För femton år sedan inledde holländaren Hans van der Meer en tioårig odyssé genom Europa. Han ville tillbaka till fotbollens ursprung - en plan två mål och 22 spelare och han fotograferade matcher i bottenträsket i de lägsta serierna. I små avlägsna byar och i storstädernas förorter. Resultatet samlade han i fotoboken Spelplats Europa: en resa genom de lägre divisionerna, med efterord av fotbollsjournalisten Simon Kuper.
Fototekniskt ville han också återskapa något svunnet. Fram till 50-talet tog man bilder med storformatskameror, oftast uppifrån läktaren, på matcherna. Där kunde man inte bara se planen och spelarna utan bakrunden var knivskarp, så man såg allt runtomkring. Nu vill tidningarna bara ha bilder när stjärnorna gör mål, så oftast ser man nuförtiden bara ett par spelare och bollen, medans bakrunden är suddig.
Van der Meer klättrar upp på en stege, arrangerar en landskapsbild och väntar tills "matchen kommer in i bilden". Spelarna är bara förgrunden. Fångade i sitt drama på planen förminskas aktörerna av den omgivande stadsbilden eller naturen. Så börjar t ex Medelhavet där spelplanen slutar på en bild från Marseille, och de grå hyreskasernerna vakar över spelarna i Budapest. Amatörfotboll handlar, precis som livet självt, om den gapande avgrunden mellan dröm och verklighet. Deras skådespel blir en metafor för den mänskliga existensens meningslöshet.
/leif
1 kommentar:
Kul att du skriver om denna bok/fotobok om fotboll. Verkligen läsvärd och sevärd. Speciellt i dessa tider då den kommersiella fotbollens dominans är total i media. Detta liksom Korpen är den sanna fotbollen, med själ och hjärta. Sen är ju en del av planerna och deras omgivningar otroliga. Bollen är rund.
,Glenn
Skicka en kommentar