fredag 20 februari 2009

Jacob genom alla sinnenSåhär inför helgen ska jag tipsa om en av mina favoriter, Jacob Dahlin. Han fick sitt genombrott med radioprogrammet Galaxen i början av 1980-talet. Namnet på programmet hittade han i en krogguide över New York där han även senare letade upp namnet på tv showen Caramba! Radioprogrammet fick pris av både expressen och aftonbladet. Vill du ha ett smakprov, gå in i Sveriges Radios arkiv och lyssna på en snutt.

Boken Galaxen: samlade sanningar och lösa rykten, är en samling av hans texter från radioprogrammet. Den är träffsäker och rapp och får en till både skratt och eftertanke. Det är sällan jag läser tackorden i en bok, men det gjorde jag här med ett leende på läpparna. Rekommenderas varmt! Boken hittar du såklart på biblioteket i GOTLIB.

Mest minns jag Dahlin från tv, med glitter, glamour och politisk satir i härlig 80-tals anda. Det jag fnissade åt som tioåring har nu fått mig att se geniet bakom. Han slog hål på fördomar i programmen Jacobs stege där även Täppas Fogelberg medverkade, och i Caramba! som han gjorde bland annat tillsammans med Annika Hagström. Han intervjuade de stora stjärnorna från USA och Sovjetunionen och alla skålade med champagne till de nu bevingade orden Skål ta mej fan! Läs mer om programmen och gästerna på SVT.
Tyvärr gick han allt för tidigt ur tiden den 10 oktober 1991, 39 år gammal och jag kan inte låta bli att tänka att världen nog skulle sett lite bättre ut om Jacob fått fortsätta att skåla? Miss you!

/Anna

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jacob var unik o suverän.
Liemannen tar de bästa först, tyvärr.

Anonym sa...

Hansprogram var bra. Jag hade ingen aning om att han fanns som bok med.