bröstet, i den ena satt en lapp med ett dödshot mot Ayaan Hirsi Ali. Hon har skrivit manus till filmen Underkastelsen som han filmade och regisserade. Titeln är en direkt översättning av ordet islam. Filmen handlar om olika islamska regler som förtrycker kvinnor. Det är t ex förbudet mot att ha sex utanför äktenskapet, kvinnomisshandel, att hon inte ens får gå ut utan en man, att kvinnor måste skyla sina kroppar. Filmen är en monolog framförd av en ung, muslimsk kvinna och under tiden visas misshandlade kvinnokroppar med citat från Koranen skrivna på dem.
I sin självbiografi En fri röst skildrar Ayaan Hirsi Ali sin uppväxt. Hon föddes i Somalia och som femåring blev hon könsstympad. I unga år blev hon av sin far tvingad att gifta sig med en man hon aldrig träffat. Trots att hon sade nej genomdrev fadern äktenskapet, hon flydde då till Holland. Där satt hon i parlamentet från 2003 – 2006, därefter flyttade hon till USA. Sedan november 2004 lever hon under ständigt dödshot, men fortsätter envetet sin kamp mot könsapartheid. Hon har grundat en stiftelse AHA Foundation vars syfte är att hjälpa kvinnor mot islamisk fundamentalism.
I sin bok Kräv er rätt! skriver hon att det alla muslimska kvinnor önskar är frihet att välja sina liv, och att det största hindret för utveckling i de muslimska samhällena är den stränga sexualmoral, hämtad från 600-talet, som finns inom islam. Hon ger även unga somaliska flickor råd hur de ska kunna rymma hemifrån och börja nya liv med nya identiteter.

Jag såg henne själv på bokmässan 2006 och blev mäkta imponerad av hennes övertygelse och mod.


Här på Kortedala bibliotek är Ayaan Hirsi Ali nu aktuell med en nyinskaffad bok Caged Virgin. Det är en skrämmande läsning om kriminella övergrepp som begås av män mot kvinnor; tvångsäktenskap, könsstympning, sexuella övergrepp, förhindrande av skolgång mm. Hon säger till sina kvinnliga läsare att de inte längre ska stå ut med detta. I boken är originalmanuset till Submission,part 1 också med(ursprungligen var det tänkt att bli tre delar).
Se intervju på Svt Agenda med Ayaan Hirsi Ali;


Av Ayaan Hirsi och Theo van Gogh kan vi alla lära att det är nödvändigt att stå upp för alla människors lika värde och att stå upp för det fria ordet.

Låna Kräv er rätt i Gotlib

Låna En fri röst i Gotlib


Låna Caged Virgin i Gotlib
/leif

Inga kommentarer: