måndag 11 januari 2010

Magasin Filter

Jag vill rekomendera Läsmagasinet Filter. Det är svårt att säga vad som är den gemensamma faktorn för det som skriv i Filter, men kanske att man försöker att hitta drivkraften bakom händelser. Jag avskyr att prata om djup, men det är nog ändå något sådant som utmärker Filter, de försöker att gå på djupet med sina reportage eller också att letar de efter något som den gängse mediebilden inte fått syn på. Trots att det sällan är ett enda ord som hamnar fel, att hela produktionen andas av härlig självklarhet, så är de olika ämnen som skrivs om på något sätt oförutsägbara, på ett sätt som gör att det känns omöjligt att tröttna. Ja för att dra en hård jämförelse så kan man ju exmpelvis alltid förtutspå att Amelia i varje nummer har något reportage om någon kvinna som det är synd om, ett annat om på hur man skall nå toppen och ett tredje om kroppsliga defekter. Så är det alltså inte i Filter. Här överraskar reportagen och den röda tråden visst finns den, men utan att vara idiotförklarande övertydlig. Tråden är snarare stilistiken och nyfikenheten eller ödmjukheten inför olika samhällsfenomen.

I senaste numret av Filter kan man bland läsa om Clownen Mannes liv; hur han hade det som barn och varför han blev clown, men också om hur han har det i dag. Det är en läsning som gör mig till en stor beundrare av Clownen Manne. Det är så sjukt spännande och fascinerande med mänskor som är starka nog att vara så öppna och sårbara. Självklart kan vi inte alla vara clowner men jag skulle vilja påstå att ganska många har något att lära av Manne.

I ett annat reportage så beskrivs en stor de interna och alltannat än rumsrena bråken i en av Göteborgs största kedja skönhetssalonger. Vi får bakgrunden till den interna konflikten som ledde till att ägarinnan anlitade en torped mot sin svärson. Skönhetssalongskedjan är inte namngiven, men vi som bor här i Göteborg förstår nog vilka de skriver om, det är ju inte så många kedjor med skönhetssalonger i den här stan.

Sedan finns det ett reportage som följer Patrik Sjöberg och Stefan Holms höjdhoppskarriärer, motsättningar och slutligen följer man de bådas samvaro i samband med inspelandet av tvprogrammet Mästarnas mästare 2010.

Ja sedan är det en intervju med en proffesionell Tomte som drabbats av skäggallerig. Numret rymmer också en längre intervju med dokumentärfilmaren Svante Tidholm om hur det var när han för att få material till en film under flera år åkte tilll en av Europas största bordeller

Allt detta och mycket mer får alltså plats i en och samma tidskrift utan minsta ansträgning. Det blir både roligt och lärorikt. Frågan är vad som får mig att läsa om Patrik Sjöberg. Men det funkar och det funkar bra. Jag är imponerad!

Filter som självklart har en Göteborgs redaktion, blev utsedd till årets tidskrift 2009 och finns att låna på Gamlestadens bibliotek. Sicket sammanträffande!

Karin

Inga kommentarer: