onsdag 21 april 2010

Superhjärnan Google

" Om du gör något på nätet som du inte vill att någon ska känna till så ska du kanske inte göra det överhuvudtaget." Eric Schmidt, vd Google.

Inför senaste presidentvalet i USA kunde Google förutse vilken kandidat som skulle segra i 49 av de 50 delstaterna. Om det kan vi läsa i Google-koden av Anders Ekström. Boken ger en bra introduktion till företaget och väcker viktiga framtidsfrågor.
Två filantroper grundade företaget som på ett unikt sätt vuxit till en global stormakt på några få år. Det genom att ge oss hela världen på skärmen - och de gör det gratis.Trots att det tjänar ca 20 miljarder dollar per år så är pengarna inte målet utan bara ett medel för att förändra världen - till det bättre."Don´t be evil" är dess valspråk. En vacker humanistisk vision?
Sökalgoritmen och det gigantiska indexmaskineriet är kärnan. Google vill vara en mellanhand. Målmedvetet arbetar det sig mot internets absoluta mittpunkt för att dominera. Google vill kunna allt som företag och veta allt som söktjänst. Vi berättar för dem genom vårt beteende på nätet. Resultatet blir det i särklass kraftfullaste redskapet för information som funnits i mänsklighetens historia.
Eric Schmidt har sagt att vi snart kommer att definiera hjärnan som bestående av tre delar, där Googles kollektiva intelligens blir den tredje delen. Företaget kommer att skapa vår världsbild och ständigt genom sina sökresultat att leda oss i våra beslut.
Genom att applicera statistiska metoder på gigantiska mängder trafikdata går det också att kartlägga en enskild individs intressen, avsikter, egenskaper och drömmar.
Hur allt detta kommer att påverka utvecklingen i världen och våra liv som sociala varelser är omöjligt att förutse. Kommer det att finnas någon personlig integritet kvar?
Minne, intelligens och fri vilja kommer att behöva omdefinieras. Vi kommer inte längre att behöva lära oss saker och vi kommer inte längre att vara begränsade till den egna hjärnan.

/leif

p.s. För den som inte vill att någon sökmotor ska kunna lagra information om användarnas internetbeteende finns Track me not. Det går givetvis utmärkt att googla fram den. d.s.

Inga kommentarer: