måndag 25 januari 2010

Kvinnas beat

I antolologin Kvinnas beat : 9 poeter från beatnikeran har Cristian Karlsson samlat nio amerikanska kvinnliga poeter. Han har tagit det annorlunda och upplyftande greppet att att ta med merparten av deras publicerade verk. Dessutom har han gjort fina författarpresentationer, skrivit ett givande efterord lagt till ett stort antal noter till dikterna.
Mediahypen kring termen beatförfattare uppkom på femtitalet och den framstod då som en manlig företeelse. De såg sig själva som ett avantgarde och de experimenterade med droger, promiskuitet och buddism.
I själva verket var många kvinnor en central del av rörelsen. Värderingarna på femtitalet gick dock bl a ut på att kvinnor skulle tona ner sig själva och sina känsloliv, och det gällde också beatnikgenerationen. Så det var först på nittiotalet som de fick ett berättigat erkännande, och de började då komma ut i olika antologier.
De medverkande poeterna är Carol Bergé, Elise Cowen, Diane di Prima, Hettie Jones, Lenore Kandel, Joanne Kyger, Joanna McClure, Janine Pommy Vega och Anne Waldman.Litterärt har de egentligen inte särskilt mycket gemensamt, de tog avstamp i betnikeran och skapade sina egna suveräna litterära universum.
Personligen fastnar främst jag för di Primas och Kandels dikter, men genomgående är det god kvalité, och utgivningen är utan tvekan en riktig kulturgärning.
/leif

2 kommentarer:

Dan G sa...

Häftigt!
Jag har inte hört talas om en enda!
Jag reserverar boken genast på GOTLIB.
Tack för tipset.
Dan

Dan G sa...

Tillägg!
Klickade (på boktiteln tror jag?) och kom rätt in i GOTLIB!
Suveränt.
Dan igen.