onsdag 2 juni 2010

En kärleksförklaring till Bowies rymdtema

Jag vill försöka förklara min kärlek till David Bowies låt Space Oddity. Låten handlar om Major Tom som lämnar jorden för att söka det okända utan att veta riktigt vart han skall ta vägen. Men han har ändå förberett sig för resan genom att ta på sig en hjälm och äta sina proteinpiller. Musklerna skall fortsätta växa, vettet skall skyddas så gott det går.

För mig handlar den här låten om kreativitet. Låten skrevs under Bowies Ziggy Stardust period, där han explicit skapade ett alter ego för att söka vägar för sin konst och detta lyckades väldigt väl. Jag tycker att Space Oddity är nära det romantiska idealet om författaren som gudomligt inspirerad. Jag ser fantasin och kreativiteten som en inspirationskälla som berikar den fysiskt bundna världen. Space Oddity åskådliggör en alternativ okänd värld som vi kan komma i kontakt med om vi gör som Bowie sjunger: ”leave the capsulel if we dare”. Men det är en farlig resa som man inte vet var den skall sluta

”And I´m flotating in a most peculiar way
And the stars look very different today
Here am I floating round in my tin can far above the world
Planet Earth is blue and therés nothing I can do"

Det är ett universum där inte logik eller förnuftet råder och där föreställningar kan bli ett hot mot den vanliga förnuftiga verkligheten. Samtidigt som det är en trygg värld där man kan luta sig tillbaka med vetskapen om att allt går inte att veta, allt går inte att förstå. Det är känslans värld. Bowies texter tar strid för det ologiska och låter man sig bara förföras så är det tryggt att finna sig i att man inte behöver förstå eller att det begripliga bara är en illusion. Det är därför vi behöver konsten! Den bjuder till något annat och visar på ofullkomligheten och torftigheten i en värld bara uppbyggt på förnuft. Bowie låter oss ta del av sitt alldeles egna kreativa universum och ger oss möjligheten att följa med Major Tom i hans rymdskepp.En kreativ kraft som i låtar med rymdtema som Space Oddity och Life on Mars ger en förnimmelse av oändligheten.

Eftersom vi redan visat en video med Space Oddity så klipper vi in Life on Mars.

Karin

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bowie är grym. Ziggyskivan är no 1.
Fint och kunnigt skrivet med.

Anonym sa...

Wow! originalet!