onsdag 14 april 2010

Ljuger kvinnor bättre?

Susan Shapiro Barash har gett ut boken Vita lögner & mörka hemligheter: Därför ljuger kvinnor så mycket bättre. Den bygger på intervjuer med ca 500 amerikanska kvinnor.
Åttio procent av de intervjuade kvinnorna anser att det är rätt att ljuga om de får en fördel av det. Lika många anser att de är skickligare på att ljuga än män. Tre fjärdedelar säger att de måste ljuga på jobbet för att få behålla sina arbeten. Samma procentandel ljuger om pengar för sina män/pojkvänner. En stor andel ljuger också om sex och kärlek.
Hon menar dock att det inte är fult eller dåligt att ljuga, och att det absolut inte har någonting med moral att göra. Samhället matar oss med dubbla budskap, säger hon, och alla bär vi på mörka hemligheter och lever med vita lögner.
Kvinnor ljuger, hävdar hon, för att må bättre, för någon annans skull, eller för att vinna fördelar. Att ljuga är en överlevnadsmekanism i ett patriarkalt samhälle. Som små uppfostras de till att vara "snälla" flickor, men de lär sig också tidigt att ha hemligheter.
Författaren undervisar i genusvetenskap vid ett college i New York, och hon är en eftertraktad skribent i åtskilliga tidningar. Det här är den första av hennes böcker som har översatts till svenska. I regel skriver hon om lite kittlande och provocerande ämnen och hon tar ofta upp sånt som många vill läsa om, men få talar om.
För att underbygga sina påståenden i boken använder hon sig av tydliga exempel som hon ofta hämtar från kändis- och filmvärlden. Hon refererar också en hel del till chattar och bloggar, där hon menar att kvinnor kan vara mera öppna med sina tankar.

/leif

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är det som kallas ett axiom.
Dvs en självklar sak som inte behöver förklaras.
Kvinnor är smartare, och givetvis bättre på allt ;)