torsdag 14 januari 2010

Törst

Ett bortglömt författarskap som förtjänar att lyftas fram är Birgit Tengroths. Hon debuterade 1948 med novellsamlingen Törst. Den väckte stort uppseende för dess öppenhjärtiga betraktelser över kvinnlig lust och sexualitet. Året efter gjorde Ingmar Bergman filmen med samma namn, som utgår från novellen Resa mot Arethusa ur novellsamlingen. Den handlar om ett par, vars äktenskap är fyllt av konflikter, som färdas på tåg genom ett krigshärjat Europa. En annan av de bättre novellerna i samlingen är Midsommarnatt som skildrar ett spännande möte mellan författaren själv och en lesbisk dansös.
Birigit Tenghroth hade många strängar på sin lyra. Hon dansade balett och agerade på teatern. Dessutom medverkade hon i trettitalet filmer, och hon skrev artiklar i fIera tidningar, bla Året Runt och Vi. I memoarboken Jag vill ha tillbaka mitt liv skriver hon om ett av sina, inte så lyckliga, äktenskap. Sin kamp mot cancern beskriver hon i Jag trodde du var död.
Förutom ovan nämnda böcker gav hon ut en diktsamling och en handfull romaner och novellsamlingar, samt ett par artikelsamlingar. I sina verk undersöker hon det kvinnliga psyket, och hennes författarskap tecknar bilden av en sensibel, temperamentsfull och i själen olycklig person.
Låna något av hennes verk, eller filmen Törst i Gotlib.
/leif

Inga kommentarer: