torsdag 15 december 2011

Årets bok?!


Har Madeleine Hessérus skrivit årets bok?
Ja, enligt min subjektiva uppfattning är hennes Staden utan kvinnor årets bästa svenska roman.
Hon tar oss med till ett framtida dystert Stockholm. Kvinnorna har slutligen tröttnat på männens våld mot dom ,och de har drivit ut männen och de pojkar som nått puberteten från Södermalm. En mur har byggts som delar staden i två skilda delar.
Berättelsen löper omväxlande i tre olika berättarperspektiv. En kvinna berättar om omständigheterna som ledde till att muren uppfördes, och hur hon bröt upp från ett förhållande och flyttade till stadens andra sida. Den andre berättaren är en man som minns tiden före Muren, och som är aktiv i en motståndsrörelse som vill riva den. För det tredje får vi följa tre unga killars eskapader i den delade staden.
Det här är en mångfacetterad och mångbottnad roman som är skriven på en eftertänksam och sällsynt vacker prosa. På en gång är det dystopi, civilisationskritik, symbolism, samhällskritik och en berättelse om kärlekens problem ur olika aspekter.
Jag tror att det här är en bok som med fördel kan läsas om flera gånger, och att vi vid varje omläsning gör nya upptäckter och tolkningar.
Låna boken här.
/leif

Inga kommentarer: