lördag 10 april 2010

Det mest förbjudna

Kerstin Thorvall har avlidit 84 år gammal. Hon skrev mängder av både vuxen- och ungdomsböcker. Hon var en modig och stark kvinna som var långt före sin tid.
Inte minst visade det sig när hon 1976 gav ut den självbiografiska romanen Det mest förbjudna. Den väckte ett enormt rabalder, den kallades för "bekännelselitteratur" och "tantsnusk". Författaren blev en av landets mest utskällda personer, men samtidigt en av de mest lästa författarna. Att hon själv inte heller längre var någon ungdom spädde säkert på moralpaniken.
Berättelsen handlar om hur pappan dör när hon är elva år och hon är en lydig och mycket snäll liten flicka som hålls hårt i kopplet av sin stränga mor. Tjugofem år senare exploderar hon i en försenad tonårsrevolt. Då kastar hon sig i famnen på det mest förbjudna. Bara i en sexuell relation där hon är hårt underordnad kan hon vara till, sexuellt. Detta får mamman att nästan dö av förfäran. Vilket också är avsikten.
Författaren skriver självutlämnande om sin starka erotiska drift, sin utsatthet och sin otrohet. En berättelse om svårigheten för en kvinna att ha fria sexuella relationer, som håller än idag.

/leif

Inga kommentarer: