onsdag 21 april 2010

Vampyrtips

På måndag är det den sista träffen i Vampyrcirkeln här på Gamlestadens bibliotek. Som den vampyrfantast jag är vill jag tipsa om lite underhållande TV-serier i ämnet. Först och främst Kindred: The Embraced. En klassiker från 1996 som tyvärr bara pågick en säsong då huvudpersonen Julian (olikfärgadeögon) Luna dog i en tragisk motorcykelolycka. Bygger på rollspelet Vampires: the Masquerade. Var spännande och lovande då det begav sig, nu är det ju över 10 år sedan jag såg den så jag kan inte lova att den håller idag. Buffy the Vampire Slayer och spinoffen Angel behöver jag väl knappast introducera mer. Världens bästa serie (Buffy) någonsin med världens coolaste vampyr (Spike).

2007 kom Moonlight, en slags vampyrdeckarserie. Ung manlig vampyr som vantrivs med att vara just vampyr blir förälskad i en vanlig dödlig kvinna. Hade också en hel del väldigt bra avsnitt men lades tyvärr ned efter en säsong. Den brittiska serien Being Human är både rolig och spännande och där handlar det om tre rumskompisar, den ena en vampyr, den andre en varulv och den tredje ett spöke. True Blood är förstås så där tokbra så jag förstår det inte riktigt. Och Alexander Skarsgård som vikingavampyren Eric Northman håller sakta på att ta plats på samma piedestal som Spike. Och att det utspelas i amerikanska södern dessutom. Jag har alltid sagt att södern (och framförallt kanske New Orleans) är meckat för vampyrer.

Slutligen till en serie som just nu går på TV, The Vampire Diaries, baserad på böckerna av L.J. Smith och är faktiskt riktigt bra. Först tänkte jag att det var en slags Twilight wannabe och att det inte skulle finnas någon substans (inte för att jag menar att det gör det i Twilight). Men kommer man bara förbi de tre första avsnitten som är fyllda av banala trånande tonårsklyschor så blir det faktiskt underhållande och nagelbitande. Och bra. Handlar om en highschooltjej som slits mellan två vampyrbröder, en ond och en god.

Så bänka er framför TV:n eller låna lite vampyrböcker och missa inte sista vampyrträffen på måndag då vi koncentrerar oss på att diskutera fenomenet Twilight.
/AnnaJ

2 kommentarer:

Maria sa...

Jag rekommenderar tv-serien Blood Ties också, om man lyckas få tag i den. Handlar om en privatdeckare som slår sig ihop med en vampyr och löser övernaturliga brott, ungefär. Effekterna är b men karaktärerna är bra. :)

Ang. Vampire Diaries som Twilight-wannabe känner jag mig alltid tvungen att påpeka att VD-böckerna skrevs långt innan Twilight. ;) Men VD-serien hade ju knappast gjorts om inte Twilight hade blivit så stort.

AnnaJ sa...

Tack för tipset, låter mycket intressant, den ska jag kolla upp!
Ja jag tänker samma sak som du ang. Vampire Diaries och Twilight, min första reaktion kom sig nog av att jag faktiskt inte ens kände till böckerna när jag först hörde talas om serien.