måndag 8 mars 2010

Uppror pågår

Uppror pågår är en titel lika aktuell idag som den skulle varit för 100 år sedan. Boken är en antologi från 1999 med texter som berör feministiska frågor som varit aktuella genom historien och som är aktuella idag. Det är texter som berör kvinnor i alla generationer och genom hela 1900-talet. En bra bok för unga läsare men även för andra som vill ha en kort version av kvinnohistoriens diskussioner.

Hundra år! Är det en lång tid eller inte, bra eller dåligt? 1919 hade Andra internationalen, en europeisk sammanslagning av socialistiska oragnisationer, ett möte i Köpenhamn och Clara Zetkin tog initiativ till en internationell kvinnodag. Clara Zetkin var från tyskland och var aktiv i tyska socialdemokratiska partiet och senare i det radikala Spartacusförbundet cch Kommunistpatiet. Vill ni läsa mer om henne så skrev Dieter Götzer en biografi 1982, kolla in GOTLIB. Vill ni läsa mer om historien bakom 8 mars så kolla inte Wikipedia: Internationella kvinnodagen.

Jag vill också passa på att tipsa om en ny hemsida är värd att uppmärksammas. Det är tjejjourerna i Sverige som gått ihop till en gemensam hemsida. Tjejjourerna är ideella föreningar som dagligen har kontakt med tjejer som söker stöd,via telefon chatt, mejl och nu även via en hemsida.
/Anna

1 kommentar:

Anonym sa...

Just det! Kampen fortsätter :)