måndag 28 februari 2011

Salome

Mara Lees nya roman Salome handlar om en 14 -årig tjej som bor i en liten skånsk håla på 80-talet. Elsa Mo heter hon och hennes namn är ett anagram av Salome. Hon som i Bibeln av kung Herodes som tack för en dansuppvisning begärde, och fick, Johannes Döparens huvud på ett fat.
Elsa är begåvad men olycklig. Skolan går bra, hon bor med sin mamma och fosterpappa, och hon är en duktig och ambitiös balettdansös. Livet kretsar kring klädbekymmer, drogfria fester, dansen och spänningar i skolkorridorerna. Aggressioner och begär kan anas under den polerade ytan.
En dag får hon en fosterbror, Johannes. Han dominerar hennes tillvaro, fast hon knappt ser honom. När han så blir vän med hennes bästis Veronica så börjar hon hata honom.
Berättelsen kretsar kring makt, och om att betrakta och bli betraktad, och om våldet som ungflicksfantasi. Författaren som är en skicklig stilist har ett nyanserat och originellt språk och skapar en stark närvarokänsla i en oförutsägbar berättelse som skildrar tonårstidens helvete.
Låna boken i Gotlib.

/leif

Inga kommentarer: