tisdag 2 mars 2010

Män som stirrar på getter

Sedan åtminstone 1970-talet har amerikanska armén tränat en hemlig grupp soldater i paranormala förmågor. Dessa krigare tränar sig att tindra med ögonen(!) - för att förvirra fienden. De försöker att gå genom väggar, att göra sig osynliga, förflytta medvetandet utanför kroppen etc.
Den högsta nivån för en supersoldat är att ha superkrafter nog att kunna stirra ihjäl en get.Om detta kan vi läsa i boken Män som stirrar på getter av Jon Ronson. Han träffar den enda mannen som verkligen har lyckats med detta, och han intervjuar honom. Han får också bevittna hur denne med mental fokusering dödar en hamster.
Boken är ett försök till en kartläggning av den amerikanska arméns försök att bedriva krig med parapsykologi. I många avseenden kan det förefalla skrattretande, men det finns också en mörkare sida.

Verksamheten gick på sparlåga under många år men fick ett uppsving i och med kriget mot terrorismen. Där blev plötsligt alla medel tillåtna. Guantanamobasen och fängelset Abu Ghraib i Iraq är två ökända testlaboratorier där "jedikrigarna" i "Jordens nya armé" experimenterar flitigt med alla tänkbara och otänkbara former av psykisk och parapsykologisk tortyr.

/leif

Inga kommentarer: