måndag 28 juni 2010

Star Wars och vårt behov av myter

Den här veckan har vi en Star Wars kurs för unga på Gamlestadens bibliotek. Varför gör vi det kan man fråga sig? Av två orsaker. På biblioteket har vi också faktaböcker och att ha den här kursen är ett perfekt tillfälle för att bokprata om rymdböcker. Sedan handlar det också om att ge barnen tillgång till myter, vilket George Lucas, alltså Star Wars-skapare, utan tvekan lyckats med bättre än någon annan i vår tid. Som mytforskaren Joseph Campbell uttrycker det i boken Myternas makt:

"Det som Goethe sade i Faust men som Lucas har klätt i modern språkdräkt - att tekonologin inte kan bli vår räddning. Våra datorer, våra instrument, våra maskiner räcker inte till. Vi måste förlita oss på vår intution, vår sanna varelse."
(Campell, Moyers, Svenska Dagbladet, 1988, sidan 13)

Myternas makt är en fantastiskt bok om myternas betydelse för samhällens utveckling. Boken bygger på diaolog mellan Joseph Campbell och Bill Moyers som varit med i teveprogram. Programmen har förövrigt delvis spelats in hemma hos George Lucas på Skywalker farm.

Kursen ger oss också en enastående möjlighet att samarbeta med astronom Carina Persson från Onsala rymdobeservatorium. Carina kommer att vara med på kursen för att berätta för barnen om sin rymdforskning och förståss om sitt Star Wars- intresse. Carina som höll tal för den svenska deligationen när Christer Fuglesang for iväg med Discovery. Här kommer förresten en länk till Christers twitter

Karin

Inga kommentarer: