måndag 1 mars 2010

TEMA Tö

... eller blidväder som det även kallas.

Jag lyssnar såklart på mina bloggläsare. Ute är det plusgradsväder och här blir det tema tö.

I Ryssland är töväder en symbol för politisk nyordning, alltså något positivt. Vilket vi inte alltid gör här i Svedala. Vi borde kanske ta till oss symbolikens rötter som kommer från 1850-talets ryska kulturradikalism? Det sovjetiska tövädret syftar på perioden efter Josef Stalins död 1953, då kulturutövare började göra upp med den socialistiska realismen som rådde. Töväderslitteratur är en kritisk riktning inom rysk litteratur där töväder symboliserar övergången från vinter till vår med politisk nyordning. Visst låter det spännande?

Jevgenij Jevtusjenko (född 1933) skrev 1963 en självbiografi Bekännelser av ett sovjetseklets barn, där han angriper den sovjetiska byråkratins förräderi mot de revolutionära ideal som han tidigare hyllade. Han blir en tövädersförfattare eftersom många av hans böcker innehåller kritik av det stalinistiska sovjetsystem som rådde samtidigt. Det spännande med Jevtusjenko är att han samtidigt försöker försvara sin tro på kommunismen. Hur kan detta gå ihop, läs och avgör.

En annan tövädersförfattare är nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyn (levde1918-2008) som uppmärksammade omvärlden på det sovjetiska systemet av fångläger i sin debutroman En dag i Ivan Denisovitjs liv. En starkt kritisk skildring som spred sig världen över. Första gången den trycktes var i en tidskrift 1962 med ett personligt godkännande av Nikita Chrusjtjovs. Året efter kom romanen ut i bokform, men efter ett tag censurerades han i Sovjet men spreds i övriga världen. Nobelpriset fick han 1970, vilket ledde till att han fick leva i exil i USA fram till 1994 då han återvände.

Synonym med tö är slask och vad kan då slasklitteratur vara? Vad tycker du? En skämsbok, en porrnovell eller kanske en bok full av splatter? I så fall måste du läsa Fjärilen från Tibet. Den är full av lemlästningar, tarmar, mörker och primalskräck. Jag skulle aldrig se en filmatisering av CJ Håkanssons bok som är ett frosseri i äckel och jag förvånas över att jag läste den med förtjusning.
/Anna

4 kommentarer:

Anonym sa...

ja detta var sannerligen intressant och helt nytt för mig. Tövädersförfattare, så vackert och talande.

AnnaJ sa...

Omslaget till En fjäril i Tibet är så groteskt, jag kan knappt kolla på det. Om jag skulle läsa den skulle jag bli tvungen att slå in den i något annat...

Anonym sa...

Ja, usch den boken verkar bara
f ö r hemsk!!

Anonym sa...

Hemskt bra ja :D